Šta je novo?

Laptop do 1500e?

DamjanMX

Čuven
VIP član
Učlanjen(a)
25.11.2000
Poena
619
Zanima me nesto kvalitetno i brzo. Znaci lap top koji ce da vrti 3d studio max skoro 100% svoga vremena. Baterija mi nije toliko bitna koliko snaga. Treba mi 512 mb RAMa i neka jaka graficka karta..........neki predlog????

ASUS M6800 - centrino 1.6, wide screen 15.4'', 512MB rama, Mobility 9700
Prestigio Nobile 157 - barebone sa 15'', rezolucija 1400x1050, pakuju procesor do 1.7GHz, rama do 1GB, i ugradjuju Mobility 9700
Gigabyte 512 - centrino (dothan!!) 1.7, 15'', 512MB rama, Mobility 9700

Ova tri bih ti ja predlozio, jer sam sva tri probao - najjeftiniji je ovaj barebone, zaista mozes napakovati cudo u njega, mada je najbolji Gigabyte, sto po performansama, sto po izradi.

NVidia grafiku zaista retko ko radi, znam ja sta tebi treba. Do sada sam naleteo samo na jedan lap sa Go5650, ali cim se ne secam modela, znaci da nije ostavio neku impresiju.
Gigabyte...zvrcni me posle desetog, videcemo sta moze da se nabavi, posto ni jedna firma ne radi do tada.
Btw, za ono sto si ti naveo, spremi jedno 500-1000 evra vise, za te pare neces nista slicno naci.

ASUS, kao srecni vlasnik ga slobodno preporucujem. Ja uzeo AMD64, i super sam zadovoljan. Ukoliko ti baterija nije bitna (kao u mom slucaju) razmotri ovaj model. Ekran fenomenalan.

Ne pise cena za AOpen :), a ova dva nisam probao. Jedino sto sam cuo da se FSC 64-ka greje kao luda, a i ima 256MB rama, pa zaboravi.
Btw, izbegavaj 64-ke, nije to toliko brzo kao sto mislis u notebook varijanti.

Poslednja izmena:
brzi je napisao(la):
ASUS, kao srecni vlasnik ga slobodno preporucujem. Ja uzeo AMD64, i super sam zadovoljan. Ukoliko ti baterija nije bitna (kao u mom slucaju) razmotri ovaj model. Ekran fenomenalan.

Pa ne radi se samo o bateriji - ako je potrosnja nebitna zaobidje se centrino zbog cene (i ni zbog cega drugog). Jako je neozbiljno preporucivati bilo koji AMD za 3ds max- (sta sa HT-om, SSE2(3),OpenGl-om), a posebno u laptop varijanti...

neozbiljno ili ne, ja bih opet uzeo a64 pre neko P4, just my 2cents :)
ali, problem je sto damjan ochigledno nema neki extra izbor. Da ima, jedino sager tu ulazi u obzir (za nesto vise od 1500E). A ako ne radi sa puno CAD>max projekata, dobar je i Ati u directX modu (previse linija u crtezu ga dosta gnjavi, za razliku od openGL-a)

04:46min (athlonXP@2300Mhz) ** 04:18min (preskot3.5) ** 03:36min (a64 2440mhz:x305 mem203.3) ** 03:27min (a64 2560Mhz:8x320 mem213.3cas2.5)
brazil render je u pitanju...

Poslednja izmena:
SoSo je napisao(la):
Pa ne radi se samo o bateriji - ako je potrosnja nebitna zaobidje se centrino zbog cene (i ni zbog cega drugog). Jako je neozbiljno preporucivati bilo koji AMD za 3ds max- (sta sa HT-om, SSE2(3),OpenGl-om), a posebno u laptop varijanti...

