Šta je novo?

Laptop za AutoCad, ArchiCad i 3D Studio Max

ciki022

Slavan
Učlanjen(a)
16.05.2006
Poena
379
Pitanje je kakva minimalna laptop konfiguracija bi zadovoljila studentske potrebe za AutoCad, ArchiCad i 3D Studio Max ( neznam koje verzije programa bi se koristile, predpostavka najnovije )
Znači ne mora to da leti ( ako počne da zarađuje od toga, verovatno će kupiti mnooogo bolji računar ), već da omogući neki "pristojan" rad

Znam da je poželjno što brži CPU, više RAM-a ( za grafiku nisam siguran da li je toliko bitna )
Već sam nalazio na ovakve postove sa komentarima da za najnovije verzije treba bar quad core i 6-8 GB ram, a za npr autocad 2007 neki dual core i 4 GB.

Molio bih za neki konkretan predlog ili komponenata ili modela laptopa ( iz iskustva, a ne "čitao sam na forumu, može to i to" )

Ukoliko je grafika bitna, možda ići na neki normalan dual core a uzeti neku neintegrisanu grafiku.

Budžet je oko 40.000 din

Unapred hvala

Poslednja izmena:
Pa gde ti druga tema?
Obrisana?
Znaci ne verujem, ja pisem, napisao esej citav, i neko ladno obrise, a da pre toga ne spoji postove, kakva arogancija prema drugom ljudskom bicu.

Onda se ovo uklapa u budzet, sigurno.
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/a/a0/Kugleramme.jpg/200px-Kugleramme.jpg
....
Prijatelju studije nisu obavezne, ko ne moze da ih priusti, neka ne studira, ovo je nepravedno drustvo, a Sava Kovacevic, koji se zalagao za soc. pravdu je odavno proteran sa ovih prostora.
Nek izmisli, snadje se, 50.000 razlike nije 500.000 da su nedostizne.
A i bilo je 2 iste teme, u jednoj nije naveden, a u ovoj jeste naveden budzet, na jednoj od te 2 sam ispisao citav esej o tome da je tih 40.000 ustvari baceno, ne bih da se ponavljam.
...
Ovaj asus je pravi desktop replacement.
Jeste kriza.....ali ni 50.000 nije nedostizno, 1 000 000 je razloga da se nadju, ne govorimo o lapu za zezanje vec za ucenje, a komfor i kriva ucenja su 1:5 za ova dva, a to vredi.
I opet, nije 2.000€, vec 850€, ili koliko je vec.
Bolje da kupi nesto polovno za 250€, dok se ne stvore pare za ovaj.
I ne preporucujem tebi nego njemu.

^^^
Treba studentima, koji se stalno sele, idu kuci kad su slobodni dani, raspusti, itd...u tome je fora, lapot stavis u torbu i cepas dalje....

Za učenje nije neophodan laptop od 90.000. Možda je 40 hiljada na granici, ali za 50 sigurno može da se nađe solidan računar za studente. Lepo reče čovek, ako počne da zarađuje, lako će kupiti nov. Nije neophodno učiti na najnovijim verzijama navedenog softvera. Mislim da bi i3 (možda i Pentium) + diskretna grafička bili dovoljni. Ili čak i neki AMD A6 ili A8.

Poslednja izmena od urednika:
^^^
Treba studentima, koji se stalno sele, idu kuci kad su slobodni dani, raspusti, itd...u tome je fora, lapot stavis u torbu i cepas dalje....
ja sam student i kad sam kupio laptop od hiljadu evra shvatio sam da su mi to najgore potrosene pare u zivotu. hteo sam da dobijem masinu koja je jaka kao stoni komp, a dobio sam go*no i pritom sam kupio hardverski najmocniji laptop koji je mogao u zemlji da se kupi...

pevao sam kad sam ga prodao u pola cene posle dve godine i za pola od pola te cene sam kupio duplo jaci stoni komp.

kakvi laptopovi kakva sr*nja.... kupite pravu stvar.

Sta mislite o ovom laptopu, namjena je ista kao i kolegi koji je postavio temu (nadam se da nije problem sto sam ovako upao u temu).

Laptop je:
Toshiba Satellite P855-332
Intel Core i7 3630QM (2.40GHz) Quad Core 6MB Cache, Turbo Frequency up to 3.4GHz
15.6 "TFT TruBrite (glare), LED backlight
HD (1366 x 768)
4GB DDR3 (1 x 4GB) 1600MHz, 2x 8GB Maximum
1TB, 5400rpm
NVIDIA GeForce GT 630M with 2GB (dedicated)
Li-ion battery 6-cell
24mjeseca garancija
cijena 650E

Malo sam gledao po netu i vidim da je procesor odlican, i da za ovaj novac ne moze da se kupi, ali ono sto brine je GT630m, nisam siguran da li je dobra ili ne, tj. ne razumijem se da li mi je potrebna bolja ili ne. Da li imam vasu preporuku za ovaj laptop ili mi predlazete neki drugi u ovom cjenovnom rangu (650E), ne mora biti i7

Ma nije problem, al mi nije jasno zasto je toliko potreban lap?
Nosi se na fax, sta?
Za 800-900e, ako mozes da dobacis, imas 2x bolje masine, vidi post moj gore.

laptop je potreban zato sto je to danas fensi. ja sam fakultet skoro zavrsio bez laptopa, i kad sam ga imao DVA PUTA je izasao iz stana, i to da idem kod brata da raidujemo, bas ozbiljna primena ubilo se...

99% ljudi kupi laptop i bleji im u stanu, ni ne iznesu ga nikad. glupost... podlozni su marketingu, reklamama, trendovima...

^^^
Ja stvarno ne znam sta se desava, al ozbiljno, vidim da svi to kupuju, kao olovku i gumicu, pa zato pitam.
Kad si ti zavrsio i gde?
Moguce i da asistetni/profesori vrse pritisak?
...
A za te pare se uzima zver desktop masina, jedino aj kao za seljenje, itd, al i to se resava kolima/taxijem. Jedino raspust, e tu mozda vec treba, nemam pojma, da ne vuces desktop gore<>dole, BGD/NS <> unutrasnjost.
Nemam pojma, zato i pitam, stvarno mi je cudno... velike su to pare, a plus ti sigurno treba i ovako pribor neki za crtanje?

nisam zavrsio, jos malo imam. nije tehnicki fakultet, mozda njima profesori traze da donesu laptop na faks mada sumnjam. ako zahtevaju onda razumem, ali "to u moje vreme nije bilo" :d

i to seljenje, ludila... kad vec selis gomilu torbi i kutija, sta ti je problem jos jednu kantu da poneses... ides kuci za vikend? ruku dam da svi imaju jos jedan komp kuci koji mogu da koriste, vucaranje laptopa je tu samo teret.

jedini valjan razlog za kupovinu laptopa studentu danas je: POMODARSTVO.

kupi dobar stoni i solidan tablet za iste pare. 800 puta bolja kombinacija. garantujem da ovaj bay trail tab sto se sad pojavio moze da prikazuje crteze bez problema. ne treba ti da kreiras sadrzaj, samo da prikazes, kreiras kuci na masini ko covek...

Poslednja izmena:
Jeste potreban, veoma, ja sam maksimalno odugovlacio sa kupovinom i doslo je vrijeme da moram kupiti. Postoje vjezbe koje traju po 3-4h i ako nemas laptop to ti je gubljenje vremena. Znam da je bolja kombinacija super desktop i solida laptop, ali kada vec kupujem laptop onda cu uloziti malo vise i kupiti neki koji necu mjenjati par godina. Pretpostavljam da i kolega koji je postavio temu isto misli

jedini valjan razlog za kupovinu laptopa studentu danas je: POMODARSTVO.

Slazem se, ali zavisi studetu kog fakulteta! Za jezike, turizam... sigurno jeste

Nego da se vratimo na temu, da li ce Nvidia 630m raditi dobro posao

Pitanje je kakva minimalna laptop konfiguracija bi zadovoljila studentske potrebe za AutoCad, ArchiCad i 3D Studio Max ( neznam koje verzije programa bi se koristile, predpostavka najnovije )
Znači ne mora to da leti ( ako počne da zarađuje od toga, verovatno će kupiti mnooogo bolji računar ), već da omogući neki "pristojan" rad

Znam da je poželjno što brži CPU, više RAM-a ( za grafiku nisam siguran da li je toliko bitna )
Već sam nalazio na ovakve postove sa komentarima da za najnovije verzije treba bar quad core i 6-8 GB ram, a za npr autocad 2007 neki dual core i 4 GB.

Molio bih za neki konkretan predlog ili komponenata ili modela laptopa ( iz iskustva, a ne "čitao sam na forumu, može to i to" )

Ukoliko je grafika bitna, možda ići na neki normalan dual core a uzeti neku neintegrisanu grafiku.

Budžet je oko 40.000 din

Unapred hvala

U toj klasi cena je NEBITNO da li je za office, fesbuk, autocad ili pritiskanje papira. Mozes da se nadas samo plastikaneru i da pokusas da ne ubodes neku nesrecnu seriju. Tj trazi nesto sto ima i3, nebitno rama, nebitno ostalo, da mu je garancija 3 godine i peglaj.

to sto su na sutodesk sajtu napisali treba da ih bude sramota .... jeste radice to na tim ubogim konfiguracijama koje su naveli ali kako .... i sta ce da radi ... da crtas 2D linije to moze i telefon danas :)

znaci nisam jedini koji deli sledeci savet: "za te pare su svi isti, uzmi koji ti se svidja na oko i kome se ne ugiba tastatura i ne krcka kad se sklapa"

i ja dajem isti savet realno ... to je istina sve ostalo je zamajavanje ljudi.

AutoCAD na 15.6" je mucenje, bez obzira koja masina je u pitanju, govorim iz licnog iskustva. Ako vec mora zbog koriscenja na faksu onda neki najjeftiniji dual core, 4 GB RAM-a i obavezno ubaciti SSD, tu se vidi napredak jer je u stvari hdd usko grlo.

Ja sam na ovom mom sa i3+HD3000 radio jednostavno 3D modeliranje u Inventoru bez ikakvih problema. Sigurno će teško moći da se manipuliše sklopom od 300 delova, ali za studentske potrebe/učenje je sasvim dovoljno.

Evo šta sam našao za 43,990, mislim da je to najprihvatljivije za ovaj slučaj

Fujitsu Lifebook AH532/G21 15.6", a tri bitne komponente su :
Intel Pentium Dual Core 2020M 2.4GHz (2MB Intel Smart cache)
8GB (2x4GB) DDR3 1333MHz (2 slota, maksimalno 16GB)
nVidia GeForce GT 620M 1GB DDR3

Po testovima PC mark ovaj 2020M na 2,4 Ghz nije mnogo slabiji od Intel Core i3-3110M, 2.4GHz (Dual-core, 3MB Cache) u drugom laptopu kog sam gledao, a nVidia je bolja od Intel HD grafike

Imas neku Toshibu 17" 1600x900 u Emmiju, pa stavi i to u razmatranje. Nezgodna za nosenje, laksa za rad.

p.s. Ta nvidija je malo bolja od kisele vode za to sto tebi treba, ali dobro. U svakom slucaju cena nije losa.

Poslednja izmena:
Msm da je milanbb, rekao sustinu ove teme, tj prepleta, nije tema Lapot>>AutoCAD, 3DSMAX...vec Lapot overall najbolji u klasi 40-45.000din, i stvarno je tako.
Aj sretno bilo kupcu sa ovim, pa ce biti nesto bolje kasnije malo, godinu, dve...

...samo ubaci jos 4GB, da bude ukupno 8GB, mada ja bi uyeo neki polovni krsh, i preyimio tako, a posle jovonanovo, 60.000 je ipak bacena para, nategnuto, a opet ne sluyi nicemu, realno...

Nazad
Vrh Dno