Šta je novo?

LAN preko strujne mreze

• Začetnik teme Začetnik teme anak1n
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

anak1n

Slavan
Učlanjen(a)
01.09.2007
Poena
365
Moja oprema  
CPU & Cooler
iMac M1 24"
Laptop
Macbook Air 13" M3 / Acer Aspire A315-42-R0NP
Tablet
iPad 9th Gen, Fire HD 8+, Poco Pad
Mobilni telefon
iPhone 14 Pro, S25U
Pametni uređaji
Apple Watch SE, Amazfit Balance, GW7
Pozdrav, uzeo sam Tenda P200 powerline mini adapter, kako bih povezao laptop putem LAN kabla sa ruterom. Ruter je u hodniku, jedan adapter povezan na njega, laptop je u sobi, na cca 3m i jednog zida od rutera, povezan drugim adapterom. Preko speedtesta je maximalna brzina konekcije 40/30 a kad laptop povezem direktno na ruter, brzina je 90/40 (paket je 100/50).
Statistika na ruteru pokazuje protok od oko 95mbps, iako je adapter deklarisan na max 200mbps.

1670766466054.png

Sta moze da utice na kvalitet te "strujne" veze? da li ima veze ako su oba adaptera povezana na produzni (na istim su povezani i ruter i laptop) ?

Pozdrav, uzeo sam Tenda P200 powerline mini adapter, kako bih povezao laptop putem LAN kabla sa ruterom. Ruter je u hodniku, jedan adapter povezan na njega, laptop je u sobi, na cca 3m i jednog zida od rutera, povezan drugim adapterom. Preko speedtesta je maximalna brzina konekcije 40/30 a kad laptop povezem direktno na ruter, brzina je 90/40 (paket je 100/50).
Statistika na ruteru pokazuje protok od oko 95mbps, iako je adapter deklarisan na max 200mbps.

Pogledajte prilog 367432

Sta moze da utice na kvalitet te "strujne" veze? da li ima veze ako su oba adaptera povezana na produzni (na istim su povezani i ruter i laptop) ?
Kabl. Koji imas? Treba ti minimum cat5e za brzine preko 100megabita. E sad 40/30 je ispod sto, tako da mozda nije kabl... Inace ako su to dva wifi
adaptera preko elektricne mreze, nisam siguran da to moze bas pouzdano 😛
Inace adapteri su max 200, ali za celu mrezu, i maju 100 megabitni lan prikljucak, koliko citam...

Na kvalitet veze utiče i da li su uključeni preko produžnih kablova koji imaju filtraciju napona.

Powerline adapter bi trebalo uključivati direktno u strujnu utičnicu.

Na kvalitet veze utiče i da li su uključeni preko produžnih kablova koji imaju filtraciju napona.

Powerline adapter bi trebalo uključivati direktno u strujnu utičnicu.
To sam i ja pomislio, pa cu da probam, jedino na tim mestima gde je prikljucak za ruter i gde mi je laptop, samo po jedna uticnica u zidu 🫤 , na svim ostalim mestima 2-3.

Problem kod tog adaptera je što zauzima celu utičnicu, ja sam stavio D Link koji na sebi ima utičnicu tako da nije potreban produžni kabl.
Probaj da kupiš neku od duplih utičnica pa da u jednu staviš adapter a u drugu produžni kabl.
Na kvalitet utiču i strujni kablovi u zidu.

Pitanje delimično vezano za temu. Postoji li šansa da se dva adaptera "ne vide" kada se priključe? Prostor za koji mi treba je sastavljen od dva stana koji su spojeni ali sve ide preko jednog strujnog ormara.

Probah TP Link TL- PA7017 i radi bez greške, jednostavno da i sedamdesetgodišnjaci mogu da shvate.
Povezivanje za nekoliko sekundi, pairing za 5 sekundi, ping oko 2ms više nego direktno u router. Jedino je i kod mene brzina srednja žalost, svega oko 30-40Mbps, ali dovoljno dobro za nezahtevne primene.

Nazad
Vrh Dno