Šta je novo?

Laptop do 85000 din

nikola1970

Slavan
Učlanjen(a)
16.07.2009
Poena
375
Laptop bi sluzio uglavnom za photoshop, lightroom, po neku igru (ne preterano zahtevne), filmove, net.

Obavezno je da bude 15,6.

Budzet je otprilike 80-85000 i gledam da bude laptop na duže staze, pošto novi sigurno ne bi kupovao u narednih 3-4 godine :)

Hvala unapred na predlozima.

Bem li ga, meni deluje malo ukrivo: http://www.youtube.com/watch?v=rwV1fTCaYP0&feature=player_detailpage#t=46s

:d

Sto se ekrana tice, otkad imam Galaxy S, tek sam podigao kriterijume, i to nesvesno... pogledam u fon, pa onda u ovaj displej na XPSu i place mi se sta nam prodaju kao modernu tehnologiju. Evo lezim u krevetu, nesanica, kuckam i svakih pola minuta podesavam nagib ekrana kako bih utrefio povoljan ugao... Da ne bude zabune i da neko ne pomisli da je ovo kritika uporena protiv XPSa, situacija je gotovo ista i kod svih ostalih proizvodjaca u ovom cenovnom rangu. :(

Poslednja izmena:
I ja isto malo malo papodesavam ugao kad se pomerim, al mi ne smeta, tako je bili i sa obicnim monitorom kad legnem u krevet da gledam film, ovde bar moze da se podesava vertikalni ugao, na monitoru od desktop masine je to bilo minimalno...

I meni je to "krivo" :d, koji si lik, ja to ne bi nikad primetio da ti nisi...kako li je na 17'' tek... :)

e fin je tj ranac, samo ja ne znam da li da uzmem ranac ili neku torbu..hmmm

Ja sam ramisljao o ovako nemoj varijanti:
http://goo.gl/ZtDLt
To je ta tvoja samo je ovo ona "postarska" torba.

Poslednja izmena:
@PLAYBoY
l502x i5-2410m, NVIDIA GT 540M 2GB :)
preko ASBISa Beograd.

toga vise nema nazalost, ima 15,6" sa full hd rezom,i5, gt540m + w7hp64 i on je oko 98k u onom novosadskom quince-u, u pinu je isti takav 120k ! wtf ? kako ? zasto :)

I ja isto malo malo papodesavam ugao kad se pomerim, al mi ne smeta, tako je bili i sa obicnim monitorom kad legnem u krevet da gledam film, ovde bar moze da se podesava vertikalni ugao, na monitoru od desktop masine je to bilo minimalno...

I meni je to "krivo" :d, koji si lik, ja to ne bi nikad primetio da ti nisi...kako li je na 17'' tek... :)

e fin je tj ranac, samo ja ne znam da li da uzmem ranac ili neku torbu..hmmm

Ja sam ramisljao o ovako nemoj varijanti:
http://goo.gl/ZtDLt
To je ta tvoja samo je ovo ona "postarska" torba.

Mislim da je i ta torba veoma dobra, i nju sam razmatrao, ali sam uzeo ranac jer je laptop teži, pa računam da je tako lakše za nošenje. Ima ranac i ručku za nošenje pa se može nositi u jednoj ruci kao torba, na kraćim relacijama. Može i da se potrči sa rancem na leđima i XPS-om u rancu ako zatreba. :) Na ovom mom rancu piše da je za 15.4" laptop, ali XPS 15 staje perfektno, kao da je šivena po meri. Tačno upadne u taj deo predviđen za laptop, ne mora ništa na silu, a nema ni viška mesta da landara.

