Šta je novo?

Legalnost Windowsa

saigic

Čuven
Učlanjen(a)
08.08.2003
Poena
630
Mozda pitanje nije na pravom mestu, pa molim moderatore da premeste temu ako je potrebnom. Interesuje me da li inspekcija kontroliše legalnost Windowsa kojima je istekla podrška (konkretno za firmu mi treba kompjuter sa Windows XP sistemom ili novijim). Ako vec moram da kupim legalnu verziju Windowsa na sta da obratim paznju?

Kontroliše se tu i tamo. Trebaju ti ključ i račun za inspekciju.

Legalnost se gleda sa aspekta zastite prodavca softvera, sto znaci da ukoliko ti kupis online kljuc sa americkog sajta to nije legalno za organe u Srbiji koji to kontrolisu. Mora ovde da se kupi, od distributera ili nekog retailera, moras imati racun. Samim tim, sistem koji proizvodjac vise nema u ponudi ne moze biti legalan za inspekciju. Moras imati ono sto oni prodaju a to je valjda samo Windows 10 ovih dana.

Na stranu koliko je ta prica legitimna ali tako je organizovan sistem provere i zastite legalnosti (Microsoft) softvera u Srbiji.

Edit: Sve ovo vazi kada kupujes OS zasebno od racunara. Kada kupujes racunar ti dobijas OS i onu nalepnicu koja je dokaz da si legalan. Ako si kupio preko normalno je da si legalno uvezao jelte :p Tu mogu da te driblaju ako hoce.

Edit2: Stariji OS mozes dobiti legalno samo kroz proces downgrade-a, u kojem mislim da mozes samo do Windows 7. Osim ako MS nema neku specijalnu ediciju Windows XP u ponudi za klijente sa posebnim potrebama, WIndows XP nije moguce legalno nabaviti uz novi racunar.

Poslednja izmena:
Da li to znaci da kada bih na svoj stari kompjuter instalirao piratsku verziju Windows-a XP bio bihu u problemu? Pretpostavljam da da.
Sta ako kupim polovan kompjuter (laptop) koji ima nalepnicu na njemu? Verovatno bih mogao da uradim format diska i instaliram verziju Windowsa koja je bila na njemu unoseci serijski broj sa nalepnice? Tada nemam racun ali bi trebalo da sve bude legalno. Nadam se da ne gresim.

Mislim da ti tada treba račun za kupovinu računara.

Da meni treba XP, instalirao bih linux (eventualno noviji Win, ako već imam licencu) i virtualbox, i u njemu XP. Može da se skine image sa microsoftovog sajta, treba samo naći serijski broj da se produži aktivacija, mada ima i nekih opcija sa izmenama u registry-u.

Nije obavezno XP, treba mi software koji radi pod Windowsom, a za XP sam cuo da navodno inspekcija ne kontrolise legalnost jer je dosta stara verzija. Linux bi mi bio idealna opcija, ali nikako ne mogu da pokrenem aplikacije koje mi trebaju jer su za Windows (probao sam Wine). Jedino da vrsim emulaciju celog Windowsa i u njemu tih programcica. Sad je vec pitanje da li bi inspekcija uspela da pronadje piratsku verziju Windowsa pod Linuxom.

to ne ulazi u njihov domen. "imam linux, gospodo, terajte se u pm".

Znači, dignu ruke od kontrole legalnosti, jer NUmeju da provere linux, al' te uhapse ko hakera što je sHebo AV i ostale SNeS sajtove?!? ;-)

Da li ta kontrola kod nas uopšte postoji? :D

Sent from my Nexus 5X using Tapatalk

Postoji naravno. Imas i ovde na forumu gomila ljudi kojima je dolazila.

Inspekcija ima Windows program na USB flashu. Ubodu flash, startuju program, on generiše izveštaj, snimi ga na isti flash i to je to. Nema bilo kakvog njuškanja po kompjuteru i nema kontrole bilo čega što nije Windows. Može inspektor da ume koliko hoće, ali nema prava da istražuje. Pored toga, priznaje se samo izveštaj onog gore programa.

Racun kao dokaz se trazi da bi videli da si platio porez. Ggk licence nemaju pravo downhrade-a. Ggw imaju, ali za 1 racunar ispadne skuplje dosta jer mora da se ispuni forma 5 licenci za porudzbinu (230$ +pdv je inace ggw licenca). Svi win racunari se kontrolisu cak i sa win2000, linux ne diraju... Inspekciju radi poreska i uglavnom se najave da dolaze

Sent from my iPhone using Tapatalk

Znaci najbolje resenje neki linux, u okviru njega virtuelni Windows i software koji god treba :D

Poslednja izmena:
Inspekcija ima Windows program na USB flashu. Ubodu flash, startuju program, on generiše izveštaj, snimi ga na isti flash i to je to. Nema bilo kakvog njuškanja po kompjuteru i nema kontrole bilo čega što nije Windows. Može inspektor da ume koliko hoće, ali nema prava da istražuje. Pored toga, priznaje se samo izveštaj onog gore programa.

da li su na tom izveštaju samo programi i os, ili taj program što "skenira" računar može da pronađe i nelegalnu muziku, filmove, u bukmarku zapamćene privatne trekere sa svim lozinkama?

naravno da niko to ne drži na poslovnom računaru ali pitam čisto informativno.

Imajte u vidu da za razliku od te free verzije, ona koju nose sa sobom na flash-u prikazuje i listu deinstaliranog softvera sa datumom instalacije/deinstalacije, tako da... vodite računa o tragovima ;)

kod mene su ušli na foru, pa su isterani dok nisu doneli papir na kome piše da oni stoje iza svih mogućih posledica korišćenja njihovog USB flasha. Isto tako je pisalo da na flešu nema virusa jer je proveren sa antivirusom.
Sve to lepo pečatirano i doneseno na uvid :D

Morao sam malo da ih njakam kad mi je već sve legalno :D

Stara tema ... da ne otvaram novu ...

Imam jedan problem i ne znam kako je najispravnije da ga resim. Pausalna firma ima vec 1 noviji racunar (kupljen legalan W11 FPP) u kome je i sav ostali software potpuno legalan (inace umesto MS korisiti se Open Office koji potpuno zadovoljava potrebe). U firmi moram da koristim MS OS.

Imam potrebu da ubacim jos 2 racunara koji ce biti u lokalu gde je sediste firme i koji hardverski u poptunosti zadovoljavaju potrebe za koje ce se koristiti, a takodje bi 99/100 bili potpuno isti i softverski kao ovaj 1 koji je vec u kancelariji. Sada se jos uvek koriste kuci i za posao i za kucne potrebe. Svojevremeno kada su ova 2 starija kupovana, recimo da je svaki pojedinacno bio preko 1000e bez periferija. Na njima postoje W10 koji su nelegalni, takodje i sijaset svega i svacega. Na njima ne moze da se instalira W11, da li zbog ploca ili cpu nisam siguran, ali znam da W11 ne moze. Operativni sistemi bi i na njima bili MS FPP, ali koliko vidim W10 FFP ne moze nigde da se kupi, samo W11. Oba racunara sam prosle godine malo i podoterao sa novim kvalitetnim napajanjima, ssd-ovima i jos ponesto ... uglavnom oni su za posao koji ce se raditi na njima 5x jaci.

Nije mi problem da kupim 2xW11 FPP (ako moram
smile.gif
), ali na racunarima ce biti W10, jer mi na pamet ne pada da mozda menjam ploce ili cpu. Sve ostalo ce takodje biti namenski instalirano, ono sto mora da se plati .. mora, ono sto je free i za biznis instalirace e tako.

Nijedan racunar se ne vodi kroz poslovne knjige kao osnovno sredstvo, jer za to kao pausalac i nemam nikakvu obavezu. Nesto od komponenti je kupovano preko firme, nesto preko Subotice za kes ... vec znate kako sve to ide.

Do sada nisam imao nikada kontrolu, ali jednostavno hocu da ako dodju sve bude pod konac. Moram 2 nova kompa bar u naredni mesec dana da ubacim u firmu i hocu da budem miran.

-Da li cu na ovaj nacin, znaci kupljena 2xW11 FPP, a na racunarima W10 biti ispravan ?
-Da li mozda postoji legalna varijanta da preko domacih firmi (mozda i stranih) legalizujem vec postojeci W10 na ta 2 racunara ?
-Posto bi na njima i W7 zavrsavao posao besprekorno, da li bi na taj nacin cak i mogao da prodjem bez kupovine OS-ova, obzirom da se W7 vise nigde i ne spominje u ponudi ?

Hvala

Poslednja izmena:
@NePa jedino što mogu da navedem jeste da izdanja moraju da budu podobna za komercijalnu upotrebu, što isključuje Starter/Home Single language/Home with Bing i Home, tj. to mora da bude barem Pro.
-Da li mozda postoji legalna varijanta da preko domacih firmi (mozda i stranih) legalizujem vec postojeci W10 na ta 2 racunara?
Pripadajućim bruteforce metodama za svako izdanje vraćaš sve u izvorno stanje, a unošenjem izmenjenog licencnog ključa i njegovom aktivacijom, počevši od Windows 7 pa nadalje, menjaš odlike licence na odlike novog ključa. Alternativno, možeš da uradiš i reinstalaciju sa zadržavanjem Windows.old foldera pa odradiš aktivaciju.
-Posto bi na njima i W7 zavrsavao posao besprekorno, da li bi na taj nacin cak i mogao da prodjem bez kupovine OS-ova, obzirom da se W7 vise nigde i ne spominje u ponudi ?
To što je prestala podrška za W7 ne znači da Microsoft ne ostvaruje autorska prava i samim tim si u obavezi da imaš urednu licencu čak i za Windows 95.

Poslednja izmena:
Nudi se samo Win 11 na Microsoft portalu, desetke nema.

1736697775996.png

^
@uji hvala, mislim da sam te u delimicno razumeo (bar mi se tako cini :)), mada ne vladam bas mnogo dobro svom tom terminologijom :). Jedino u sta sam sam siguran je da znam da moraju da budu licence za posao, tj biznis licence.

Recimo "bruteforce metodama ", pojma nemam sta je to ...

da li placam punu cenu cca 26-29.000 koliko kosta W11 FPP Pro kod nasih prodavaca, ili mozda mogu nesto manje ? Sta u stvari moram da kupim da bi 2 kom W10 Pro 64 bit bila legalna ? Da li bi kupovinom Windows 11 Pro 64bit Retail (FPP) HAV 00164 u kutiji, cd, nalepnica ... cca 58.000 rsd ... omogucio da ova 2 OS-a w10 pro (koji ce da ostanu na racunarima) budu legalna, ili moze nesto jeftinije ?

Ps .. kad pogledam sta sam napisao, izgleda da ipak nista nisam razumeo. Izgleda da su veliki trag ostavile godine, decenije .. instaliranja krekova :)

... @MegaSkot .. pisali smo u isto vreme. Odakle potice ovaj screenshot ?

@NePa Portal za zaposlene i MS.

Recimo "bruteforce metodama ", pojma nemam sta je to ...
Izbegavam neadekvatnu terminologiju van domašaja pravila foruma. Mislio sam na *metode za zaobilaženje licenci gde se naposletku dobija aktiviran Windows.
Da li placam punu cenu cca 26-29.000 koliko kosta W11 FPP Pro kod nasih prodavaca, ili mozda mogu nesto manje?
Postoje tumačenja da licenca mora da se nabavi preko ovlašćenog zastupnika, mada lično ne znam zašto se ne bi važila ona koju bi samostalno nabavio i aktivirao po višestruko nižoj ceni, ako je to nesumnjivo istovetno.
Sta u stvari moram da kupim da bi 2 kom W10 Pro 64 bit bila legalna?
Validne ključeve i da vratiš aktivacione servere na Majkrosoftove, a ne na servere treće strane koji javljaju da je trenutna licenca validna. Naravno, sve zavisi da li je išao *aktivator ili dos skripta.

Polovne računare sa Win10 licencom?
I o tome sam razmisljao, mada nisam siguran oko nekih stvari tu.

Pod pretpostavkom da je Retail W10 Pro na tom polovnom racunaru, .. trebace mi racun za komp da ga platim preko firme, ali i racun za taj OS koji valjda treba da glasi na moju firmu. Nisam siguran da bi mi tudji racun, pa i ako je W10 kupljen ovde, placen recimo pdv za njega pre 7 godina, znacio nesto. A prodavac sigurno ne moze da mi fakturise OS W10 Pro posebno. Nisam siguran da moze tako da se preproda licenca za OS.

A ako je to w10 pro OEM koji je neko nekada kupio zajedno sa celim racunarom, trebace mi sigurno racun prodavca da mu ceo racunar zajedno sa OS platim takodje preko firme, ali opet nisam siguran da je na taj nacin moguce preneti i licencu za w10 na drugu firmu.

+ sto bi u takvom slucaju taj w10 bio neprenosiv na drugu konfiguraciju-jer je prilikom prve kupovine takva licenca placena. Bar sam ja sve to tako razumeo citajuci sada oko praznika.

Najradije bih koristio ove racunare sa legalnim w10 pro koje sam krajem prosle godine i malo podnovio za to.

Ranije je bilo da FPP pakovanje sadrži takav Windows koji može da se prenosi sa računara na računar. Ono može da se kupi zvanično, bez potrebe da imaš fakturu za računar.

Pogledaj odgovor koji je dao Volunteer

Što se tiče Microsoft-a, licence koje se kupuju On-line za smešne pare su validne, postoje sajtovi gde je i danas moguće uzeti Win10 Pro Retail, ali da bi u Srbiji bio legalan sa takvom licencom koju kupiš online, moraš odraditi carinski postupak-špediciju. Da,smešno zvuči...,ali je tako. Pre nekoliko godina, fabrika nameštaja sa kojom sarađujem je tako morala da uveze softver za koji ne postoji uvoznik u Srbiji.
Softver je roba kao i sva druga, koja prolazi proceduru uvoza, sa svim dažbinama. Izguglaj, postoje negde zvanična uputstva za uvoz softvera, jeste cimanje, ali ako nemaš drugog izbora...
Druga varijanta je da probaš modifikovani Win11(windows na kojem su ukinute provere hardverskih uslova za win11) i ako ti win11 radi ok na tim mašinama, kupiš jednostavno win11 licence regularno ovde od bilo kog distributera i rešeno bez cimanja 😉

Vrh Dno