Šta je novo?

Laptop VS Desktop Racunari?

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
@Audiofreak

Za vecinu stvari si u pravu, ali si jednu stvar obrnuo. Laptopi vec sad zadovoljavaju potrebe vecine korisnika, a manjini treba desktop. Da nije problem u parama prosecan korisnik bi bio dosta srecniji sa laptopom. Ova specifikacija koju si naveo je deleeekoo od potreba vecine ljudi.

Ja sam i rekao da ce mi sledeca masina biti desktop, zbog specificnih potreba. Ali cu i dalje da koristim postojeci laptop 80% vremena.

misterno je napisao(la):
Nista ne vredi stvar navike nekome kada ima fizicki debele prste (cevape).
Nesto procesorski zahtevno bi ti pojelo bateriju vrlo brzo, 4 sata u idle je OK
ali ni to ne moze svaki laptop.
4500 3DMark 03 je malo, to je neki low end za desktop.
Mi pricamo ovde o top modelima lap-top racunara pa ih zato uporedi
sa top modelima desktop racunara.
Sto se tice core duo procesora i cinjenice da je napravljena prvo verzija
za laptop to je jedini primer a i on je vise splet okolnosti nego nesto planirano.
Ako ce mo ici od pocetka opet se svodi da je cak i core duo procesor dosta toga
pozajmio od Pentim M (Piii) i NetBurst arhitekture.

Zato na osnovu onoga sto su mnogi i ja ovde rekli laptop moze da posluzi
za neka word-office kuckanja i slicno.Za iole zahtevniji posao mora se
ici na steker u zidu pa kad vec mora ja biram desktop jer mi mobilnost
ne znaci nista a za novce za koje kupim prosecan laptop, mogu da kupim
dobar desktop.
Sto se tice tft monitora i kvaliteta slike sta vredi kvalitet slike kada
se kod vecine radi ustede rezim rada monitora (brightness) menja kada lap
radi na bateriji ili kada radi na ac adapteru.
Sta znaci ostrina slike na desktop-u ili laptop-u.
TFT monitori nemaju problem sa ostrinom slike nevezano za desktop ili laptop.
Ne bi verovao kakva je zaista crna boja na mom vec vremesnom tft-u.
Laptopovi sa 17" ekranom su vec glomazne stvarcice dok za desktop nije
problem imati ni neke extreme.

Poslednja izmena:
audiofreak je napisao(la):
Par pitanja za zagovornike laptopa:

- Kako da nabavim prenosni racunar sa nVidia grafikom u rangu 7800 ili 7900 GTX ili makar GT sa minimum 256, a pozeljno 512MB video RAM-a?

- Koji procesor za prenosne racunare podrzava 64 bita i sve setove SIMD instrukcija do SSE3?

- Kako da ubacim 4GB RAM-a na prenosni racunar?

- Da li ima modela gde RAM radi na vise od 400MHz?

- Kako da ucitavam 3D CAT snimke velicine preko 200MB a da ne umrem od dosade sa 5400 RPM drajvom? Jos bolje, ima li Raptor za prenosne racunare? A RAID?

- Gde da nabavim dijagonalu od 17" ili jos bolje 19" da se ne coravim na 15", a da to ipak ostane malih dimenzija i tezine (citaj: prenosno)?

- Koja baterija ce da tera taj hardver i koliko minuta s obzirom da radim optimizaciju koda koji nakon toga nemilice trosi 100% svih mogucih resursa da bi postigao najvecu brzinu obrade podataka?

Lako, kupi na primer:

Toshiba Satellite P100-221
CoreDuo T2500 (2GHz/667); Intel 945
17" Toshiba TrueBrite ekran o kome ne treba trošiti dodatnih slova (ali veruj da nećeš da ćoraviš)
120GB SATA Drive
1 GB expandable to 4GB (SODIMM DDR2.533MHz) - SODIMM košta koliko i DIMM memorija, pa izračunaj koliko ti treba da doplatiš.
DVD RW SuperMulti
NVIDIA® GeForce™ Go 7900, 512 MB DDR3 RAM, 16x PCI Express
GLAN, WLAN a/b/g, Bluetooth2.0, Harman Kardon speakers,
5-in-1 card reader, Firewire, 3.2kg, 2 godine garancije, baterija 2:30h mobile marks, Windows XP Media Center edition.

Cena je oko 2000 EUR, a pošto si čovek programer, da kažem - profesionalac, onda ćeš verovanto dobiti i popust. I moći ćeš da programiraš gde god, sad počinje leto pa zamisli divotu ... pored reke, inspiracija, uživancija, a pri tom i radiš.

E sad, ako je i ova konfiguracija slaba, ima i jačih, sa 20" ekranom koje su upravo pristigle, ali je cena oko 2300 EU, mada, ko voli nek izvoli.

Moguće da su programi koje pišeš toliko kompleksni da je sve ovo djubre za tebe, medjutim, u tom slučaju pošto si već toliko zahtevan korisnik i radiš tako zahtevne stvari, svakako ti je desktop bolji izbor, sve dok te ne primete konačno velike zverke iz inostranstva i odvedu pravo u Seattle gde ćeš da dobiješ laptop po meri, ručno pravljen koji će sve tvoje potrebe da ispuni. Ali, o tom potom, proći će malo još vremena do tad.

Sta sve ispisa,pomislice ljudi da stvarno radis za NASA-u jeee...!? :D
Ovo su vec gluposti,a NE argumenti!!Zasto?Zato sto 99.9999% ljudi ima DO 1GB memorije,koje takodje,naravno,ima na vecim brzinama od 400MHz,IAKO i kod desktop racunara ima malo konfiguracija sa DDR2 memorijom,ali ti to opet uzimas za argument!
A sto se tice ostalih karakteristika,ili si nelogican (o dimenzijama na primer,mali laptop sa ekranom 19",to bih voleo da vidim) ili slabo upoznat sa materijom,jer itekako postoje takvi laptop racunari,vec ih ima dosta sa 15.4" i 17" monitorima,brzom memorijom,7200rpm S-ATA HD-ovima i DA,ima ih i sa RAID-om,pa ovaj sajt je pravio testove takvih racunara!? ;)
Ljudi koji kazu:"Imam para da uzmem,ali mi se ne svidja sto ne mogu da igram najnovije igrice na laptopu od,recimo 1000 eura,ili sto mi nisu taj i taj taster maaalo dalje jedan od drugog jer sam navikao da ih pritiskam palcem i malim prstom...",mislim kakvi su to argumenti!?
I opet terate sa nekim performansama za visestruko manje pare!?Koje visestruko manje pare!?Prosecna konfugiracija koja moze da se uzme i kosta,recimo 600 eura,vi uporedjujete sa laptopom koji kosta,recimo 1000 eura,a ima 20-30% manje performanse,ALI ne racuna se to tako...
Laptop ima,recimo 15",ekran koji je sa poklopcem i elektronikom tezak koliko?Mozda kilo ili tu negde!Ajd da vidim prosecan TFT koliko je veliki i tezak i KOLIKO KOSTA,znaci ne racunajte prosecnu konfiguraciju sa CRT monitorom,a desktop TFT kosta 250-300 eura,sto onda fino poskupljuje konfiguraciju!
Dalje,ta baterija kojoj se podsmevate jer moze da drzi SVEGA nekoliko sati pa posle mora u stek,a koliko vama drzi baterija na desktopu kad vam treba a nema struje na primer?! :p
Ajd da dodamo i UPS,ne mora neki od vise stotina eura ali ni bas neki najslabiji Mustek,znaci da kazemo jos 100 eura dodati na desktop konfiguraciju!?Koliko to onda dodje?OPAAA,dodjosmo do skoro iste cifre za desktop i laptop,i onda ostaje samo odluka da li vam trebaju ekstra performanse (99% vas ce reci DA samo zbog igrica),ili prosecne performanse ali manje dimenzije,mobilnost i autonomija!
I sta na kraju,opet necete imati tu prenosivost,dzabe vam 5 kila tezak UPS kad ne mozete da ponesete nigde... Ja podjem na gradiliste,upalim laptop,pokazem planove,gazde se slozi ili ne sloze,promenimo nesto na licu mesta ako hoce i onda ja lepo odem kuci i radim svoj posao na adapteru,ZASTO bih koristio svoj laptop SAMO na bateriji?!
Sto se tice komotnog rada"korpulentnih"ljudi,i ja sam krupan,doduse nemam visak kilograma ni sarme od prstiju ali ipak... i opet radim sasvim komotno,a trebalo mi je kratko vreme da se naviknem i sada kucam brze na laptopu nego sto sam ikad na desktopu!?
Zato stvari koje su u domenu NAVIKA ostavite za sebe,to ni pod razno ne mogu biti argumenti,jer ako ce mo tako onda je i meni lakse da radim sa laptopom jer sam od CRT-a i fotelje imao bolove u ocima i zglobovima,a sad uzivam u svom zdravlju,ali to ne koristim kao argument iako je REALNA prednost,sto ste onda vi zapeli toliko za neke svoje navike!? :wall:
Pozdrav ,)

Lomnica_city je napisao(la):
Dalje,ta baterija kojoj se podsmevate jer moze da drzi SVEGA nekoliko sati pa posle mora u stek,a koliko vama drzi baterija na desktopu kad vam treba a nema struje na primer?!

A koliko tebi drzi baterija kada laptopu kada i ti nemas struje kao ja
a prazna je i na laptop-u .......mislim glupo ti je pitanje isto kao i ovo moje
I nije SVEGA nekoliko sati vec se radi o oko max 2 sata kod vecine laptopova
sa ispravnom baterijom.Ne govorim o radu tipa upalim ga i pustim da radi
u idle rezimu vec sedi za njega i cepaj 2 sata.

4 AleksaBGD:
Ni manje ni vise nego samo 2K eura ? Koliko to cudo brzo potrosi bateriju.
Evo ti pravo pitanje :
Koja je poenta te toshibe ako ces vecinu vremena kada koristis njegov
potencijal provesti pored stekera za struju ????
Zasto ne onda desktop, za manje para a bolje performanse ili zver od desktop-a
za iste pare.Probaj da sklopis desktop za 2K eura pa ces videti

Obratite paznju:
Sve ovo govorimo u kontekstu prvog posta i pitanja
za sta da se covek odluci kada kupuje racunar tj. desktop ili laptop.
Znaci obican covek hoce da kupi racunar pa odgovor glasi
zavisi od potrebe

Problem je sto se ovde pokusava proturiti misljenje kako je obicnom
korisniku koji zeli kucni racunar pametnije da kupi laptop jer je :

a) racunar buducnosti - glup argument
b) na zapadu se sve vise kupuje laptop - desktop tamo niko vise i ne kupuje ....malo sutra.
I tamo se prodaju desktop konfiguracije i te kako.
c) udobnost - subjektivno od coveka do coveka - kome smeta CRT i neudobna
fotelja taj neka menja Monitor i stolicu.Nemoguce valjda da kada kupis laptop
ta ista stolica postaje udobna ?
Ja racunar koristim za radnim stolom, koriscenje laptopa u fotelji ili za istim stolom
izaziva opterecenje kicme / naginjanje ka ekranu.
Kuckam sa prstima kao sa shestarom umesto da koristim svih deset prstiju.
d)perfofmanse su maltene iste kao i na desktopu - jesu skoro iste ali to
skoro iste je uvek preskupo, ne moze da radi bez stekera na zidu dugo
jer trosi dosta energije i ne moze sutra da se zameni jos boljim vec se menja
komplet masina

Ako nekom lap treba za posao a mobilnost se podrazumeva
onda je sva rasprava nepotrebna

Ako nekome treba pak kucni racunar glupo je davati pare za mogucnost
snimanja 2-3 filma od prijatelja ili igranje pasijansa na wc solji
Za te iste pare se uvek moze kupiti bolji desktop + 2 prazna DVD-RW-a

Po meni pravi laptop je neka centrino platforma - celeron M 1.3GHz, 512-1GB ram-a, 40-ak gb 5400rpm hard,
dvd-rw, 14-15" ekran ..........
Radi po 2 sata na bateriji sto je najbitnije !

Gos'n lomnica_city nikako ne kapira da on spada u grupu ljudi kojima laptop
treba za neki posao, jer evo sada spominje i gradiliste.
Inace kopiranje filma sa 2CD sa mog kompa na eksternu fioku traje citavih 30s
ali to nije poenta brzine.

Poslednja izmena:
.......
Ljudi koji kazu:"Imam para da uzmem,ali mi se ne svidja sto ne mogu da igram najnovije igrice na laptopu od,recimo 1000 eura,ili sto mi nisu taj i taj taster maaalo dalje jedan od drugog jer sam navikao da ih pritiskam palcem i malim prstom...",mislim kakvi su to argumenti!? ..........

Argumenti su pravi i na mestu .......jer kupac daje svoje pare.
Ako voli da se igra logicnije ja da kupi jacu masinu i da se igra glatko nego
da se guzi sa touchpad-om dok igra npr.neku multiplayer pucacinu, sedi pogrbljen
i nabija se uz ekran da bi dohvatio tastaturu.Naravno za iste pare ali na slabijoj laptop masini.
Namena mobilnih masina je da budu mobilne !
Kada se kaze da laptop nije za igranje onda krecemo sa pricom kako
i na laptop-u moze covek da se igra jer eto ima jakih grafika, daju maltene
iste performanse...........
Ako mobilnost nije potrebna zasto ne onda desktop kad je jeftinije i komfornije ?

Drugo ja koristim svih deset prstiju kada kucam a na laptopu postaje velika guzva
kada to radim pa sam prinudjen da bockam sa dva kaziprsta na gurku.

Nisu samo dva argumenta vazna, ima tu jos toga.......

Cena.........
Komfor....mada je prica o njemu delom vec zakacila tastaturu......
Nemogucnost nadogradnje.....mozes dodati malo memorije - eventualno
zameniti hdd i to je to.Sve ostalo je neisplativo i skupo.

