Šta je novo?

Laser pointer - easy home made

Igračka plačka

icon4.gif

Budite oprezni sa ovim "igračkama", nikako ne uperavajte u svoje ili tuđe oči; trajno slepilo ili ozbiljno oštećenje vida se može izazvati u deliću sekunde! Obavezno vodite računa o ogledalima/refleksijama u okolini. Ovo nisu klasični pointeri od par mW koji se mogu kupiti u formi priveska (i oni mogu biti opasni ako buljite namerno), već class IIIb laseri!

http://en.wikipedia.org/wiki/Laser_safety

evo ja rastavio combo drive i mogu da kazem da sam probao sa 2 1.5v i sa 3 1.5v baterije i
nije ni blicu onome sto oni na snimku daju
cak i sa sabirnim socivom je isto
Za čitanje je potrebno i do 10-20x manja snaga nego kod snimanja (5-20mW). Snaga lasera je ~ proporcionalna brzini snimanja (proporcija nije linearna).

Kikibgd je napisao(la):
medjutim ocu da napravim IR laser snage 250mW cija se putanja ne vidi tako da moze da se zloupotrebi na ljudima.
I wouldn't like to be your enemy. :S:

Mislim da sam negde davno video da se za čitanje koristi laser na ~5mW, a za pisanje ~25mW, ali u svakom slučaju je bilo mnoogo manje od 250mW.
25 mW je dovoljno za 1x, za 16x DVD treba 225-250 mW.

Znam :) samo ne znam da li da vam kažem, napravićete neko sr@nje garant. :D

Oko 150 mW (pulsni mod 100ns/50% DC) ili 50-60 mW (kontinualno). Brži 48-52x CD-RW drajvovi imaju diode od 220-250 mW (pulsno) tj. 100 mW (kontinualno). To je praktično IR spektar (780 nm) i nije toliko interesantan kao DVD.

Ocigledno svi cekamo kiki-ja da raportuje kakvo je stanje u radio klubu,do tad nista :wall:

Ma, slaba vajda, nas 'zakon' takav da ne mozes da overis nekoga ako ti naoruzan uleti na gajbu , misleci ti nesto lose pri tom !
Tako da nista ni od slobodne prodaje vatrenog i fotonskog naoruzanja...

Ma, slaba vajda, nas 'zakon' takav da ne mozes da overis nekoga ako ti naoruzan uleti na gajbu , misleci ti nesto lose pri tom !
Tako da nista ni od slobodne prodaje vatrenog i fotonskog naoruzanja...

Ja sam mislio da sam jedini koji ovde ne spava kad ono eto ga emaniac :D:D:D

hehe, ma samo sto sam upao na gajbu, iz grada...

Izvadio sam 2 lasera iz Pioneer-a 110d.

imgp0134ay7.jpg

imgp0137xo4.jpg

Probao oba na 1.5v - ne rade.

Koliki je najveći napon koji sme da se stavi?

ja sam nabavio ir laser 240mW ali nisam uspeo da dobijem burn
jer nemam sabirno socivo koje trazim 100god

@rapid
stavi 2x1.5v baterije i sabirno socivo
i izvadi diode iz kucista

imgp0137xo4.jpg

PS:izvinjavam se zbog kasnjenja bio sam u frci.
nece se ponoviti

Poslednja izmena:
ja sam nabavio ir laser 240mW ali nisam uspeo da dobijem burn
jer nemam sabirno socivo koje trazim 100god
Gde si nasao lasersku diodu? Jel ima to uopste da se kupi u Radio klubu, ITC-u...? Posto? :trust:

ma nisam kupio nego uzo od nekog coveka preko caleta
@Rapid
moras da skines kuciste i da dobijes ovako nesto
diode%20big.jpg

Probao oba na 1.5v - ne rade.

Koliki je najveći napon koji sme da se stavi?
Malo je to, probaj sa dve baterije (1.2...1.5 v),
l. diode obično postižu max snagu na oko 3V ali to zavisi od proizvođača.

Kikibgd je napisao(la):
@Rapid
moras da skines kuciste i da dobijes ovako nesto
Ne mora da skida hladnjak ako mu ne smeta... i oklop je obično vezan za "-" (minus ili GND) pol.

