Šta je novo?

LAN - brzina?

Bad Habbit

Slavan
Učlanjen(a)
23.07.2005
Poena
390
Zamolio bi bih nekoga ko se malo vise od mene razume u mreze da mi objasni nesto sto mi nije jasno. Kupio sam ruter 150mbps. Na njega je nakacen preko mreznog kabla desktop racunar, koji ima mreznu kartu na ploci P35-DS3L, koja po specifikacijama pokazuje da ima gigabitni link. Bezicno je povezan macbook air mid 2011, sa wifi adapterom 802.11n Wi-Fi wireless networking;5 IEEE 802.11a/b/g compatible. Ako sam ja dobro razumeo kako to sve funkcionise, mreza bi trebalo da radi po sistemu najsporijeg uredjaja. Pretpostavljam da macbook air ima protok bar 150mbps (ne mogu da nadjem nigde podatak). Kada kopiram nesto sa njega na desktop, brzina kojom se kopira je oko 5 mb/s, dok je koliko sam uspeo da konvertujem 150mbps, 18.75 mb/s. E sad, ne kapiram osim ako Air niej 54mbps, sto ne verujem, sta je onda "usko grlo" i zasto kopiranje u LAN-u nije 18.75 mb/s? Da li je potrebno nesto negde podesiti na windows-u ili gde vec, u biosu mozda? Da li na slici sa attachment-a moze da stoji auto-negotiation kao sada ili je u tome mozda problem?

Prilozi

• Untitled-1 copy.JPG
    Untitled-1 copy.JPG
    97.7 KB · Pregleda: 173
Poslednja izmena:
копирање великог фајла

Пробај,ако већ ниси, да копираш већи фајл, па нам кажи коју брзину постижеш.

Probao sam neki film od 700 mb i najvise sto je stiglo je oko 6 mb/s. Gledao sam podesavanja rutera. Stoji brzina "up to 150 mbps". Ovo sa slike za mreznu kartu na desktop-u sam probao i 1 Gbps duplex, ali ista stvar. Jedino ne mogu da nadjem podatak za macbook air koju brzinu podrzava on, ali nema sanse da je ispod 150 mbps. Jedino jos razmisljam da li kabl mrezni moze da bude kocnica? Imam neki "obican". Ne znam jel tu ima nekih standarda ili cega vec?

Istini za volju, nisi baš najbolje sastavio pitanje. :)

Koliko sam ja skontao, uzeo si ''neki ruter'' (koji?) koji ima lite n standard, tj brzina wlan-a mu ide do 150mbps. Tačno? Probao si da kopiraš neki film sa dekstopa na laptop putem wifi-ja (macbook ti je nakačen bežično?) i brzina kopiranja ne prelazi 5MB/s?

Ako je tako, da li si podesio mrežne uređeje (wlan karticu i ruter) u channel bonding/channel width modu? Doduše, neki N uređaji i ne podržavaju channel bonding (neretko je to problem sa lite n uređajima kojeg verujem da ti imaš, ali kad nam kažeš naziv rutera... znaćemo više). Opet, taj channel bonding mod, nekad može čak i da smanji maksimalni protok zbog interferencija okoline, pa je preporučljivo da bude izgašen. Vidi kako ti najbolje pasuje.

U svakom slučaju, realnih 150mbps preko TOG TIPA wifi-ja nema šanse da ostvariš. Tih ~19MB/s koje si naveo su teorija, u praksi nikad toliko nije izvučeno. Maksimum nekih 7-8MB/s sa lite N standardom.

Tih 150Mb/s su teoretski maksimum. U realnoj situaciji najvise mozes da ostvaris oko jedne trecine toga tj. 50Mb/s ~ 7.5 MB/s.

Pozdrav

Aha, znaci praksa je "usko grlo". :) Pa onda je valjda ok. Isao je posle oko 7.5. To je valjda to. Mada iako se ne razumem u te stvari previse, cudno mi je da je tolika razlika izmedju teorije i prakse.