Sve to se zrtvuje da bi mogao da prenesem taj racunar negde drugde.
Kome mobilnost nije bitna pametnije je da izabere Cenu + komfor + mogucnost
nadogradnje + performanse a zrtvuje mobilnost.

Poslednja izmena:
alekssBGD je napisao(la):
.......moći ćeš da programiraš gde god, sad počinje leto pa zamisli divotu ... pored reke, inspiracija, uživancija, a pri tom i radiš......

Jedno sat vremena pa na punjenje baterije .......

Tarmi Ricmi je napisao(la):
...Koja je poenta te toshibe ako ces vecinu vremena kada koristis njegov
potencijal provesti pored stekera za struju ????

...Po meni pravi laptop je neka centrino platforma - celeron M 1.3GHz, 512-1GB ram-a, 40-ak gb 5400rpm hard,
dvd-rw, 14-15" ekran ..........
Radi po 2 sata na bateriji sto je najbitnije !

Gos'n lomnica_city nikako ne kapira da on spada u grupu ljudi kojima laptop
treba za neki posao, jer evo sada spominje i gradiliste.
Inace kopiranje filma sa 2CD sa mog kompa na eksternu fioku traje citavih 30s
ali to nije poenta brzine.

Dobro dokle vise sa tom baterijom,kakav puni potencijal,zar desktop ne radi svojim punim potencijalom na steku!?!?Ovde se daju argumenti za i protiv a ne neke bajke jer ne mozes da kazes nesto tipa:"Laptop ne moze to i to,mada ne moze ni desktop ali nema veze jer kad ne moze laptop..."!? :p
Drugo,to sto si opisao nije Centrino masina,Celeron nema SpeedStep i slisti bateriju za 2-3h,znam jer je burazer imao Celeron M na 1.8GHz i toliko mu je trajalo,Pentium M vec drzi,bar meni,3-4 i po sata,a kad je bio nov i malo vise!
Naravno 3 sata mrcvarenja na maksimalnoj brzini i to korisnog rada,kad nekoliko puta nije bilo struje a meni dosadno mogao je da muzicira i do 5h sati sto je odlicno i sasvim dovoljno AKO ZATREBA!
Na konto onoga da ne mogu da se igraju igrice tipa pucacina i slicno na laptopu jer je skuceno!?Mislim... sta je skuceno!?15" ekran ni metar od lica,nekoliko tastera koji su potrebni!?
Ja sam sasvim lepo cepao Call Of Duty,samo sam koristio eksternog misa jer je tesko igrati se touchpad-om,i sasvim je bilo komotno,a ne znam koliki to covek treba da bude pa da mu bude skuceno nekoliko tastera za kretanje i mis,200 kila i 2 i po metra mozda!?Ni Njegos ili Despot Stefan nisu bili toliki,a bili su grmalji,sumnjam da ima sada tolikih gromada kojima bi laptop bio skucen za igranje uz eksternog misa!?
Ja SVATAM da sam ja u grupi ljudi kojima treba jer pored posla i studiram,zamisli da imam po dobar komp i kuci i u Nisu,sve sastanke oko planova odrzavam u dnevnoj sobi...
Meni je ovako lakse jer je ovo SASVIM IZVODLJIVO,dok ovde vecina pokusava laptop da predstavi kao malo jaci digitron od 1000 eura ili vise,koju nose glavni sminkeri u svom kraju/gradu,sto je glupost,iako ne poricem da ga mnogi i ne koriste vise nego digitron i stvarno spadaju u tu grupu,ali NE MOZETE GENERALIZOVATI!!
Laptop,uglavnom,koristi onaj ko ima para i treba mu laptop,cast izuzecima,ali i desktop koriste bilmezi koji nemaju pojma ni Windows da koriste na najosnovniji nacin i kupili su ga samo da se hvale kod komsije kako"imaju Pentium 4 jeee..."!
Kako onda mozete da striktno odredite grupu korisnika laptop masina i,takodje,generalizujete stvari uzimajuci performanse najgorih i najjeftinijih laptopova kakve ima mozda 20% ljudi i onda uporedjujete sa zverima koje ste platili isto/slicno a NEMATE cak ni sve sto taj laptop nudi za te pare (TFT i baterija a cesto i card reader i slicne,ne toliko skupe,sitnice),samo imate nesto bolje performanse!
Ako su buducnost,vec sam objasnio sta mislim pod tim,zasto sad karikiras to,zar nisam bio dovoljno jasan,oni su buducnost i neki sada zele da idu ka buducnosti,neki da ostanu u sadasnjosti jer nemaju para ili potrebe za tako necim,a neki i dalje zive u proslosti,sve je to stvar POTREBA I MOGUCNOSTI!!
Toliko od mene,nemam vise sta da se ubedjujem,ni jedno nije bolje ni po cemu od onog drugog,sem po samim potrebama i mogucnostima osobe koja se odlucuje za kupovinu,i ne mozete generalizovati stvar ma kako okretali stvari i TACKAAAA!! :D
Pozdrav ,)