Poslednja izmena:
Vadio, stavljao veći napon, ne radi.
Rezač mi je crkao od strujnog udara, verovatno su se i laseri spržili tad.

pa onda je to to.
inace
mislim se da narucim set(5) IR laser dioda 500mW (bez hladjenja) za 35$

Ja bih maltretirao saobracajce :p

Uzmi i meni jedan set pa se dogovorimo. ;)
:Klanjanje

EDIT:
:d Pa to je cena samo za jednu,The price is for one piece.-ovo pise na dnu oglasa. :d
Ma vise od te jedne mi i ne treba,narucuj ako mozes!
Samo nekoliko zenica i smiricu se majke mi. :-devil-:

Poslednja izmena:
Ma idi bre Kiki,pa kako ne ukuca u search 1000mW,vidi ovo bre :-devil-:
http://cgi.ebay.com/1000mw-808nm-la...ryZ53141QQssPageNameZWDVWQQrdZ1QQcmdZViewItem

znaci jedna ova je 55$,promeni u evre,dodaj shipping i izadje oko 60e :banana:
ajde ako imas eBay account ili kako to vec ide,naruci meni jednu :Klanjanje
Salu na stranu,ovo stvarno moze pametno da se iskoristi,zamislite 1W laserske snage :zgran:.Da seces stranice od Chiefa :D.

Salu na stranu,ovo stvarno moze pametno da se iskoristi,zamislite 1W laserske snage :zgran:.Da seces stranice od Chiefa :D.

Da da, mislim da je to bas pametno... Boze deco cime se zamlacujete.

Ako neko zaista ima zrelu nameru da pravi neku takvu glupost, molim ga za njegovo dobro i dobro njegove okoline da mi se javi na PM za objasnjenja i uputstva.
Necu javno da ih objavljujem, jer ne zelim da na meni bude odgovornost za ****** do kojih vrlo lako moze doci.

Svako ko ima kilo mozga (inace coveciji mozak u proseku ima 1,7kg) ce prvo procitati sve sto moze da nadje o laserima i laserskim diodama, kao i osnovama elektronike, pa ce tek onda da se prepusti pravljenju ovog ******.

Onaj ko ima vise od kilo, nece to ni raditi.
Pozdrav.

Cuvajte oci.

Koliko vidim jedna je 35$, a ne set od 5 komata. Ta kineska firma (Snoc) nudi i 1000 mW modele u istom kućištu (TO-5 Ø9.2 mm).

Pa ja vec rekao,ima ta firma i modele od 5000mW:
http://www.snochina.com/Product.asp?BigClassName=Laser Diodes
ali ih nema nazalost na eBay-u,samo za tako nesto bi se i ozbiljnije hladjenje moralo napraviti sigurno.

@The Spinner
Ajde nekom drugom kevu izigravaj molim te.
Druga stvar,znanje koje covek poseduje nema blage veze sa "kilazom" mozga.
I da,naravno da posedujem osnovno znanje o elektronici i da sam procitao sve o laserima sto mi je dostupno,a osnove elektronike vec dve godine ucim u skoli jer mi je to jedan od glavnih strucnih predmeta.

Pa ja vec rekao,ima ta firma i modele od 5000mW:
http://www.snochina.com/Product.asp?BigClassName=Laser Diodes
ali ih nema nazalost na eBay-u,samo za tako nesto bi se i ozbiljnije hladjenje moralo napraviti sigurno.

@The Spinner
Ajde nekom drugom kevu izigravaj molim te.
Druga stvar,znanje koje covek poseduje nema blage veze sa "kilazom" mozga.
I da,naravno da posedujem osnovno znanje o elektronici i da sam procitao sve o laserima sto mi je dostupno,a osnove elektronike vec dve godine ucim u skoli jer mi je to jedan od glavnih strucnih predmeta.

The Spinner je u pravu, ovo je VISE NEGO OPASNO a ni sam ne znam CEMU BI MOGLO DA SLUZI. Osim, of course, secenja Ciefteca :)

CUVAJTE OCI LJUDIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII!!!! :shock::shock::shock:

JEDARED SE OSTAJE CORAV! :S:

imas ti to id do 40W ali treba para
no vise se isplati uzeti neki dvd rezac rasturuti ga i
napraviti ovo

Pa hajde onda napravi vise i napisi tut. kako...

EDIT:
Ako cemo vec o tome do koliko ide laser,reci cu ti da sam uzivo gledao na jednom brodogradilistu kako laser od pola kilovata sece celik debeo 110mm,pa ti vidi.
A pritom sam nosio zastitne naocare kroz koje se pri normalnim svetlosnim uslovima ne vidi nista.

Poslednja izmena:
a o toj ideji za secenje, s jedne strane imam laserski izvor, u sredini je materijal koji secem, a sta treba da se nalazi s druge strane lasera, u pravcu, da mi ne bi prosao kroz patos do komsije? iliti, koji materijali se koriste za suspendovanje energije, s ruge strane materijala koji se sece?

Nazad
Vrh Dno