Šta je novo?

Laptop Laptop za softverski inžinjering i posao za 1200 evra

Koji laptop kupiti?

Pavle12

Zapažen
Učlanjen(a)
12.09.2023
Poena
2
Pozdrav svima,
Kao neko ko studira softverski inžinjering, a takođe radi i u menadžmentu jedne kompanije, tražim laptop za 1200 evra (1000 ako je polovan)
  • Za SI mi treba barem i7 procesor H-serije ili AMD ekvivalent, 16gb RAM i 512gb SSD. Grafika nije bitna, s obzirom da se retko bavim takvim projektima.
  • S obzirom da ću stalno biti u pokretu, potrebno je da nema veći ekran od 14 inča i da bude tanak i lako prenosiv.
  • Za posao (sastanci sa klijentima) mi je bitno da estetski izgleda ok, dakle bez ružne plastične građe itd.
  • Što se tiče samog ekrana, zbog oba zanimanja mi je potrebno da ima veću rezoluciju od 1080p (2.6K ili 2.8K) sa kvalitetnom osvetljenošću. Jako bih preferirao touch screen.

Ne razmatram Apple laptopove zato što nemam ni jedan uređaj koji je u tom ekosistemu a i probao sam u prošlosti ali prosto mi mnogo više odgovara Windows.

Hvala unapred!

Za SI mi treba barem i7 procesor H-serije ili AMD ekvivalent, 16gb RAM i 512gb SSD.
što baš H? i7 U/Ryzen 7 U će raditi posao, pogotovo kad se uzme u obzir tražena prenosivost. 16GB je minimum, ja bih išao na mogućnost proširenja na najmanje 32GB
zbog oba zanimanja mi je potrebno da ima veću rezoluciju od 1080p (2.6K ili 2.8K) sa kvalitetnom osvetljenošću.
Full HD na 14" je odgovarajuće. imam takvu kombinaciju
Jako bih preferirao touch screen.
sumnjam da će sve navedeno upasti u budžet

Kod nas, za te pare, teško. Kod Mađara, ima pregršt opcija. Zenbook i Vivobook modeli od ASUSa, 14" varijante uglavnom sada imaju H procesore od Intela (kao i 2.8K ekran i OLED). Alternative je isto Lenovo Slim Pro 7 (ili YOGA Pro u nekim regionima) ili Slim Pro X, isto 14", isto H procesor (uglavnom Intel ali bude nekad i AMD). Dell ima XPS Plus model sa Intel P procesorom (i neverovatnim dizajnom), ali generalno ima problema sa temperaturama i bude često papreno skup.

ASUS je najbolja opcija, pored toga jedino još Lenovo. HP ima par Spectre i Envy modela ali uglavnom imaju 1080p ekrane. Lenovo laptopovi tog tipa isto često imaju touch screen, ASUS uglavnom ne, a ume se provući i 90Hz često za te pare što je super.

Edit: Ni ja nemam ništa od ostatka Apple uređaja pa je opet MacBook Air M1 najbolji laptop koji sam u životu koristio, a bilo ih je više desetina. Za te pare, pa i jače, jednostavno nema bolje. Pasivno hlađen, apsurdno brz i efikasan, baterija 10+ sati, ekran visoke rezolucije, kvalitet izrade bez premca, sve aluminijum nikakve legure magnezijuma.

Za posao samo Linux i macOS, nista Windows. Za softver macOS i bilo koji Arm chip su bez dileme daleko ispred bilo cega drugog, osim ako ti ne treba nesto specificno sto i dalje nije optimizovano za Arm arhitekturu.

što baš H? i7 U/Ryzen 7 U će raditi posao, pogotovo kad se uzme u obzir tražena prenosivost. 16GB je minimum, ja bih išao na mogućnost proširenja na najmanje 32GB

Gledam da mi laptop potraje više godina pa benefit u performansama koji donosi H bi mi odlično došao. U-serija nije dealbreaker ali je H prioritet.

Full HD na 14" je odgovarajuće. imam takvu kombinaciju

Zbog kodiranja, ali i rada sa Excelom i sličnim stvarima sam zaključio da mi treba 2.6K+. Imao sam priliku da koristim laptop od prijatelja na nekoliko dana i razlika se stvarno oseti.

Zenbook i Vivobook modeli od ASUSa, 14" varijante uglavnom sada imaju H procesore od Intela (kao i 2.8K ekran i OLED). Alternative je isto Lenovo Slim Pro 7 (ili YOGA Pro u nekim regionima) ili Slim Pro X, isto 14", isto H procesor (uglavnom Intel ali bude nekad i AMD).

Upravo sam pogledao Lenovo Yoga Pro 7 14IRH8 i deluje mi interesantno zato što poseduje sve što sam spomenuo da mi treba (i7-13700H, 16gb, 2.6K display, aluminijumska građa), ali nisam nigde video da postoji review tog modela (svuda objavljuju najjači model sa RTX 3050) i neke informacije o realnom radu (benchmark, termalne performanse,...). Da li znate gde mogu to da nađem i da li postoji nešto čega bi trebalo da se pazim pri kupovini ovog laptopa?

Upravo sam pogledao Lenovo Yoga Pro 7 14IRH8 i deluje mi interesantno zato što poseduje sve što sam spomenuo da mi treba (i7-13700H, 16gb, 2.6K display, aluminijumska građa), ali nisam nigde video da postoji review tog modela (svuda objavljuju najjači model sa RTX 3050) i neke informacije o realnom radu (benchmark, termalne performanse,...). Da li znate gde mogu to da nađem i da li postoji nešto čega bi trebalo da se pazim pri kupovini ovog laptopa?
Pa sve što kažu za model sa 3050 važi i za običan, samo će biti nešto tiši jer nema zasebnu grafičku i baterija će potencijalno trajati malo duže.

Lenovo laptopovi su generalno odlično napravljeni, nemaju toliko puno problema sa kontrolom kvaliteta.

Cene možeš gledati na:

Ja lično, da sam na tvom mestu, bih otišao u Budimpeštu na par dana, naručio, recimo, sa eMAG-a, preuzeo lično u radnji (na primer u West End centru) i onda, ukoliko nešto ne štima, možeš da vratiš laptop u roku od 14 dana i odmah ti vrate novac, ne moraš ni objašnjavati što i šta.

Mada okej je i cena ovde na linku koji si poslao. Fantastična mašina sve u svemu, ne bi trebalo da zažališ bilo šta. Jedino bih preporučio da odeš lično u neki Gigatron ili nešto gde imaju YOGA ili Slim Pro modele izložene (dogodi se nekad), pa da vidiš kakva ti je tastatura. I naravno šta god da radiš naruči preko sajta pa da imaš mogućnost odmah da vratiš po zakonu, u slučaju da nešto ne štima. Imaj samo na umu da ovi modeli, a i većina drugih tih dimenzija, ima nalemljen RAM na matičnu, tako da jedino što možeš promeniti je SSD i, eventualno, Wi-Fi odnosno networking karticu.

@Pavle12
Jesi li kupio Lenovo Yoga Pro 7 14IRH8 laptop? Ukoliko jesi, kako si zadovoljan njime? Ja sam danas hteo da pogledam taj model u CT Shop, ali ga nemaju izloženog. Trenutno imaju u ponudi model sa 32GB RAM memorije, pa mi deluje jako zanimljivo.

Poslednja izmena:
@Pavle12
Jesi li kupio Lenovo Yoga Pro 7 14IRH8 laptop? Ukoliko jesi, kako si zadovoljan njime? Ja sam danas hteo da pogledam taj model u CT Shop, ali ga nemaju izloženog. Trenutno imaju u ponudi model sa 32GB RAM memorije, pa mi deluje jako zanimljivo.
Tek sad vidim da postoji i 32gb ram varijanta. Da li si negde našao jeftinije od ovoga što Comtrade nudi? 130.000 ili ispod negde slučajno? Ako ne bude druge opcije, verovatno ću 16gb verziju početkom naredne nedelje naručiti pa javljam utiske.

Poslednja izmena:
Sada u CTShop-u košta 155k verzija sa 32GB. Našao sam u Rumuniji za 865eur, samo što je sa R7 7840HS LINK
Taman da se i malo prošetamo do Temišvara. Prenoćište nije skupo, pa opet bude jeftinije :)

Međutim, na kraju sam ipak odustao. Uzeću najverovatnije HP EliteBook 865 G10. Sa R7 7840U, 16GB RAM memorije, 512GB SSD, 76Wh baterijom, 16" monitorom košta oko 1350eur (LINK). Težak je ~1.8kg. Problem je što ih nema kod nas u prodaji, a i na našem HP sajtu svi modeli koje prikazuju imaju bateriju od 51Wh.
Sviđa mi se što i memorija može da se doda, a mislim da ipak ne bih mogao tako lako bez numeričke tastature; dosta često koristim i excel tabele i sl. Ako ga ne bude ovde, i inače sam planirao put do Austrije u Novembru.

EDIT:
Poređenje dimenzija u odnosu na EliteBook 850 G8 sa 15.6" ekranom:
35.94 x 23.67 x 1.90 cm, ~1,73kg - model 850 G8
35.87 x 25,10 x 1.92 cm, ~1,81kg - model 865 G10

Poslednja izmena:
Sada u CTShop-u košta 155k verzija sa 32GB. Našao sam u Rumuniji za 865eur, samo što je sa R7 7840HS LINK
Taman da se i malo prošetamo do Temišvara. Prenoćište nije skupo, pa opet bude jeftinije :)

Međutim, na kraju sam ipak odustao. Uzeću najverovatnije HP EliteBook 865 G10. Sa R7 7840U, 16GB RAM memorije, 512GB SSD, 76Wh baterijom, 16" monitorom košta oko 1350eur (LINK). Težak je ~1.8kg. Problem je što ih nema kod nas u prodaji, a i na našem HP sajtu svi modeli koje prikazuju imaju bateriju od 51Wh.
Sviđa mi se što i memorija može da se doda, a mislim da ipak ne bih mogao tako lako bez numeričke tastature; dosta često koristim i excel tabele i sl. Ako ga ne bude ovde, i inače sam planirao put do Austrije u Novembru.
Preporuka za eMAG. Slične ako ne i identične cene, možeš naručiti preko sajta a platiti na licu mesta, stigne uglavnom u roku od 24č laptop tamo gde treba, na primer Showroom u Julius tržnom centru. Dođeš lično, preuzmeš, platiš, i sve perfektno. Jedino ti traže adresu i broj telefona (rumunski kao) ali ne proveravaju ništa, niti ti stiže neki SMS i to, staviš šta god.

@Pavle12
Извињавам се на скретању са теме, бежи од CT shop-a колико те ноге носе. Барем је то моје искуство.
Не само што су прескупи већ им је и услуга лоша.

EDIT:
Poređenje dimenzija u odnosu na EliteBook 850 G8 sa 15.6" ekranom:
35.94 x 23.67 x 1.90 cm, ~1,73kg - model 850 G8
35.87 x 25,10 x 1.92 cm, ~1,81kg - model 865 G10
Нисам сервисер по струци, али по сећању ми се чини да је HP доста пробирљив око додавања меморије, да треба одређена врста да се дода да би радила. Рећи ће ти неко ко се баш бави са тим. Барем је раније било тако.

Samo sam jednom dodavao, model EliteBook 820, mislim da je bio G2. Tada je prošlo OK.
Dodavanje memorije mi je nekakva backup opcija. Možda (verovatno) neće ni zatrebati.

Model Lenovo Yoga pro 7 (14APH8); 32GB/1TB, R7 7840HS, Radeon 780M, 2.5k ekran, trenutno se može poručiti za oko 740eur (3655 lei) u Altex prodavnicama u Rumuniji. Ova cena važi danas i sutra za poručivanje preko njihove aplikacije za telefone.

Model Lenovo Yoga pro 7 (14APH8); 32GB/1TB, R7 7840HS, Radeon 780M, 2.5k ekran, trenutno se može poručiti za oko 740eur (3655 lei) u Altex prodavnicama u Rumuniji. Ova cena važi danas i sutra za poručivanje preko njihove aplikacije za telefone.

Iskoristio sam akciju i naručio laptop da ga pokupim u Temišvaru najviše 7 dana od dostave. Ono na šta treba da pazite jeste da ako plaćate online da se konvertuje iz DIN ili EUR u LEI po ne najboljem kursu pa planirajte da izgubite dodatno oko 3 hiljade dinara na npr. ovih 740 eur.

Jedva čekam da pokupim laptop pa javljam utiske!
Hvala @desp na savetu.

Banka rezerviše više novca, a kada se preuzeme roba onda skinu pravu cifru. Ja sam platio internet karticom Intese; rezervisali su 790eur, a nakon što sam preuzeo vratili su višak, tako da je naplaćeno 745eur. Tačno tako kaže i Visa kurs za dan 07.10.2023 sa 0% bankarske provizije.
Jesam napisao da ću čekati HP, ali mi je ovo ipak bila previše dobra prilika da bih je propustio :)

Pozdrav svima,
Juče sam bio u Temišvaru i kupio Lenovo Yoga Pro 7 14APH8. Hvala @pecavuk za predlog laptopa kao i @desp zato što je našao ovu odličnu ponudu u Altex-u.

