Šta je novo?

Laptop + PS ili High-end PC

Čkalja

Cenjen
Učlanjen(a)
14.11.2016
Poena
145
Pozdrav svima i nadam se da cu dobiti dosta odgovora , da ce dosta vas videti temu i objave. Naime razmisljam o tome da posle skoro 8 godina zamenim svoj racunar. Imam solidnu konfiguraciju , za to vreme kad je napravljena bila je bas bas dobra ( Jun 2009. ) .

Inter i7-860 @2.8 GHz ,
6 GB RAM Kingston 1600 Mhz ,
WD 1TB ,
Trenutno GPU MSI Radeon R7 250 2GB DDR5 itd...kazem trenutno jer je bio Sapphire u originalu HD 5770 ako se dobro secam

Treba mi vasa pomoc, zavrsavam studije (IT ako je bitno) pa imam nedoumicu. Razmisljam o kupovini nekog laptopa koji moze da zadovolji moje trenutne potrebe i potrebe u skorijoj buducnosti - konkretno ovaj http://www.itsvet.com/laptop_dell_inspiron_15_5000_5559_not09249/not09333/not09355/not09505-pdaa1-18.i?id=19735 i uparim ga sa sony ps4 (najverovatnije pro) tako da mogu da iskoristim slobodno vreme za zabavu. Naravno finansijski apsekt mi je jako bitan , racunam da kombinacija ovog laptopa i novog ps sa 2 dzojstika i bar 2,3 igrice za pocetak (PES,GTA npr.) ne bi izasla manje od 500,600 evra.

Nikada do sada nisam posedovao licno konzolu iako sam proveo mnogo sati ispred iste kako u igraonici tako i kod rodjaka i drugara. Sa druge strane ceo zivot sam navikao na PC i imao sam uvek ok masinu za neki period. Razumem da napreduju tehnologije i razvijaju se i softver i igrice pa samim tim sve to postaje zahtevnije. Ja nisam neki okoreli gejmer , ali volim da imam dobru masinu , najvise od igrica gotivim sportske (PES,2K itd.) i trkacke simulacije(NFS fan veliki), ali mi nije strano ni neka igrica sa dobrom pricom da me zainteresuje. Za novu masinu sam danas gledao konfiguraciju kakva bi ispunila neke moje zelje da ne brinem bar jos 5 godina i to zadovoljstvo bi me kostalo nekih 1200 eura otprilike. Da li je bolje dobar PC ili kombinacija Playstation+Laptop ? Vec duzi period se dvoumim , a sada mi to prosto ne izbija iz glave u poslednjem periodu. Hvala svima 🙂

Poslednja izmena:
Laptop koji si naveo kosta 450e otprilike.

Sa ps4 pro i 2-3 igre i dodatnim dzojstikom dodje to do 1000e lagano.
Ps4 pro kosta oko 400e, dzojstik 50ak, igrice po 50-60e 2-3 komada, izadje i preko 1000e sa laptopom.

Laptop+ps4 bih preporucio jedino i iskljucivo ako ti znaci prenosivost laptopa.
Ako ti prenosivost ne znaci, pre bih uzeo 1 jaci PC da sluzi za sve, ili PC za programiranje+ps4 za zabavu ako volis konzole.

Licno bih sigurno isao na jednu jacu PC konfu za sve, ali to ces morati sam da odlucis.

Ako ti znaci prenosivost- laptop+ps4.

Ako ti ne znaci prenosivost i volis konzole- pc(bez graficke)+ps4.

Ako ti ne znaci prenosivost i volis pc gaming(koji je u svakom smislu kompletniji od console gaminga)- jedan dobar PC za sve.

Sent from my HUAWEI VNS-L21 using Tapatalk

Uz to, navedeni laptop sa prvog linka ima garanciju od samo 12 meseci, a drugi je za 20ak hiljada skuplji - verovatno je neka outlet ponuda.

Ne mogu da znam da li volim konzole kada nisam ni u jednom trenutku imao neku za stalno pored sebe da tako kazem... Ako se to odnosi na to da li volim da provodim vreme uz konzolu mislim da je dovoljno sto smo sestric i ja provodili po 15 sati lagano ispred konzola ranije , uopste mi to nije problem ako na to mislis 😀

Sto se tice prenosivosti laptopa mislim da bi u buducnosti mogla da mi znaci , mozda ne ovog trenutka , ali u godinama koje dolaze itd.
Hvala za ovaj ugao gledanja sa prenosivosti , nije mi to jos uvek bio kao neki faktor , sad cu malo vise razmisljati i o tome....
Generalno volim PC gaming i uvek sam isao ka tome da imam jaku masinu kod kuce , ali ne znam , mozda se nesto promeni sa karijerom i tako dalje ....

Ako se promeni sa karijerom, uvek mozes da utopis dobar pc i uzmes laptop, ne sekiraj se 😀

Gledaj nesto sto ti treba sada i u skorijoj buducnosti, ako vec za dalju buducnost nisi siguran.

Ako te koncept konzole ne privlaci toliko, da se uvalis u krevet/fotelju i da ti sve bude servirano i da na dzojstiku igras sve, zaobidji.
Mada sve to mozes i na pc-ju(naravno nije isto jer nije sve za pc pravljeno da se tako koristi), dok sve sto mozes na pc-ju ne mozes na konzoli definitivno.

Konzola je lepa stvar, ali to je u sustini igracka.
PC ima daleko siru namenu, ali opet sve zavisi od tvojih preferenci i izbora.
Ja bih uzeo dobar PC bez razmisljanja.

u kom univerzumu ima ps4 pro i laptop sa core i5 procesorom za 500 evra?

ako ti ne treba prenosivost, i ne svrbe te pare bas kupi ps4 pro i ostavi taj komp koji imas. to nije neupotrebljiva masina, kupi ssd i moooozda jos malo rama i ima da radi super. ssd ce svakako da ti ostane za kasnije bilo da resis da uzmes desktop ili laptop, tako da nije bespotrebno ulaganje

To je tacno Ivane...🙂

Privlaci me taj koncept , ali bih mozda to isto mogao i da dobijem povezivanjem TV-a i PC-a , ali opet je bolji osecaj neke naslove igrati na konzoli...a opet mi je mozda tako jer nemam trenutno dovoljno jaku masinu
Naravno da ima mnooogoo stvari koje mozes na PC , a ne mozes na konzoli , ali bih mozda te stvari zavrsavao na laptopu....

Hvala na savetu za PC , razmisljam mozda i da upgrade svoju masinu trenutno...to bi me kostalo koliko i sony , a dobio bih dosta dobar komp , stavio bih novu maticnu , CPU i RAM , jedno 16GB , i5 6500 itd....

Kako mislis za 500 evra ? Oni pojedinacno kostaju toliko pa i vise. PS4 Pro sa 2 dzojstika i 2,3 igrice moze da izadje nekih 600 evra bez problema , za solidan laptop moze sigurno da se izdvoji oko 500 evra. To su realne cifre srkoz.

Pa trenutno mi nije neophodna prenosivost. Daleko od toga da je neupotrebljiva , razmiljam samo mali upgrade da joj uradim. To za SSD od juce razmisljam , pala im je cena dosta....

Ti i sa tim procesorom i boljom grafikom mozes sve da igras...
Samo kupi jos 8gb rama i RX480 i ako ti ploca dozvoljava kupis lc cc 120 i malo overklokujes cpu 🙂
A ako hoces na duze vreme da se obezbedis imas Ryzen 1700 za 350e preko KupujemProdajem sa 16tredova to bi trebalo jos dugo da te sluzi posebno kako krene da se optimizuje sve sa vise jezgara....Grafa ne moze dugo da sluzi 2,3godine i tjt 🙂

Послато са D6503 уз помоћ Тапатока

Poslednja izmena:
Matija mislis na ovu sto imam ili sto bih stavio ?

Planiram svejedno da dokupim RAM , ne vredi mi da kupujem naprednu GPU koju ne moze trenutna maticna da podrzi , morao bih i MB novu....

Matija mislis na ovu sto imam ili sto bih stavio ?

Planiram svejedno da dokupim RAM , ne vredi mi da kupujem naprednu GPU koju ne moze trenutna maticna da podrzi , morao bih i MB novu....
Kako ne moze maticna da podrzi ?
Nemas pcie slot ili sta ?
Ovaj procesor je jos uvek dosta bolji od bilo kog amdeovog pre ryzena tako da mozes ti na njemu da se igras samo sa boljom grafom...Uzmes RX480 i vise rama...
Za sada bi mogao da igras sa i7 860 i plus ako ga kloknes malo a ako ti se ne budu sviđale perfomanse sa RX480 najbolji futureproof ti je Ryzen 1700 za 350e preko KP 🙂

Poslednja izmena:
Pa mogu ja nju da ubacim u slot , ali necu moci da izvucem iz nje ono sto ona moze da mi pruzi ako razumes...Maticna je Gigabyte GA-P55-UD5

Ako bih uzimao drugi procesor onda bi trenutno resenje za neki prelazni period bio i5-6500 , a ako bih novu konfiguraciju pravio to bi bio i7-6700 ili 6700K , preferiram Intel ispred AMD-a iako se izgleda AMD specijalizovao za gaming...

Pa mogu ja nju da ubacim u slot , ali necu moci da izvucem iz nje ono sto ona moze da mi pruzi ako razumes...Maticna je Gigabyte GA-P55-UD5

Ako bih uzimao drugi procesor onda bi trenutno resenje za neki prelazni period bio i5-6500 , a ako bih novu konfiguraciju pravio to bi bio i7-6700 ili 6700K , preferiram Intel ispred AMD-a iako se izgleda AMD specijalizovao za gaming...
Izvukao bi ti dovoljno da mozes da igras sve igrice evo ti primer https://youtu.be/HkAzPXSvyoY 🙂
Za futureproof nikakav intel samo Ryzen 1700 za 350e nemas bolji cpu za buducnost,overklokovan na 4ghz nosi se sa intelovim i7 od 1000e u profesinalnim aplikacijama,u gejmingu ce biti sve bolji al i sada ti je vise nego dovoljan za 60fps lock . Na i5 6500 ni ne pomisljaj uskoro bi za te pare od Amd trebalo da izadje R5 sa 4/8 otključan za overklok 🙂

Lep je to primer , na klipu je i7-870 , ja imam 860 , ne znam ima li neke vece razlike , ali eto da napisem

Videcemo za buducnost , ima vremena , znaci mislis da nabudzim RAM i da overclock malo ovaj CPU ? Graficku imam MSI Radeon R7 250 cini mi se ...

Edit : Uporedio sam sad na sajtu Intela 2 gore navedena CPU-a i rekao bih da su isti samo ovaj 870 isforsiran vise

Lep je to primer , na klipu je i7-870 , ja imam 860 , ne znam ima li neke vece razlike , ali eto da napisem

Videcemo za buducnost , ima vremena , znaci mislis da nabudzim RAM i da overclock malo ovaj CPU ? Graficku imam MSI Radeon R7 250 cini mi se ...

Edit : Uporedio sam sad na sajtu Intela 2 gore navedena CPU-a i rekao bih da su isti samo ovaj 870 isforsiran vise
Tvoj cpu je jos uvek bolji od bilo kog FXa moci ces sa njim da igras sve sa boljom grafom i jos malo rama...
Uzmes RX480 Nitro+ preko mađara za 32k kod nas je 36k i minimum 8gb rama da imas .
Ne znam kakvo ti je napajanje i dal ce izdrzati mozda bi i ono trebalo .
Kasnije prodas taj ram,cpu,plocu i izmes Ryzen 1700 ako budes hteo mada mislim da ces i sa ovim izvuci 50,60fps u bilo kojoj igrici 🙂

Ma ja gadjam 8GB RAM-a kao minimum , a verovatno cu ici i na 16 , to je maksimum sto mogu da stavim pa kad ide nek ide do kraja , mislis da i grafu treba da menjam ?
Napajanje je Chieftec ako se dobro secam od 650 W , kutija je tu negde u ormaru , naci cu je pa cu proveriti
Hvala na savetima 🙂 jel moze neki predlog graficke za ovu plocu ?

Nehalem je slab za danasnji gaming, pogotovo ako je ne-klokovan.

Moze da bude bolji samo od stock fx-a, od klokovanog tesko.

Ta platforma je zrela za menjanje, ne vredi ulagati u nju.

Ryzen 1700 nije gaming cpu i cpu se ne kupuje da bi bio dobar za 2-3 godine od trenutka kupovine nego se kupuje da u trenutku kupovine bude najbolji za to sto je kupljen i da traje jos neku godinu.

Doduse ako se uzima all-around cpu koji nije samo za gaming, onda je to ok kupovina.

Procesor ti je sasvim pristojan. Kupi rx 470 4gb (jače je besmisleno) i dokupi ram.
Za 1080p ti ne treba ništa jače.

Ps4 pro ti takođe ne treba, ako ne ideš na 4k rezoluciju i VR. Sve igre rade podjednako dobro na običnoj i pro.

Dakle, za 250e sony, 250e za grafiku i ram i rešio si problem. Laptop samo ako ti je mobilnost neophodna (putuješ, radiš na terenu itd)

Procesor ti je sasvim pristojan. Kupi rx 470 4gb (jače je besmisleno) i dokupi ram.

Ps4 pro ti takođe ne treba, ako ne ideš na 4k rezoluciju i VR. Sve igre rade podjednako dobro na običnoj i pro.

Dakle, za 250e sony, 250e za grafiku i ram i rešio si problem. Laptop samo ako ti je mobilnost neophodna (putuješ, radiš na terenu itd)
Sta ce mu Sony kad ce na pc moci sve da igra 🙂
Ivane napisao je čovek cpu za narednih 5godina,Ryzen 1700 je dovoljan za 60fps u bilo kojoj igri a evo već dobija uptejd za bios i windows za gejming,opterećenje mu nije ni 40% pri jačim igricama a kako se optimozuje za vise jezgaea tako će biti sve bolji 🙂

A da li cu moci da iskoristim tu graficku na svojoj maticnoj ? Odgovor je 90 % ne. RAM se svakako planira.

Ok , hvala na savetu za sony , da li onda uzeti slim ili debeljka ? Trenutno mi nije bitna mobilnost jer ne putujem , ne radim na terenu. Hvala puno na veoma korisnom savetu , sve ukupno mislim da je to najbolja opcija 🙂

A da li cu moci da iskoristim tu graficku na svojoj maticnoj ? Odgovor je 90 % ne. RAM se svakako planira.

Ok , hvala na savetu za sony , da li onda uzeti slim ili debeljka ? Trenutno mi nije bitna mobilnost jer ne putujem , ne radim na terenu. Hvala puno na veoma korisnom savetu , sve ukupno mislim da je to najbolja opcija 🙂
Ne treba ti sony igraćes sa ovim sve.

Onda bolje pare od sonyia daj na cpu+plocu novu neki i5 4xxx oko 130e i nova ploca zajedno oko 200e 🙂
Na sony mozes samo losije igrati na pc je bolja grafika i veći fps 🙂

Ako se odlucim za novi cpu i maticnu , ja to sigurno necu gledati kao nesto sto moze da se kupi za 200e jer bih kupio na duze staze. Slim je izasao pre 6 meseci i vec sada moze da se nadje za nekih 250 evra sto uopste nije lose , a imas taj osecaj igranja na konzoli...
Ne mora uopste da znaci to za PC i konzolu da je bolje ili losije , zavisi od nekoliko faktora...

Nazad
Vrh Dno