Šta je novo?

Laptop do 1500e?

DamjanMX

Čuven
VIP član
Učlanjen(a)
25.11.2000
Poena
619
Zanima me nesto kvalitetno i brzo. Znaci lap top koji ce da vrti 3d studio max skoro 100% svoga vremena. Baterija mi nije toliko bitna koliko snaga. Treba mi 512 mb RAMa i neka jaka graficka karta..........neki predlog????

Jos jedan glas za Centrino :) Ja ponekad upalim 3DMax na mom lap-topu (HP nx7010 PentiumM 1500MHz, Radeon 9200) i sasvim solidno radi. Ranije sam radio intenzivno u 3DSMax-u ali na slabijoj desktop masini i nisam se nesto zalio na brzinu (mozda zbog navike da radim "optimizovano" :)). Nesto sam se zezao i testirao moj lap-top koji je radio na baterijama (sto daje losije rezultate nego kada je ustekan) i radio je brze i renderovao brze nego desktop mog brata (AMD na 2 Ghz, i naravno brzim diskom). E, jos probaj da nabavis sa WideScreen monitorom. Meni se mnogo svidja kako MAX izgleda na ovom WideScreen-u. Dakle, Centrino. Sve ovo ostalo je C64 sa pricvrscenim ekranom :) Isto tako kad-tad ce ti zasmetati sto ti baterije traju samo 1-1,5h sa non-centrino modelom.

Ok centrino it is........slagalica se polako sklapa. :) Slazem se da bi giga rama bilo idelano, i ako mi se to ne uklopi u pocetnu cenu od 1500e, bice sigurno prvo na listi za upgrade. Sto se grafcke tice, mislim da je 9700 pro, jednostavno najbolji izbor, 5700go nema puno (mislim da ih samo hp i gericom stavljaju) a po testovima je ipak 9700pro bolji izbor.

Imam jedno pitanje, jel sada svaki centrino ima HT ili....??? Ako moze pojasnjenje oko ovoga....gde da nadjem centrino sa HTom, i da li je realno tako nesto za moj budzet?

Znaci suma sumarum:

1. Intel centrino @ 1.8 HT
2. Ati 9700 pro
3. min 512 ddr
4. kvalitetan display

Jel ima nesto ovako do 1500e?

Ne postoji Centrino notebook koji ima HT, implementacija Centrino tehnologije podrazumeva postojanje Wi-Fi-ja, 855 cipset i Intel Pentium M procesor koji ne podrzava HT. Procesor koji podrzava HT je Mobile Intel Pentium 4...

Tesko :(. Pretpostavljam da je 1.8 skup u tri ....
Ajde ovako, mozemo posle desetog da odemo u ASBIS da vidis sta oni nude - to je barebone, pa mozemo da vidimo sta mogu da ti napakuju za te pare. I nije 9700Pro, vec Mobility Radeon 9700, daleko je on od desktop Pro modela. Kod nas nisam video da imaju mobilne verzije 9800 i X800 cipova.

DamjanMX je napisao(la):
Ok centrino it is........slagalica se polako sklapa. :) Slazem se da bi giga rama bilo idelano, i ako mi se to ne uklopi u pocetnu cenu od 1500e, bice sigurno prvo na listi za upgrade. Sto se grafcke tice, mislim da je 9700 pro, jednostavno najbolji izbor, 5700go nema puno (mislim da ih samo hp i gericom stavljaju) a po testovima je ipak 9700pro bolji izbor.

Imam jedno pitanje, jel sada svaki centrino ima HT ili....??? Ako moze pojasnjenje oko ovoga....gde da nadjem centrino sa HTom, i da li je realno tako nesto za moj budzet?

Znaci suma sumarum:

2. Ati 9700 pro
3. min 512 ddr
4. kvalitetan display

uzmi sa 9600 jer je razlika u perf. do 10%. 9700 u desktop i moblile varijanti nema mnogo veze jedno sa drugim a razlika u cena je dosta veca.
imas na firesquad.com pa pogledaj....
nesa ti lepo kaze da je 1.8 abnormalno skup ali abnormalno a razlike izmedju njega i malo sporijih pentiuma m je mala a razlika u ceni ogromna...

SoSo je napisao(la):
Verovatno ti je greskom promaklo da se radi o julu pretprosle godine, tako da su neobavesteni imali itekako vremena da se informisu :)

:lol: Pazi stvarno :)

Nisam obracao paznju na to kada je najavljen, ali sam bio siguran da je bilo tih prenosnih sa HT-om ukoliko je mobile verzija. Ovi DTR modeli nikako nisu mogli da se ubudze, a da im se enableuje i HT posto se CPU tada jos vise zagreva. Neiskorisceni stageovi pipelinea (Vuk Karadzic se obrce u grobu) emuliraju prakticno drugi CPU, pa je CPU sve vreme napet :)

Kod P-M nije izvodljivo implementirati HT posto je rec o znacajno kracem pipelineu, kao i kod A64...

genijalcin@23 je napisao(la):
Po mogustvu onaj HP sa a64, sto ima 5kg i lici na commodore. Ko je normalan da to kupi? Pa cak i kao desktop replacement??

Ako ce da kupuje notebook, mislim da je Centrino jedina opcija...Ja bih mu preporucio da pazari i vise memorije...Isprsi se za jos 512 MB to ces itekako osetiti...Sto se tice grafike, mislim da Gericom :D u neke svoje modele stavlja 5700 GO chipove...Pogledaj, informisi se, ja bih u svakom slucaju isao na nVidia-u....

Treba imati u vidu da ce uskoro da pristizu Sempron Mobile 3000+ modeli (S754). Rec je o, kako AMD kaze, Centrino killeru (yeah right ;) ) koji trosi ispod 30w i ima SpeedStep (Cool and Quiet). Po tome je svakako bolji izbor nego neki Celeron M. Gerikom ima u ponudi model Blockbuster Advance 7000 sa Radeon 9200 grafikom, SiS 7x0 cipsetom i 512 MB DDR memorija... To bi trebalo da bude odlican odnos performanse/cena/mobility :)

HP NX9105 ne bih nosio sa sobom - mozda da sam Vlade Divac (mada bi i njemu izgledao kao tabla od pet kila) :D

DamjanMX je napisao(la):

Znaci suma sumarum:

2. Ati 9700 pro
3. min 512 ddr
4. kvalitetan display

Damjane postoje

Pentium 4-M
Pentium 4
Pentium M

Pisem posto imam utisak da si povukao paralelu izmedju P4-M i P-M...To nije isto, naravno. Dupe i oko :)

a64 :d

btw, SoSo, nisam mu dzabe gore paste-ovao rezultate rendera. Damjan koristi brazil vise nego druge rendere...
a za ostale, manje upucene, svaki render je pricha za sebe..
npr. glede HT-a:
1. MentalRay, donosi ekstra dobitak (aXP@2300Mhz=09:13min ** [email protected]=06:25min ** a64@2400Mhz=07:12min)
2. brazil, pogotovu sa glossy refleksijama, prvi bucket uvek cheka onaj drugi (HT-ov) pa ima obichaj da bude sporiji nego bez ukjuchenog HT-a
3. Scanline, i amd radi sa SSE2 a HT ne donosi nista preterano
4. vRay, opet slicno kao brazil, samo sto nema problema prilikom rendera glossy refleksija.
to je ono sto sam primetio i probao (u pitanju je bio preskot 3.5 na albatronu, 1.4V valjda, sinisin primerak)

Cena jednog dothan-a 1.8 i a64 3700+ koliko su? tu su negde chini mi se (mozda i nisu, ali i 3400+ je po meni bolja varijanta)

i winXP64 bi trebalo ove godine da se pojavi valjda.

Eto dimi, jos malo neodluchnosti :d :d :d. salu na stranu, ovo mozda nije imalo veze s temom (sta kupiti kod nas) ali ne bi trebalo gubiti iz vida.

btw, ovaj sam probao, mnogo prijatnije izgleda uzivo nego na sliki ;)
4220924.big.jpg

i da, za sve koje gotive intela, dajte neke rezultate rendera? ;)

Poslednja izmena:
DamjanMX je napisao(la):
Skontah napokon.... :d

[me stupid]Pa jel je bolje da uzmem pm ili p4m?[/me stupid]

*****o sam ja o tome jako puno u testovima notebookova, ali ponovicu :)

Pentium M je deo Centrino sklopa i rec je o veoma dobroj arhitekturi procesora koja u biti predstavlja P!!! obogacen SSE2 instrukcijama i Quad Pumped Busom. Time je otklonjemo jedno od najvecih uskih grla P!!! procesora, a to je uski procesorski bus. Ako se secas vremena Athlon-a i P!!!, Athlon je uvek bio bolji u multimedijalnom softver bas zahvaljujuci svom Alpha EV6 busu koji mu je omogucavao da na adekvatan nacin iskoristi prednosti DDR memorije. P!!! nikada nije mogao da iskoristi tako nesto.

Pentium M je pored kratkog pipelinea nasledio od P!!! i jako malu potrosnju, a prisustvo SpeedStep tehnologije omogucava mu da bude jos manji potrosac. SpeedStep je inace promovisan sa P!!!-M procesorima. Naravno iz Windows-a dok je notebook na baterijama mozes da disableujes SpeedStep. Velika prednost kratkog pipelinea je veca brzina na nizem kloku - zato su A64 i P-M efikasniji od Pentium 4 procesora.

Sledeca predsnost Centrino tehnologije, a koja je posledica veoma male potrosnje, tice se dimenzija prenosnih racunara koji je koriste. Jedino su Centrino modeli (uz Transmetu, ali to te ne zanima) lagani i mali. Po mnogim testovima na Netu Pentium M se veoma lepo nosi sa P4 na mnogostruko visem kloku (npr. model na 2 giga dere P4 na 3.2 GHz).

Ipak, Pentium 4 se bolje ponasa u multimedijalnom softveru, a i 3dsmax mu je jaca strana u poredjenju sa konkurencijom. Ipak, afirmacija SSE2 instrukcija na drugim platformama (A64 i P-M) doprinela je da se ta razlika istopi, pa ne treba previse obracati paznju na to.

Obican Pentium 4 se ugradjuje samo u najjefinije notebookove i to je totalno neprilagodjena arhitektura za prenosni racunar. Takav notebook se uzasno greje (citao si onaj thread gde pise da je to problematicno za testise :D ), a baterija mu traje nedovoljno da mozes da odgledas npr. jedan DivX kako treba. Naravno, ima izuzetaka.

Pentium 4-M je klasican Pentium 4, ali se od njega razlikuje po prisustvu SpeedStep tehnologije (kao kod P-M, znaci obara takt tokom rada na bateriji) i prilagodjen je po pitanju potrosnje. U svakom slucaju je to bolja varijanta od klasicnog P4 procesora, a po meni losije nego neki Pentium M procesor.

Znaci procesor koji ima SpeedStep moze u letu da menja mnozilac i radni napon, dok procesori bez SpeedStep-a obaraju magistralu i time totalno degradiraju performanse sistema (pored brzine CPU-a opada i memorijski transfer koji je na notebookovima ionako jadan). Jednostavno klasican P4 u notebokovima je jedna velika improvizacija i ne treba nasedati na tako nesto. Deluje primamljivo na prvi pogled: 3 giga za 900 eura. Ali u pitanju su najobicnije kante od racunara.

Moj savet ti je da ides prvenstveno na Pentium M tj. Centrino, zatim na Pentium 4-M, a ako bas nema gde i ne kupujes notebook. Za male pare nema nista dobro. Ovde je problem sto to nikada nisu u pitanju male pare i ako se kupi nesto pogresno bacio si velike pare...

ASUS ima cak dve serije odlicnih notebookova koji predstavljaju kombinaciju DTR masine i Centrino-a. To su ti serije M6 i W1. Obe su bile predstavljene na Benchmark-u i u pitanju su izvanredne masine. ASUS M6 se uklapa u tvoj budzet (ne znam doduse sada zbog PDV-a), a W1 ti bezi dosta - mislim da je cena preko 2k eura. U pitanju seu racunari sa wajd ekranima i jakom ATi grafikom.

Pored dosta memorije, vazno je imati i neki brzi HDD (bar 5400 RPM) - razlika se itekako primeti. Gigabyte modeli su stizali sa diskovima koji imaju 5400 RPM i 16 MB kesh memorije sto je fenomenalno kada su notebookovi u pitanju. Ipak, to sve uzasno podize cenu i za prvo vreme ako mozes da uzmes neki ASUS M6 ili nesto slicno za 1.5k eura kupi to, pa naknadno dogradjuj - u zavisnosti od sopstvenih potreba.