Evo otprilike šta bi trebalo uraditi da bi sve prošlo bez problema:

S obzirom da se laptop nije nalazio u Temišvaru u momentu naručivanja, morao sam da napomenem u adresi za dostavu "PICK UP AT ALTEX STORE Calea Aradului no. 58A, Timisoara 300516, Romania".
Posle 2-3 dana se dobija mail od kurirske službe gde kažu da je laptop spreman za dostavu, što znači da tog dana on dolazi u radnju. Od tada imate 7 dana da pokupite sam laptop, inače ga vraćaju nazad i refundiraju novac (prema rečima Rumuna sa Altexovog call centra).

Kada sam došao u radnju, radnik mi je prikazao laptop kako bih utvrdio da sve radi, uključio, stavio na punjenje, itd. Oni dodatno naplaćuju instalaciju Windows-a, pa preporučujem da donesete svoj flash drive sa instalacijom i imate spremnu licencu za aktivaciju kako biste to sami odmah uradili u radnji i videli ako je sve ok. Dobija se garancija od 3 godine.

Takođe, kada ste već u Temišvaru, obiđite grad - prelep je 😃

Preporuka je da bacite kutije pre granice, ali meni lično carinici nisu ništa rekli i samo pustili da idem dalje.

Inače laptop sam po sebi, koliko sam zaključio za ovih malo manje od 24 sata, ozbiljna grmilica. Tastatura i kompletna izrada su me specijalno iznenadili - full aluminijum, daje jako dobar osećaj u ruci. O performansama da ne pričam - u Srbiji teško da bi se ovako nešto moglo naći za 1100e, a kamoli za 850e koliko je trenutno na Altexovom sajtu. Za sad maksimalna preporuka.

Takav laptop i ta konfiguracija, za te pare, to je apsolutno ludilo! U zdravlju da služi. Što se naručivanja preko eMAG-a tiče, isto može pick-up u radnji, laptop čeka 3 dana u radnji, a plaćanje može i uživo, kad se preuzima, tako da ne mora ništa ni da se plati.

Sve je super, ali pošto se vozi 150km i prelazi granica, a kao što je i napisao @Pavle12, najbolje je isprobati ga odmah u radnji i baciti kutiju.
Samim tim to uglavnom isključuje ljude koji imaju fetiš laganog otvaranja kutije kod kuće :ROFLMAO:

Sve je super, ali pošto se vozi 150km i prelazi granica, a kao što je i napisao @Pavle12, najbolje je isprobati ga odmah u radnji i baciti kutiju.
Samim tim to uglavnom isključuje ljude koji imaju fetiš laganog otvaranja kutije kod kuće :ROFLMAO:
Pa mislim da nema ni potrebe da se testira sa operativnim sistemom. Samo light bleed da se čekira ako je IPS panel što može i bez OS-a da se vidi. Najveći problemi što se kontrole kvaliteta tiče su trekped, šarke, i stvari kao što spojevi samog panela i okvira od monitora.

Ja sad ne znam vremena, nisam merio, ali sam baš zadovoljan. Najčešće ga koristim tako što ga povežem na eksterni monitor i bluetooth tastaturu i miša. Koristim ga tako po ceo dan, doduše za net, office, malo autocad i sl.
Imam i EliteBook 850 G8, kome dosta kraće traje baterija.

Imam i ja taj model, takođe nisam merio, ali primetno brže troši bateriju u odnosu na Asus Expertbook B9 sa i7, ako je neka referenca.
Po slobodnoj proceni 5, 6 sati manje zahtevnog rada, ali javljam kad proverim :)

Zavisi od dosta stvari; za neki rad u office, web i sl. verovatno može i nešto više od toga. Sećam se da su klinci u kolima gledali netflix blizu sat vremena i da je potrošio nekih 15tak procenata baterije. Drndao sam ga večeras malo, pa po tome pretpostavljam ugrubo možda i do 7h za punu bateriju, ekran na nekih ~70% sa osvežavanjem na 90Hz i osvetljenjem tastature na low (auto). Ali ispratiću malo ubuduće.
Btw, zanimljiv prikaz i poređenje sa istim računarom u drugačijim konfiguracijama je odravio ovaj švedo :)

Poslednja izmena:
Pozdrav,

Želeo bih da kupim novi laptop, međutim ne razumem se toliko u celu priču oko toga.
Ono što je meni bitno jeste stabilan, brz, sa dobrom baterijom i da mogu racunati da ce trajati bar neko vreme.
Najvise koristim zoom, word, powerpoint i spss za obradu podataka, izrade grafikona itd.
Budžet sam ogranicio na 1000-1100€.
Šta bi mi preporučili, Windows ili MacBook Air M1?
Čuo sam da se na MacOs plaća pretplata za navedene app koje koristim.

Hvala unapred.

Nazad
Vrh Dno