Hm, meni velike fajlove kopira preko wifi-a brzinom od oko 11,5 MB/s. (Desktop Lan - Laptop WiFi)
Router TP-Link 743ND 150Mb/s.

I da, podesio sam "Channel width" na 40 MHz.

Poslednja izmena:
@dzonihsv
Zaboravio sam da napisem. Koristim ruter netgear WNR1000v3. Ne znam gde se to sto si mi rekao podesava, ako uopste moze.

Sta je sada "channel width" i gde se to podesava? :(

Nikad u životu mi nije išao sa velikim fajlovima preko 8MB/s a imam 300n i ruter i karticu i usmerenu antenu razdaljina nekih 8 metara kroz dva betonska zida d=20cm. 2400MHz standard je takav da mu smeta sve živo pa je visoka brzina transfera retka.

I meni je ova brzina bila neverovatna, praktično je ista kao i preko LAN-a 100 Mb/s.
Uslovi su idealni, ista prostorija, daljina 3-4 m.
"Channel width" ipak nema uticaja, vratio sam podešavanje na "automatic" i ista je brzina.

Kopiranje:
Kopiranje.png

Malo (više) sam bolestan, pa sam slabo na kompu, te malo kasnim sa odgovorom. :)

Hm, meni velike fajlove kopira preko wifi-a brzinom od oko 11,5 MB/s. (Desktop Lan - Laptop WiFi)
Router TP-Link 743ND 150Mb/s.

I da, podesio sam "Channel width" na 40 MHz.

Ti si jedan od retkih kome brzina transfera ide do ~100mbps. To je ujedno i brzina koja je često ostvarivana u laboratorijskim uslovima. U principu, etar oko tvog uređaja nije dovoljno zagađen da bi ti predstavljao problem. Uživaj dok traje. :)

@dzonihsv
Zaboravio sam da napisem. Koristim ruter netgear WNR1000v3. Ne znam gde se to sto si mi rekao podesava, ako uopste moze.

Podešava se u opcijama rutera, kao i opcijama wifi mrežne karte. Na ruteru pronađi pomenutu opciju i stavi je na 40Mhz. Na wifi mrežnoj karti i u opcijama iste (mislim da je to ona fotka koju si postavio), postavi isto na 40mhz ili na auto (koristiće obe frekvencije po potrebi). Ne znam sad tačno koja je opcija od navedenih sa fotke, ali vidi i izguglaj kako to ide kod Mac-a. Ujedno izguglaj maks. wifi protok na tom Mac-u. Da se ne cimaš bezveze, ako ima neka ograničenja.

Nikad u životu mi nije išao sa velikim fajlovima preko 8MB/s a imam 300n i ruter i karticu i usmerenu antenu razdaljina nekih 8 metara kroz dva betonska zida d=20cm. 2400MHz standard je takav da mu smeta sve živo pa je visoka brzina transfera retka.

Ti sa 300n bi trebao minimum minimuma 15MB/s da izvlačiš. E sad, tu ima mnogo stvari zašto ne izvlačiš više. Nije uključen channel bonding (ako jeste, izgasi ga jer nedovoljno jak signal ne prija navedenoj opciji)? Etar je previše zagađen? Sama kartica jeste n, ali ne podržava channel bonding? Ima prijemnika sa B i G standardom koji smetaju predaji signala N standarda? Smeta enkripcija? Izgasi i probaj bez nje.

Poslednja izmena:
@dzonihsv

jel imas instaliranu
Firmver verziju
V1.0.2.42_55.0.77
zavisi od marke/modela rutera kod nekih je 20/40MHz u podesavanju kod tebe se to zove Up to 54/72/150Mbps
imas programcic za tvoj ruter genie app and genie mobile app/Connect to Your Home Network with your Phone or iPad

Poslednja izmena:
Sad sam se tek setio ove teme. :) Sto se verzije firmware-a tice, ne znam koja je, gde to da pogledam, ali kada pokusam da upgrade-ujem prijavljuje mi da je poslednja. Sto se ovog 20/40 MHz tice, ako sam dobro razumeo, to je isto sto i kod mene ovo 54/72/150 mbps? Ako jeste, kod mene je podeseno na 150 mbps kao na slici. Sta sad to znaci? Jel to znaci da je meni stalno na 40 MHz ili sta? U opisu opcija pise da je default 72 mbps. Ne znam zasto? Da li bih time mozda dobio nesto sto sada nemam? Neku bolju konekciju, brzi protok? I da li pod ovim poljem channel da stavim auto kao sada ili da menjam nesto?

