Šta je novo?

Legalnost Windowsa

...

Postoje tumačenja da licenca mora da se nabavi preko ovlašćenog zastupnika, mada lično ne znam zašto se ne bi važila ona koju bi samostalno nabavio i aktivirao po višestruko nižoj ceni, ako je to nesumnjivo istovetno.
...
Potpuno si u pravu i razumem te. Cak i nabavku i softvera i licenci mozes da (ukoliko se doslovce postuje zakon) uvezes kao i svaku drugu robu ili uslugu, te uvedes cak i u poslovne knjige. Cak i da platis sve sto treba, mnogo puta to ispadne jeftinije nego ovde. Imas adekvatnu dokumentaciju od stranca, platis porez po odbitku 20%, nas pdv ukoliko je na osnovu statusa tvoje firme (da li je u pdv sistemu ili ne ....). Druga je stvar sto se ovde kontrole legalnosti softwera zasnivaju na tome da moras da imas racun od domaceg distributera, nalepnice, cd-ove, kutije u kome su bili itd. Bar je tako bilo u nekim kontrolama za koje ja znam.

@Dzigilibonglica
Bas to, u isto smo vreme pisali.

Možda prvo da proveriš sa knjigovođom? Ako si preduzetnik paušalac, ti si i dalje fizičko lice po zakonu i možda se sve ove stvari ne odnose na tebe. Nisi dužan da čuvaš fakture od kupovine računara toliko dugo. U tom slučaju možda prođe i samo kupovina i aktivacija ključa, jer koristiš PC koji si kupio pre 5+ godina kao privatno lice i to je tvoja imovina (kojom odgovaraš kao preduzetnik). Poreska prilikom kontrole vidi da je OS legalan i to je to, ako ikada budu i kontrolisali.

^
Tako sam i ja razmisljao.
Sada tu kontrolu radi trzisna inspekcija. Nazalost znam nekoliko primera gde su i pausalci - preduzetnici takodje istovetno kontrolisani kao i pravna lica. Recimo zadnja 3-4 meseca u 2024. Male firmice sa 1-2 zaposljena radnika.

dopuna-isteklo vreme za edit

Znaci nisu trazili kod pausalaca nista drugo, popis racunara, racune za hardver itd ... nego samo racune od domacih distributera za programe koje je izlistala njihova fleska. Ako su zatekli 5 racunara, rade sve to na svih 5. Ako su zatekli 1 rade samo na njemu. Kontrolise se najvise MS, Adobe, Autodesk, Corel, Kaspersky. ... Nikoga nisu odmah kaznili, nego dali 14 dana period da se kupe licence.

To je jedno od rešenja, ali ne znam kako to sada funkcioniše. Poreska inspekcija se ranije najavljivala, ne znam da li to uobičava i tržišna inspekcija.

Ima i ovakvo rešenje:
Link za fizičku kupovinu
Naručiš sa neta ovakve windowse, oni fizički dođu ovde, prođu carinu redovno, platiš koliko ti srežu i to je to...

Služe baš za tvoj slučaj, ti si sam sklopio računar, instaliraš win sa tog dvd-a, zalepiš nalepnicu iz pakovanja na kućište, izvod, račun i carinsku deklaraciju čuvaš za tržišnu i to je to.
Ovaj konkretno paket je OEM, što znači kad ga onstaliraš, možeš ga instalirati i aktivirati xxx puta, ali samo na tom računaru.

Prilozi

• Screenshot_20250112-193109.png
    Screenshot_20250112-193109.png
    291.7 KB · Pregleda: 25
@Vladarko
Najave se dan ranije, bar za 1 slucaj znam pouzdano jer mi je to prijatelj sa kojim sam popricao. Za ove druge dve kontrole kod pausalaca nisam pitao.
Nego ajde da protumacimo da li je sve ovo sto pise kod nasih prodavaca softvera doslovce i tacno. Jer, ako je tacno, onda ispada da W FPP (bilo da je home ili pro) i licenca za njega tesko moze online da se uveze. Jer nemas "pakovanje" za robu.
Citiram, a mozete i da pronadjete na nasim sajtovima :

Kupovina kroz FPP (Retail), softver koji se se prodaje "u kutijama", kao i sva ostala "normalna" roba. Ovaj metod licenciranja odgovara pre svega kućnim i SOHO korisnicima koji imaju jedan ili nekoliko računara. Za svaki računar mora se kupiti posebna "kutija" sa softverom. Korisnik je u obavezi da čuva kutiju sa instalacijonim medijem i COA nalepnicom na kutiji, pošto je ona zajedno sa računom potvrda da je licenca kupljena. Ako se kojim slučajem izgubi kutija, i licenca je trajno izgubljena. Korisnik koristi verziju softvera koju je kupio i nema pravo downgrade-a.
FPP proizvodi takođe imaju sertifikat o autentičnosti koji se nalazi na samoj kutiji, pa je kutija zajedno sa svim njenim pratećim sadržajem neophodno čuvati kao dokaz o legalnosti kupljenog softvera. Softver pre upotrebe morate aktivirati, što je jednostavna procedura koju možete izvršiti preko Interneta ili telefonskim pozivom na lokalni Microsoft centar za podršku u Beogradu. Ukoliko je broj licenci bilo kog Microsoft softvera koji vam je neophodan manji od 5, FPP je uz OEM, jedini način nabavke koji imate na raspolaganju. Bitna razlika u odnosu na OEM je u tome što se FPP proizvod može prebaciti sa jednog računara na drugi, uz uslov da se prvo ukloni sa prethodnog na kome je bio instaliran.

edit
@Dzigilibonglica .. hvala

Nema na čemu.
Samo obrati pažnju kod verzije windows-a koju kupuješ ovako. Iako si ovako pred državom čist, ne smeš uzimati home ili neku verziju koja nije dozvoljena za pravna lica, jer ti kada prilikom instalacije klikneš accept, ti si ušao u ugovorni odnos sa Microsoft-om, a tu je definisano šta poslovni korisnici smeju koristiti.

....
Ovaj konkretno paket je OEM, što znači kad ga onstaliraš, možeš ga instalirati i aktivirati xxx puta, ali samo na tom računaru.
Ovo sto si boldovao ... da li to podrazumeva samo hdd ili jos neke druge komponente u kompu ? Recimo za dve godine crkne sistemski hdd, ukoliko kupim novi hdd ... mogu ili ne mogu da ponovo postavim w10 sa tog cd-a ? Takodje to isto pitanje za bilo koju drugu komponentu u racunaru .. ?

A razmotricu sve ovo sto je pisano, pa cu da vidim sta i kako sledecih nekoliko dana.

Poslednja izmena:
..
Druga varijanta je da probaš modifikovani Win11(windows na kojem su ukinute provere hardverskih uslova za win11) i ako ti win11 radi ok na tim mašinama, kupiš jednostavno win11 licence regularno ovde od bilo kog distributera i rešeno bez cimanja 😉
Nekako mi se ovo ipak cini najbolje, videcu ...

@Dzigilibonglica

Win Home može za pravna lica, ali Office Home ne može, mora baš Business verzija.
hmm, ako si siguran u ovo, onda je to jos povoljnije

Ovo sto si boldovao ... da li to podrazumeva samo hdd ili jos neke druge komponente u kompu ? Recimo za dve godine crkne sistemski hdd, ukoliko kupim novi hdd ... mogu ili ne mogu da ponovo postavim w10 sa tog cd-a ? Takodje to isto pitanje za bilo koju drugu komponentu u racunaru .. ?

A razmotricu sve ovo sto je pisano, pa cu da vidim sta i kako sledecih nekoliko dana.

Nisam siguran kako je sada, poslednji put kada sam kupio ovako windows "u paketiću sa malepnicom" to je bio windows 7 (kupljen u WinWin) i sedmica se vezivala za matičnu ploču, za desetku pretpostavljam da je isto, ne drži me za reč.

Što se tiče one varijante da nabudžiš 11, to je sa stanovišta inspekcije legano, ti si kupio legalno ovde, instalirao to što si kupio, tako bi i ja uradio, samo ako ti lepo radi taj hardver sa win 11.
Sa stanovišta Microsofta, ti si prepravljao njihov softver....ali ja ne znam da su ikoga cimali za to još...

Ali ako baš moraš na 10, ima načina i za to kao što vidiš. Moj ti je savet, ako može da radi sa 11, onda i idi na 11 i ne cimaj se puno.
Veći je problem ako i bez tih kočnica kada ih ukloniš, windows 11 neće da radi na tom hardwer-u, recimo: ne radi procesor kako treba, crashuje se, nemaš drajvere za čipset ili neki usb i šta već...to može biti problem. Prvo probaj, ako radi, kupi licencu i ne brigaj.

Možda glupo pitanje, ali možda i ima smisla:
ako sam preduzetnik knjigaš i radim online delatnost (npr. usluge prevođenja tekstova) i sedište mi je moja kuća i imam svoj lični windows PC koji nigde nije zaveden - da li mogu da ako dođe kontrola prosto kažem "taj PC ne koristim za rad jer za rad koristim ovaj Android telefon/raspberry pi"?
Zašto to: jer je Android open-source kao i raspberry pi i linux na njemu i nema ništa o microsoft i ostalih softvera koje kontrolišu (plus ne radi im onaj alat za izvlačenje podataka).
Oni nemaju pravo da pretpostave da li je onaj moj PC za rad niti imaju pravo da ga "češljaju". Ne?

Preduzetnik je fizičko lice koje je registrovalo poslovnu delatnost i dobilo PIB.
Sa stanovišta inspekcije mogu da pregledaju bilo koji računar, samo što u praksi ne zalaze po kućama i kontrolišu lične računare stanovništvu, a mogli bi. Kao preduzetnik, ti nemaš odvojenu imovinu firme od svoje lične imovine, ti si firma, a firma je ti, tj. ti si u prekršaju kako god okreneš. Kako god, ako imaš nelegalan windows, mogu da te kazne, a ako si još preduzetnik kazna je veća, ako si doo, onda je još veća.

I da, nemoj se brukati...kupi taj Windows ako već na njemu radiš, zamisli da za svoje usluge tebe ne plaćaju i da ti se kradu usluge, prevodi...šta već. Windows pro košta 7900din, dve dnevne kupovine u prodavnici, ili dva računa za mobilni... bukvalno najjeftiniji softver koji ima da se kupi, kupiš ga jednom i tvoj je, licencu za fiskalnu kasu plaćaš 1800din svaki mesec...

Preduzetnik je fizičko lice koje je registrovalo poslovnu delatnost i dobilo PIB.
Sa stanovišta inspekcije mogu da pregledaju bilo koji računar, samo što u praksi ne zalaze po kućama i kontrolišu lične računare stanovništvu, a mogli bi. Kao preduzetnik, ti nemaš odvojenu imovinu firme od svoje lične imovine, ti si firma, a firma je ti, tj. ti si u prekršaju kako god okreneš. Kako god, ako imaš nelegalan windows, mogu da te kazne, a ako si još preduzetnik kazna je veća, ako si doo, onda je još veća.

I da, nemoj se brukati...kupi taj Windows ako već na njemu radiš, zamisli da za svoje usluge tebe ne plaćaju i da ti se kradu usluge, prevodi...šta već. Windows pro košta 7900din, dve dnevne kupovine u prodavnici, ili dva računa za mobilni... bukvalno najjeftiniji softver koji ima da se kupi, kupiš ga jednom i tvoj je, licencu za fiskalnu kasu plaćaš 1800din svaki mesec...
Imam legalan Windows Retail licenca od Microsoft-a ali nemam račun itd što ste spominjali ovde. Nekako mi besmisleno da kupujem drugu licencu kad sav posao inače i završavam preko telefona, a posla jedva da i ima.

@NovaDrift : onda skloniš taj računar, jer će ti tražiti račun za Windows.

licencu za fiskalnu kasu plaćaš 1800din svaki mesec...
Ni to čak nisi u obavezi ako ne izdaješ često fiskalne, jer računi izdati bezbednosnim elementom u smartcard čitaču preko TaxCore portala su potpisani hardverskim LPFR-om istovetno kao na kasama.

@NovaDrift
Znas kako, pogotovo sto trzisna vrsi sada ovu kontrolu, a oni ionako to obavezno gledaju, iako imas firmu na kucnoj adresi to takodje podrazumeva uobicajenu proceduru da ime firme sa svim potrebnim podacima imas istaknuto, zalepljeno .. na ulaznim vratima kuce. Ne mora da je 100x100 cm, dovoljna je i mala ali citljiva nalepnica 20x10cm ili lepo izgravirana metalna plocica. A sto se unutrasnjosti kuce tice, cak mislim da i tu moras da recimo na vratima neke od prostorija imas isto, pogotovo ako se kuca-stan koriste i od strane drugih ljudi koji veze nemaju sa tvojom firmom. Ako u toj prostoriji imas kakvu takvu radnu atmosferu, mali radni sto, stonu lampu, i samo taj Android telefon/raspberry pi, mislim da u druge prostorije nece zalaziti, niti imaju pravo. A vidi sa knjigovodjom, posto si knjigas, da li moze da se u Apr-u podnese neka dopuna oko tacne "lokacije" firme unutar stana-kuce, pa da imas sve crno na belo. U drugim prostorijama mozes da imas i 5 racunara. Nije to bre MUP sa sudskim nalogom za pretres kuce-stana. Ispravite me ako gresim

Poslednja izmena:
... drugacije je kada dodju u lokal koji je registrovan u celini kao poslovni prostor. Tu stvarno mogu skoro apsolutno sve. Kuca nije cela poslovni prostor, nego i mesto za stanovanje i tebe i drugih ljudi. Pogledas i potpises njihov nalog za kontrolu, i odvedes ih u sobu gde ti je firma i radni prostor. Obelezi jedna vrata gde radis i to je to.

Pošto po zakonu za rad na terenu radnja mora da se registruje na adresi prebivališta, nije neophodno isticanje podataka privrednog subjekta na vratima, a čak je i nepoželjno zbog komunalija, pošto na osnovu toga će se kućni ili stambeni prostor okarakterisati kao poslovni i time bi mogla da se naplaćuje industrijska voda, đubrarina, itd.

Samo matična ploča i ništa drugo, sve ostalo može da se menja. Održavaj pun backup da možeš da se vratiš na isto bez reinstaliranja Winows-a i ponovnog licenciranja a pomaže i MS account ako disk zakaže, za posao pun backup je prektično obavezan i onako. Nikako ne želiš da gubiš podatke, programe i vreme.
Microsoft je pre nekih godinu dana prestao da prodaje W8 i W10. W10 i W11 imaju unificiranu activaciju pa možeš da kupuiš W11 licencu a da instaliraš i aktiviraš W10 sa njom. Sada može da se kupi samo neki zaostali primerak.

... Windows pro košta 7900din, dve dnevne kupovine u prodavnici, ili dva računa za mobilni... bukvalno najjeftiniji softver koji ima da se kupi, kupiš ga jednom i tvoj je, licencu za fiskalnu kasu plaćaš 1800din svaki mesec...
Koji Win Pro kosta 7.900 din i gde ? Ja to ne nadjoh nigde ... bar kod nas u nasim prodavnicama.

@NovaDrift
Dajem ti jos jednu ideju oko kucnog rada, posto ti je firma registrovana na kucu. Ako nisi vlasnik kuce (a cak i da jesi), napravi ugovor izmedju vlasnika i tvoje firme o zakupu ili ustupanju odredjene prostorije za rad firme. Znaci mozes da napravis ugovor i izmedju sebe kao fizickog lica i tvoje firme. Slicno nesto kao kada pravis ugovor o koriscenju sopstvenog automobila za potrebe firme da bi ti se troskovi goriva, popravki, knjizili kao rashod Posto si knjigas i imas sigurno knjigovodju, ipak se konsultuj oko svega toga. Mislim da i na taj nacin mozes da "kanallises" koju prostoriju moze da ti kontrolise inspekcija.

A za ovo sto napomenu @The Filozof sam malo zbunjen ... da W Home moze u poslovne svrhe ? To do sada nigde nisam mogao da pronadjem ..

Jakov sistem. 7900, win11pro. Link
Guraju win11 niskim cenama, izađe jeftinije nego bilo šta drugo. Ona varijanta da se kupi sa ebay legit pakovanje win 10 sa nalepnicom je skuplje, 50+uvozne dažbine (koliko razežu) je svakako skuplje od 65eur sa domaćim računom, tako da danas na win 10 ide samo ko baš mora kada je nemoguće instalirati spyware windows 😉 (ili ko baš neće spyware ver. Windowsa)...

@NePa

Slabo se o tome piše na netu, ali može. Kao što napisah Office Home ne može, pa to verovatno zbunjuje ljude.

Da javim rasplet svega, da ne zaboravim .. kupljena 2 kom W11 pro fpp, 26.500 din/kom. Placeni preko firme. Dobija se kutija otprilike 15x12x2 cm u kojoj je fleska i kartica velicine klasicne platne kartice, na kojoj je product key. Tim kljucem moze da se legalizuje W10 pro, prihvata ga. Odlucio sam ovako ipak, jer sam se u medjuvremenu jos malo poraspitao, po recima nekih iz nasih nadlezenih sluzbi, firma mora da ima racun za OS-ove od domaceg prodavca. Nisam hteo da se vise "mlatim" sa svim tim, te odlucih tako. U svakom slucaju ova verzija W ce kasnije da mi omoguci da ga instaliram i na drugim racunarima, ako neka od starijih ploca "ispusti dusu" :). Hvala svima

Vrh Dno