Šta je novo?

Laptop do 85000 din

nikola1970

Slavan
Učlanjen(a)
16.07.2009
Poena
375
Laptop bi sluzio uglavnom za photoshop, lightroom, po neku igru (ne preterano zahtevne), filmove, net.

Obavezno je da bude 15,6.

Budzet je otprilike 80-85000 i gledam da bude laptop na duže staze, pošto novi sigurno ne bi kupovao u narednih 3-4 godine :)

Hvala unapred na predlozima.

Bice da ti je do tog CM podlozi...ja se oslonim na njega dlanovima dok kuckam na tastaturi, stvarno mi je besprekoran kvalitet izrade, bez greske relano, nema krckanja verovtno ni kod tebe verovatno je do te podloge...

A sto se venta tice i ja mislim da je do biosa, tj to toga u kom trenutnu on pali vent i kojom brzinom rotacije, to je cisto software-ski a software koji regulise to u ovom slucaju je BIOS, kapiram da neka naredna verzija to mora da resi. E sad ja licno ne mislim da je do paste, jer po mom nekom zapazanju to bi imalo veze da se brzina venta menja sa temperaturom a misim da nije tako, deluje mi da je brzina venta u sprezi sa opterecenjem procesora i grafike, to je ono kad otvoris novi tab u firefox-u pa dok on ucita sve flash reklame itd itd, kad ucita odma pada brzina venta posle par sekundi.

Moje misljenje je da to resava samo nova verzija BIOS-a, a to nije nemoguce da se desi jer sam negde procito i da je neki raniji model dell-a imao isti problem i da ga je bas novi bios resio...

Poslednja izmena:
@PLAYBoY: Pa nece biti da je 60.000 din :) Pre ce biti da je 38.000, nije to malo, nego ipak da te korigujem. Svoj laptop sam platio 105.000 din. Ali kad bi video ovaj moj ekran uzivo, mislim da bi ipak rekao da se isplati. Stvarno je brutalan.

Plus je tu i7, 750GB HDD, i GT540, što uz B+RGLED FHD ekran nije preterano velika razlika.

Poslednja izmena:
Da sam imao da dam 105 000 ne bi ga opet uzeo, ne znam sta ce mi i7 a ni tebi posto se secam da za iste stvari koristimo lap, 750GB hard - sta znam ne znaci mi tih 250GB kad sad neki 500gb externi i to USB 3.0 kosta 5-6k dinara, a za grafiku smo apsolvirali samo ti izgleeda nisi citao cele prethodne postove :d moja grafa je brza od tvoje sad :)

A sto se tice tih 40k a ne 60k pa dobro ne moras da uzimas neki 100Hz LCD nego neki obican 32'' LED LCD :) sve u svemu svako kupuje sta hoce, ja sam i u prvom postu napisao da je to moje misljenje, nikada ne bih dao 40k vise zbog displaya...

Aj pozdrav

Čitao sam postove, i video da si OC kartu, mada ja to ne bih radio svojoj (jer mi nije potrebno jače od ovoga, HoN mi tera sve na max sa AA u FHD :) ), nisam čak ni pokušao na ovoj mojoj desktop karti. Što se tiče ekrana, pre neko što sam kupio svoj laptop pratio sam http://forum.notebookreview.com/ i tamo su bukvalno svakome ko je hteo da kupi XPS preporučivali da naruči FHD ekran jer je navodno taj u tvom dosta loš, a ovaj FHD jedan od, ako ne i najbolji non IPS panel display, i da je vredan svaku paru (stvarno sam se oduševio ekranom kad sam pokrenuo laptop prvi put). No sve je stvar izbora. ;)

Poslednja izmena:
Meni je sasvim svejedno kakav je display od 15 incha, planiram u da uzmem FULL HD LED LCD sa 100Hz panelom, stvarno mi se ne da u mozgu da procesuiram da dam 40 000 dinara za isti laptop zbog boljeg displaya i to je to, ti imas novca i hoces da das to je sasvim ok sto se mene tice to je tvoj izbor, ja cu da uzmem neki dobar LCD i okacim na zid pa preko HDMI-a lagano filmove... :)

E inace GT540 je brza od GT525 nesto akademski bukvalno u promilima, tvoja karta radi na 672/900 a GT525 na 600/900, oc lagano ide na 780/1050, e ga GT550 radi na 740/900 po meni najbolj ti je da stavis kartu na te klokove radice na istoj temperaturi jer nepone ne diras...

Poslednja izmena:
Nerviram se malo. Citam ove komentare o kvalitetu plastike i buci kulera i ne mogu da verujem da neko moze da ubaci u laptop procesor i7-2630QM (koji se na benchmarku nalazi odmah ispod procesora od $1660 i onda u taj isti laptop stavi dva dolara jeftiniji kuler koji se dere, ili 0.6 dolara jeftiniju plastiku koja krcka... Nikad mi nece biti jasni kapitalisti...

Btw, znate li da li u Srbiji mogu da kupim asus N52 sa americkom tastaturom?

Poslednja izmena:
Pa izleda i da nisi citao komentare a?

1. Imas laptopove koji su jetiniji od XPS-a i po 20 000 - 25 000 din i imaju novi i7 Sandy Bridge, a pritom su ti lapovi entery level a ne premium kao XPS, dakle totalno je ne bitno koji je cpu unutra
2. Plastika ne krcka, jako je kvaitetna izrada, marko_n ga drzi na postolju pa je zato stekao takav utisak
3. Ventilator nije neki jeftini nego broj obrtaja raste ponekad i kad nije opterecen dakle softwareski problem...
4. Imas itsvet.com i pcberza.com pa tamo kucaj u search opciji sta ti treba

P.S. AKo nisi video N52 uzivo pre kupovine pogledaj! Tastatura je kardinalo katastrofalna! nema reci kojima se moze opisati to smece...

E sad, pitanje je da li je fan samo SW problem. Koliko čitam po netu, prethodna generacija (L501) je imala identičan problem sa kulerom, koji je ostao nerešen. L502x ima isti problem, korisnici pene na notebookreview i sličnim forumima, ali Dell-ov stav je da tu problema nema.

Opet, Asus-u su svi živi revieweri zamerili tastaturu, a oni i sledeću generaciju izbacili sa istom, kao da je ne znam kakva mudrost ugraditi malo kvalitetniju island style keyboard i bukvalno uništiti konkurenciju u tom cenovnom rangu.

U tom smislu se slažem sa ovim što zorglub76 kaže, kao da to namerno rade :) "evo vidite, napravili smo super laptop, po super ceni i stavili mu sra4nje tastaturu i/ili bučan kuler". :D

Poslednja izmena:
Sve to stoji samo je bitno naci onaj cije mane ne smtaju onom koji ga koristi, ja preko one tastature stvarno nisam mogao preci, a na ovoj mi je merak da kucam, al sto se tice tebe mene i jos par ljudi ovo sve smo apsolvirali vise puta, niko se ne bi vracao na N seriju...

Licno mislim da je SW problem jer kao sto sam rekao i ranije brzina venta je direktno srazmerna opterecenju CPU-a i GPU-a a ne temperaturi, ili je mozda obrnuto? Ako je ovako kako ja mislim onda je SW problem. Npr ako si nekada koristio afterburner i ako si u njemu podesavao grafik zavisnosti brzine venta od temperature, e ja mislim da je ovde problem sto vent ubrzava i na najmanju aktivnost procesora, npr kad ucitava internet stranicu sa dosta sadrazaja u flashu. Ako je brzina venta zavisna od temperature cudno mi je da se procesor greje dok nista ne radis i da zato vent mora da ubrza na paar sekundi i ohladi ga, nisam 100% siguran u ovu moju tvrdnju...

Nisam ni ja siguran, ali ako pogledaš kretanje temperature i ona jako brzo skače i na najmanju aktivnost CPU. Fora je što je senzor ispod procesora i što, po mojoj teoriji, pasta ne stigne dovljno brzo da odvede toplotu, pa senzor odreaguje + su setovali jako tesan threshold za paljenje kulera.

Ako se pogleda grafik iz CoreTemp-a, CPU kada je idle je na ~50C, učitavanje Chrome-a podiže temp za čak 10C i kuler se zbog toga pali na 5 sekundi. Nakon toga otvaram itsvet.com, kao malo masivniju stranicu sa fleš sadržajem i temp procesora varira od 51 do 58C, kuler ugašen. Nakon toga otvaram Firefox, temp u trenutku skače na 61C i kuler se pali i radi nekih 5 sekundi.

Zaključak je da temp dosta verno prati cpu usage i da je pri tom paljenje kulera setovano na 60C, a pri nekoj ekstremno laganoj upotrebi CPU često prelazi tih 60C. Meni je 50C za idle, i 60C za laganu upotrebu malo povisoka temperatura, što ukazuje da ni sam kuler/pasta nisu najbolje odrađeni? :trust: Danas i nije nešto ekstremno toplo, u sobi mi je 23C, plus laptop sotji na CoolerMaster podlozi za hlađenje.

48-52C idle, sad sam pokrenu par tabova i pustio klip na YT i procesor se opteretio onako "malo" temp skocia na 56C i vent se ukljucio na par sekundi ali tih je bio, nije probijao bubne opne.