SoSo, ovo je smesna izjava, stara fama "Intel je brzi" je nestala poodavno. Inace, Pentium-M, kao osnova Centrina, nema famozni Hyper Threading, a OpenGl zavisi samo od kartice. Na kraju, SSE2 poseduju i A64 i Pentium 4 i Pentium M.
Ja iskljucivo ne preporucujem A64 za notebook, kao i P4 zbog toga sto su to desktop replacement masine koje redovno pate od prevelike tezine i zagrevanja (cast izuzetcima).
Damjane, nemoj bezati od Centrina. Shvati da Pentium [email protected] GHz sa Dothan jezgrom (znaci 2MB kesa) u performansama potpuno dominira nad konkurencijom ([email protected]/A64@3200+) u notebook segmentu. Nemojte da vas zavara tako mali takt.

1. Ne verujem da ces renderovati u krilu i na baterije.
2. Verujem da ko kupuje notebook za posao u rangu od 1500 eura ima barem juga koji je nesto jeftiniji od doticnog kompjutera, pa pitanje mase uredjaja dobija drugu dimenziju. Jeste, p4 i a64 su tezi i masivniji od centrina, al ja ga nosim od stana do auta, od auta do kancelarije, pa mi nesto veca masa ne smeta, a negde se kompromisi moraju praviti.
3. Zagrevanje - lepo Nesa napisa, cast izuzecima. A64 Asus se greje, definitivno, ali u poredjenju za p3 800MHz Acerovim laptopom, to je svega par stepeni razlike.
4. Nemoj bezati od Centrina, ako mozes da ga platis, to je moj stav.
5. Gledaj ekran. Video sam Dellov centrino, ne znam tacnu oznaku i shokirao se kako mu je displej los. Stavio svoj laptop pored njega i utvrdio da definitivno ne tripujem. Moj stav je da ti bolji displej vredi mnogo vise od 100-200MHz viseg takta.

@Brzi : 1. stoji, ali veruj mi, morace nekad nesto da otkuca na njemu, presesce mu zivot.
2. morace nekad i da ga transportuje, cemu onda laptop ako nije za transport
3. kako koji, npr Asus 2500H je krsh i trebao bi da je vuruna, a hladan je kao spricer, iako je desktop replacement
4. Centrino i to je to, sve ostalo je...replacement :).
5. Lepo receno, kad krenu oni duhovi po ekranu...brrr.

nesharm je napisao(la):
SoSo, ovo je smesna izjava, stara fama "Intel je brzi" je nestala poodavno. Inace, Pentium-M, kao osnova Centrina, nema famozni Hyper Threading, a OpenGl zavisi samo od kartice. Na kraju, SSE2 poseduju i A64 i Pentium 4 i Pentium M.
Ja iskljucivo ne preporucujem A64 za notebook, kao i P4 zbog toga sto su to desktop replacement masine koje redovno pate od prevelike tezine i zagrevanja (cast izuzetcima).
Damjane, nemoj bezati od Centrina. Shvati da Pentium [email protected] GHz sa Dothan jezgrom (znaci 2MB kesa) u performansama potpuno dominira nad konkurencijom ([email protected]/A64@3200+) u notebook segmentu. Nemojte da vas zavara tako mali takt.

Lepo je da sam pocela nekoga i da zasmejavam ovde, posto sam stela utisak da vecinu ipak samo nerviram :)
Niko nije govorio o tome, pa ni ja, kako je "Intel brzi"...to sto ja poslednjih deset godina imam isklucivo Intel-ove procesore u masini je krajnje irelevantna stvar, u najmanju ruku jako subjektivna i verovatno vrlo neracionalna, ali i dalje nema nikakve veze sa "odgovorom" na to kad neko kaze: "Zelim laptop na kome ce se vrteti 3ds max".
Jedina stvar koja me je rukovodila da napisem sta sam napisala jesu cinjenice... Da stvar bude jos cudnija cak i ti ipak preporucujes tamo neki Centrino, koji je ipak tamo neki Intel. Pentium M ne podrzava HT, medjutim postoje "obicni" Mobile Intel Pentium 4 Processors-koji podrzavaju HT- koji bio famozan ili ne: ipak stoji kao jedna od glavnih preporuka na Discreet-ovom sajtu za poboljsanje ukupnih performansi sistema.
AMD je bolji za igrice, ali je zato Intel bolji za MAX (pogledajte samo neke forume gde pricaju ljudi koji se time ozbiljno bave, koji imaju prave radne stanice, naravno tu je u kombinaciji uglavnom Xeon, ali i dalje iskljucino Intel) , takodje mozda je AMD bolji za desktop racunar, ali je definitivno Intel bolji za Notebook-jedina stvar oko koje se ipak vecuna nas slaze. Mislim: dva nula za Intel ;)
Ovde takodje preovladava i misljenje da je nVidia daleko bolja za 3ds... medjutim ni 850XT ni 6800 sta vec nisu za max... to su naravo Quadro Fx ili ATI Fire GL Serija, gde su OBE podjednako dobre... Zanimljiva cinjenica je i da su i Intel i Ati i NVIDIA clanovi OpenGL Architecture Review Board-a, dok AMD nije... I nemoj, makar ti Neso, da pricas kako sve zavisi samo od kartice, naravno nisu vise vremena koja su bila , ali ...
Prica o SSE2 (namerno sam stavila SSE3-iako je markentiski trik ipak se radi o novim instrukcijama koje Presscot procesori podrzavaju) je ipak nesto kompleksnija...
Uostalom uvek je AMD trckarao sa svojim 3DNow!-om i pokusavao da implementira ono sto je Intel vec uradio. Postoji cinjenica naravno da je Intel veliki, jaci, mozda cak i monopolista (pre bih rekla da se ipak radi o jednom duopolu koji sa ekonomske strane nije nista posebno bolji od monopola- najbolji primer su Mobtel i Telekom kod nas) i da ce uvek biti vise optimizacija za njegove procesore ( uostalom sto se Longhorn nece pojaviti ove godine - ali je to vec neka druga prica).
Ne zelim da duzim... mislim da je tema vec otisla presiroko, i uopste se ne radi o prici Intel vs AMD koja se po forumu konstantno povlaci, vec o jednostavom pitanju: laptop za 3ds max... I mislim da tu nema mnogo price: Intel, bilo Pentium M, bilo Mobile Pentium 4 sa HT-om... Svaki sa svojim prednostima i manama.

SoSo je napisao(la):
Lepo je da sam pocela nekoga i da zasmejavam ovde, posto sam stela utisak da vecinu ipak samo nerviram :)
Niko nije govorio o tome, pa ni ja, kako je "Intel brzi"...to sto ja poslednjih deset godina imam isklucivo Intel-ove procesore u masini je krajnje irelevantna stvar, u najmanju ruku jako subjektivna i verovatno vrlo neracionalna, ali i dalje nema nikakve veze sa "odgovorom" na to kad neko kaze: "Zelim laptop na kome ce se vrteti 3ds max".
Jedina stvar koja me je rukovodila da napisem sta sam napisala jesu cinjenice... Da stvar bude jos cudnija cak i ti ipak preporucujes tamo neki Centrino, koji je ipak tamo neki Intel. Pentium M ne podrzava HT, medjutim postoje "obicni" Mobile Intel Pentium 4 Processors-koji podrzavaju HT- koji bio famozan ili ne: ipak stoji kao jedna od glavnih preporuka na Discreet-ovom sajtu za poboljsanje ukupnih performansi sistema.
AMD je bolji za igrice, ali je zato Intel bolji za MAX (pogledajte samo neke forume gde pricaju ljudi koji se time ozbiljno bave, koji imaju prave radne stanice, naravno tu je u kombinaciji uglavnom Xeon, ali i dalje iskljucino Intel) , takodje mozda je AMD bolji za desktop racunar, ali je definitivno Intel bolji za Notebook-jedina stvar oko koje se ipak vecuna nas slaze. Mislim: dva nula za Intel ;)
Ovde takodje preovladava i misljenje da je nVidia daleko bolja za 3ds... medjutim ni 850XT ni 6800 sta vec nisu za max... to su naravo Quadro Fx ili ATI Fire GL Serija, gde su OBE podjednako dobre... Zanimljiva cinjenica je i da su i Intel i Ati i NVIDIA clanovi OpenGL Architecture Review Board-a, dok AMD nije... I nemoj, makar ti Neso, da pricas kako sve zavisi samo od kartice, naravno nisu vise vremena koja su bila , ali ...
Prica o SSE2 (namerno sam stavila SSE3-iako je markentiski trik ipak se radi o novim instrukcijama koje Presscot procesori podrzavaju) je ipak nesto kompleksnija...
Uostalom uvek je AMD trckarao sa svojim 3DNow!-om i pokusavao da implementira ono sto je Intel vec uradio. Postoji cinjenica naravno da je Intel veliki, jaci, mozda cak i monopolista (pre bih rekla da se ipak radi o jednom duopolu koji sa ekonomske strane nije nista posebno bolji od monopola- najbolji primer su Mobtel i Telekom kod nas) i da ce uvek biti vise optimizacija za njegove procesore ( uostalom sto se Longhorn nece pojaviti ove godine - ali je to vec neka druga prica).
Ne zelim da duzim... mislim da je tema vec otisla presiroko, i uopste se ne radi o prici Intel vs AMD koja se po forumu konstantno povlaci, vec o jednostavom pitanju: laptop za 3ds max... I mislim da tu nema mnogo price: Intel, bilo Pentium M, bilo Mobile Pentium 4 sa HT-om... Svaki sa svojim prednostima i manama.

Izvini, jel si ti radila nekad sa A64 procesorima? Da vidim da li ima svrhe dalje raspravljati bilo sta :).
Btw, prvi put cujem da kod P4-M procesora postoji HT.

SoSo je napisao(la):
Ovo vec nije konstruktivan odgovor, totalno je van konteksta i kao takvog cu ga ignorisati :)

Super, ali nisi mi odgovorila koliko si radila na A64 i gde si to videla HT na desktop replacement procesoru u nekom notebooku?

SoSo je napisao(la):
to su naravo Quadro Fx ili ATI Fire GL Serija, gde su OBE podjednako dobre...

de de, nije bash tako, fireGL karte su vechio bauljale za quadro kartama, jednostavno, maxtreeme drajveri su n e p r e v a z i dj e n i...
a quadro karte kolje samo cena ;)
Probaj sama, moduj neku nvidiju u quadro pa ces videti i sama sta znachi iskoriscenje snage graficke...

Da napomenem da su takvi nb-ovi kod nas kompletan raritet (sa Quadro ili FireGL kartama) i da gubite zelju za zivotom kad cujete cene :).

nesharm je napisao(la):
Super, ali nisi mi odgovorila koliko si radila na A64 i gde si to videla HT na desktop replacement procesoru u nekom notebooku?

Nesho kakav je sad ovo odgovor? Jel ti kao pises o notebookovima...Pa jel pratis ti imalo tu tematiku?

Jos u julu mesecu je najavljen P4-M sa HT tehnologijom, a sada takvi vec postoje (552, 548, 538, 532, 518).

Niko ovde nije pisao o P4 DTR procesoru vec o P4-M procesoru. Znaci postoje tzv. DTR P4 procesori (mada ih Intel, za razliku od omiljenog nam AMD-a ne klasifikuje na taj nacin, ali da ne elaboriram - bice previse) i P4-M procesori. P4-M izmedju ostalog moze da menja mnozilac (tzv. SpeedStep), a DTR P4 ne (znaci nema SPeedStep, kao npr. Celeron M), pa zato obara takt na "losiji nacin" - preko FSB-a...

http://www.intel.com/products/notebook/processors/mobilepentium4/

http://www.theinquirer.net/?article=10369

http://www.infohq.com/Computer/mobile-pentium4-hyper-threading.htm

http://www.crn.vnunet.com/news/1143938

Najveci je problem kada se prica napamet - tada je rizik od ispale dramticno uvecan ;)

PS: Ajde sto si se ispalio nekoliko puta u threadu od NF4 ploci, ali ovde da se ispalis, a pises o notebookovima... Sto je mnogo mnogo je.

Poslednja izmena:
I tako odosmo mi od moje teme. Elem, uzecu intela to je sigurno. Tako da je jedan deo slagalice na mestu. Sto se graficke tice iako bi mi srcu radje legla neka nvidia, nisam toliki hard-core pa ce i neki 9700pro sasvim zadovoljiti moje potrebe. 512 rama je apsolutni minimum. Jedina dilema koja me sada muci je da li uzeti p4 ili p4m....ah...samo to :) Ja bih vas zamolio da mi date konkretne predloge ako nije problem, znaci model i cena (kod domacih distributera), da ne bi bilo reklame moze i na PM.....hvala vam puno

poz
DMX

@ Delimir : Zasto sam se ispalio, rekao sam da prvi put cujem. Jel bas sve najave moram da znam?

@Damjan : Mislis Mobility Radeon 9700 sa 64MB memorije? Prema Maxu, taj chip je u rangu desktop 9600 (dal Pro, dal XT) karte.

Poslednja izmena:
DamjanMX je napisao(la):
I tako odosmo mi od moje teme. Elem, uzecu intela to je sigurno. Tako da je jedan deo slagalice na mestu. Sto se graficke tice iako bi mi srcu radje legla neka nvidia, nisam toliki hard-core pa ce i neki 9700pro sasvim zadovoljiti moje potrebe. 512 rama je apsolutni minimum. Jedina dilema koja me sada muci je da li uzeti p4 ili p4m....ah...samo to :) Ja bih vas zamolio da mi date konkretne predloge ako nije problem, znaci model i cena (kod domacih distributera), da ne bi bilo reklame moze i na PM.....hvala vam puno

poz
DMX

Pa naravno da je bolje P4-M. Ima sve sto i obican P4 plus dobijes HT (sa novijim modelima, mada ima Nortvuda Mobile sa HT-om) + SpeedStep (mozda poneses nekada fancy notebook na Bench Lan Party :d ).

Mislim cemu dilema...

Naravno, notebook sa P4-M procesorom je skuplji u odnosu na onaj sa obicnim P4 procesorom :)

Ne znam sto Intela kada je A64 vise nego primetno brzi od bilo kog Intela u matematici, a to je ono sto tebi treba.
Pozeljno sa nVidia-om, naravno.

Poslednja izmena:
Po mogustvu onaj HP sa a64, sto ima 5kg i lici na commodore. Ko je normalan da to kupi? Pa cak i kao desktop replacement??

Ako ce da kupuje notebook, mislim da je Centrino jedina opcija...Ja bih mu preporucio da pazari i vise memorije...Isprsi se za jos 512 MB to ces itekako osetiti...Sto se tice grafike, mislim da Gericom :D u neke svoje modele stavlja 5700 GO chipove...Pogledaj, informisi se, ja bih u svakom slucaju isao na nVidia-u....

delimir je napisao(la):
Jos u julu mesecu je najavljen P4-M sa HT tehnologijom, a sada takvi vec postoje (552, 548, 538, 532, 518)

Verovatno ti je greskom promaklo da se radi o julu pretprosle godine, tako da su neobavesteni imali itekako vremena da se informisu :)

Moja preporuka HP NC6000, koji trenutno i koristim.

CPU Pentium M - 1.6GHz (Dothan jezgro), MEM 512MB, DA ATI Radeon 9600 32MB,
HD 40GB 5400rmp, Combo DVD/CDRW, Ima Bluetooth, WiFi, GLAN, Modem, 14.1" TFT (1024x768) i tezak je samo 2.3Kg. Baterija daje sigurno 4 sata autonomije (moze i vise, zavisno od podesavanja)

Cena mu se krece oko 1350 - 1400 evra (video na PC Berzi).

Nazad
Vrh Dno