Šta je novo?

LCD TV Dilema

Shifter

Slavan
Učlanjen(a)
28.03.2005
Poena
319
Lucky bastad :D Ali to tek posto si dosao kuci. A sve se plasim da taj service menu moze da se resetuje ko od .....

A jel može da se traži da se vidi taj service menu u prodavnici? Kako se uopšte na Samsunzima ulazi u service menu?

Čini mi se da je još neko odavde rekao da je kupio refurbished model, pa me zanimaju i njihova iskustva. Inače, garancija je i dalje 1 god, mada na kutiji piše da tu garanciju ne daje Samsung nego ovi od kojih kupuješ.

da...

prvo na kutiji ima nekoliko nalepnica na kojima ima oznaka da je "refurbišed" , tako da nema šanse da promašite ... a druga stvar , nalepnica sa serijskim brojem na samom TV-u je UKLONJENA , zašto - nemam predstavu ... ali eto DVA jako uočljiva "detalja" na osnovu čega se da zaključiti da nije u pitanju OČIGLEDNA prevara , već samo "nedovoljno" naglašena činjenica od strane prodavca ... dakle TV-i su jasno obeleženi , naravno ko ume da gleda gde je potrebno ...

da...

prvo na kutiji ima nekoliko nalepnica na kojima ima oznaka da je "refurbišed" , tako da nema šanse da promašite ... a druga stvar , nalepnica sa serijskim brojem na samom TV-u je UKLONJENA , zašto - nemam predstavu ... ali eto DVA jako uočljiva "detalja" na osnovu čega se da zaključiti da nije u pitanju OČIGLEDNA prevara , već samo "nedovoljno" naglašena činjenica od strane prodavca ... dakle TV-i su jasno obeleženi , naravno ko ume da gleda gde je potrebno ...

odlicno, znaci jedan problem smo eliminisali. Ostaje onaj najveci, koji Tv uzeti :wall:

Kazi koliko para imas, sta zelis da gledas i sa koje udaljenosti i reci cu ti koji model (i istovremeno nakaciti sebi za vrat gomilu forumasa koji se ne slazu sa mnom, heh ;) ).

Kazi koliko para imas, sta zelis da gledas i sa koje udaljenosti i reci cu ti koji model (i istovremeno nakaciti sebi za vrat gomilu forumasa koji se ne slazu sa mnom, heh ;) ).

heheh...ajde da pokusamo.
Gledao bi 80% digi TV, ostalo dvd. Povezivanje sa kompom me ne interesuje.
Odgovara mi 37", dolazi u obzir i 40"
Soba u kojoj ce biti Tv je velika (35m2) mada se TV gleda sa nekih 3.5m.
A budzet...za TV max 100k...
nesto oko cega se dvoumim je 37m87, neki od 37R86-87-88 ili 40m71
Mozda bi neki od tih R bili dobra solucija pa da se uklopim za nesto malo preko tih 100k i sa nekim solidnim kucnim bioskopom....

Poslednja izmena:
Prvo ako cemo iskreno 3.5m je mnogo daleko za 37" ili 40" sa te daljine.Ako jos gledas HD materijal moras biti oko 2m od hdtv. Moja preporuka jeste Samsung 37" M87 jer je full HD 1920x1080, ima 3x HDMI 1.3, daje dobru sliku i lepo je dizajniran, heh. Ako bi isao na 40" modele koji su HD ready pogledaj R82/82 modele. Uklapas se u cenu.

Prvo ako cemo iskreno 3.5m je mnogo daleko za 37" ili 40" sa te daljine.Ako jos gledas HD materijal moras biti oko 2m od hdtv. Moja preporuka jeste Samsung 37" M87 jer je full HD 1920x1080, ima 3x HDMI 1.3, daje dobru sliku i lepo je dizajniran, heh. Ako bi isao na 40" modele koji su HD ready pogledaj R82/82 modele. Uklapas se u cenu.

Zar nije najbolje 5-6x dijagonala ekrana? Skoro da sam se odlucio za M87, ali me je onda razocarao slikom. "Stari" 40m71 sa 6k kontrastom ga sahranjuje po pitanju slike.

Poslednja izmena:
To je bilo za SD sliku a HD je mnogo detaljniji i samim tim trazi da se sedi blize da bi se sve videlo i stekao utisak visoke rezolucije. Ovde je distance calculator da izracunas optimalnu razdaljinu i nadam se da se neces zbuniti kada vidis da za full HD sliku 1920x1080 za pravi THX efekat treba imati 60" za 2m razdaljine http://www.myhometheater.homestead.com/viewingdistancecalculator.html

To je bilo za SD sliku a HD je mnogo detaljniji i samim tim trazi da se sedi blize da bi se sve videlo i stekao utisak visoke rezolucije. Ovde je distance calculator da izracunas optimalnu razdaljinu i nadam se da se neces zbuniti kada vidis da za full HD sliku 1920x1080 za pravi THX efekat treba imati 60" za 2m razdaljine http://www.myhometheater.homestead.com/viewingdistancecalculator.html

Huh... nisam znao da je toliko malo
Lep je ovaj m87 vizuelno , plus sto bi ga kacio na zid, ali me je razocarala slika na njemu. Jos jednom cu ici da vidim pre definitivne odluke o modelu, mada se plasim da cu posle toga jos manje znati sta da uzmem. Da ne pominjem varijantu cekanja pojeftinjenja nove F serije...ali to ce biti vec druga godina ceklanja i odabira "odgovarajuceg" televizora :S:

Sto se tice slike po prodavnicama proveri kako su povezani cesto je to samo preko obicnog chincha, pa onda koji je kvlaitet tv signala koji dolazi itd. Ako si kupac obavezno trazi makar komponentno povezivanje (3 chincha crveni, zeleni i plavi) i da ti puste neki divx, dvd i po mogucstvu neki hd materijal. Mozes poneti neki svoj dvd sa omiljenim filmovina u divx i dvd kvalitetu.

Upravo je isao Hd materijal, slika jeste ok ali na ona dva je bila prilicno ostrija (bili su blizu).Pisao sma vec o tome....
ne bi bilo lose da uzmem neki HD DVD, pa da ih maltretiram da povežu preko hdmi.
Mislim da bi mi teeesko izasli u susret...

Poslednja izmena:
Da, ali to negde severnije od Horgosa prolazi. :D

Neki dan sam bio u novom TM u DC-ju, i pitao sam za neki model, niti je imao pojma gde je, pa kad je malo ukljucio mozak setio se da jos nije izlozen, a kada sam pitao zna li se cena i kada ce ga "izneti" unervozio, se, podigao ton.... bezi da te ne bijem, ostavi me da meditiram u tom fazonu. A nisam od onih koji mogu da se kace sa budalama, ali ovima u TM-u ne bih dao da mi prodaju zelen na pijaci.
Mada vredi pokusati, ali unapred znam ce da bude napeto.

Musterija je uvek u pravu i ako je prodavac neljubazan postoji tu neki njegov sef, a ako se cela maloprodaja ponasa ovo-ono.... imaju i veleprodaju i odnose sa javnoscu i reci lepo o cemu se radi. I veruj mi, svako ce pre srediti odnose sa kupcima od kojih zaradjuje nego li da trpi neljubazne prodavce koji mu teraju musterije. Ako se ne slazes probaj pa vidi.

Da, da...ako musterija trazi zeca ima da dobije zeca. natrosio sam se ja zivaca i energije, dobijali su opomene, suspenzije razni likovi. Ali vremenom se umoris covece. Dodje ti nesto kao svakodnevna aktivnost koju moras da sprovedes.
Ali njihovo ponasanje nije vredno trosenja zivaca i energije. Dok mi stvarno ne stanu na zulj...a to ce biti cini mi se kod finalnog odabira.

Btw...odlazimo sa teme :)

Ti calculatori su po meni gluposti. Razlika izmedju 720p i 1080p se itekako primjeti i na
PC monitorima, ali ima puno faktora koji uticu na razliku.

Vecina filmova imaju wide format 2.4:1 i nemaju punih 1080 ili 720 vertikalnih linija.

Samo 16:9 filmovi imaju punih 1080 ili 720 vertikalnih linija, zato 16:9 filmovi uvijek izgledaju bolje na televizorima.

Dosta filmova u startu imaju losu sliku sa malo detalja, tako da na njima vrlo tesko primjetite razliku izmedju 720p i 1080p.
Postoje i filmovi koji su snimani sa vrlo kvalitetnom opremom ali su kasnije tokom montaze upropasteni sa bezveznim filterima i dodavanjem grain-a sto je po meni totalna glupost (primjer serija Galactica, The Departed, 300 itd)

Ako zelite da vidite razliku uzmite npr film Apocalypto, Crank, Shooter, Sin City.

Naprica a nista ne rece. Razlika izmadju 720p i 1080p primetices samo na odredjenoj daljini. Posle te "magicne" granice pixeli se stapaju i ti ih vise ne razlikujes tj ne pravis razliku izmedju slike sa cvecom i manjom rezolucijom. Uporedi uzivo videces.

http://www.avsforum.com/avs-vb/showthread.php?t=768167

Trebalo bi procitati prve postove...

http://hdguru.com/wp-content/uploads/2006/11/hdtv_distance_chart.pdf ...ovaj link je presudio da ne ganjam full hd :)

Nego, pitanje za sve vas kojim je komp prikacen na tv, a to me vec dugo kopka...

rezolucija tv-a je:

1366X768

Rezolucija vecine hd ripova je:

1280x544

Pitanje je...Koju vi rezoluciju stavljate na kompu da se salje na tv? 1366x768 ili 1280x720p? U slucaju da stavite ovu drugu, da li imaju crne strafte sa gornje/donje strane? U slucaju da stavite prvu, pri pustanju vec pomenutog materijala, da li imaju strafte sa gornje/donje strane? I npr, da li roknete pan scan, tj sirenje po dijagonali da bi slika bila od ovice do ivice...i koliko se gubi pri takvom skaliranju....

A setih se i drugog pitanja...kako izgleda 1080p materijal na 720p tv-u? Kao 720p ili loshije, zbog skaliranja? i da li je to primetno...

`fala na eventualnim odgovorima :)

nisam imao prilike da pustim 1080p na mom Samsungu LE40-R83...

sto se tice rezolucije kompa, to je native 1360x768 i pustao sam 720p mkv fajlove (x264) i ili sam ja mnogo slep ili je kvalitet mnogo dobar.

probao sam da smanjim rezoluciju na 1280x720p ali onda moram da radim skaliranje slike iz nvidia drajvera...

i ja ciljam na neki 40`...

Znachi, kad pustish 720p ripove u vec pomenutoj x544 rezoluciji, slika je od ivice do ivice sa strane, a dole shtrafte? Iako pixel ne naleze na pixel, slika je ostra?

i ja ciljam na neki 40`...

Znachi, kad pustish 720p ripove u vec pomenutoj x544 rezoluciji, slika je od ivice do ivice sa strane, a dole shtrafte? Iako pixel ne naleze na pixel, slika je ostra?

ja pustim Planet.Earth.2006.720p.HDDVD.x264-ESiR i dam mu iz GOM playera da prikazuje fullscreen. razlike u kvalitetu imash u attachmentima... ako i postoje razlike. inache, slika je preko celog ekrana. crne strafte postoje samo ako aspect ratio nije 16/9.
General #0
Format : Matroska
File size : 2.18 GiB
PlayTime : 50mn 52s

Video #0
Codec : MPEG-4 AVC
Codec/Info : MPEG4 ISO advanced profile
PlayTime : 50mn 49s
Width : 1280 pixels
Height : 720 pixels
Aspect ratio : 16/9

Frame rate : 23.976 fps
Language : English

Audio #0
Codec : AC3
Codec/Info : Dolby AC3
Channel(s) : 6 channels
Sampling rate : 48 KHz
Title : AC3 5.1
Language : English

Prilozi

• window.jpg
    window.jpg
    112.7 KB · Pregleda: 146
  • fullscr.jpg
    fullscr.jpg
    82.9 KB · Pregleda: 141

Potpisujem..

Ja se priblizim bukvalno na 1m na mom 37' kad bash ocu da spalim mozak. Meni je mera dok ne pocnem da uocavam pixele - nije preblizu. Jedino sto nekad mozak krene da prati samo ono sto mu je u sredini, a ono sa strane ne uocava. Da bi se doziveo potpuni HD efekat, osim velicine ekrana, HD filma, kvalitetno snimljenog, neophodna je i blizina.. Ko 40 inca gleda sa 5 metara rastojanja - bice uskracen za mnogo toga..

Para i inchi nikad dosta..

Poslednja izmena:
Najbolje resenje je izabrati tv da ti njegova sirina pokriva vidno polje centralnog vida, heh zamalo da napisem samo vida sto znaci i perifernog pa ono.....od zida do zida, bolje projektor :)

Poslednja izmena:
Vrh Dno