Šta je novo?

Laser pointer - easy home made

Sa druge strane treba da se nalazi staklo prizmaticne strukture koje bi apsorbovalo laserski zrak i zatim ga dok putuje kroz prizmu razlozilo i mnogostruko umanjilo dejstvo,prakticno eliminisalo.Moze to da bude i najobiciji sud sa vodom jer i tu dolazi do prelamanja i razlaganja svetlosti,a sta je laserski zrak nego je*eno mnogo fotona jako dobro usmerenih sopstvenom energijom haoticnog kretanja koji tako usmereni stvaraju koherentne el. mag. talase tj. svetlosne talase u istoj fazi...
Da ne duzim pricu,veoma je jednostavno to izvesti,zapravo,prilicno je zapanjujuce kako se tako ogromna kolicina energije tako prosto sputava i eliminise.
Bar je to lako,ima mnogo vecih problema kod lasera velike snage,jedan od primarnih:mnoooogo su skupi,a i zivotni vek im je sa porastom snage sve kraci...

a o toj ideji za secenje, s jedne strane imam laserski izvor, u sredini je materijal koji secem, a sta treba da se nalazi s druge strane lasera, u pravcu, da mi ne bi prosao kroz patos do komsije? iliti, koji materijali se koriste za suspendovanje energije, s ruge strane materijala koji se sece?

Pa po Kikiju, ortakov LCD bi bio idealna pozadina za "absorpciju" :D

dajte neke linkove sa prakticnim home-made resenjima...
imam neke ideje, za portable rezalicu...

Koliko sam skapirao nama nebi bio uppste problem u samom laseru nego u socivu. Laser bi iscupali iz DVD-a ali socivo... :S: Ljudi preko uglavmnom koriste gotove module (laser, kuciste, socivo) male snage oko 5mW koji kosta 5$ i onda zamene diodu. Ne znam sta moze u radio klubu da se nadje od toga. Ako ne neko moze s neta da naruci a mi da se dogovorimo koliko nam cega treba.

Inace vise informacija i svega i svacega oko lasera mozete naci na: http://www.laserpointerforums.com ;)

tnx na linku, ima jako jako korisnih informacija i uputstava !

Док се неко од вас накани да направи ово... пре ћемо га куповати код Кинеза за мале паре...:)

Немој да буде оно ''Аааааа ослеп'о сам ослеп'о сааамм!!!'' :d

Secenje Chieftec-a pffff... :p

Hocu pravi lightsaber :D

Nije Lightsaber, Lucas ipak ima prava na ime ali Laser Saber je kopija ono sto ti treba :d
http://www.lasersaber.com/
Cak ima i onaj efekat paljenja, kao da se izvlaci hahaha

Poslednja izmena:
ON
Jel zna neko mogu li da se kod nas kupe gotovi moduli ili ne? I jel moze neko da naruci preko neta par komada pa da se istalimo za kintu? Inace, ljudi preporucuju i hladjenje. Neki heatsink ili nesto. Postoje i likovi koji trpaju termalne paste da bi hladili laser :D ***, produzuje se znatno njegov vek ako ima neko hladjenje, pogotovu onih lasera malo jace snage. Njima je hladjenje obavezno jer mogu da crknu posle samo par minuta rada. U principu, videce se to po zagrevanju kad se sve napravi ;)

takodje koriste i TEC-ove, tj. peltiere odgovarajuce snage...sve ima detaljno na onom sajtu sto si ti postovao.

a o toj ideji za secenje, s jedne strane imam laserski izvor, u sredini je materijal koji secem, a sta treba da se nalazi s druge strane lasera, u pravcu, da mi ne bi prosao kroz patos do komsije? iliti, koji materijali se koriste za suspendovanje energije, s ruge strane materijala koji se sece?

Vidim da velika vecina vas nije nikad videla kako radi laser (ali zato smo svi gledali crtace, jelda?). Za bilo kakve industrijske svrhe (secenje, npr) je potreban laser izuzetno velike snage; ne znam kako mislite da izvedete to sa dve AA baterije :d ; cak i kada bi 10 akumulatora redno povezali, ne bi bilo dovoljno za secenje neceg ozbiljnijeg.

Sa druge strane, bez hladjenja materijala koji se obradjuje (recimo direktnim ubrizgavanjem vode) pre biste napravili pozar nego sto biste napravili rupu u patosu (ovde pretpostavljam da imate laser ogromne snage).

Sve u svemu, zaboravite na fotonsko naoruzanje, a narocito na portabl pulse lasere - daleko smo mi od toga :smoke:

@Emaniac Znam, iscitao sam sve to. Citao sam tu svasta odavno jos.

Ma ljudi su malo preterali sa secenjem metala ali one manje sto pale sibice i buse balone svi zele. Za njih ne treba ni hladjenje. Ja sam recimo jos 6-7 godina gledao sta radi laser u svrsi alata. Oblik olovke, iste i velicine a lik blankerise zice i kablove s njim ladno. Jos tada sam se odusevio i pozeleo ali u to vreme nije bilo smisla ni pitati koliko to kosta u Americi. Bile su hiljade u pitanju.

Ajmo ljudi, dajte predloge kako ovo da pravimo. Pitanja i dalje stoje :S:

@kudtihaex
samo sto su svi na output power 5mw
a nama treba jace.
@Sarmica
ma nakraju cu uzeti neki polovnjak za 10e i to je to
samo da nadjem

mislim da se ne isplati praviti nikakav cutter i slicno, posebno ne ovde, u srbiji...razocarao sam se jos jednom i potpuno napustam ideju :crash:

Sta je ovo zar niko nema dvd rw 16 ili bar 8x kome radi laser a ne treba mu? :D
Ja bih odma pokusao da imam, i probacu da nadjem neki :D

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno