Šta je novo?

[laptop] Lenovo IdeaPad y560 - User Review -

Dakle, uzeh lenovo sa i7. Jedino razocaravajuce je baterija. Tastatura je ok s' obzirom da su je pljuvali na netu. Nema igrajucih pixela, ali tu je gradijent problem cini mi se, ali nije mi toliko hitan da se sredi. Elem, jedini problem bio je sto niko nije napomenuo da na 7 mora na boot-u da se ukljuci omoguceno instaliranje neverifikovanih drivera. Ako neko zna da li postoji neki nacin da to po default bude on, da ne trebam svaki put kada palim laptop stiskati f8.
U svakom slucaju zadovoljan sam masinom - extra je brza + ekran ima izuzetno osvetljenje naspram ostalih koje sam gledao - nove MacBook-ove ne racunam. :p

Pa ja ne mogu da verujem, i pored svega sto sam bio zadovoljan monitorom, sada ubodem 1 pixel koji nije ni mrtav ni stalno beo, vec kao da delimicno probija prosvetljenje ispod njega. Jel imao neko slican slucaj?
Fotkano sa macro modom iz fotoaparata:
http://img141.imageshack.us/img141/6963/dscn7279.jpg
btw. najvise se primeti na crnoj boji, na svetlijima teze naravno.

Ajde videcu, ali ako zumiras sliku primetices da se samo donji deo zelene kod tog pixela zaglavio. :/

Vidim, nego sam pomislio da je tako ispalo na fotografiji. Ovo stvarno izgleda neobično, imao sam prilike da vidim više puta mrtve/zaglavljene pixele, ali ako se ovako vidi i uživo, onda je u pitanju neka druga vrsta defektnog pixela. :trust:

Elem, zamenio sam laptop ali imam par problema:
1) gradient problem, koji cu da resim kasnije i
2) iritanti problem sa hdd-om - usporio je posle instalacije intel rapid storage (najnovije verzije sa intelovog sajta) - bez ovog drivera windows update nije hteo da radi, a posle instalacije HDD bukvalno radi 5 puta sporije. Iskljucio sam i write cache na Policies sto sam nasao na netu, ali nije pomoglo. Jel imao neko slican problem?

Elem, 1 vec sam vratio, a uskoro i drugi vracam nazad. Kod ovoga ni manje ni vise nego crkla graficka. Juce se samo javili artefakti svuda po ekranu, i BSOD. Ja ga upalim, podigne windows, opet artefakti. Iskljucim ga i ostavim preko noci da se ohladi - mislio pregrejao se. Danas ga upalim - nisam ni 2 sata radio - excel macroe pisao, kad ono opet artefakti. Ostavim ga 2 sata da se "ohladi" iako se vrv. nije pregrejao. Sada ga upalim, kad ono, nista na display-u a on radi. Pomislim, mozda se nesto od displaya otkacilo, zakacim monitor na VGA out, ali dzaba, nema niceg na njemu. Znaci 1 - defektni pixeli, 2 - crkla graficka (posle 4 dana). Stvarno extra laptop. -.-

Znas kako kazu - treca sreca. :d
Elem, uz malo prenemaganja i objasnjavanja moje situacije, ljudi iz PC Practic-a su kontaktirali PIN i ubedili ih da mi se iz starog modela koji menjam zameni HDD i stavi u novi.
Sada mi GPU ide do oko 67-70C na FurMark-u, ali sa CoolerMaster Notepal Infinite-dakle visa temperatura nego kod istog modela sa i3 - verovatno zbog intelovog automatskog klokovanja procesora na 2,9 GHz (i7 740QM - default 1,73GHz), a i vise se greje od i3 i i5.
Jedino sto mi se cini da mi je wireless signal losiji nego pre... Pre sam se iz kuhinje normalno kacio na router, a sada jedva da ima protoka (umesto 120KB/s ide oko 20KB/s i signal je slabiji dosta). A pored njega stavim mobilni ili MacBook i oni ostvare 120 KB/s - mozda je do starih drivera - probacu sa novima.
Drugih problema nemam (sem onog gradient - ali to mi ne smeta toliko i nadam se da je resivo update-om BIOS-a).
Racunar radi jako brzo i stabilno, zao mi je samo sto nemam para trenutno da mu zamenim ovaj 750GB HDD sa nekim 250GB SSD-om - mislim da bi onda zasijao(posto radim i dosta sa obradom podataka u velikim fajlovima).

Jos 1 stvar - ovaj model sa i7 se grejeeeee, cim opteretite procesor... :d
Ali zato - bez ukljucenog Notepal Inifinite i sa ukljucenim, razlika u temperaturi kod GPU je 10 stepeni, kod procesora 12 stepeni.

Izasao je Bios update 71 :) resava apsolutno sve probleme sa pixelima, gradientom i svim ostalim problemima sa displejom :) prosto sam se odusevio. E sada je laptop kompletan

@nitro

Ukoliko odlucis da prodajes HDD za neku razumnu cenu, javi se, jako sam zainteresovan :)

Poslednja izmena:
E super, videcu da zovem PIN computers servis da vidim da li se gubi garancija ako se odradi BIOS Update... Sto se tice HDD-a verovatno cu uzeti Optical Bay Caddy, tu strpati HDD, a SDD od 128 (posto su jeftiniji) cu da ubacim tamo gde mi je HDD bio.
btw. Inace retko prodajem nesto(mobilne, komponente), uglavnom dam nekom od rodbine... :)

Jesi uspeo negde da nađeš optical bay caddy povoljnije? Ako uspeš, pusti mi PM jer sam takođe veoma zainteresovan, a još uvek se premišljam da li da naručim sa onog sajta.

Nisam jos uvek...
btw. Uradio sam update, ali gradient problem je jos tu... -.-
Koju verziju drivera vi koristite?

8.752 sa lenovo sajta a preko toga 10.12 mislim i sve šljaka ok, gradient je extra, hvala bogu tek sada vidim pun sjaj monitora

EDIT: Zanimljivo, temperatura proca i grafičke mi se popela za 2 stepena posle apdejta, samo, nisam ga gasio sem standardnog restarta i ništa više. Možda treba da ga pustim malo na miru, nisam ga gasio više od nedelju dana

Poslednja izmena:
Cek - 10.12 jesu to najnoviji na AMD-ovom sajtu ili si ih odnekle drugde skinuo - ja sada imam najnovije sa Lenovo sajta. (nemam switchable graphics - i7 mi je procesor)
Da li si ih instalirao iz Disable Driver Signature Enforcement moda ili?

Isti problem sam i ja imao na LENOVO Y560 (i7), nervirao sam se 5 dana, pročitao more postova, pokušao sve i svašta, instalirao razne drajvere, pokušao da ja "verifikujem" drajver od grafičke, ali sve bez uspeha.
Pored problema sa neverifikovanim drajverom za grafiku, postojao je i problem neverifikovanog drajvera za wireless kartu pa ni ona nije radila.
Jedini lek je bio da pri svakom boot-ovanju pritiskam F8 i izaberem opciju da se "uključi omogućeno instaliranje neverifikovanih drivera" i onda je OK.

A onda mi je palo na pamet da je win7 koji sam instalirao napravljen par godina pre ovih drajvera i da zbog toga u svojoj bazi nema "verifikaciju" za drajver od grafičke, pa kada sam uradio "windows update" i posle toga instalirao drajvere, sve je proradilo kao sat, komp mi gura sve moguće igre, a i wireless radi extra.

Opis problema koji se pojavljuje pored sata, sve govori:
capturewl.png

Drajver za grafičku nije "verifikovan" od strane microsofta, pa ga je win7 blokirao (isključio) i postavio umesto njega "standard graphic adapter".

Problem ćete rešiti na sledeći način:

1. Deinstlacija instaliranih drajvera za grafičku,
2. Restart kompa,
3. Ažuriranje BIOS-a
(rešava problem sa lutajućim pikselima ako se pojavljuju - na prethodnim modelima)
4. OBAVEZNO uradite "windows update" (rešava problem sa neverifikovanim drajverima za grafičku i wireless kartu),
5. Restart kompa i
6. ponovo instalirati drajvere za grafičku (može i najnovije 11.1 sa ati-jevog sajta)

Nadam se da sam pomogao.:)

Poslednja izmena:
Problem ćete rešiti na sledeći način:

1. Deinstlacija instaliranih drajvera za grafičku,
2. Restart kompa,
3. Ažuriranje BIOS-a
(rešava problem sa lutajućim pikselima ako se pojavljuju - na prethodnim modelima)
4. OBAVEZNO uradite "windows update" (rešava problem sa neverifikovanim drajverima za grafičku i wireless kartu),
5. Restart kompa i
6. ponovo instalirati drajvere za grafičku (može i najnovije 11.1 sa ati-jevog sajta)

Nadam se da sam pomogao.:)
A moze i jednostavno F8 prilikom boota, disable driver signature enforcement, i onda sve drivere koje instalirate idete desni klik i run as administrator - ostace instalirani i na standardnom boot-u i windows se nece buniti - dakle moze i bez mukotrpnog update-a.
Sto se tice pregrejavanja laptopa ja sam resio problem sa cooling pad-om (mada je ovo jako lose jer opet ne mozete ga svuda nositi gde nosite i laptopa).
A sto se tice gradient problema - jos ga nisam resio... :(
Najzesce sto je objasnjenje od Lenovo inzenjera da korisnici ne gledaju u ekran laptopa pod pravim uglom... xD

Pregreva se?
Koliko postize GPU? CPU? Razmisljam o kupovini ovog modela ali cu odustati. :(

A kako ste resili problem gradijenta? Meni je losh i na Intelu i na Atiju. Stavio sam novi BIOS v71, i Lenovo drivere 8.752 ali je i dalje isto.
Jel ste stavljali Mobility drivere sa Atijevog sajta preko toga ili shta?

Ne treba vise ready driver plus, lik je napravio program koji ti po pokretanju windows prebacuje u test mode i tako mozes da pokreces sve ne verifikovane drajvere u 64bitnom windowsu, potrazite po njegovom blogu ;-)

Na srecu vise nisam vlasnik pomenutog laptopa :D, riknula sarka drugi put, nisu mogli da poprave, dali mi pare nazad i uzeo sad asusa k53sv :p

Imam problem sa tearingom prilikom pustanja filmova na 42" TV-u, hteo bih da odradim update drajvera, posto ih nisam menjao godinu dana. Ne želim da stavljam one sa Lenovo sajta, nego direktno ATI-jeve, ali imam problem, ne znam koje opcije trebam da štikliram prilikom odabira grafičke na stranici za DL. Ponuđene opcije pokrivaju samo desktop seriju 5700, da li njih da skinem?

Nope, ne mozes da instaliras drajvere sa amd-ovog sajta jer nisu za lenovo laptopove, oni su van onog ugovora sa amd-om o snabdevanju drajverima ili kako vec. Skini ili sa lenovo sajta ili sa lehcat blog sajta.

I evo posle godinu dana sem problema gradijenata(i7 model) i pregrevanja sada mi i enter redovno iskoci - poceo je malo pre 2 dana, a sada iskace svako 5 minuta - namestim ga sve lepo skljocne lezi i odjednom samo iskoci ako ga ne pritisnem tacno na centru... O lenovo tugo, nikad vise...

Nazad
Vrh Dno