Tarmi Ricmi je napisao(la):
Jedno sat vremena pa na punjenje baterije .......
Opet sa tom baterijom,ne znam dokle vise!?Stvarno bi trebao da probas neki laptop,ali ne neki 3-4 godine star koji jedva toliko i da moze da izdrzi nego neki noviji i moderniji model,koji cak i sa veoma jakom konfiguracijom ima autonomiju koja se meri satima,zar mislis da samo"masine"napreduju a baterije i njihov kapacitet ne!?Yeah right! :p
Pozdrav ,)

moram priznati da su mi ove rasprave ovog tipa potpuno neverovatne. odmah se nadju ljudi koji imaju potrebu da teraju nekakav ekstrem i da isteruju samo ideju u koju duboko veruju. nema nista protiv, ali svi nemamo iste potrebe i ne razmisljamo na isti nacin. koji je procenat korisnika koji stigne do "dna" performansi koji uopste poseduje racunar koji poseduje a pri tome tvrdi da im je to zaista potrebno. vec je receno, koliko je sveta kojima racunar zapravo uopste ne sluzi!! naravno da svaka prica ima svoje prednosti i manje ali je cinjenica da laptop racunari ozbiljno stizu desktopove. nije nikako ista prica u odnosu laptop/desktop od pre samo nekoliko godina. vec godinama unazad koristim laptop racunare i nisam nezahtevan korisnik (ali daleko od raketnog naucnika) i jedino kada mi je nedostajo desktop je kada sam zarad raznih eksperimenata hteo da ubacim razne kartice koje su u laptop varijanti najcesce papreno skupe...ali mi je toliko puta znacilo sto spravu mogu da prenesem bez problema da se u tom trenutku sve jako brzo zaboravlja....naravno kome sta treba.
sta pokusavam da kazem jeste da danas za pristojan novac se moze naci laptop koji zadovoljava apsolutno sve potrebe prosecnog i zahtevnijeg korisnika je sada su sada brzine, kolicine memorije i naravno graficke kartice dovoljno performantne da pokrenu sve aplikacije pa i igre koje sada po definiciji traze velike resurse.

mucky je napisao(la):
A sta ce tebi to? Ti bi da se igras na laptopu, smesno... Laptop kupi onaj ko ima para za njega, a u Srbiji te pare sigurno neces zaraditi igrajuci se na ne znam kakvoj grafickoj karti.

Jedna rec -- GPGPU, idi edukuj se.

mucky je napisao(la):
Prvo ne treba ti za posao, drugo doci ce i to za par godina...

Treba mi bas za posao.

mucky je napisao(la):
Vecini ljudi ne trebaju sve te stvari, neki posao obavljaju i samo pomocu maila i weba. Cak sta vise, vecini za to i sluzi komp.

Meni trebaju sve te stvari koje ti smatras workstation opremom jer i radim OpenGL. Inace i web i mail moze i brze i jeftinije na desktopu, a moze cak i na vecini mobilnih telefona.

mucky je napisao(la):
Ovo sto si napisao je em nerazumljivo, em zvuci kao da si rocket scientist koji na svojoj desktop mashini izrachunava putanje mars rovera.

Ne nego radi rekonstrukciju 3D X-Ray CAT scanova.

grujicd je napisao(la):
Laptopi vec sad zadovoljavaju potrebe vecine korisnika, a manjini treba desktop.

Potrebe da, ali te potrebe moraju biti opravdane da bi se poseglo za novcanikom i potrosilo duplo vise para za isti racunar u maloj lepoj kutijici koji mozes da nosas okolo sto ti inace treba samo zato sto zbog sopstvene nediscipline ne umes da povuces crtu izmedju rada i odmora.

Ti znaš da je u USA prošle godine još prodato više notebook nego desktop

Heh, eto kako se statistika moze interpretirati pogresno.

Sasvim je bilo logicno da statistika u jednom trenutku pokaze to u USA jer tamo skoro svako domacinstvo vec ima po dva desktop racunara.

Takodje, notebook i laptop racunari se teze nadogradjuju i kraci im je radni vek (pre svega zbog baterije, HP cak ima elektroniku koja limitira broj punjenja!) pa se cesce moraju kupovati novi i to ta tvoja statistika i belezi, a to sto je neko promenio graficku i procesor u desktop racunaru se naravno ne racuna.

Sto se tice situacije kod nas -- ne bi bilo lose da se prizemljimo malo i da se setimo da je kod nas prosecna plata 200-300€ (govorim o vecini, a ne o "biznismenima" i o politicarima), da puno ljudi nema posao niti reseno stambeno pitanje. Pritom je zivot prilicno skup (mnogi kazu skuplji nego na zapadu).

