Ja sam dosta većao koji laptop da kupim i na kraju sam izbor sveo između Acera koji ovde pominjete i Lenova ideapad 330s sa i5 8250u i RX 540 grafikom.
Izbor je pao na Lenovo iako svaki od njih ima svoje prednosti i mane.
Uzeo sam ovaj model za crni petak :
https://m.gigatron.rs/laptop_racunari/lenovo_ideapad_330s15ikb_sivi__81f500arya-163400
Izašao me je 65.337rsd minus pdv oko 54.500rsd na tu cenu sam dodao 59€ i kupio ovaj nvme m2 ssd:
https://www.tomshardware.com/reviews/adata-xpg-sx8200-ssd-review,5584.html
Model od 240GB.
Navešću prednosti jednog i drugog i zašto sam uzeo Lenovo a ne Acer.
Prvo ću navesti prednosti Acera:
- za nijansu jači procesor koji uz to ima i bolje hlađenje,
- neuporedivo bolju grafičku kartu,
- Bolji wifi modul i blutooth ,
- ima lan port,
- ima jedan usb port više, doduše Lenovo ima dva 3.0 a Acer samo jedan,
- 700g lakši,
- ima jedan modul od 8GB i mogućnost dodavanja još jednog modula po izboru.
- 5 godina garancije uz jedan obavezan servis između 20-30 meseca od kupovine potpuno besplatan.
Pošto nismo gamer neuporedivo bolja grafička karta mi nije pravila veliku prevagu kao što bi možda nekom drugom.
Sada ću navesti prednosti Lenova i zašto sam izabrao baš njega.
- IPS panel vrhunskih karakteristikama bar za mene, nema probijanja pozadinskog osvetljenja, nema nekih vidljivih mana i za ove novce ne postoji laptop kod nas sa boljim ekranom.
Imao sam Lenovo Y520 jedno vreme i po meni ovaj model ima bolji panel.
Acer za razliku od inostranstva kod nas dolazi sa krš TN panelom ComfyView preko čega nisam mogao da pređem.
Poražavajuće je i da neki skuplji modeli A715 takođe nemaju IPS,
-uzeo sam model sa hdd pa sam na vrlo jednostavan način sam dodao m2 nvme disk po svom izboru,
Acer dolazi sa m2 sata ssd-om, ne nvme, a za dodavanje hdd-a mora se kupiti dodatak koji košta oko 1.000-1.500 dinara kako bi se uopšte dodao dodatni disk.
- mnogo bolja završna izrada, tastatura se ne ugiba kao kod Acera, laptop izgleda kao da ima 14" a ustvari je 15.6"
Takođe Acer kod nas nema pozadinsko osvetljenje nema ni Lenovo samo htedoh da ispravim Duka koji je to naveo kao prednost Acera.
Lenovo je bio nešto jeftiniji.
Testirao sam ovaj moj laptop i nisam primetio da cpu trokira.
Evo rezultata passmark testa:
Acer bi uzeo da ima IPS, preko toga nisam mogao da pređem.
Takođe kod nas još uvek nema modela sa hard diskom pa bi mi bila ostavljena mogućnost za izbor nvme diska.
Ovako ti daju sata m2 a hdd ne možeš tako lako da dodaš.
Lenovo može da ima 6 godina garancije ako ga jednom godišnje nosim na redovan servis koji košta 10€,
Znači 50€ za 5 godina odnosno 6 godina garancije.