Zdravo, ljudi, kao sto vidite, ja sam novajlija na vasem forumu. Iskreno, odusevljen sam sa nivoom komunikacije i sa ozbiljnoscu obradjenih tema.
Imam dva pitanja. Prvo, da li je bolje da kupim LG37LH2000 ili LG37LH3000. Kupio bih svakako ful HD, a negde sam na vasem forumu procitao da LH2000 to nije.
Drugo pitanje: mogu li se oba otkljucati?
Znam da sam pomalo dosadan, imate li predlog gde da pazarim LCD?
P.S. Pretpostavljam da nema razlike izmedju 32 inca i 37 inca (izuzev u ceni).
Hajde, pomozite novajliji, Bog zna kako ce vam dobrim vratiti. Dobro cini i dobrom se nadaj
idemo redom:
1) bolje je lh3000. naravno skuplji je odredjeni iznos, ali je zato fullHD (1920x1080)... lh200 to NIJE! (on je 1368x768 ili nesto slicno tj HDready tj ~720p)
2) mogu se oba otkljucati na ISTI NACIN. hardwer je isti/slican. razlikuje se panel tj. kvalitet i rezolucija istog (objasnjeno u pitanju br. 1)
3) gde kupiti TV... ako si iz Beograda, izbor je veliki - ima ih svuda... Neka tu pomogne neko drugi jer ne pratim vise stanje u prodavnicama (a i zasto bih? svoj primerak vec imam)
4) pa sad... razlika postoji u velicini. 5 inca ti je 5x~2.5cm , sto ce reci 37 inca ti je oko 12-13cm duza dijagonala. Naravno, postoji razlika i u ceni, ali to se podrazumeva. Moj model je 42 inca....
Iskoristicu priliku da se malo kurchim, a usput pokazem primenu (srednjoskolske) matematike u praksi... Visinu i Sirinu ekrana na osnovu poznate dijagonale (i odnosa stranica tj 16/9 u nasem slucaju) mozete izracunati pomocu pitagorine teoreme (kvadrat nad hipotenuzom jednak je zbiru kvadrata nad katetama) i sistemom jednacina sa dve nepoznate..
hipotenuza je kod nas dijagonala, a katete su sirina (X) i visina (Y). naravno - radi se o pravougaonom trouglu...
znaci d^2 = X^2 + Y^2, iz toga sledi da je (ako govorimo u incima) 37^2= X^2+Y^2, odnosno (ako se radi o santimetrima) (37*2.54)^2=X^2+Y^2
to je jedna jednacina.. druga je 16/9 = X/Y
stvar je prosta. prvo se odredi X iz druge, a to je X=16Y/9, a zatim se to iskoristi u prvoj jednacini, da bi se izracunao Y... nakon toga se Y ubaci u drugu da da bi se izracunao X...
necu detaljisati, potrebno je poznavanje algebre na nivou srednje skole.. uglavnom sa X i Y za svaku dijagonalu, mozete videti kolika je realna razlika u velicini ekrana... bilo u visini i sirini, bilo u povrsini (povrsina pravougaonika = X*Y)
naravno, sve ove vrednosti vec mozete naci izracunate na internetu, ali zasto ponekad ne upotrebiti sopstveni mozak, cisto da ne zardja