Poslednja izmena:
Videcu ovih dana da uzmem, danas verovatno idem da uzmem neki logitech bezicni mis, koliko god da je dobar touchpad ne mogu vise :d

Na touchpad nikad nisam uspeo da se naviknem, uvek imam osećaj kao da radim na računaru vezanih ruku, dok za slušanje muzike/filmove koristim Sennheiser sluške u pokretu ili Microlab Solo 6C zvučnike kod kuće. Zato, nikad mi nije bilo jasno kad se ljudi preterano oduševljavaju laptop zvučnicima i touchpad-om, jer za moje potrebe je i jedno i drugo neupotrebljivo, osim za nuždu, ma koliko bilo dobro urađeno. :) Daleko bi mi više odgovaralo da je keš od zvučnika na ovom XPSu preusmeren u bolji ekran, a da su stavili običan laptop zvuk od jednog evra. :D

Ja sam gejmer starog kova(bio), mora mis da bude u ruci :d A za zvucnike sta da ti kazem, meni su super, necu stavljati dodatne jer ovi stvarno lepo zvuce...

Ima ga ja jos uvek i 2 joystika i brdo kaseta i disketa :d, mislio sam na moderni gejming...imam i onaj kao pilotski i onaj arkadni sto ima palicu :D

Odavno nisam procitao temu sa vise korisnih informacija. Opet, moram da se ogradim da je od pola pa ovamo se sve svelo na diskusiju o XPS (tu bi bilo bolej otvoriti neki review i sve premestiti tamo).

Mene zanima nastavak... Sta je sad aktuelno, sta vredi ulozenih para i sl.?

Razmisljam o zameni HP Paviliona DV6 3030er (i5, 4GB, 5650, 320GB, 15.6 1366x768, alu...) ali ne znam sta uzeti. Ovaj HP se greje malo vise i ventovi su mu bucniji pri maximumu obrtaja i to je mozda jedini razlog sto bih ga zamenio, a i naravno osvezio masinu.

Sto se mojih zahteva tice.. to je office, net, multimedia, nek nezahtevne stvarcice za posao i PES u Full HD rezoluciji na externom monitoru (uz ponekad neku kvalitetnu voznju ili pucu).

Vrati se malo kroz temu, i videces da je u toj klasi XPS verovatno trenutno najbolji izbor po mnogim misljenjima, uz alternative u vidu N53 i novog DV6. S druge strane, za to sto tebi treba imas i jeftinijih varijanti, a opet dovoljno dobrih.

Recimo:

http://www.bcgroup-online.com/index...5010_(15R)_-_i3-370M_4GB_500GB_ATI_5650_12789

Ili:

http://www.laptopcentar.co.rs/product/Lenovo-G570-i3-4-500--59070346--14201106

Ili:

http://www.laptopcentar.co.rs/product/Acer-TimelineX-5820TG-383G50Mnks-10201106

To su, doduse, vec laptopovi za neku drugu temu, tipa do 55k... :)

@mironiko

U svakom slucaju hvala na predlozima, ali ne mislis valjda da cu da uzimam losiji laptop od onoga koji imam?

Celu temu sam procitao i video sva tri modela, ali da vidimo da li se pojavilo nesto pametnije. Nisam odusevljen tom ponudom.

Pa ne znam hoces li, za tvoje potrebe to uopste nije besmisleno... Naravno, tvoji novci, ti odlucuj kako hoces... :)

A ne znam kad ce biti te neke bolje ponude. Ja kad sam trazio, bila je mnogo slabija - ova trenutna mi deluje sjajnom spram te tadasnje. No, nije nemoguce da ce se jos popraviti...

Nije sto sam ga ja uzeo ali trenutno nemas nista bolje od XPS L502x, to je trenutni best buy pogotovo sto sad verzija sa i5 procesorom kosta 68k a ja sam isti platio 72k pre nedelju dana...

Nije sto sam ga ja uzeo ali trenutno nemas nista bolje od XPS L502x, to je trenutni best buy pogotovo sto sad verzija sa i5 procesorom kosta 68k a ja sam isti platio 72k pre nedelju dana...

Kako si uspeo da ga platiš 72k, kad sam bar nekoliko puta napisao da PC Practic daje 5% popusta ako im lajkuješ facebook stranu? :) Ja sam moj XPS platio 68k.

Sent from my GT-I9000 using Tapatalk

Za dobar biznis laptop do 85000, HP6460b - 14" 1600x900 ekran, 4gb rama i5 2520m, 500gb disk, dvdrw, citac otiska prsta i sve zivo sto laptop treba da ima :) - 58000 din. Baterija drzi ko luda, i sve lepo radi, nema igranja posto je grafika intel, al sve ostalo i kvalitet izrade su na zavidnom nivou za ove pare

Za dobar biznis laptop do 85000, HP6460b - 14" 1600x900 ekran, 4gb rama i5 2520m, 500gb disk, dvdrw, citac otiska prsta i sve zivo sto laptop treba da ima :) - 58000 din. Baterija drzi ko luda, i sve lepo radi, nema igranja posto je grafika intel, al sve ostalo i kvalitet izrade su na zavidnom nivou za ove pare

Gde si ga našao za 58.000din i to još sa HD+ ekranom?

Par ljudi mi je poslalo pitanja (private) u vezi laptopa, pa pošto me nije bilo u gradu oko nedelju dana, izvinjavam se što kasnim sa odgovorom.

U principu, kuler posle "prženja" radi osetno bolje nego u startu, ali ipak, daleko je to od onoga kako bih ja želeo. Ukratko, ako niste cepidlaka, ako ste navikli na bučan desktop i kinez kućište, verovatno će vam laptop savršeno odgovarati. Sa druge strane, ako volite tih rad i smeta vam buka ventilatora, XPS će vas veoma nervirati. Dešava se da se kuler u roku od minut-dva uključi-isključi par puta, dešava se da ubrza nepotrebno da bi se posle pola sekunde korigovao i spustio brzinu rotacije. Pri tom, i kada drži jedan nivo brzine rotacije, nije šampion po pitanju tišine, da budem konkretniji, osteno je glasniji od N53/N73 modela (ovo je pre svega odgovor za usera Draganlg koji je pitao za poređenje).

Inače, ko mi je kriv kad nisam detaljno konsultovao moj omiljeni sajt: http://www.notebookcheck.net/Review-Dell-XPS-15-Notebook-i5-2410M-GT-540M.51186.0.html
System Noise

In our last review, the noise development proved to be one of the XPS 15's biggest drawbacks. The new version still doesn't belong to the quietest representatives, but we are a bit more satisfied with the noise emission this time. The case fan rotates along slowly – except for rare, short increases – during low load (e.g. internet & videos). Thus, you can work quite pleasantly with the device. The fan even almost shuts down completely when the laptop doesn't have anything to do. The user only hears a slight click noise from the hard disk. Even the drive remains astonishingly quiet. Movies aren't underlined by any whirring noise or the like.

The fan first turns up to a very audible level during load. If you aren't exactly playing a first person shooter, so a game with a consistently loud soundscape, you'll be accompanied by a noticeable noise. Since most laptops are hardly quieter during load, the majority of users will likely be able to deal with the existing noise development. You would have to load the XPS 15 to full capacity with special tools (Furmark & Prime) to get the laptop up to an annoyingly loud noise level.

Ovo treba malo čitati i između redova, a ono što sam boldovao je po mom iskustvu suština i ono što opsiuje "system noise" na ovom laptopu. Ovo između je ublažavanje, maskiranje, prethodnih primedbi, jer znamo svi da te reviewe ne pišu baš na volonterskoj bazi. :)

Poslednja izmena:
Ma laptop je odličan. Istina je da fan malo iritira kada se tako ubrzava bespotrebno, ali generalno je najbolji u klasi. Evo ja ovaj moj koristim svaki dan, i sada mi se vrlo retko desi da se tako ubrza kada surfujem. (tipa vezem sigurno sat vremena ili vise a da nijednom ne ubrza, ali ako se plus pokrene nakon nekog vremena recimo Skype, desi se da se ubrza na par sekundi i onda opet sve ok.) Ma ništa strašno, makar meni :)
Nisam se pokajao, plus imam 1080p ekran koji ne neverovatno dobar :)

Poslednja izmena:
Pitanje buke je jedno od naškakljivijih pitanja. :) Veoma je individualno...

Konkretno, meni je trenutno pokrenuta IntellJ IDEAa, RDBMS, Tomcat, Firefox i Chrome (u svakom 2-3 taba), Skype, Pidgin, AVP, Total Commander. Opterećenje procesora je u piku 15-20%. Nisam siguran ni šta ga opterećuje toliko, moguće fleš baneri. Uglavnom, pri ovako niskom opterećenju kuler se često pali-gasi, ali u veoma nepravilnim intervalima i radi sa neujednačenim brojem obrtaja.

Primera radi, upali se, izduva nekih 20 sekundi na nekom srednjem broju obrtaja (što je OK) i isključi se; posle 10 sekundi uključi se opet na max i momentalno uspori na srednji broj obrtaja (ali sasvim dovoljno da se čuje iritantno vaaaa-huuu), pa se posle par sekundi opet potpuno iskuljči; i onda je recimo minut-dva-tri potpuno isključen, što je super, ali ubrzo opet počne pali-gasi ciklus. Nema smisla ako izduva i ohladi laptop, da se posle npr. 5s opet uključi da bi radio još 4 sekunde.

GT525 se lepo klokuje, ne zagreva se vise jer napon ne povecavam, a daje rezultata default taktovi su 600/1200/900 a preko afterburnera sam uspeo da postignem 780/1560/1050. Memorija ne moze mnogo vise a gpu mozda i moze ali je to limit u afterburneru...

Gledajuci ove cifre GT540/GT550 su bacanje para, tek GT555 koja ima 144 SP u odnosu na 96Sp ima smisla...

Sve te grafike u tom rangu daju jako slične rezultate u praksi. 525 ima sasvim ok performanse za HD rezoluciju, dok će u full HD svi ovi čipovi štuacati. Smeštno je pucati extra keš i zanositi se grafikom na laptopu kad je najjači mobilni čip u rangu 5650 desktop kartice, što je entry level kartica sa cenom ispod 100e

Znam to sve, zato sam i zaleo HD ready ekran a ne full hd...recimo @nikola1970 je po meni bacio lovu, jer taj ekran sto on ima nije 60 000 bolji od ovog...a za taj novac se uzima neki 32''-37'' LED LCD sa 100Hz...***... to je moje skromno misljenje.

A sto se grafika tice poenta mog posta je bila da se ovde mnogi koji ne poznaju materiju zalecu i uzimaju GT540/550 misleci da je odnos mobile grafila isti kao kod desktopa i da su pomenut dve dosta jace od GT525, a cinjenica je da imaju samo veci klok za gpu koji se lako nadoknadi cak i poprilicno "prebaci" GT 525 na 780/1050 je brza od GT550...

A za ventilator bi vilo sjajno da ima neki software koji podrzava kontrolu obrtaja, DELL nema nista, speedfan ne moze ima jos jedan ccudnog naziva ni on ne moze za ovaj model...mrka kapa, valjda ce se u buducnosti pojaviti nesto...

Poslednja izmena:
Potpuno si u pravu za mobilne GPU čipove, recimo da je 525 sweet spot.

Što se fan tiče, mislim da je tu problem pasta, senzor ili BIOS. Ostaje nada da je ponašanje fana moguće korigovati kroz BIOS, pa da će neki sledeći BIOS rešiti stvar. Eventualno da se proba sa zamenom paste, ali mi se nekako ne raskopusava novi laptop, naručito što nije potvrđeno da bi zamena paste pomogla.

Inače, kako ti se sad posle par dana čini kvalitet izrade? Meni je nekako previše krckav za ove pare. :) Držim ga na CoolerMaster Notepal U2 podlozi, pa je možda do toga, ali kada se oslonim dlanovima, ne naručito jako, nego onako normalno, često čujem krckanje kojeg se ne sećam da je bilo na N73, čisto poređenja radi.

Vrh Dno