mucky je napisao(la):
A sta ce tebi to? Ti bi da se igras na laptopu, smesno... Laptop kupi onaj ko ima para za njega, a u Srbiji te pare sigurno neces zaraditi igrajuci se na ne znam kakvoj grafickoj karti.
Jedna rec --
GPGPU, idi edukuj se.
mucky je napisao(la):
Prvo ne treba ti za posao, drugo doci ce i to za par godina...
Treba mi bas za posao.
mucky je napisao(la):
Vecini ljudi ne trebaju sve te stvari, neki posao obavljaju i samo pomocu maila i weba. Cak sta vise, vecini za to i sluzi komp.
Meni trebaju sve te stvari koje ti smatras workstation opremom jer i radim OpenGL. Inace i web i mail moze i brze i jeftinije na desktopu, a moze cak i na vecini mobilnih telefona.
mucky je napisao(la):
Ovo sto si napisao je em nerazumljivo, em zvuci kao da si rocket scientist koji na svojoj desktop mashini izrachunava putanje mars rovera.
Ne nego radi rekonstrukciju 3D X-Ray CAT scanova.
grujicd je napisao(la):
Laptopi vec sad zadovoljavaju potrebe vecine korisnika, a manjini treba desktop.
Potrebe da, ali te potrebe moraju biti opravdane da bi se poseglo za novcanikom i potrosilo duplo vise para za isti racunar u maloj lepoj kutijici koji mozes da nosas okolo sto ti inace treba samo zato sto zbog sopstvene nediscipline ne umes da povuces crtu izmedju rada i odmora.
alekssBGD je napisao(la):
Ti znaš da je u USA prošle godine još prodato više notebook nego desktop
Heh, eto kako se statistika moze interpretirati pogresno.
Sasvim je bilo logicno da statistika u jednom trenutku pokaze to u USA jer tamo skoro svako domacinstvo vec ima po dva desktop racunara.
Takodje, notebook i laptop racunari se teze nadogradjuju i kraci im je radni vek (pre svega zbog baterije, HP cak ima elektroniku koja limitira broj punjenja!) pa se cesce moraju kupovati novi i to ta tvoja statistika i belezi, a to sto je neko promenio graficku i procesor u desktop racunaru se naravno ne racuna.
Sto se tice situacije kod nas -- ne bi bilo lose da se prizemljimo malo i da se setimo da je kod nas prosecna plata 200-300€ (govorim o vecini, a ne o "biznismenima" i o politicarima), da puno ljudi nema posao niti reseno stambeno pitanje. Pritom je zivot prilicno skup (mnogi kazu skuplji nego na zapadu).
Znaci na otprilike 10 ljudi dodje jedan ekstra bogat (za nase uslove naravno jer napolju je to sica) koji moze iz cistog besa da kupi sebi notebook iako mu realno uopste ne treba. Na tih 10 ljudi dodju jos dva koji mogu da kupe ako se nategnu, a od ta dva samo jednom zaista treba za posao.
alekssBGD je napisao(la):
Lako, kupi na primer:
Toshiba Satellite P100-221
...
Cena je oko 2,000 EUR
Rece mi ti na PM da Peca ima
Toshiba Qosmio G20-127. Pogledao sam CT aktuelni cenovnik i to kosta
~2,600€ (226,843.20 din) -- objasni mi kako to da je bolji racunar koji ovde pominjes jeftiniji za citavih 600€?!?
Kad smo vec kod toga, uzmimo primer tog Qosmio G20-127 koji je inace solidan notebook racunar koji bih ja bez predrasuda nabavio i koristio da mi je zaista neophodno i uporedimo ga sa mojom trenutnom desktop konfiguracijom:
1. Single-core procesor sa magistralom od 533MHz i podrskom za SSE2 i bez podrske za 64 bita umesto 64-bitnog dual-core procesora sa magistralom od 800MHz i podrskom za SSE3 i virtualizaciju
2. 1024 MB DDR2-533 RAM-a umesto 2048 MB DDR2-667 RAM-a ili da doplatim jos 100€ za jos 1024 MB
3. 915 chipset umesto 945 (stariji juzni most ICH6R umesto ICH7R -- nema SATA2)
4. Geforce 6600 Go sa 128 MB DDR VRAM-a (ne cak ni DDR2!) umesto 7800 GT sa 256 MB GDDR3 VRAM-a
5. 200 GB HDD (ili je 2x 100 GB?) sa nepoznatim brojem obrtaja u minuti (ne pise u specifikaciji) umesto Raptora od 150 GB i jos jednog diska od 250 GB
6. Integrisani zvuk na malecne Harman Kardon zvucnike (ili slusalice ako ih kupim) umesto Audigy 2 ZS na rucno pravljenom pojacalu i takodje rucno pravljenim Visaton Alto II kutijama osim ako necu da doplatim jos 100€ za PCMCIA zvucnu pa da dignem cenu na ukupno 2,800€ i da nosim zvucnike sa sobom u rancu kad zelim dobar zvuk
7. 4x DVD±RW i 8x DVD±R umesto 8x DVD±RW i 16x DVD±R
8. Windows® XP Media Center Edition umesto Windows XP Professional ili Windows XP x64 Professional
9. Bateriju koja traje
135 minuta i to verovatno mereno pod nekim slabijim opterecenjem umesto 600W kontinualne snage
10. LAN od 100Mbit umesto 1Gbit.
11. 85 malih zbijenih tastera umesto full size 104 tastera + 21 multimedijalni.
12. Touchpad umesto misa
13. Godinu dana garancije na ceo notebook ukljucujuci i ekran umesto 3-5 godina na komponente.
14. ...
Da li zaista mislis da sam ja tolika budala da potrosim tolike pare na otprilike tri puta slabiji racunar?!? Ili da sam snob koji ce sam sebe da ubedi da mu je to bolje jer lepo mi se slaze uz odelo i ferrari?!? :trust:
Dosta vise ovih gluposti bre, ne mogu vise imam i druga posla. Ja vama ne branim da koristite prenosne racunare, nemojte ni vi mene nagovarati. I AMD-ovce sam lakse uspeo da ubedim da AMD nije za svakoga, a vi ste bre gori od Jehovinih svedoka!
Moderatori, dajte katanac ovde
:crash: