Šta je novo?

legalizacija

kosmik

Slavan
Učlanjen(a)
11.10.2007
Poena
319
Da li macos podleze ovom zakonu o legalizaciji kao ms win?

Pa logicno... sav softver podleze....

Podleze, ali ako imas MAC racunar, ne vidim ni razloga, ni poente, a bogami ni nacina da provere da li ti je OS legalan :)
E sad, ako je PC u pitanju...

A koliko su upućeni, verujem da bi se provukao glat i uz izjavu da je to Linux..free :D

loco kako mislis da nemaju nacina da provere da li je Mac os X legalan? iskreno ja nisam ni video kako izgleda "nelegalan" (piratski) Mac OS X :d

kad se kupi original Mac OS X npr. Leopard da li se dobija serijski broj koji se ukucava prilikom instalacije? da li postoji nesto nalik aktivaciji... ?? (ovo ne postoji za Mac OS X koji dolazi uz Mac)

Ne dobija se ništa. Eto, daš tolike pare i ne dobiješ ni jedan običan serijski broj! :D

:D znaci taj jedan mozes da instaliras na x mashina? (nije legalno ali moze? radice i update... i sve?)

:D znaci taj jedan mozes da instaliras na x mashina? (nije legalno ali moze? radice i update... i sve?)

Da.:D
Ali poenta je da OS X radi na Mac makinama, tj. radio je do pojave hackintosh-a.
Anyway, kod mene je situvacija: Windows Vista Home Premium + OS X 10.5.1 Leopard - sve legalno i legitimno

Podleze, ali ako imas MAC racunar, ne vidim ni razloga, ni poente, a bogami ni nacina da provere da li ti je OS legalan :)
E sad, ako je PC u pitanju...

Praktično nikad, ali teoretski (ako je firma) mogu da ti traže papir, pošto se tačno zna koji OS ide uz koju mašinu.

mislis mogu da ti treze instalacione diskove koje si dobio pri kupovini Maca pa da uporede verzije ? npr. ja sam uz iMac dobio DVD sa 10.4.7 instalaciom a sad na iMacu imam 10.5 a nemam instalacioni disk za njega i to znaci da mi je Mac OS X nelegalan?

Da. Osim ako ga nisi legalno kupio. Što opet znači da mogu da ti traže papire (ako si firma, naravno).

Posto sada MAC ugradjuje intelove procesore, ako sam dobro shvatio,da li ce se sta promeniti u kompletnoj MAC arhitekturi, i da li ce sada za MAC biti pravljene igrice kao za windows? Kolika ce stvarno konkurencija MAC OS biti windowsu bar po pitanju igrica,i koliko ce se zaista ganjati legalan MAC OS naspram windowsa?
Sve u svrhu izbegavanja legalizacije windowsa koja je takooo skupaaa.

"windows mora pasti"

postoji Cider - ne znam sta je tacno to, novo je, a sluzi da se igre lakse konvertuju sa Wina na Mac OS X. evo imash npr. Eve online sad za Mac (prilicno je nestabilan, tako kaze moj buraz), upravo skidam Hitman - Contract ... ove igre su se pojavile na Macu zahvaljujuci Cideru.

Mac OS X i Windows kostaju isto kod nas: npr Win XP Pro. - 150e. vs. Mac OS X - 150e.

ne znam koja verzija Viste je ekvivalent Win XP Pro. npr.
prednost Mac OS X je sto postoji samo jedna verzija koja ima sve i nije vestacki osakacena kao razne verzije Viste ili Win XP home...

Plus, Mac (ne MAC, MAC je nešto drugo) je takav kakav je. Promenili su procesore i to je to.
Neke firme portuju svoje naslove, ali takođe koriste Cedega Cider tehnologiju.

Sad sam probao da portujem CoD 4, ali nije radio..zeza me DirectX :)

cek sad te nisam ispratio... kako mislis ti si probao da portujesh?!? pa zar sa Ciderom svako moze da "portuje" igre sa Wina?? sta je cider uopste?

npr. Eve online radi pod VM Wareom (ili paralelsom, zaboravio sam gde sam ga probao...). da nije Cider josh jedna varijanta Wine-a, odnosno CrossOvera (kako se zove na Macu)?

Cider ti je alat (pa na matičnom forumu :D je dachaz prvi pokrenuo temu oko Cider-a, zar si zaboravio, c, c, c...) koji ti služi da igricu koju si instalirao na Windows mašini portuješ na Mac. Toliko je jednostavno. Šta misliš kako ljudi voze NFS na Mac-u?

Ajde, sad. Zaposli se oko portovanja toga... :d:d:d:d:d

wow! znaci kupim igru za PC, instaliram na Winu i onda je prenesem na Mac???

video sam na torrentima da ima i NFS Carbon... ali nisam znao da je to proces :D
jel mozete da preporucite neki link o Cidaru?

btw retko svracamna maticni forum :(

Moze li direktno da se instalira na MAC OS bez Wina?
Ili mora jedan PC racunar da bude pod Winom kao server a ostali racunari da budu MAC umrezeni na njega pod MAC OS i da emuliraju igru putem Cidera?
Kako umreziti dva racunara sa razlicitim OS-om?

"windows mora pasti"

Potrebna ti je Win mašina samo da bi se igra instalirala, ne mora se ni pokrenuti, tako da može poslužiti i Parallels ili Fusion.

Posle ti Win mašina i ne treba.

Znači, nije client-server varijanta.

I nije MAC, već Mac. MAC je nešto drugo.

Umrežavanje je najlakše preko routera. Kupiš jedan, zakačiš dva ili više računara i oni se svi lepo vide.

Hvala brate za ove divne savete.
Sta bi sa Directx i CoD4,jesil uspeo da ga pokrenes na Mac-u?

Odustao sam onaj dan, napravio FAT particiju, stavio Windows, install CoD4, prešao ga i eno sad zatežem Windows pa da kloniram particiju kad mi zatreba za ubudu'e da imam svežu :D

Udaljismo se od teme, sta smo zakljucili, da li inspekcije ganjaju samo ms softver ili traze i Mac i ostale softvere?
Uf,strasan je ovaj monopol od ms,a jos strasnije zaobici ga.
Mislio sam uz pomoc Mac-a da prodjem nekako,ali i ovde izgleda zapinje u nekim stvarima.

"windows mora pasti"

Proveravaju jos i Autodeskov i Adobeov software.
Vrlo je moguće da će proveriti iste pakete i na OS X-u..ukoliko budu imali takve instrukcije, a verujem da kad se sa tim susretnu, naći će za shodno i to. Sve ovo drugo je sitna boranija. A ti ne moras zaobilaziti to, ako te već mrzi da imas MS sw, tu ti je Linux i OOo ;)

Mislio sam uz pomoc Mac-a da prodjem nekako,ali i ovde izgleda zapinje u nekim stvarima.
Nameravaš da zaobiđeš skup Microsoftov softver tako što ćeš kupiti duplo skuplji Apple računar, umesto jeftinijeg PC-ja sa Windowsom? Krajnje interesantno :)

I obavezno "Windows mora pasti" u potpisu, iako nisi načisto sa time koja je arhitektura koju "ugrađuje MAC" (odnosno Apple).... jaoj, svako se danas bavi kompjuterima :S:

Poslednja izmena:
pa ne pise "Smrti X86 procesorima!" nego "Windows mora pasti" :D :D

pa ne pise "Smrti X86 procesorima!" nego "Windows mora pasti" :D :D

Joj o5 ta polemika Win vs. Mac os :D

Ja sam rekao 100puta mac je super, dopada mi se, ali el moze da se igra na tome (ko na Win platformi)? Ne moze i meni ne odgovara. Evo trenutno teram samo XP na kompu (obichno bih imao dual boot xp + ubuntu). Jednostavno Windows moze da zadovolji moje potrebe iako nije najbolje reshenje. Ja bih bio prezadovoljan kad bi pored Windowsa bio OS koji bi mogao da pokrece njegove aplikacije, a da nije m$ proizvod.

Iskreno se nadam da ce ovi neshto da uspeju http://www.reactos.org/en/index.html

:wave:

I nije rekao da će da kupuje Maca..pretpostavljam da je mislio na hackintosha.

A potpis..samo nezreo. A i zamisli kad više ne bi bilo Apple elitizma na svetu..pa srušilo bi se sve..ko bez advokata :D

Da, ali on hoće da pređe na legalno a da ga izađe jeftinije, a instalacija OS X-a na Hackintoš teško da je legalna pa sve kupio original OS X direktno od Applea :)

ja sam samo komentarisao tvoje "I obavezno "Windows mora pasti" u potpisu, iako nisi načisto sa time koja je arhitektura koju "ugrađuje MAC" (odnosno Apple)...." - kakve to veze ima sa arhitekturom (kapiram da si tipovao na x86)?!

sto se tice legalnog a jeftinijeg - hackintosh otpada.
macmini machine za "office" su skupe; usteda od 150e. (cena windowsa XP) je diskutabilna. ne vidim kako mozes jeftinije proci sa Apple-om.

Pa provjera legalnosti Mac OS-a je krajnje jednostavna. Ako korisnik ima Apple mašinu, onda ima i Mac OS legalan (uz posjedovanje štampanog diska za instalaciju). Drugačije ne može... Šta tu ima da se pita i razmišlja... Toliko je jednostavno...

Vrh Dno