I jos nesto. Ovaj NETGEAR Genie ne radi. Tacnije ne mogu da se ulogujem. Probao sam i preko win-a i preko iPhone-a i isto. Pise samo connection timeout. Ne znam zasto je to tako.

Prilozi

• Untitled-1 copy.JPG
    Untitled-1 copy.JPG
    71 KB · Pregleda: 96
Poslednja izmena:
Apropo rasprave o brzini wireless-a, treba imati u vidu da je wireless half-duplex, za razliku od LAN-a koji je full duplex.
Tako je maksimalna teoretska brzina prenosa na 150 Mbit wireless-u u jednom smeru zapravo samo 75Mbps, pa se još oduzmu gubici protokola i eventualne retransmisije zbog smetnji.

Sad sam se tek setio ove teme. :) Sto se verzije firmware-a tice, ne znam koja je, gde to da pogledam, ali kada pokusam da upgrade-ujem prijavljuje mi da je poslednja. Sto se ovog 20/40 MHz tice, ako sam dobro razumeo, to je isto sto i kod mene ovo 54/72/150 mbps? Ako jeste, kod mene je podeseno na 150 mbps kao na slici. Sta sad to znaci? Jel to znaci da je meni stalno na 40 MHz ili sta? U opisu opcija pise da je default 72 mbps. Ne znam zasto? Da li bih time mozda dobio nesto sto sada nemam? Neku bolju konekciju, brzi protok? I da li pod ovim poljem channel da stavim auto kao sada ili da menjam nesto?

I jos nesto. Ovaj NETGEAR Genie ne radi. Tacnije ne mogu da se ulogujem. Probao sam i preko win-a i preko iPhone-a i isto. Pise samo connection timeout. Ne znam zasto je to tako.

linkovi gde je sve lepo objasnjeno
da bi program "Genie" mogao da koristis prvo bi trebalo da ga instaliras na tvojim uredjajima ovde imas da skines kao sto vidis i tvoj ruter podrzava
http://www.netgear.com/landing/genie/default.aspx
http://www.downloads.netgear.com/files/GDC/WNR1000V2/genie_UM_15Jun12.pdf
ukucas: 192.168.1.1
prvo kad udjes u podesavanje ruteru imas koja je verzija instalirana nesto kao sto sam ti vec naveo
Firmware Version 1.0.2.28 ili najnoviju V1.0.2.42_55.0.77

Jesam naravno skinuo za win i za iPhone i probao, ali na oba se desava isto. Kada pokusam da se ulogujem pise mi nesto tipa "connection timeout".

Sto se verzije tice ona je V1.0.2.28_52.0.60.

Ja kod kuce imam ruter TP-LINK WR743ND. Deklarisan je na 150Mbps.

Jedna wireless kartica (TL-WN7200ND - 150Mbps sa najvecom antenom od +8dB) postize oko 8MB/s,
a interna od laptopa (kontam da je full n standard) ide i na 11MB/s. Daljine su 2-3 metra od rutera :)

U drugoj prostoriji na 9m i 2 tanka zida, externa karta ne pada sa protokom, a interna pada na 5-6MB/s.
Doduse, postavio sam transmission power na 'middle' ...

LAN sa gigabitnim tp link switchem sa cat5 kablovima mi je isao oko 26MB/s, a sa cat6 50-60MB/s... Tako nesto, nisam dugo nesto prebacivao i zagledao...

Nazad
Vrh Dno