Znaci na otprilike 10 ljudi dodje jedan ekstra bogat (za nase uslove naravno jer napolju je to sica) koji moze iz cistog besa da kupi sebi notebook iako mu realno uopste ne treba. Na tih 10 ljudi dodju jos dva koji mogu da kupe ako se nategnu, a od ta dva samo jednom zaista treba za posao.

Lako, kupi na primer:

Toshiba Satellite P100-221
...
Cena je oko 2,000 EUR

Rece mi ti na PM da Peca ima Toshiba Qosmio G20-127. Pogledao sam CT aktuelni cenovnik i to kosta ~2,600€ (226,843.20 din) -- objasni mi kako to da je bolji racunar koji ovde pominjes jeftiniji za citavih 600€?!?

Kad smo vec kod toga, uzmimo primer tog Qosmio G20-127 koji je inace solidan notebook racunar koji bih ja bez predrasuda nabavio i koristio da mi je zaista neophodno i uporedimo ga sa mojom trenutnom desktop konfiguracijom:

1. Single-core procesor sa magistralom od 533MHz i podrskom za SSE2 i bez podrske za 64 bita umesto 64-bitnog dual-core procesora sa magistralom od 800MHz i podrskom za SSE3 i virtualizaciju

2. 1024 MB DDR2-533 RAM-a umesto 2048 MB DDR2-667 RAM-a ili da doplatim jos 100€ za jos 1024 MB

3. 915 chipset umesto 945 (stariji juzni most ICH6R umesto ICH7R -- nema SATA2)

4. Geforce 6600 Go sa 128 MB DDR VRAM-a (ne cak ni DDR2!) umesto 7800 GT sa 256 MB GDDR3 VRAM-a

5. 200 GB HDD (ili je 2x 100 GB?) sa nepoznatim brojem obrtaja u minuti (ne pise u specifikaciji) umesto Raptora od 150 GB i jos jednog diska od 250 GB

6. Integrisani zvuk na malecne Harman Kardon zvucnike (ili slusalice ako ih kupim) umesto Audigy 2 ZS na rucno pravljenom pojacalu i takodje rucno pravljenim Visaton Alto II kutijama osim ako necu da doplatim jos 100€ za PCMCIA zvucnu pa da dignem cenu na ukupno 2,800€ i da nosim zvucnike sa sobom u rancu kad zelim dobar zvuk

7. 4x DVD±RW i 8x DVD±R umesto 8x DVD±RW i 16x DVD±R

8. Windows® XP Media Center Edition umesto Windows XP Professional ili Windows XP x64 Professional

9. Bateriju koja traje 135 minuta i to verovatno mereno pod nekim slabijim opterecenjem umesto 600W kontinualne snage

10. LAN od 100Mbit umesto 1Gbit.

11. 85 malih zbijenih tastera umesto full size 104 tastera + 21 multimedijalni.

12. Touchpad umesto misa

13. Godinu dana garancije na ceo notebook ukljucujuci i ekran umesto 3-5 godina na komponente.

14. ...

Da li zaista mislis da sam ja tolika budala da potrosim tolike pare na otprilike tri puta slabiji racunar?!? Ili da sam snob koji ce sam sebe da ubedi da mu je to bolje jer lepo mi se slaze uz odelo i ferrari?!? :trust:

Dosta vise ovih gluposti bre, ne mogu vise imam i druga posla. Ja vama ne branim da koristite prenosne racunare, nemojte ni vi mene nagovarati. I AMD-ovce sam lakse uspeo da ubedim da AMD nije za svakoga, a vi ste bre gori od Jehovinih svedoka!

Moderatori, dajte katanac ovde
:crash:

Poslednja izmena:
Nesnosno si arogantan.

GPGPU tek treba da se omasovi, treba tona koda da se napishe da bi to korisnici iskoristili na svojim racunarima.

Dalje, ti bi radije gledao mail sa mobilnog telefona pre nego sa notebooka?

U pauzama pisanja kilometarskih postova na benchmarku radish 3D X-Ray CAT scanning? Ako je to ono sto ja mislim da jeste (computed axial tomography), onda si stvarno flejmer bez premca :)

Bezveze je raspravljati o svemu ovome, sudeci po vremenu iza nas, sve sto se sada desava na zapadu kod nas stize za minimum par godina. Znaci, ocekujte laptop pomamu ovde za par godina, i pojedite tada sve sto ste sada rekli :)

Laptop,uglavnom,koristi onaj ko ima para i treba mu laptop,cast izuzecima,ali i desktop koriste bilmezi koji nemaju pojma ni Windows da koriste na najosnovniji nacin i kupili su ga samo da se hvale kod komsije kako"imaju Pentium 4 jeee..."!

Pa eto ti generalizujes sada ......onaj ko kupi desktop i sluzi mu za hvaljenje je bilmez (ok, moze tako da se zove)
ali onaj koji kupi laptop i sluzi mu za hvaljenje je jos veci bilmez :D

Kako onda mozete da striktno odredite grupu korisnika laptop masina i,takodje,generalizujete stvari uzimajuci performanse najgorih i najjeftinijih laptopova kakve ima mozda 20% ljudi i onda uporedjujete sa zverima koje ste platili isto/slicno a NEMATE cak ni sve sto taj laptop nudi za te pare (TFT i baterija a cesto i card reader i slicne,ne toliko skupe,sitnice),samo imate nesto bolje performanse!

Sklopi desktop za 1K - 2K eura pa kazi sta daje takva masina.........
Zbog card reader-a se tresu mnogi ljudi sto ga nemaju :d .....nekima je
CRT nezamenjiv........a i pristojan TFT nije vise ultra skup.

Ako su buducnost,vec sam objasnio sta mislim pod tim,zasto sad karikiras to,zar nisam bio dovoljno jasan,oni su buducnost i neki sada zele da idu ka buducnosti,neki da ostanu u sadasnjosti jer nemaju para ili potrebe za tako necim,a neki i dalje zive u proslosti,sve je to stvar POTREBA I MOGUCNOSTI!!
Toliko od mene,nemam vise sta da se ubedjujem,ni jedno nije bolje ni po cemu od onog drugog,sem po samim potrebama i mogucnostima osobe koja se odlucuje za kupovinu,i ne mozete generalizovati stvar ma kako okretali stvari i TACKAAAA!! :D
Pozdrav ,)

Ti i ja se u stvari slazemo oko tih potreba i mogucnosti.
To je i poenta svih mojih postova ..... neka kupi svako ono za sta mu treba.
Ja dajem veci naglasak na potrebe i uporno pricam da obicnom
korisniku laptop nije potreban
i da se te pare namenjene laptop-u mogu
mnogo korisnije utrositi kupovinom desktop-a i jace konfiguracije.
Mnoge stvari su delovale veoma perspektivno u komp. industriji pa su
nazalost propale.
Zato treba ici polako i cekati da stigne buducnost......nikada se nezna sta ona nosi.
Mislim da je prerano da svi prodaju destop masine i krenu u avanturu
kupovine buducnosti ...................

Poslednja izmena:
Tarmi, evo samo za tebe, 3d Mark 2001 full opterecenje non stop, LCD na maximum baterija se drzala 2:35 minuta. Na idle znaci internet i kuckanje i LCD na pola smanjeno osvetljenje ili na minimum, mozda bi se drzala i 8 sati.

btw u Americi od 99% ljudi koje znam imaju laptop i ja ne vidim da prodaja desktopa uposte i ide kad za 500$-600$ moze da se kupi laptop koji ce u najmanju ruku biti isti kao i desktop za te pare, a jos preko 600$ daju i na pola godine, na rate bez kamate. Sto se tice performasi za te pare one su i vise nego sto vecini treba. Desktop ljudi inace i ne kupuju jer kome da ga prodaju posle.

otprilike 1.73 Pentium-M, 1GB, 40GB, X600, 15.4 wide, dvd-combo, wlan, LAN, modem, USB, firewire, card-reader = 600$

Poslednja izmena:
Da li zaista mislis da sam ja tolika budala da potrosim tolike pare na otprilike tri puta slabiji racunar?!? Ili da sam snob koji ce sam sebe da ubedi da mu je to bolje jer lepo mi se slaze uz odelo i ferrari?!? :trust:

Dosta vise ovih gluposti bre, ne mogu vise imam i druga posla. Ja vama ne branim da koristite prenosne racunare, nemojte ni vi mene nagovarati. I AMD-ovce sam lakse uspeo da ubedim da AMD nije za svakoga, a vi ste bre gori od Jehovinih svedoka!

Moderatori, dajte katanac ovde
:crash:

pokušao sam na sve moguće načine da uteram malo logike u tvoju 'programersku' glavu, ne znam zašto pokušavam uopšte. Ako ti nešto pošaljem na PM, poslao sam ti tamo sa razlogom. Ne samo da si arogantan i bezobrazan, nego nisi ni sposoban da potrošiš nekoliko minuta da sa pažnjom pročitaš šta sam ti napisao. AKO SAM ti napisao Toshiba P100-221 i dao ti cenu za njega i to OVDE kod nas, sa kojim PRAVOM menjaš temu i diskutuješ tamo neki model o kome ja UOPŠTE nisam pričao, QOSMIO je SASVIM druga serija računara, stručnjače, i ima cenu shodno tome. Kakva zamena teze - neverovatno. Što nisi uzeo da objasniš šta nedostaje toshibi koju sam ti naveo, nego si našao da pišeš o modelu od pre godinu dana, eeeej. I daj, ajde napišite mi vas dvojica stručnjaka ovde, sastavite konfiguraciju kao što je ova Toshiba P100 i napišite cene, i da vidimo koliko će da košta takva desktop konfiguracija. Pa braćo, gledam vas samo, kako tu prosipate neke fore... živimo u bedi, prosečna plata 200 EU, itd. a koliko vidim Vaše mašine nisu ispod 1000 EU koštale, sedite i radite VRLO VAŽNE poslove na njima i pravite se pametni, i kao prozivate ljude koji NE BI MOGLI DA RADE bez laptopa jer im je takva priroda posla da su snobovi i manekeni??? Pa kad budem sutra išao na put, jel' ću da turim u gepek Chieftec full tower case i CRT??? Ko bre tebe ubedjuje išta, sam si došao ovde da prosipaš fore da su ljudi koji koriste laptopove manekeni i *****i, a sve pod plaštom SVOJE NEVIDJENE PROGRAMERSKE VEŠTINE koju ne može da pokrije ni jedan računar na svetu, kao dobio si mašinu direktno od CIA-e ili NASE šta li bre, a do juče smo svi zajedno (na čelu sa mnom i tobom) kuckali bre na pentiumima i imali S3 trio kartice u računarima, a sad odjednom... BOŽE MILI NIJE NAM DOVOLJNO JAK računar P100-221 da bi radili posao, sve moj do mojeg.

ako već daješ linkove neke, evo ti jedan ... www.google.com pa otkucaj u njemu PSPA6E-01300VG3 što je part number one toshibe, pa ćeš naći cenu pošto si me i lažovom nazvao, jerbo i cene izmišljam.

Krajnja KRAJNJA nekultura je citirati PM u threadu, nauči neka osnovna pravila ponašanja, i ne prozivaj ljude koji ne učestvuju o ovoj temi ako ti nisu dali odobrenje, kakve veze ima gore pomenuti Peca sa tvojim i tarmi-jevim ludostima da je desktop budućnost sveta???

A na pitanje koje si postavio crvenom bojom, odgovor ti se sam pruža. Sedi izračunaj koliko će te koštati takva desktop konfiguracija, i eto ti odgovora.

Jedino pametno što si rekao je da se ova tema mora POD HITNO zaključati (iz sanitarnih razloga, ako ništa drugo).

ZATVORITE THREAD, MOLIM VAS. Momci, ako se ovaj thread ne zatvori od moderatora, molim SVE DA NE ODGOVARAJU NA PORUKE OVE DVOJICA FLAMERA koji nam prosipaju ovde neke fore i fazone a nisu u stanju da se informišu o najosnovnijim činjenicama. Zaista smo BUDALE što smo se navukli na tračarije koje se ovde od odredjenih ljudi prosipaju.

@zvuchni frik
"Potrebe da, ali te potrebe moraju biti opravdane da bi se poseglo za novcanikom i potrosilo duplo vise para za isti racunar u maloj lepoj kutijici koji mozes da nosas okolo sto ti inace treba samo zato sto zbog sopstvene nediscipline ne umes da povuces crtu izmedju rada i odmora."

lepo recheno !

Poslednja izmena:
Bravo!Prevazisao si vecinu komentara po"korisnosti",kako si nas samo otkrio da smo glupi i nedisciplinovani sto smo bacili pare na laptop!? :p
Ovo je strasno sta se sve prosipa ovde od gluposti!A argumenata naravno vrlo malo,iako ja lepo napisem da nije to tako jer ako ti za jak desktop sa TFT-om i UPS-om treba jedno 1000 eura pa i vise a za te pare mozes da kupis jedno 20-30% slabiji laptop i opet ljudi kao audiofreak zapeli sa:"3 puta manjim performansama za 3 puta vecu cenu"!?
Stvarno pocinjem da mislim da si ipak neki klinac i flamer kad pises ovako nesto NEISTINITO a ne neki visoko obrazovan covek,ili ti jednostavno ne ide mnozenje i deljenje,sta znam,uglavnom to sto pises VEZE NEMA SA ZIVOTOM!?
Povuci cu se iz rasprave pa vas molim da me vise ne prozivate licno,nije lepo ogovarati osobu koja nije tu da se brani,a braniti se argumentima protiv gluposti,cast izuzecima naravno,je nemoguce!
Pozdrav ,)

@Milan_Ristic

ako do sada nisi znao sta ces da kupis, tek sada neces.

@ostali

Doshao shumar i rasterao i Nemce i partizane.

Poslednja izmena:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno