Šta je novo?

Laptop do 700e

Pa taj Dell je na našem tržištu već mesecima u bukvalno svim radnjama po toj nekoj ceni.

Za do 700e, recimo HP Pavilion DV6-3030em, lepa i jaka mašina.

Pa svaki super šljaka sa Win7. :)

Mislim, nemoj da svhatiš ovo kao neko kontriranje, ali danas svaki laptop, pa čak i netbookovi, "lete" u svim svakodnevnim poslovima, tako da ovakve pohvale nekog modela nemaju puno smisla.

Koristio sam laptop sa i3, i7, i7 SB, C2D i ja lično ne osetim razilku između "matorog" T4300 i i7 SB u svakodnevnom radu, sve isto radi. Jedino kad pustim Cinebench onda i7 SB ubije C2D, ali tu se priča završava. Na laptopu verovatnno niko neće raditi simulacije klimatskih promena ili renderovanje satima, za to služe desktop radne stanice.

Mnogo se više oseti kad je u laptopu nešto brži disk (predloženi HP ima 7200RPM disk), naručito SSD, to je ujedno jedino usko grlo za svakodnevne taskove. Mada ni to nije baš neophodno jer se laptop retko gasi, uglavnom se šeta između sleep i hibernate moda, pa sa te strane većinu stvari već drži u RAMu.

Jedino što bitno utiče na performanse je grafička, ali to samo ako neko planira da se igra. Što se ostalih stvari tiče, bilo koji laptop skuplji od 40 hiljada ima "sve što treba da ima", ostalo je marketing (bar za 95% korisnika je ovo tačno). :)

Daleko bitnije su druge stvari, kao što su kvalitet izrade kućišta, tastatura, ekran, kapacitet baterije, buka, zagrevanje, garancija, servisna podrška.

Mene interesuje recimo, kako ste u tom pogledu zadovoljni sa ovim Dell-om, kao i šta to posebno izdvaja predloženog Acera u moru sličnih mašina?

Poslednja izmena:
Što se tiče ovog Dell-a, odlične je izrade, i tih je, ali ima 2 sitnice koje mi se ne svidjaju:
Pošto je i5-ca mora da bude dobro hladjenje, tako da je jak i vruć izlazni mlaz vazduha sa leve strane ,)
i lampice su sve 3 bele i sa prednje strane, dizajnerski jako ružno i nemaš pojma koja je za šta dok baš ne pridješ, ovo je subjektivno, ali vidim da Dell i na drugim modelima tako radi...

Naravno ovo ništa ne smeta u radu, i dalje je preporuka. Baterija je oko 3h čini mi se, tastatura se malo ugiba kad brzo/energično kucaš :D i garancija je 3 god.

Pomenutog Acera nisam probao, pa ne mogu da komentarišem, inače imam kući starijeg Acera već 4 godine, i prezadovoljan sam ;)
Ne sumnjam da je i ovaj odličan.

Poslednja izmena:
Posto sam ga bas pomenuo, evo na to poslednje pitanje cu i da odgovorim:

Acer-a u stvari nista POSEBNO ne izdvaja, ali u odnosu na taj Dell-ov model, nema ni nista losije oko njega, sem sto mu je kraca garancija. Razlika je u grafici, pa ako covek bas zeli da se igra, Dell mu je svakako bolji izbor, ali sam sam nekako uvek vise bio za nVidiu, s njom nikad nisam imao problema, dok mi je jedan ATI (doduse, u desktopu) crkao i napravio teski dzumbus...

Pored toga, devojka mi ima Acer, upravo iz 5741G serije, samo sa nesto starijim hardverom, i koristio sam njen racunar relativno frekventno jedno vreme (bio sam u inostranstvu i uzeo ga od nje) i pokazao se odlicno, kao i njoj uopste. Kakva su tudja misljenja necu ni da uzimam u razmatranje jer svako ima svoje, a o svom upravo i pricam - i ono je odlicno. Kvalitet izrade odlican, sve radi kao sat.

Pošto je i5-ca mora da bude dobro hladjenje, tako da je jak i vruć izlazni mlaz vazduha sa leve strane ,)

Mislim da svi intelovi "i core" procesori sa 2 jezgra imaju TDP ~35W, tako da je ista priča i za i3. Ako ga nagaziš sa nečim zahtevnijim, grejaće se svaki. :) Hlađenje je kod svih slično rešeno, a više je pitanje BIOSa i senzora da li su dobro uštelovali paljenje/gašenje ventilatora, da bude što duže potpuno ugašen ako je mašina idle i da ne divlja bez potrebe ako je mašina blago opterećena.

Posto sam ga bas pomenuo, evo na to poslednje pitanje cu i da odgovorim:

Acer-a u stvari nista POSEBNO ne izdvaja, ali u odnosu na taj Dell-ov model, nema ni nista losije oko njega, sem sto mu je kraca garancija. Razlika je u grafici, pa ako covek bas zeli da se igra, Dell mu je svakako bolji izbor, ali sam sam nekako uvek vise bio za nVidiu, s njom nikad nisam imao problema, dok mi je jedan ATI (doduse, u desktopu) crkao i napravio teski dzumbus...

Pored toga, devojka mi ima Acer, upravo iz 5741G serije, samo sa nesto starijim hardverom, i koristio sam njen racunar relativno frekventno jedno vreme (bio sam u inostranstvu i uzeo ga od nje) i pokazao se odlicno, kao i njoj uopste. Kakva su tudja misljenja necu ni da uzimam u razmatranje jer svako ima svoje, a o svom upravo i pricam - i ono je odlicno. Kvalitet izrade odlican, sve radi kao sat.

I dolazimo do zaključka da su ovakve teme polako, ali sigurno, postale besmislene jer se na kraju sve svodi na stvar ličnog afiniteta, a ne na nešto realno i jasno određeno, pa da kažemo "e ovaj je definitivno bolji od ovog". Video sam pre neki dan temu, dečko je kupio Fujitsu i prezadovoljan je, a recimo ja taj brend nisam uzimao u razmatranje uopšte.

Opet i ta lična iskustva i mišljenja su bazirana na par modela koje smo imali/probali_na_kratko/videli_u_prolazu, pa ni to nije posebno merodavno. Sve što sam kupio marke MSI je riknulo u rekordnom roku, ali to "sve" je svega 3-4 uređaja (ako u ovaj četvri računam jedan DVDRW star sto godina). No to me ne sprečava da pljujem MSI ovde na forumu i da pričam kako taj brend generalno ne valja. :D

Suma sumarum, odeš u 2-3 "jače" prodavnice, pregledaš sve i kupiš ono što ti se svidi. Smejemo se kad devojke/žene biraju hardver na osnovu boje, ali takvo je vreme došlo da komotno tako i može da se bira laptop jer je u principu za određenu sumu novca sve to jako slično. :)

Poslednja izmena:
Manje-vise si u pravu, ali opet, mislim da niko i ne ocekuje da mu iskoci ovde neko ko ce reci nesto upotrebljivije od samih licnih afiniteta, posebno jer smo mi svi entuzijasti koji se eventualno malo bolje razumeju, a ne zaposleni u notebookcheck.com-u... :)

Pa eto, ipak predlazemo NEKE modele, a jasno je da je na trzistu jos gomila modela koji se uklapaju u cenu i karakteristike. I to vredi rekao bih, bar je meni vredelo.

Stavise, i sam sam buduci kupac i to u ovoj klasi, maltene da sam i sam mogao da pokrenem ovaj thread pre nekog vremena (no, dobio sam pomoc licno, znam dosta ljudi koji rade sa hardverom) pa smatram svoje misljenje ako nista korektnim. Ako to nesto znaci, moja odluka je pala na pomenuti ASUS-ov model, i skupljam pare za njega. Opet, naravno, kriterijumi se razlikuju, a pokretac teme ipak nije mnogo pricao o svojim kriterijumima, i time nam je dao veliku slobodu... :)

Pa i da radimo na notebookcheck-u ne pomaže puno jer rekoh da za neki novac svi nude slično. Teško da se npr. za 700e može iščačkati model koji nudi IPS panel ili SSD disk od 128GB ili 5 godina garanije ili... tako nešto bitno bolje što bi ga izdvojilo od konkurencije.

Eto pitanja za tebe, na stranu tuđa negativna iskustva sa HP-om, ako uzmemo da im je cena skoro ista, zašto daješ prednost tom Asus-u u odnosu na HP dv6-3030em koji je po svim paremetrima isti ili bolji (7200RPM disk, legalan Win7 Home Premium, 1 USB port više, bolja tastatura, realno je lepši na oko, Fingerprint reader, bolja kamera, kompaktniji, 300gr lakši), dok je jedina prednost Asus-a (bar na papiru) to što ima jedan USB 3.0 port, evo poređenja:
http://emmi.rs/php/products/comparePopup.php?productId1=12499&productId2=13232

Dakle čisto argumentovano, da ostavimo na stranu tuđa iskustva i priče, zašto je po tom mišljenju Asus bolji?

Poslednja izmena:
Prvo, moram se nasmejati malo: "realno je lepši na oko" - covece, to je totalno subjektivna kategorija... :) Meni je recimo svaki Pavilion izuzetno ruzan, ozbiljno. Taj deo necu ni komentarisati.

A razlog zasto mi je ASUS generalno izbor ispred HP-a je sledeci - pouzdanost. To ne podrzavam samo licnim i iskustvima onih oko mene, nego sledecom, bas globalnom opservacijom (prva od pre nesto vise od godinu dana, i zatim sledeca od pre koji mesec):

http://www.squaretrade.com/htm/pdf/SquareTrade_laptop_reliability_1109.pdf

http://www.rescuecom.com/2010-2nd-Quarter-Computer-Reliability-Report.html

To se nekako odnosi na sve modele, pa i na ta dva. Pored toga, osvrnemo li se bas na ta dva modela, meni je taj 3.0 USB bitan (danas jos ne, ali za godinu dana sigurno) kao i aluminijumski finis, koji vodi tome da je kuciste najhladnije i najsolidnije od svih koje sam ikada pipnuo. Sto se broja portova tice, nema jedan vise, na ASUS-u je jedan USB 2.0 combo port sa eSATA ulazom. Sem toga, slazem se da je rotacija harda definitivno prednost za HP, kao i FpR i Win7, ali je "mana" i nedostatak numericke tastature, bar za mene (matematicar, koristim je obilato) a verujem i za odredjeni broj drugih.

Na kraju, sve se svodi na individualne stavove... :) Kome sta od navedenog vise znaci, i odvesce ga do konace odluke.

Nemoj me pogresno shvatiti - ne zelim nikakvu zucnu raspravu. Postujem tvoja misljenja vrlo, i nikad posle citanja tvog posta nisam pomislio "O Boze..." ali na ovoj temi nema pobednika i gubitnika, jer situacija nije crno-bela. Vise je stvar licnih preferencija... :)

Hvala ti na ovim linkovima, zanimljiva je statistika i sigurno da govori nešto, ali je uzimam sa rezervom. Neki rezultati su i malo kontradiktorni, recimo po drugom linku je Lenovo bolji od Toshibe, dok je u prvom Toshiba uz Asusa pobednik, a Lenovo je prošao dosta loše. Na kraju krajeva mene je iznenadila činjenica da se 1/3 laptop računara (a netbook još 20% više) pokvare u prve tri godine. :S: Malo ću da relativizujem stvari pa ću reći da je ipak sve to svar i lične sreće i načina ophođenja prema tehnici. Džabe bilo i tog niskog malfunction rate-a Asus-a ako moj primerak laptop-a upadne baš u tih 15%. :lupko: :)

O ukusima se ne raspravlja, to sam zaboravio. Ipak tvrdim da će se 8 od 10 ljudi opredeliti pre za Pavilion-a, ako odlučuje samo na osnovu izgleda. Nadam se da imaš u vidu da je ovo nova redizajnirana serija (vidi link) koja se razlikuje od starih Pavilion-a na koje možda misliš (?), ima alu kućište, MacBook look i prilično su kompaktni. Po dimenzijama ASUS je bliži 16" laptop-u (Asus 39.1 x 26.6 x 3.05~4.05 cm vs HP 37.8 x 24.5 x 3.17 ~ 3.57 cm). Možda deluje kao sitnica, ali nije kad se često nosi i pomera sa mesta na mesto. :)