Fancy mali notebookovi koji bi bili moj izbor dolaze po pravilu sa Intel Extreme Graphics 2 koja je, kao sto joj i ime kaze, extremno losa, pa po tom pitanju tebi to ne igra. U toj klasi meni se jako dopao ASUS S5 koji je tezak ~1.5 kg i izradjen izuzetno kvalitetno kao i svaki ASUS iz vise klase. NE bi mi smetao ni neki iBook 12" :)

Kao ilustracija kojoj klasi u notebook svetu pripada klasican Pentium 4 procesor moze da posluzi A2 serija ASUS-a (****** PC Centar je sponzor sajta, pa sam doktorirao na temi ASUS Notebookovi :D ) stize sa P4 procesorima (znaci ne P4-m i ne P-M). To je nekako previse krckavo i jedva radi. Mislim, za te pare jeste dobro, ali opet 800-900 eura nisu male pare da se tek tako bace.

Mozes ici i na neki A64, ako ti vece dimenzije notebooka ne smetaju, kao i kraca autonomija u radu. Treba imati u vidu i da na nasem (a i inostranom) trzistu takvih modela ima malo u ponudi, pa se treba naoruzati strpljenjem...

Poslednja izmena:
Ji 4Tze je napisao(la):
a64 :d

btw, SoSo, nisam mu dzabe gore paste-ovao rezultate rendera. Damjan koristi brazil vise nego druge rendere...
a za ostale, manje upucene, svaki render je pricha za sebe..
npr. glede HT-a:
1. MentalRay, donosi ekstra dobitak (aXP@2300Mhz=09:13min ** [email protected]=06:25min ** a64@2400Mhz=07:12min)
2. brazil, pogotovu sa glossy refleksijama, prvi bucket uvek cheka onaj drugi (HT-ov) pa ima obichaj da bude sporiji nego bez ukjuchenog HT-a
3. Scanline, i amd radi sa SSE2 a HT ne donosi nista preterano
4. vRay, opet slicno kao brazil, samo sto nema problema prilikom rendera glossy refleksija.
to je ono sto sam primetio i probao (u pitanju je bio preskot 3.5 na albatronu, 1.4V valjda, sinisin primerak)

Cena jednog dothan-a 1.8 i a64 3700+ koliko su? tu su negde chini mi se (mozda i nisu, ali i 3400+ je po meni bolja varijanta)

i winXP64 bi trebalo ove godine da se pojavi valjda.

Eto dimi, jos malo neodluchnosti :d :d :d. salu na stranu, ovo mozda nije imalo veze s temom (sta kupiti kod nas) ali ne bi trebalo gubiti iz vida.

btw, ovaj sam probao, mnogo prijatnije izgleda uzivo nego na sliki ;)
4220924.big.jpg

i da, za sve koje gotive intela, dajte neke rezultate rendera? ;)

ahaha, pa verujem da izgleda prijatnije, ali mirise mi na neku gigantsku spravu. Pazi kada ima i numericki deo na tastaturi :) Ovo je glomazno kao A500 :d Sorry ja ne vozim pick up :D

nesharm je napisao(la):
M6 izbegni ako imas alternativu, Genijalcina, Max i ja smo na njemu radili mesecima u PC Press-u, greje se, a i monitor mu nije jaca strana.

ne znam na kom ste M6 radili ali M6 koji ja imam se toliko malo greje da je to nesto fantasticno a monitor mu je ZA KLASU bolji od gomile laptopova koji su mi prosli kroz ruke...

M6800, Centrino, 15.4'', wide screen...ne greje se ka vuruna, ali je dovoljno neprijatan.

Za sada, sto se tice grejanja, Gigabyte me nije razocarao, ali ni NEC (iako su verovatno najruzniji na trzistu :)).

Postoje dve varijante M6-ice. Jedna ima Radeon 9600, a druga 9700...Mislim u pitanju su slicni adapteri, ali taj podatak moze da posluzi za razlikovanje. Svi imaju ovo sto je Nesha naveo (Centrino, wajd skrin itd...).

Ja imam odlicna iskustva sa M6. Koliko se secam Broz je kupio to bas tokom leta, a secam se da sam se dosta igrao na tom notebooku i nisam imao nikakvih problema. Naravno, da svaki notebook mora da se ugreje kada se satima na njemu vrte Generali ili nesto slicno, ali je to drasticno manje nego sto se ugreje npr. Gerikom, FSC i sl. trash sa full P4 procesorom.

U sustini ne znam zasto covek kupuje bas notebook, kada za render moze za te pare da sklopi nevidjeno dobru masinu...Kapiram da mu treba i neki vid prenosivosti.

Jeli Damjane, jel ti to begas negde u inostranstvo, ili hoces da rendas i kod devojcice? :)

@ Delimir : Ovaj koji smo mi imali je sa 9600 i zagrevao se posle 20-tak minuta kuckanja teksta u wordpad-u...imam utisak da onaj multimedijalni GA N601 ima prilicno bolji monitor od M6-ce, jedino sto mu je cena za sada 1243 evra.

Poslednja izmena:
Pa reko je čovek da ima veliku rupu na faxu i da hoće da to popuni radeći. Ček... ili je to na chatu rekao... ma nema veze, evo ja sam mu bio advokat :)...

Damjane, nisam baš negde video da si se izjasnio da ćeš i renderovati na tom notebooku ili ćeš "samo" modelirati?

ebga dimi, ja kad sam jos pre 3 godine 'terao' maxa da testira u 3dsmaxu (terao maxa da testira u maxu :d) sve kao sad cu sad cu.
ajde, procesore jednom u 5 meseci neko i obrne, ali nikad u round-upu
napravi ti lepo neku scenu, vidi se s nekima od njih i daj im da testiraju i to, particles (obavezno sa Collision-om) i eto dobrog testa za realne aplikacije.
A moze sve zivo da se testira, i cpu i mem protok i grafika i sve zivo ;)

Prilozi

• Benchmark3dsMaxTest-v01.rar
    341.5 KB · Pregleda: 35
Poslednja izmena:
Nije meni frka da im napraivim scenu, ali dok se stekne neki uvid u preformanse morace da se odradi neki broj testova a ja jednostavno ne mogu toliko da cekam, a necu da idem i da jurim ljude koji vec imaju laptopove, da instaliraju max i testiraju.....

Ali ako vam treba neka heavy/particle scena, samo kazite, odradicu je...

Koliko sam cuo FSC laptop-ovi su donja klasa u odnosu na HP, Dell, IBM. :) Ja sam se bio zagrejao za FSC laptop, ali kada sam video par njih uzivo razocarao sam se. Jedan prodavac-poznanik mi je rekao da im crkavaju ekrani, ali da imaju 3 godine garanciju. Privukla me je cena najvise, jer su nesto jeftiniji od ostalih.

Cisto malo da ti ukomplikujem izbor ;) Koliko mi se cini, ASUS izgleda ima najbolji odnos cena/kvalitet.

FSC Amilo pravi ASUS, tako da je kvalitet uglavnom na istom nivou. Sto kaze Boyce, ne mogu bas da se porede sa najboljim modelima, ali kako si finansijski limitiran, then 1424, pa sta bude...

Imas i novu Asusovu seriju A4700, model A4760KU:
procesor: AMD Athlon 64 3200+
memorija: 512 MB DDR
hard disk: 60 GB
graficka kartica: ATI Mobility Radeon 9700 64MB
monitor: 15,4" WXGA
opticki uredjaj: DVD+/-RW dual
4-in-1 card reader, 4xUSB, IEEE1394, modem, Gigabit LAN, S-video, IrDA, wireless LAN
Cena: 1.591,82 sa PDVom.

Ako ces da radis dosta na bateriju onda definitivno uzmi neki sa Pentium-M procesorom.

Pametan izbor. Probaj da dodas ako treba jos 200 - 300 evra za sto bolji brend. Te pare lako mozes da zaradis, umesto da menjas ceo laptop ubrzo (deluje logicno kada nisu u pitanju moje pare ;))

genijalcin@23 je napisao(la):
Po mogustvu onaj HP sa a64, sto ima 5kg i lici na commodore. Ko je normalan da to kupi? Pa cak i kao desktop replacement??

Da li se neko seca teksta Zige Turka iz MM (cini mi se da je bio s pocetka 1990), kada je covek pazario svoj PC AT? I mislim da je bio skroz normalan, sta vise, napisao je extra dobar clanak, opisavsi situaciju i zahteve koje je postavio pred masinu.

Nazad
Vrh Dno