Šta je novo?

[Laptop] HP 8710w

yooyo

Čuven
VIP član
Učlanjen(a)
28.06.2005
Poena
730
Moja oprema  
Pristup internetu
  1. Optički internet
Specifikacija:

Kod:
CPU Type                     Mobile DualCore Intel Core 2 Duo T7700, 2533 MHz (13 x 195)
Motherboard Name             Hewlett-Packard HP Compaq 8710w (GC125EA#ABB)
Motherboard Chipset          Intel Crestline-PM PM965
System Memory                2048 MB  (DDR2-667 DDR2 SDRAM)
Disk Drive                   Hitachi HTS722012K9SA00  (120 GB, 7200 RPM, SATA)
Optical Drive                HL-DT-ST DVDRAM GSA-T20L Lightscribe 
Monitor                      17.2” LG-PhillipsLCD 1920x1200, 16:10
Video Adapter                NVIDIA Quadro FX 1600M  (512 MB)
 * Standard 2D                  GPU: 169 MHz, Shader: 338 MHz, Memory: 100 MHz
 * Low-Power 3D                 GPU: 275 MHz, Shader: 550 MHz, Memory: 301 MHz
 * Performance 3D               GPU: 625 MHz, Shader: 1250 MHz, Memory: 800 MHz
 * HDMI port
Audio Adapter                Analog Devices AD1981HD @ Intel 82801HBM ICH8M - High Definition Audio 
Operating System             Microsoft Windows XP Professional - SP2
Mouse                        Synaptics PS/2 Port TouchPad

Network devices:
 * Bluetooth LAN Access Server Driver - Packet Scheduler Miniport
 * Intel(R) 82566MM Gigabit Network Connection
 * Intel(R) Wireless WiFi Link 4965AGN 
 * Bluetooth Modem
 * Soft Data Fax Modem with SmartCP
Keyboard                     Standard 101/102-Key

FireWire Controller          Ricoh RL5C832 IEEE1394 Controller
6xUSB2                       Intel 82801HBM ICH8M 
6-in-1 Memory Card Reader
Fingerprint reader
1xPCIMCA
1xSmart Card Reader

Tezina oko 3.4KG

Spoljni izgled:

Laptop je crno-sive boje. Povrsina nije skroz glatka pa se otisci prstiju slabije primecuju. Tastatura je puna QWERTY sa numerickim delom i za razliku od ostalih laptop koje sam probao, ova tastatura ima malo dublji hod, tako da je prijatnija za kucanje.

Ovaj laptop poseduje touch-pad i “bradavicu” izmedju tastera GHB. Postoji cak i dva reda po tri tastera za misa. Jedna grupa uz touchpad, a druga uz bradavicu.

Sa leve strane nalazi se Smart card reader, PCIMCA, 2xUSB, Firewire, izlaz za externi monitor, HDMI izlaz i prikljucak za napajanje.

Sa prednje strane se nalaze zvucnici i Memory Card Reader (SD,MS/Pro,MMC,XD).

Sa desne strane se nalazi jo 4xUSB, ulazi/izlazi za slusalice i mikrofon, DVD drive, i ulazi za modem i LAN.

Sa zadnje strane nema nista... u stvari... tamo je baterija.

U ekranu na vrhu se nalazi mikorfon. Ispod ekrana nalaze se senzor osvetljenosti tako da moze dinamicki da menja osvetljenje ekrana.

Iznad tastature se nalazi Power dugme, a zatim celom duzinom traka osetljiva na dodir na kojoj se nalaze sledeci dugmici: HP Info Centar, WiFi & Bluetooth, Prezentation, indikatori za caps-lock i num-lock, Mute, Vol -/+ i Calculator

Ispod tastature u desnom cosku se nalazi fingerprints reader koji se uz pomalo konfuzni Crendential Manager koristi za logovanje na racunar i za cuvanje passworda za razne aplikacije i sajtove, tako da laptop sam moze da vas loguje na npr. Gmail. Odete na www.gmail.com i prevucete prst preko skenera i Credential Manager vas automatski loguje da pogledate email. Sam Credential Manager je dosadan jer ponekad misli da treba da unesete sifru za neki sajt.

Ekran je 1920x1200. Nekome je to sitno, ali meni savrseno odgovara :) Vidljivost je dobra... malo je slabija odozgo ali sa strane je sasvim OK.

Software:

Uz laptop stize preinstaliran XP ili Vista. Mi smo trazili i dobili XP. Uz masinu ne stize nijdan CD/DVD, vec postoji 8GB recovery particija sa koje sistem moze da se instalira kad zatreba. Takodje moguce je napraviti backup na 3 DVD-a. HP je napunio jos oko 3.5GB raznoraznih programa. Srecom recovery postupak nece unistiti naknadno kreirane particije vec ce samo “pregaziti” C disk.
Od gomile programa izdvojio bih Symantec Norton Internet Security, Roxio CD/DVD, Windows Media player 11, InterVideo WinDVD Player, PDF Complete SE, ... Ja sam sve ove bloatware programe odmah sklonio i ostavio sam samo sistem sa driverima i jos ponesto od dodatnih HP programa.

Upotreba:

U normalnom radu je veoma tih... prakticno necujan. Kada se pokrene nesto zahtevnije (npr. STALKER) ventilatori pocinju da se cuju ali ne smetaju.

Veliki problem je grejanje. Laptop ima veoma male nogice tako da je strujanje vazduha sa donje strane slabo. Temperatura graficke pod optrerecenjem moze da dodje do 85C kada pocinje da se pojavljuju prvi problemi. Takodje povisenu temperaturu necete osetiti sa gornje strane, ali ce sto ispod biti veoma vruc. Problemi sa grejanjem su vezani samo za opterecenje graficke. Procesor za sada nije pravio probleme sa grejanjem.

SuperPI 1M je odradio za 20sec a 2M za 51 sec. (***.. zaboravio sam da screenshotujem.. moracete da mi verujete na rec). Za to vreme temperatura procesora je bila oko 55C. Idle je 43C.

U zavisnosti od optrecenja sistema procesor menja clock i krece se od 1.2GHz do 2.4GHz.

Posto se bavim programiranjem 3d grafike, motion capturingom i cesto putujem, treba mi sprava koja nije teska a dovoljno mocna da mogu da iskoristim predonsti vise jezgara i gomile shader procesora i da programiram. Ovaj laptop je 3-4x brzi u kompajliranju C++ projekta od moje star masine P4 3ghz. Graficka moze da potera sve 3d programe koje koristim (Maya, MotionBuilder, 3dsMax, i jos neki programi za rad sa mocap podacima).

Od testova sam uradio 3dmark 05 i 06, Lightmark 2007 i HD Tach. Od igara sam probao STALKER koji moze da se igra sa svim detaljima na MAX u 1440x900 (dok ne pocne da se slogira zbog pregrevanja), Quake4 u MAX detaljima u 1920x1200, ETQW moze u 1920x1200 ali kada na ekran upadne mnogo 3d karaktera onda pocinje malo da zapinje.

Na kraju autonomija rada... Izdrzao je 2h15 min. Za to vreme bio u ukljucen WiFi, malo Photoshopa (da sredim slike za sajt), SuperPI, muzika.

Prilozi

• 3dm05.jpg
    3dm05.jpg
    152.5 KB · Pregleda: 222
  • 3dm06.jpg
    3dm06.jpg
    79.6 KB · Pregleda: 185
  • CPU-Z-load.jpg
    CPU-Z-load.jpg
    61.8 KB · Pregleda: 167
  • HD Tach.JPG
    HD Tach.JPG
    115.9 KB · Pregleda: 175
  • Lightmark Quadro 1600M.jpg
    Lightmark Quadro 1600M.jpg
    92.7 KB · Pregleda: 298
Poslednja izmena:
Jos malo slika:

Prilozi

• Pogled01.jpg
    Pogled01.jpg
    64.6 KB · Pregleda: 375
  • Pogled02.jpg
    Pogled02.jpg
    130.4 KB · Pregleda: 430
  • Pogled03.jpg
    Pogled03.jpg
    55.8 KB · Pregleda: 280
  • Pogled04.jpg
    Pogled04.jpg
    38.6 KB · Pregleda: 228
  • Tastatura01.jpg
    Tastatura01.jpg
    82.1 KB · Pregleda: 285
sta sam primetio, da je tastatura skoro ista kao i ona sto su stavljali pre 10 godina (moj Omnibook 6000C) :)...meni se takva tastatura mnogo dopada kod laptopa...hdd je brz, cpu mocan, grafika isto, mislim da ne treba komentarisati ovakvu spravicu ;)
svaka cast za review ;)

a to grejanje ce valjda da srede sa novim, manjim i boljim chipom...
za SuperPi ti verujem na rec, moze on to mozda i ispod 20...kad T7300 uradi za 24, onda i taj moze bolje...

Poslednja izmena:
Mi smo u firmi narucili 3 komada od zastupnika HP-a, i cekali smo skoro 2 meseca na isporuku iako su obecali da ce isporuciti za 30 dana. Za utehu su nam poklonili torbe i ranac za nosenje kao i male opticke Logitech miseve.
Cena je bila ~1950eura. U tu cenu je ukljucen porez.

Sto se autonomije tice... kolega je probao da ga samo drzi ukljucenog i da nista ne radi... prebacio je 3 sata. Jeste da je besmislen test ali sigurno moze da izdrzi 2h30 min uz neki normalan rad. Kada sam ga ja testirao nisam smanjio osvetljenje ekrana, tako da je mozda mogao da izgura jos malo.

ako imas PCMark2002, mozes da odradis battery test u njemu...podesis na battery saver, brightness na pola, bez screen saver-a i pustis da ga odvrti barem do 50% baterije i onda pomnozis sa 2; posto se kasnije ne vrte isti testovi...

Nema mnogo reci da opisu....blago receno perfekcija :)

Veliki sam fan hp laptop-ova...meni bi mozda malo smetao 17" ekran jer mi je potrebna mobilnost, ali zarad masine kakva je unutra bi istrpeo :)

Lep review...

Ja imam HP nc8430 koji je prethodnik ovog HP 8510w. Planiram da kada se Penryn odomaci da kupim fakticki buduceg naslednika ovog 8510w. Ovaj moj je odlican, tako da verujem da nisu nista upropastili vec su poboljsavali :)

@Yoyo: benchmarkuj Crysis, molim te :) Jako me zanima koliko smo daleko od igranja Crysis-a na laptopu u barem medium podesavanjima :)

Crysis:
1440x900 medium ~23
1024x640 high ~18

Crysis necu ni da igram... Sacekacu da dodju jace masine (sledece godine) ili da Cevat izbaci neki patch koji popravlja performanse.. Ovako Crysis nema smisla jer ne nudi tako dobru grafiku za hardware koji trazi.

Pa dobro, nije lose. Na 1280x800 bi i moglo komotno da se igra na medim. Mozda neki patch jos dodatno popravi stvari.

Hvala na benchmarku! :)

Ja isto radim na nc8430, i moram da kazem da se kajem sto nisam sacekao nekoliko meseci na 8510w, koji se za pocetak dosta manje greje, a zatim mi cak i lepse izleda....no sta je tu je :S:

@Twix:
I ja isto, ali sta je tu je. Laptop je zaista odlican, ali stoji da se jako greje. Meni je izgleda crkla i baterija :( Verujem da su ovi noviji (poput ovog opisanog) samo jos bolji.

Ne znam u cemu je razlika :) cini mi se da cu nx8430 i 8510w potpuno isti :)

Drugi cipset, i Intelov procesor bez "bug-a"....secas se da su ovi nasi procesori izasli sa serijskom greskom (pa i sa "poremecenim" stepping-om)....

U 8510w stepping je promenjen (proverio sam posto sam direktoru uzeo taj, pa sam se prvo malo igrao.....dosta se manje greje.....), i u pitanju je drugi chipset, dok su baterije totalno iste, a naravno graficka je takodje druga....

Ima razlika koje su samo pozitivne...

Ja cu da sacekam sledeci sa Penryn procesorom, pa cu da ga pazarim a ovaj da prodam (jos da kupim novu bateriju - 125 e :( )

Meni ipak sve radi super, ne mogu da kazem. Neverovatno je zivahan, iako radim u zahtevnim programima i skoro uvek su mi otvoreni. Eto igrao sam i Crysis :)

Gledao sam slike od 8510w, ali izgleda (spolja) identicno kao ovaj nx8430 :)

Ja cu da sacekam sledeci sa Penryn procesorom, pa cu da ga pazarim a ovaj da prodam (jos da kupim novu bateriju - 125 e :( )

Meni ipak sve radi super, ne mogu da kazem. Neverovatno je zivahan, iako radim u zahtevnim programima i skoro uvek su mi otvoreni. Eto igrao sam i Crysis :)

Gledao sam slike od 8510w, ali izgleda (spolja) identicno kao ovaj nx8430 :)

Penryn na moju veliku radost dolazi ubrzo :D LINK

Evo i ja cu mozda imati priliku da se igram sa ovim HP 8710w od sledece nedelje (u familiji kupuju ;)), tako da cu izneti svoje utiske...On ili Toshiba Qosimo G30, ja bi' pre HP...

Poslednja izmena:
Eh sad da li cekati i Montevinu :)

HP je u ovom trenutku odlican izbor.

Eh sad da li cekati i Montevinu :)

HP je u ovom trenutku odlican izbor.

I ja mislim da je HP bolji izbor kad se sve sabere i oduzme...

A sto se tice Montevine, treba uzeti Santa Rosu, ali sa Penryn procesorima ako se kupovina planira sad ili za par meseci (tj. sacekati jos malo)...Montevina ce dosta kasnije doci, a ne verujem da ce toliko biti impresivnija u odnosu na Santa Rosu...

Ja ozbiljno razmisljam o kupovini 8510p/w, ali mi je u ovom trenutku malo preskup, pa sta mislite, koliko bi trebala da mu padne cena pojavom penryna i kada ce to biti?

Ispod tastature u desnom cosku se nalazi fingerprints reader koji se uz pomalo konfuzni Crendential Manager koristi za logovanje na racunar i za cuvanje passworda za razne aplikacije i sajtove, tako da laptop sam moze da vas loguje na npr. Gmail. Odete na www.gmail.com i prevucete prst preko skenera i Credential Manager vas automatski loguje da pogledate email. Sam Credential Manager je dosadan jer ponekad misli da treba da unesete sifru za neki sajt.

Uff... Ne mogu se sada tacno setiti gde, ali ako ti ne treba taj citac otiska prsta mozes iskljuciti. To sam ja na drugaricinom 8710w uradio kada mi se zalila da je nervira posto ga ne koristi.

Videcu se sa njiom sutra najverovatnije, pa ako ti treba mogu proveriti.

P.S.
Super opis.:type:

Poslednja izmena:
Drugarica ti ima 8710w!!?? Gde ona radi, ako nije tajna? Mozda je moja kolegenica koja takodje ima 8710w.

@yooyo

Kolko si ga najduze drzao upaljenog, da je CPU non-stop opterecen?
Kako je otporan na dugrotrajni 100% CPU load?
Tipa par dana i sl.

Par puta sam transkodirao DVD u DivX i to je trajalo par sati... Ume da se zagreje ali nece da se gasi. Verovatno kad se nakupi prasina u ventilatorima pocece da se ponasa.
Grafika ume da se zbuni kada se pregreje... jednostavno se prebaci u VGA modei jedini lek je restart. To mi se desilo par puta dok sam igrao STALKER.

@yooyo

Kolko si ga najduze drzao upaljenog, da je CPU non-stop opterecen?
Kako je otporan na dugrotrajni 100% CPU load?
Tipa par dana i sl.

Ne znam za HP, ali imao sam Dell 9400, sa 7900GS i C2D T7200. Jedno vreme sam na njemu vrteo boinc (seti@home), barem 10-tak dana bez prekida, 24/7, (oba jezgra na 100%) + igrao se na po par sati dnevno (NFSMW, CoD2, ...) i nikad, ama nikad se ništa čudno nije desilo, sve je uvek ferceralo bez problema. Nikakvih pregrevanja i ostalih čudnih stvari nije bilo, a pritom nije bio ni bučan, čak štaviše bio je začuđujuće tih čak i pod 100% opterećenjem.

Ima jedna dobra i preporučljiva fora da CPU i sam laptop malo ohladite pod load-om - RM Clock -om smanjite napon jezgra na "minimum". Ja sam ga sa default 1.25V pod load-om smanjio na 1.125V (slično kao kod OC-a, testirajte sa Orthos-om do koliko možete napon bezbedno spustiti) i tako temperaturu pod 100% load-om sa nekih 60-62C spustio na 52-53C, a vek trajanja baterije sigurno značajno produžio (ne mislim na trenutni kapacitet, već što se dugotrajnosti tiče jer akumulatorima šteti toplota, tj. skraćuje im se radni vek sa povećanjem temperature).

Poslednja izmena:
Ima jedna dobra i preporučljiva fora da CPU i sam laptop malo ohladite pod load-om - RM Clock -om smanjite napon jezgra na "minimum". Ja sam ga sa default 1.25V pod load-om smanjio na 1.125V (slično kao kod OC-a, testirajte sa Orthos-om do koliko možete napon bezbedno spustiti) i tako temperaturu pod 100% load-om sa nekih 60-62C spustio na 52-53C, a vek trajanja baterije sigurno značajno produžio (ne mislim na trenutni kapacitet, već što se dugotrajnosti tiče jer akumulatorima šteti toplota, tj. skraćuje im se radni vek sa povećanjem temperature).

Skinuo sam RM Clock...

Mozes malo da pomognes, gde i kako? :)

TNX
:wave:

Drugarica ti ima 8710w!!?? Gde ona radi, ako nije tajna? Mozda je moja kolegenica koja takodje ima 8710w.

Koleginica sa arhitekture (I god. mastera), ne radi. Evo upravo sada radimo nesto za fax zajedno...uff...muke studentske...

Evo i ja kupih 8710w i mislim da je to i dalje jedna fantasticna kupovina... stim sto je oznaka na mom modelu GC124EA a ostale specifikacije su identicne!
Samo da mu u utisam ovaj CPU fan jer uvek radi na maksimalnom broju obrtaja i pritom se cuje je kao usisivac.
BTW u pitanju je Vista B. x32.

Da li mi treba neki drajver kao sto to ima na AMD-u... a koji sluzi da promeni steping zavisno od zahtevnosti operacije koje se rade.
Mislio sam da ce to da resi tzv. power menagement ali izboromo bilo kog profila ne menja se brzina obrtanja ventilatora (a sam takta procesora se menja)
To me bas cudi... jer sam ocekivao da ce laptop biti ako ne tih onda definitivno tisi.

Zna li neko kako da to cudo utisam... neko podesavnje ili... drajver, ili...???

Poslednja izmena:
Ау, било је жалби на то, читао сам томе на forum.notebookreview.com где сам и члан.

Која ти је верзија БИОС-а и на којој површини га држиш? Ако му је издувни део на бази затворен (дешава се у зависности шта је испод), вентилатор почиње ненормално да ради, то су пријавили и они који немају тај проблем.

Poslednja izmena:
BIOS verzija je F.0B od 12.02.2008... i naravno da nije deo za ventilaciju, kako usisni tako ni izduvni, jer stoji na stolu!
Znaci poludecu... ako ne uspem da namestim mislim da cu da ga prodam... ozbiljno, jer hajde da fan ubrza rad kada je racunar opterecen ali kada nista ne radim bukvalno a ovaj zvuci ko usisivac ili neki bucan fen za kosu!

Trazim nekoga ko bas ima ovaj model pa da mi kaze kako da to uradim ili ko zna u cemu je tacno problem... ali nema nikoga... 'bem ga

BIOS је најновији.

Ако хоћеш могу отворити тему на forum.notebookreview.com у HP Compaq подфоруму па ће се ваљда наћи неко да одговори.

Nazad
Vrh Dno