Hvala na ispravci, zaboravio sam da je na Asus-u jedan port combo eSATA/USB. Taj jedan USB3 port može da znači, ali za godinu dana možda ni ne budeš (iz ko zna kog razloga) koristio laptop koji danas kupiš. Uvek gledam da kupim ono što će mi biti korisnije u ovom trenutku. Jasno mi je da si rešio da kupiš Asusa i da ćeš se teško predomisliti, ali mislim da kada bi imao prilike da koristiš dv6-3030em uporedo sa N53JN, da bi se na kraju možda odlučio za HP jer utisak koji bi dominirao sa jedne strane je brži rad HPa zbog 7200RPM diska, a sa druge strane njegove kompaktnije dimenzije i osećaj da ga je lakše nositi. :) Naravno, "sitnice" kao što su tastatura, kamera, pa i displej, su na strani HPa, ne samo po mom mišljenju, trudim se da što objektivnije gledam sam kvalitet. Sećam se da si rekao da ti tastatura na N53JN odgovara, ali mi nije do kraja jasno šta ti tu tačno odgovara kada cela "diše", naručito ako se žustrije kuca, a i teška je za održavanje, meni se za par dana nakupilo toliko "smeća" da me je bilo sramota, a inače baš pazim na tehniku. :crash:

Na kraju, kad pogledamo ovu statistiku, čak i sa rezervom, možda je Dell najbolje rešenje jer jedini nudi u ovoj cenovnoj klasi trogodišnju garanciju out-of-the-box. :)

Poslednja izmena:
Taj prvi link mi je bitniji (laptop reliability survey za kraj 2009te) jer je plod direktno sprovedenog istrazivanja na nekoliko desetina ili stotina hiljada (ima u linku) modela, dok je drugi nekako numericki organizovan (vide svi da su tu neki poeni dodeljivani, tamo-vamo) mada je i u njemu ASUS odneo ubedljivu pobedu. Mislim da to najvise govori o kvalitetu... E sad, UVEK moze da ti upadne los primerak (posebno u Srbiji) ali ako cemo tako gledati, gubi se smisao. Uvek je bolje imati na umu da je verovatnoca manja za to.

Znam da je ASUS blizi 16" lapu, ali meni LICNO to nije problem (imam 90kg i nosenje 3 ili 4 mi je svejedno :D). I opet se vracam na to da je mnogo toga u licnim vidjenjima situacije, dok ti mene vise nekako gledas da ubedis da je HP bolji... :) Nemoj covece - jeste sjajan, zaista to mislim, ali svo razmisljanje preko toga zavisi od osobe konkretno. Tesko da se taj neki stav moze nazvati objektivnim - izmedju objektivnog i subjektivnog je... :)

Da dodam jos, istina - 7200rpm je prednost, ali ne mozes reci da ce HP zbog toga da dominira... Malo je ipak prejak taj glagol u ovoj situaciji. SSD ce da dominira, ovo je jednostavno donekle bolje. Ono sto mene cudi da nisi pomenuo je toliko "osudjivani", komentarisani display ASUS-a, za koji mnogi tvrde kako je mogao biti bolji, dok za HP-ov to nisam cuo. Opet se vracam na svoju poentu, MENI je i taj displej super, mozda nekom nece biti. Na HP-u nisam radio, mada ne sumnjam da je odlican, ali na ASUS-u jesam i utisci cu bili iskljucivo pozitivni. I takodje spadam u one koji brinu o tehnici, ali ciscenje racunara mi nikad nije proslo bez iznenadjenja u smislu kolicine prasine i prljavstine koju zateknem.. :D :zgran:

Pokretacu teme zelim da se sit nauziva citajuci sve ovo! Zaista, dobio je gomilu primera i argumentacije osoba (a sve koji smo ucestvovali nas smatram takvima) koje imaju smisla i znanja, te moze na necemu da gradi i svoju odluku, uz najvaznije - svoje kriterijume! I jako bih voleo da nam (mozda bolje nakon kupovine) istakne svoje utiske, i sta ga je na kraju povelo u odluci...

A mi cemo se vec jos "ubedjivati" oko kojacega na mnogim drugim temama... ;) Looking forward to it.

Danas sam uzeo dell ipak. Malo sam se iznervirao jer aplikacija za skidanje drivera sa njihovog site-a nece da radi na laptop-u. S druge strane upravo skidam drivere preko starog kompjutera i sve normalno radi. Kao sto je kiborg21 reko tastatura se malo nagiba, ali nista strasno. Za neki dan cu da napisem utiske kad stignem da ga isprobam lepo.
Hvala svima na pomoci oko izbora

Vrh Dno