Cini mi se da je vent tisi od kad sam odradio ovo:

Control Panel > Power Options > choose Power Saver - then Change Plan Settings > Change Advance Power Settings (don‘t worry, you can change back to default - see other option). When shipped the XPS was set to High Performance.

Choose all of the options you would choose from High Performance - every option for max performance. Yes, you should be in Power Saver, switching all options to max performance.

Some of the not so obvious choices:

USB Settings - Enabled

PCI Express - OFF

Processor Power Management - Min 5% / Cooling ACTIVE / Max 100%

If the same exact settings options as described for Power Saver (listed above) are used in the High Performance option - this will not work; you will continue to have fan noise. I don’t know why.

Well, I hope this helps someone - it is currently working for me. I can’t take all of the credit as I have read a lot of the different forums (this seems to be a common problem).

Probaj i ti, i dalje sa pali vent ali mi je tisi, aj bas me zanima kako ce kod tebe da radi.

Poslednja izmena:
Googlao sam jutros "dell xps l502x fan noise" i takođe naišao na taj post, čovek napisao SOLVED, ja brže bolje daj da probam, ali ništa. Kod mene sve radi identično kao i ranije, čak mi se čini da se kuler češće pali. Ranije sam ga takođe držao u power saver modu, ali je cooling bilo podešeno na passive.

Meni ne smeta toliko to što se fan često i u nepravilnim intervalima pali kada je komp blago opterećen, nego to što u startu zavrti na malo većem broju obrtaja, pa kroz 1/2 sekunde uspori, to "zavijanje" me u suštini najviše nervira. Čak bi mi više odgovaralo da se konstantno vrti na nekom niskom broju obrtaja (oguglaš vremenom) i da ubrza kada se optereti, a ne ovako da mi svaki čas skreće pažnju. :)

Mislim da je ovde lek neka kvalitetna termalna pasta koja bi mu oborila idle temp za jedno 5-10C i da onda mnogo teže prebaci tih 60C, što je prag za paljenje kulera. Mada i tako bi se postiglo samo da se kuler ređe pali, ali bi on i dalje verovatno "pevao" staru pesmu. Kontam da su konstruktori to rešili tako što mu u startu daju max voltažu od 12V i momentalno je koriguju u skladu sa temperaturom, umesto da kuler startuje sa recimo 7V i onda da voltažu povećaju u skladu sa temp.

Citajuci ovaj tvoj post dobio sam ideju:
Procitao sam cini mi se u podforumu za laptopove, jedan post tj temu. Da skratim pricu, poenta je da nadjes minimalan napon procesora na kom radi stabilno, lupam sad npr ovaj procesor radi na 1.2V na 2.3GHz i to je npr fabricki, e sad mozda bi taj procesor mogao da radi i na 1.1V 2.3GHz stabilno ili cak 1.05V naravno u zavisnosti od primerka. Poeta tog snizavanja napona do minimalne stabilne vrendosti je naravno smanjenje zagrevanja odnosno temperature. Temperaure su nize od 5-10C sto je sasim dovoljno ako ssu tvoje pretpostavke tacne.

Sta mislis o tome?

EDIT: evo i teme:
http://forum.benchmark.rs/showthread.php?220583-How-to-Undervolting-hladjenje-laptopa

Poslednja izmena:
Mislim da je ideja dobra. Samo da nađemo način da undervoltujemo CPU, davno sam to radio na laptopu, ne sećam se kojim programom, s obzirom da laptop BIOS-i nemaju ove opcije.

Upravo skidam program RightMark CPU, pro verziju :d, pa cu da odradim ceo postupak kao sto pise u onoj temi sto sam je postavio. Ako prodje lepo sve javljam :d

ni sa pro verzijom nece ovo programce da prepozna CPU :( ova poslednja verzija je iz februara 2008. godine :(

EDIT: 48. post u temi koji sam linkovao...ima jos 2 programeta koji prepoznaju nove serije CPU-a a rede isti posao.

Poslednja izmena:
Mislim da ipak nema vajde od toga kod ovih novih procesora, sada sam pogledao CPU-Z, kad je CPU idle, on sam spusti voltažu na 0.78V, dok pod full opterećenjem podigne na 1.22V. Mi smo mu podesili da mu je min power state 5% i on menja clock i voltažu u skladu sa tim.

Ako te ne mrzi, probaj, pa javi.

Upravu si nema nista od ove rabote, zato sto CoreI procesori imaju turbo boost... :\ Nama se vec fabricki smanjuju naponi i mnozilac...***, a bila je dobra ideja...a i nema programa koji podrzava nas cpu...

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno