Šta je novo?

LCD pitanje

vizionar

Čuven
Učlanjen(a)
22.05.2002
Poena
619
Kupio sam AOC LM-700A LCD i imam nekoliko pitanja.

U manual-u pise da postavim sledece vrijednosti:
- frekvencija osvjezavanja: 60Hz
- boje: 16 bit

Zasto ne staviti frekvenciju na 75 (kada monitor to podrzava) i boje na 32-bit kada kartica to podrzava? Da li se nesto dobija/gubi ovim podesavanjem? Zar nije vise bolje (kao kod monitora sa katodnom cijevi)?

Vise je bolje, ali do odredjene granice...
Kod CRT monitora preko 85 Hz se moze primjetiti zamucenje (blago) slike...
Stvari su malo drugacije nego kod monitora sa katodnom cijevii i 60 Hz je na LCD u sasvim dovoljno za odlicnu sliku.
A ovo za 16-bitnu paletu boja nisam siguran zasto su tako napisali...

stavi na 32-bita ako monitor podrzava. osvezavanje slobodno ostavi na 60, nije to kao kod crt monitora

ok, hvala vam.

Slobodno stavi na vece vrednosti i videces da nema ama bas nikakve razlike....
Jer ako se ne varama (a verovatno se varam ;-)) LCD osvezava svaku tracku tom brzinom, a CRT celu sliku, pa ti racunaj :)

Bez razmišljnja stavi na 32bita i 75hz osvežavanje, zaboravi na to što piše u upustvu...

PJ je napisao(la):
Slobodno stavi na vece vrednosti i videces da nema ama bas nikakve razlike....
Jer ako se ne varama (a verovatno se varam ;-)) LCD osvezava svaku tracku tom brzinom, a CRT celu sliku, pa ti racunaj :)

Varas se i to mnogo :D. CRT osvezava brzinom od npr. 100 hz-a polu sliku iliti 50 hz-a kad se spoje dve poluslike, a ljudsko oko nije u stanju da primeti treperenje na 50Hz-a, treba ispod 25-30 a LCD ima i neke druge prednosti pored osvezavanja cele slike brzinom od npr 75Hz-a. Jedna od nijh sto TFT piksel duze zraci, od fosfor pixel-a CRT-a.

Druga stvar moze on da stavi 48 bit-a ako mu to Windows dozvoli, i 150Hz-a ,ali ce LCD prikazati samo ono sto moze, ali, moza moze nesto izmedju 16 i 32 bit-a. Znaci sposoban je za 20bit-a a proizvodjac ga deklarise kao 16.

Misko je napisao(la):
Varas se i to mnogo :D. CRT osvezava brzinom od npr. 100 hz-a polu sliku iliti 50 hz-a kad se spoje dve poluslike, a ljudsko oko nije u stanju da primeti treperenje na 50Hz-a, treba ispod 25-30 a LCD ima i neke druge prednosti pored osvezavanja cele slike brzinom od npr 75Hz-a. Jedna od nijh sto TFT piksel duze zraci, od fosfor pixel-a CRT-a.
Auu sada si specijalizirao i oftamoligiju.Kada castis?:D :D

Malo si pobrkao loncice.Granicna vrednost je negde izmedju 50 i 60Hz a dosta zavisi od oka do oka.Ispod 50Hz se vidi treperenje i to debelo(sem u slucaju Ray Charles-a i Stevie Wonder-a) :p

tv prikazuje cini mi se 100Hz (nesto kao u dva prolaza, crta svaku drugu liniju) pa ti to uvek izgleda bolje i od 85 na monitoru. inace ja mislim da lcd radi malo drugacije. svaki "piksel" ima mogucnost da se promeni 75 puta u sekundi, mada on uvek sija. zato tamo ne mozes primetiti treperenje, osvezavanje je nesto drugo kod tft-a... mislim da sam u pravu

Miroslav je napisao(la):
tv prikazuje cini mi se 100Hz (nesto kao u dva prolaza, crta svaku drugu liniju) pa ti to uvek izgleda bolje i od 85 na monitoru. inace ja mislim da lcd radi malo drugacije. svaki "piksel" ima mogucnost da se promeni 75 puta u sekundi, mada on uvek sija. zato tamo ne mozes primetiti treperenje, osvezavanje je nesto drugo kod tft-a... mislim da sam u pravu
TV osvezava sliku sa 50Hz, tj. isrctava po jednu polusliku, tako da imamo 25fps-a po PAL standardu. Tek noviji i skuplji televizori imaju refresh od 100Hz.

LM pošto ste počeli da zbunjujete čoveka :) ponavaljm odgovor, slobodno ‚‚odvrni‚‚ do kraja i rezoluciju(što se naravno za lcd podrazumeva) i boje i osvežavanje...

Bane® je napisao(la):
LM pošto ste počeli da zbunjujete čoveka :) ponavaljm odgovor, slobodno ‚‚odvrni‚‚ do kraja i rezoluciju(što se naravno za lcd podrazumeva) i boje i osvežavanje...

Tacno tako, a monitor ce da pogura sto vise moze i cisto sumnjam da ce da rikne ;-)
Evo moj LCD stoji na 32bita....a refrsh se sam menja kada koristim TV out (trip)....
Ma isprobaj i videces da je isto :) Mnogo ti je znacajniji ljudski faktor tj. pod kojim ces uglom da ga gledas ;-)

Kad bi mi LCD rikno rikno bi i ja :)

Vec nekoliko puta pokusava da postujem i ne ide. Zna li neko u cemu j e problem?

Pise da podrzava 16.7 miliona boja. Jel to 16 ili 32 bitna paleta boja? Kada ga stavim na 32 radi OK. (mada se pocne dimiti nakon 5 minuta) :D

vizionar je napisao(la):
Kad bi mi LCD rikno rikno bi i ja :)

Vec nekoliko puta pokusava da postujem i ne ide. Zna li neko u cemu j e problem?

Pise da podrzava 16.7 miliona boja. Jel to 16 ili 32 bitna paleta boja? Kada ga stavim na 32 radi OK. (mada se pocne dimiti nakon 5 minuta) :D
16.7 je 32bitna ali nisam siguran, uglavnom samo odvrni do kraja :)...

dogitalni tft ne mozes da sjebes koliko ja znam. sam ce se prilagoditi...

vizionar je napisao(la):
Kada ga stavim na 32 radi OK. (mada se pocne dimiti nakon 5 minuta) :D

Cekaj, cekaj...nisam bas pri koeficijentu, malopre dodjoh sa trga :)D ),ali jel ti ovo ozbiljno ili....?

PJ je napisao(la):
Cekaj, cekaj...nisam bas pri koeficijentu, malopre dodjoh sa trga :)D ),ali jel ti ovo ozbiljno ili....?

Ma kakav, salim se... radi sve ok i kada ga poteram na 32 bita. Al me kopka sto su stavili 16!?

Miroslav je napisao(la):
dogitalni tft ne mozes da sjebes koliko ja znam. sam ce se prilagoditi...

al ovaj moj ide na analogni (obicni) vga izlaz. Znaci ipak ce da rikne?

vizionar je napisao(la):
al ovaj moj ide na analogni (obicni) vga izlaz. Znaci ipak ce da rikne?
ma lupet'o sam bez veze. tft, cini mi se, ima drugaciju elektroniku i nece ti dozvoliti neke custom rezolucije, crt monitor tako mozes ta zeznes :)

simpson H je napisao(la):
Auu sada si specijalizirao i oftamoligiju.Kada castis?:D :D

Malo si pobrkao loncice.Granicna vrednost je negde izmedju 50 i 60Hz a dosta zavisi od oka do oka.Ispod 50Hz se vidi treperenje i to debelo(sem u slucaju Ray Charles-a i Stevie Wonder-a) :p

Sto ljudi vole da pricaju napamet, ljudsko oko nije u stanju da primeti treperenje na 50hz-a, nemoze ni sova, mozda soko :D. Da li Simpsone primecujes trepernje sijalica, one rade 220@50hz-a? Fora je u tome sto postoji nesto sto se zove poluslika, linije, pa da ne ulazim sad kako svaki standard radi zbog poluslika ti treba preko 50Hz-a , 2x25., jer je granicna 25 za ljudsko oko. Kome treba jos objasnjenja poslacu ga kod mene u srednju, treca godina, na casove osnovi TV tehnike.

Misko je napisao(la):
Sto ljudi vole da pricaju napamet, ljudsko oko nije u stanju da primeti treperenje na 50hz-a, nemoze ni sova, mozda soko :D. Da li Simpsone primecujes trepernje sijalica, one rade 220@50hz-a? Fora je u tome sto postoji nesto sto se zove poluslika, linije, pa da ne ulazim sad kako svaki standard radi zbog poluslika ti treba preko 50Hz-a , 2x25., jer je granicna 25 za ljudsko oko. Kome treba jos objasnjenja poslacu ga kod mene u srednju, treca godina, na casove osnovi TV tehnike.
e ako ces bas tako, sijalica radi na 100Hz :D

Misko je napisao(la):
Imao si profesore buzdovane teske kada su te naucili tako nesto.Stavi svoj monitor na 50Hz pa vidi dal' treperi.Pitaj nekoga ko je ucio oftamologiju da ti lepo objasni sve pojmove vezane za granicnu vidljivost ljudskog oka.To sto si ti nabedjeni strucnjak za sve oblasti je sasvim druga stvar.Lepo je biti mlad ali...Kad porastes samo ce ti se ka'sti.

Sto se treperenja sijalice tice,ja vidim :D .Ajde ti meni sad na osnovu tvojih teorija dokazi da ne vidim.To sto sam izabrao nick Homer je bilo samo sto nisam cuo za Falcon Simpsona:p :p

crt slika se "iscrtava" linija po linija (ili ranije, interlace), a ne cela odjednom. ako oko "uhvati" momenat kada nije skroz gotova dovoljno cesto, to deluje kao treperenje. povecavanjem osvezavanja, smanjuje se verovatnoca da ce se to desiti. 85Hz je standard jer je to balans izmedju potrebne brzine, mogucnosti precizne kontrole snopa i sposobnosti "fosfornih" elemenata da prelaze iz pobudjenog u nepobudjeno stanje i obrnuto.
tft ekrani prikazuju manje boja zato sto je tesko precizno kontrolisati tecne kristale. realna paleta je odprilike 18-bitna, sto znaci da se sa 16 bita ne iskoriscava pun potencijal. kad slika stigne u monitor ona vec ima svoju "tezinu", tj. ona ne zavisi od palete boja. u prevodu: slobodno odvrni 32 bita. :D
ni jedan noviji monitor ne bi trebalo da bude moguce "sprziti" previsokom rezolucijom ili osvezavanjem, svi ti lepo jave ako preteras.

Imao si profesore buzdovane teske kada su te naucili tako nesto.Stavi svoj monitor na 50Hz pa vidi dal' treperi.Pitaj nekoga ko je ucio oftamologiju da ti lepo objasni sve pojmove vezane za granicnu vidljivost ljudskog oka.To sto si ti nabedjeni strucnjak za sve oblasti je sasvim druga stvar.Lepo je biti mlad ali...Kad porastes samo ce ti se ka'sti.

Sto se treperenja sijalice tice,ja vidim :D .Ajde ti meni sad na osnovu tvojih teorija dokazi da ne vidim.To sto sam izabrao nick Homer je bilo samo sto nisam cuo za Falcon Simpsona:p :p

Boki sta da ti kazem, sem da nemas pojma, ljudsko oko ne vidi treperenja preko 25 HZ-a, to je isto kao i refresh rate u igricama, da li vidis seckanje na 40, ja ne vidim, a po tvojoj teoriji bi trebalo da je vidim sa kilometar. Problem jeste sto postoji nesto sto se zove POLU SLIKA, pa odatle 50 (50/2=25 granicno za ljudsko oko).

Misko je napisao(la):
Boki sta da ti kazem, sem da nemas pojma, ljudsko oko ne vidi treperenja preko 25 HZ-a, to je isto kao i refresh rate u igricama, da li vidis seckanje na 40, ja ne vidim, a po tvojoj teoriji bi trebalo da je vidim sa kilometar. Problem jeste sto postoji nesto sto se zove POLU SLIKA, pa odatle 50 (50/2=25 granicno za ljudsko oko).
Sta da ti kazem sem da ti preporucim da vise jedes sargarepu.Kazu da ima dosta vitamina D koji utice na poboljsavanje vida.Stvarno ti nisam ja kriv sto imas vid kao Philip Visnjic.Nije to moja teorija.

Misko je napisao(la):
Varas se i to mnogo :D. CRT osvezava brzinom od npr. 100 hz-a polu sliku iliti 50 hz-a kad se spoje dve poluslike, a ljudsko oko nije u stanju da primeti treperenje na 50Hz-a,

I ti.
CRT u Interlaced modu tako radi, ali taj mod je prevazidjen pre 5+ godina. Sad se koristi Non interlaced, dakle nema preplitanja i slika se osvezava u jednom cugu i to od 60 do 200 Hz.

Pozdrav!

Sta da ti kazem sem da ti preporucim da vise jedes sargarepu.Kazu da ima dosta vitamina D koji utice na poboljsavanje vida.Stvarno ti nisam ja kriv sto imas vid kao Philip Visnjic.Nije to moja teorija.

Ipak sam se *****o.

Vazne osobine ljudskog oka sto se Monitora tice:

1)perzistencija
2)sjajnost i adaptacija
3)moc razlaganja
4)OSETLJIVOST NA TREPERENJE
5)moc zapazanja boja

1)Perzistencija je pojava, pri kojoj se javlja osecaj produzene pobude prilikom prestanka svetlosti. Znaci kad se ugasi sijalica, a ti gledas u nju, izgleda kao da se nije bas trenutno ugasila, isto tako je i sa fosfornim elementima, Thin Film Transitorima....E zato TV oze da bude 50 Hz-a, a da se treperenje ne vidi.

2)Kada gledas svecu nocu u sumi i danju u 2 popodne, stice se utisak da je sveca mnogo jaca nocu, a ne danju, iako odasipa istu kolikcinu svetlosti.

3)Sposobnost razlaganja oka je sposobnost da oko uoci sitne detalje. Minimalni vidni ugao za sitne detalje 0.25 minuta, dok raste kod slabijeg vida moze da bude i veci od 5, kod Simpsona je verovatno 0.1 :D iliti ko soko i orao zajedno.

4)Oko je najosetljivije na treperenje od 8 Hz-a, a to potpuno nestaje negde oko 70 Hz-a. Znaci ipak je Boki bio u pravu :( :D.

5)Kompeletno nebitno :D

Jos jednom izvinjenje o glupostima o kojima sam pisao. ****** bezalo se sa casova :D. Mada mi nije jasno kako oko ne vidi trepenje u igricama od npr. 35 frejmova, takodje i prvobtini fimovi su takodje bili 25 slika/minut????

Nazad
Vrh Dno