Šta je novo?

Laptop za AutoCad, ArchiCad i 3D Studio Max

ciki022

Slavan
Učlanjen(a)
16.05.2006
Poena
379
Pitanje je kakva minimalna laptop konfiguracija bi zadovoljila studentske potrebe za AutoCad, ArchiCad i 3D Studio Max ( neznam koje verzije programa bi se koristile, predpostavka najnovije )
Znači ne mora to da leti ( ako počne da zarađuje od toga, verovatno će kupiti mnooogo bolji računar ), već da omogući neki "pristojan" rad

Znam da je poželjno što brži CPU, više RAM-a ( za grafiku nisam siguran da li je toliko bitna )
Već sam nalazio na ovakve postove sa komentarima da za najnovije verzije treba bar quad core i 6-8 GB ram, a za npr autocad 2007 neki dual core i 4 GB.

Molio bih za neki konkretan predlog ili komponenata ili modela laptopa ( iz iskustva, a ne "čitao sam na forumu, može to i to" )

Ukoliko je grafika bitna, možda ići na neki normalan dual core a uzeti neku neintegrisanu grafiku.

Budžet je oko 40.000 din

Unapred hvala

Poslednja izmena:
Pa ne vredi da kupi nesto neodgovarajuce i da u toku rada trokira ili ne moze da otvori sliku. Nije ni ovo nesto ekstra, ali bitno je da moze da mu radi. Takvih konfiguracija ima i Fujitsu za 55ooo i HP za 58, ali izgleda da im je displej losiji. A Toshiba na 8 rata po 7500 din. je valjda prihvatljiva za studente. Za ram je dosta 4Gb, a ako bih mu sta menjao, pre bi mu stavio SSD.

Pa ne vredi da kupi nesto neodgovarajuce i da u toku rada trokira ili ne moze da otvori sliku. Nije ni ovo nesto ekstra, ali bitno je da moze da mu radi. Takvih konfiguracija ima i Fujitsu za 55ooo i HP za 58, ali izgleda da im je displej losiji. A Toshiba na 8 rata po 7500 din. je valjda prihvatljiva za studente. Za ram je dosta 4Gb, a ako bih mu sta menjao, pre bi mu stavio SSD.

Bre, polovna krshina u toj klasi, ne bas sad digitron, a za RAM nije dosta 4GB.
I bolje da se grafika doda ako treba, a ne SSD, ili cak taj RAM, Kad sve imas, e onda ide SSD, kao slag na tortu. Al dok nemas tortu, dzabe mutish shlag!

nisam zavrsio, jos malo imam. nije tehnicki fakultet, mozda njima profesori traze da donesu laptop na faks mada sumnjam. ako zahtevaju onda razumem, ali "to u moje vreme nije bilo" :d

i to seljenje, ludila... kad vec selis gomilu torbi i kutija, sta ti je problem jos jednu kantu da poneses... ides kuci za vikend? ruku dam da svi imaju jos jedan komp kuci koji mogu da koriste, vucaranje laptopa je tu samo teret.

jedini valjan razlog za kupovinu laptopa studentu danas je: POMODARSTVO.

kupi dobar stoni i solidan tablet za iste pare. 800 puta bolja kombinacija. garantujem da ovaj bay trail tab sto se sad pojavio moze da prikazuje crteze bez problema. ne treba ti da kreiras sadrzaj, samo da prikazes, kreiras kuci na masini ko covek...

Lupanje gluposti at its finest. Imam desktop iz potpisa i iPad 3, u stanu nemam net zato sto ja tako zelim, a minut mi je fakultet daleko tako da svlacim potrebne stvari. Znaci imam sve sto ti pises gore. Sad sam treca godina fakulteta. Crtao sam neku instalaciju od soma delova u Solid-u (u drugoj godini kada sam to crtao sklop od 20 delova je najslozeniji koji su drugi mogli da sklope kako treba, da ne ispadne da se hvalim) sve je ok radilo, ali kada renderuje fotku treba mu 8 minuta za neku brljavu rezoluciju sa sve svetlom. Posle toga sam za neki seminarski crtao kucu od 6000 delova, ovaj komp je podnosio to donekle, posle je drugar donosio lapic na kom je kovalo samo tako (i7 sandy mobile je na lapicu od soma evra).

Imamo i neke predmete na faksu na kompu iz praistorije. Jednostavno je lakse sve kada imas lapic, a kada odem kuci za neki praznik i moram nesto da crtam od toga nema nista pa gubim 10 dana za neki grafickih (sada ih imam aktivnih ravno 3). Ako studiras nesto teoretsko, a koliko sam skontao to je biologija neka tebi tablet sve zavrsi, a ako imas graficki od 20 strana i crtezom, za to ti treba lap da bi stalno mogao da radis.

Moje misljenje tek kada vidis da ti stvaro nesto treba kupuj ga, vodeci se tom idejom stize mi W530 za par dana, koji je Sci Fi lapic bio za mene pre 2-3 godine.

Moje misljenje da lapic mije pomodarstvo, vec Mac koji je pomodarstvo u 99% slucajeva. Do sada sam samo video jedan razlog zasto bi student uzeo Mac. Decko studira neki dizajn na nekom privatnom fakultetu, kaze da ce da ga nauce hajde da poverujem, na faksu je sve na Mac-u pa je sasvim logicno da i on kupi masinu tog ranga za sebe, shvatam da mu nije frka da iskesira 2k evra kada mu je godina 3k evra. A ovo ostalo ucim ekonomski, pravni itd. treba mi Mac,...

Isto one price upisujem fakultet kupuj lap od soma evra, kada ono tamo truba. Po meni samo neki dobar student koji vidi sta mu stvarno treba treba da iskesira pare za pravu masinu.

Lap za 40k ne postoji koji ce da radi posao u 3ds Max-u kako treba, bolje ili dodaj pare ili uzmi desktop za te pare, i3 je preslab,...

Poslednja izmena:
***, ja sam mašinski završio koristeći Athlon XP 2400+, 1GB RAM i nVidia FX 5600, do pre 2 godine. Pro/E 4.0, Autocad 2007, Matlab 2007, Octave... sve je dovoljno za studentske zadatke/projekte

Ja sam zavrsio na steadleru i rotringu...i faber castelu

Ma idi, kad se setim, al sta znam, ja bi sad opet sve radio rucno, kad bih mogao naravno. Ima neki shmek i draz. Al to je vec filozofska tema...

Vrh Dno