Šta je novo?

Lamer guide za ozbiljne sound karte

||NeX||

Čuven
Učlanjen(a)
25.11.2002
Poena
649
Postavljam temu, jer u omladinskom centru žele neki sada da pokrenu sekciju i da se snima svako predavanje i da bude zapisano kao kvalitetan snimak, a ne sa mnogo šuma itd. Imamo stručnjaka koji će da kupi mikrofon, mixetu i slične fazone, ali ovaj kompjuterski dio su meni ostavili. Samo su mi rekli da im treba neki raspon od 96khz, ako se varam i po mogučnosti 4 ulaza i 4 izlaza.
Vidio sam odmah da tu nije riječ o karticama ispod 100eura.
Može li neko da pojasni na koje se karakteristike gleda u toj skupljoj grupi te još koji savjet. Mislim da neće dati više od 200eura za tu karticu, zato ako mogu prijedlozi šta da se kupi do nekih 150eura, to bi bilo odlično.

Ja sam imao Sb Live i Hi FI, kada bih pojacao do maximuma, zvucnici bi poceli da rasipaju zvuk tj. "distorziraju". Dve godine sam mislio da i nemam neki Hi Fi i zaboravio na to.

Jednog lepog dana, kupih E-MU 0404, dodjoh kuci, pojacah na MAX i svatih da je Hi Fi sasvim OK, i da nista ne distorzira, a da je zvuk jaci nego sto je bio ;)

Da ne pricam koja je razlika danas, kada na Tannoy monitorima pustim muziku sa 0404 i sa integrisane kartice.

To je moje neko iskustvo vezano za odnos, cena - kvalitet. Ne kazem da je uvek ovako ali u mom slucaju promene su se cule.

Poslednja izmena:
Evo ja se po malo bavim muzikom i snimanjem sa mikrofonima pa da se uključim: moram da priznam da se najviše slažem sa Boškovićem, pa onda i sa mmilovanom i sumanutim. A što se tiče pitanja 24/16 bit, pokušaću ovako matematički da objasnim gx-x-u: recimo neko ti da zadatak da izmjeriš dva napona i da ih sabereš, i to na dva načina: u prvom slučaju su naponi zaokruženi na dvije decimale, u drugom na deset decimala. Kad ih sabereš, moraš se složiti da će mnogo tačniji rezultat da se dobije drugim načinom, tj kad su ti naponi dati u deset decimala...tako je slično i sa zvukom: semplovanje (recimo 44.1/16)je u stvari mjerenje vrijednosti krivulje zvuka (koji je u stvari neki napon na ulazu u konverter, recimo koji proizvodi gitara) i to 44100 puta u sekundi, zapisano u 16 bitova...e sad zamisli da imaš 20 takvih kanala u isto vrijeme (bubnjevi na 12, bass, sintovi, vokali) pa na svaki dodaješ kompresor, pa malo reverba...zamisli koliko je to računanja??? I na kraju sve moraš sabrati na 2 kanala! Moraš priznati da ako sve sempluješ (snimiš) 24bitno i u svakoj sekundi izvršiš 96000 mjerenja, dobijaš mnogo precizniji rezultat nego ako to radiš 44.1/16. A to se vjeruj mi i te kako čuje. I kad na kraju 24 downsempluješ na 16 manje izgubiš, nego da si cijelo vrijeme radio u 16. Međutim, to sve ima smisla ako snimaš glas dobrim mic (kondenzatorskim, ili u najgorem sl. shure sm58), ako snimaš gitaru preko pojačala ili pretpojačala, ili u radu koristiš dobre 24bitne sempove. Ali ako u cubaseu uglavnom koristiš neki kik sa fruti lupsa, koji "ubija" i nalijepiš jedno desetak lupova, koje si skinuo sa neta ili sa akai diskova,staviš par filtera i efekata i sve to slušaš na jamo stubu, naravno da nebi ni primjetio razliku. Nemoj da se ljutiš, možda ti tako ne radiš (imaš da okačiš neki snimak?) ali 90 posto tehno muzike se tako radi, zato je i užasno dosadna i neinventivna (da ne pričam o produkciji, tj kvalitetu zvuka). Izuzetaka naravno ima, ja recimo cijenim (i puno slušam) underworld, faithless, technasia (sad ćeš ti reći da to i nije tehno), ...a i moram priznati da mi se drum and bass mnogo više sviđa, i produkcijski i muzički.(na hardu imam jedno 20Gb tehno setova i singlova, i s teškom mukom odaberem nešto da mi se svidi. Nebitno...). I upravo ti taj monitor od 500e (ako si mislio na yamaha ns10) služi da na njemu čuješ sva ta frekvantna preklapanja i odnose različitih audio zapisa u konačnom sabiranju (remiksu) ili downsemplu. Ali (opet) ako ni u jednom trenutku tokom rada ne iskoristiš 24bitni audio fajl (bilo da ga sam snimiš ili uzmeš gotov sempl, loop ili sl) onda komotno radi na 44.1/16. U toj rezoluciji naravno, ni jeftina berindžer mikseta ne šušti kad ti veći šum pravi muzička karta, bilo da usnimavaš vokale preko njenih konvertera ili sve to slušaš na kraju. Ali kad čujem SB-live-kx drajveri-pravljenje muzike, stvarno se naježim. Ja sam prije 5 godina imao tu kombinaciju (samo su tada bili čuveni APS drajveri) i pravio neke snimke. Sad kad to čujem (radim na delta1010) vjeruj mi-užasno šušti. Prvo jeftini konverteri, drugo 16bita...

Dakle, moj konačni odgovor na račun 16/24 bit: IZGLEDA ŠAŠAVO, ALI MENI ZVUČNICI VIŠE NE ŠUŠTE...pozdrav, i nemojte mi što zamjerit'

sto se suma na SB Live tice, kad pojacam do daske nemam suma, kad ukljucim recording u wave labu (na prazno) ima "tackica" ali jako retko i to na ~-96-97db sto je nemoguce da cujes. Sto se tice pojacavanja i rasipanja zvuka, to nema mnogo smisla, ne na nacin na koji si ti to , sumanut, opisao. Nisam shvatio da li si ti pojacavao na mixeru u kompu ili na pojacalu ? ako je na mixeru na kompu pojacano skroz i nema izoblicenja, a kad pojacas na pojacalu ima - to nije do kartice ! (da jeste imao bih ga stalno) Dosta dugo sam drzao neke velike JBL 80W 3-way kutije koje je gurao quad 405 i signal iz SB Live-a (napominjem da ove nove Live! kartice nisu ni slisne starim, cak ni po izgledu, da ne pricam da nemaju ni pozlacene kontakte itd.) i nije bilo nikakvog (cujnog) suma niti izoblicenja. SLAZEM se da je 24bit bolje, samo sam naglasio da nema potrebe u vecini slucajeva, sem ako niste ultra profi i imate vise od 500$ za audio karticu/e. Pomenuo sam vec ranije da do pre pojave 24bit nikom nije to ni falilo, a sta moze sa 16bit zvukom da se uradi pokazala nam je grupa "Yellow" npr. ;) Iskreno, mislim da se suvise bavite apsolutama, ali opet kao sto rekoh SLAZEM se da je 24bit bolje, ali kao sto rekoh daleko je od neophodnog - bez uvrede, svi slusate mp3, a bicujete po 16bit wave-ovima, to mi zvuci malo..khm..prepotentno sobzirom na kvalitet mp3-a i na kraju krajeva sa xxxxx para ulozenih u opremu na kraju ce neki prosecan covek to slusati na sony liniji od 5000W koju je platio 200e :S:

@bassystam:

techno o kome sam pricao je psy trance, nema veze sa pop-technom. Ovde ima u proseku 30 kanala i najcesce svira minimum 17-18 sa po 5-6 lead instrumenata, sto je moras priznati vise nego na celom albumu underworlda (koji volim) , a kamoli faithless-a ;) Muziku radim jos 8-bit amige i trackera (nemam ja para niti ambincija da dajem kes za studio i to, ovo je vise hobi). Drugari moji koji vec dugo rade psy trance veceras rade live act na transplantu u NS-u u paradizu pa dodjite da cujete kako to zvuci bez xxxxxxxx$ ulozenih u studio itd. Radjeno je sve u 24bit (kolko ja znam, a mislim da znam posto ih vidjam svaki dan) i posle downsemplovano, ali iskreno niko od nas ne cuje neku razliku, ali mora 16bit zbog CD-a.

Meni je na prvom mestu sama muzika i sta je radjeno pa tek onda sve ostalo (podrazumeva kvalitetan mix). NE skidam semplove sa neta, ne koristim fruti loops (koristim reaktor i battery 1/2), ne koristim akai loopove, niti stylus RMX loopove niti bilo koje druge, sma "nakucavam" ritmove koristeci se cistim semplovima. U ovome sto radim nema pevanja, repetitivni glasovi ili efekat glasovi su pokupljeni iz filmova, igrica itd. sobzirom da ne radim muziku da bih profitirao nisam nikoga ostetio.

PS. kad bih ti rekao sa cime je faithless radio muziku ~'96-te, kombinacija SB live-kx drajveri bi ti bila avion ;)

PPS. Dzaba i dobar mikrofon i sve to kad nema gluvu sobu ! (ovo sam rekao cinicno kako bih vam skrenuo paznju na "razbacivanje sa opremom". Vise bih voleo losiji mic i kontrolisane uslove nego mic od 500e koji ne moze da dodje do izrazaja na otvorenom prostoru ili prostoriji koja odjekuje) :)

Poz :wave: i necu da kacim nista, posto je wave u 24bit 7min oko 300mb, a to bas i nema smisla da kacim zar ne ? ;) a mp3 da kacim posle ove rasprave ? :) no way jose :)

i za kraj - sustanje nema veze sa bitazom zvuka !

da13.gif

Ova zaobljena amplituda je analogna amplituda, ova kockasta je digitalna, a razlika izmedju analogne (zaobljene i precizne) i digitalne (kockaste i neprecizne) je sum.

Sto je bitaza veca, razlika je manja, sum je manji.

Sto se tice Sb Live i E-MU 0404, rekoh, da sam na sasvim istim zvucnicima i pojacalu, za vreme Sb Livea imao distorziju kada pojacam, dok je otkako sam kupio 0404, distorzija nestala. Kome je jasna D/A konverzija, jasno mu je i zasto je distorzija nestala.

Ne kazem da je tako sa svim kartama ali ako kartu sa konvertorom od 10 €, zamis sa konvertorom od 50 €, razlika bi trebalo da se cuje.

e, gx, ti si sa svojim izjavama stvarno hrabar...to mi zvuči kao da doktoru kažeš "koji će ti i bolnice i aparati, sterilni uslovi, ja juče iscijedio dvije bubuljice bez problema! A i prije 100god nije bilo penicilina, EKG, ...pa su ljudi isto operisali!!! Dobro, malo pretjerujem, ali mislim na SB live ne čuješ šum jedino ako se odaljiš jedno 20m. Ustvari, možda te nove stvarno tako rade, daj da prodam ovo moje za 400e i kupim 5 livea za 25 i povedem forum na večeru, isto dobijam 10 bešumnih kanala...Mislim YELLO??? Pa u to vrijeme je taj 16bit AKAI sempler koštao kao jedna mala kuća u Banatu? A da ne pominjem analogne sintove koje su koristili! I ako ti napravi$ INSOMNIu na liveu, ja stvarno prodajem i mikser i kartu i...ustvari, da ne govorim napamet, stvano bi bilo super (molim te) da okačiš neke fragmente svoje muzike da čujem kako to zvuči...ajde, molim te, nemoj da te mrzi (zanima me kako to zvuči kad svira istovremeno 5 lead instr. jesi mislio na 5 sintova ili 5 različitih melodija? Valjda LEAD znači vodeća melodija, nekako mi je čudno da ima 5 takvih linija).

izvinjavam se što je ovaj thread malo skrenuo s teme, ali pošto se ovaj koji je to i pokrenuo više ne javlja (vjerovatno je zadovoljan opremom i rezultatima) mislim da ovo ne škodi...

eto ja se izvinjavam, kad pojacam sve do daske nemam nikakvog suma, cak ni na ovom 150W pojacalu, znaci tiiiisiiinaaaaa. Elem rekao sam da novi SB Live nisu ni blizu ko stari, a stari upravo i imam i ne kazem da je to neka do 00 karta samo kazem da nema suma. Evo saljem sumanutom neku mjuzu pa nek okaci on fragment. ne znam samo kako mislite da cete cuti nesto iz mp3 fajla sto je merodavno za ovu diskusiju...

gx-x je napisao(la):
eto ja se izvinjavam, kad pojacam sve do daske nemam nikakvog suma, cak ni na ovom 150W pojacalu, znaci tiiiisiiinaaaaa.

...a jel` upali$ pojacalo?

molim te nemoj mi zamjerit, ali ne mogu da vjerujem.Prosto u zivotu nisam cuo pojacalo od >100w da ne $u$ti kad ga poj do daske, a kamoli jo$ i live uboden u njega! A volio bih da cujem $to radi$, kako to uop$te zvuči, kakva je to muzika, ili je to samo neko psiho krčanje...onda nije ni bitno na čemu radiš.

to je zato sto si u zivotu ulagao pare u pogresnu robu NHF. Evo ja imam u sobi ovde na prodaju par komada, ni jedno nema ni trunke suma. Sve su radjena po matorim semama, analogna pojacala sa BD tranzistorima i izolovanim komponentama, ali ***. vama to ovde nista ne znaci, bitno je imati karticu bez suma, a na to vas izvaraju sto naprave izlaze od 1 volt pa na vasim sumnim pojacalima izgubite snagu i odusevljeniste kavalitetom.... Opet bez uvrede, ali karta od 500e bez propratne opreme vredi isto kao i auto od 300 konja sa vozacem koji je tek polozio vozacki i zali se na handling automobila...

edit: mora da nemam suma zato sto imam matorog SB live-a koga sam tada platio 300 dem, a imam pojacalo koje sada vredi 800e ;) :bottle:

Poslednja izmena:
PS. poslao sam nesto sumanutom i zbog vrste muzike smo i on i ja odlucili da to ne kacim ovde, zbog muzickih ukusa. Ako neko bas insistira, nek mi posalje PM, ne bi hteo da ispadne da se nesto hvalisem muzikom ovde posto niti sam takav lik niti je ovo forum za to. muzika u pitanju je mesavina progresive i acid-a. Ko ima stomaka i zeli da cuje nije frka, ali ja se (bez uvrede) jezim na insomniu koja je radjena na matorom MC 303 i nicemu vise, samo vidim da neki od vas nisu gledali taj snimak iz '95 te gde faithless daje interviju...

Posto se na ovu temu zakacilo dosta ljudi koje zanima kvalitetan snimak predlazem da napravimo jedan DVD-Audio sa svim rezolucijama zvuka od 192/24 do 44.1/16. Ja cu odraditi DVD samo nek neko sa opremom sposobnom za ovakav projekat napravi snimke. Sta mislite?

gx-x je napisao(la):
PS. poslao sam nesto sumanutom i zbog vrste muzike smo i on i ja odlucili da to ne kacim ovde, zbog muzickih ukusa. Ako neko bas insistira, nek mi posalje PM, ne bi hteo da ispadne da se nesto hvalisem muzikom ovde posto niti sam takav lik niti je ovo forum za to. muzika u pitanju je mesavina progresive i acid-a. Ko ima stomaka i zeli da cuje nije frka, ali ja se (bez uvrede) jezim na insomniu koja je radjena na matorom MC 303 i nicemu vise, samo vidim da neki od vas nisu gledali taj snimak iz '95 te gde faithless daje interviju...

čestitam kralju...iz tvojih replika i zaključujem da to što ti praviš i ne može da bude daleko od psihotične muzike...

Poslednja izmena:
gx-x je napisao(la):
@Boskovic:

i imam jedno pitanje: Sta se desava pri "re-semplingu" sa 24bit na 16bit (zbog snimanja na CD) ? Ako se zvuk ponovo tako reci "pogorsa", na koji nacin se to oseti ? Pretpostavljam da ispadne drugaciji snimak nego da je radjen direktno u 16bit ? Ako te ne mrzi i ako znas pojasni mi ovo. (ne moras mi pricati o blagodetima mixanja 24-bit zvuka, to sve znam :) )

evo su ti bassystam i sumanut pojasnili dolje

gx-x je napisao(la):
PS. SB live radi sa standardnim multimedia ASIO drajverom ali ne bas slavno. Bolje radi sa directX asio drajverom (ili bese obrnuto, koristim kx pa se ne secam)

"multimedia ASIO" i "directx ASIO" nisu pravi ASIO drajveri i imaju "latency"-kashnjenje >100ms. KX drajveri nasuprot omogucavaju spushtanje latencije na 10ms. Za miksanje materijala to nije bitno ali za tracking je esencijalno.

gx-x je napisao(la):
@
Sto se studija tice, da bio sam u dodiru sa njima, visio sam u nekoliko njih, slusao dosta monitora i dosao do nekih svojih subjektivnih zakljucaka, a to je recimo da bi pre uzeo jedan par jeftinijih Kef ili Jamo kutija nego npr. yamahine monitore za 500e...(ovo vazi samo za jeftine monitore, oni za 1000+ e su druga prica...)

...za slushanje ili produciranje muzike? :)

Pazi monitoring je jako *******a tema i definitivno podlijeze subjektivnom dozivljaju ali postoje neke smjernice u svemu tome. Monitorski zvuchnici imaju potpuno suprotnu filosofiju od HI-FIja. Dok HIFI tezi tome da zvuk zvuchi BOLJE, monitori teze tome da zvuk prikazu REALNIJE. Samim time ce losh snimak na monitorima zvuchati OCHAJNO dok ce dobar snimak doci kvalitetom do izrazaja. No to ne znachi da su HIFI i monitori 2 svijeta jer veliku ulogu u tome ima i marketing a i HIFI kako ide cijenama gore tako sve vishe naginje FLAT zvuku.
U svakom HIFI zvucnik nikako nije dobar izbor jer u vecini sluchajeva necesh imati uvid u prije svega odnose u miksu. Takodje ne treba biti zavaran relativno dobrim odnosima ako se koriste autistichni programi tipa FLoops ili Reason.
Na kraju jedni monitori su bolji za miks, drugi za produkciju(boje) itd. i jaaaaako veliki uticaj na sve to ima rezijska soba tj. njena akusticka obrada. Velik studio=Velik zvuk, Mali studio=Mali zvuk ...naravno ima izuzetaka.

ClassicDVD je napisao(la):
Posto se na ovu temu zakacilo dosta ljudi koje zanima kvalitetan snimak predlazem da napravimo jedan DVD-Audio sa svim rezolucijama zvuka od 192/24 do 44.1/16. Ja cu odraditi DVD samo nek neko sa opremom sposobnom za ovakav projekat napravi snimke. Sta mislite?

Ja sam odradio jedan DVD-Audio (isproducirao 5.1 mix 24/48-ne podrzava 6kanala 24/96) i napravio image ali nemam plejer ni soft ni hard da pustim.
Miks je daleko od fantastichnog jer se monitoring krpio bolje da ne pricham od chega sve.

gx-x je napisao(la):
a ti se sad nasao uvredjen zbog faithless-a :) nemoj tako...Bas me zanima sta ti radis, ako uopste nesto radis :)

ma nisam se ni uvrijedio, niti fejtles ima veze. Nego ne mogu da vjerujem kakve gluposti ti valjaš, čovječe. Umjesto da čitaš što pišu ljudi koji više iskustva i znanja imaju od tebe, ti i dalje polemišeš a nisi u životu ni čuo dobar uređaj, ni zvučnike, niti radio s nekim ko zna. I okači više taj psiho, da išćeram miševe bar iz kuće...

@Boskovic:

hvala !

inace, na stranu monitore i njihove vrste, ipak je prakticna primena, iako najkomplikovanija - najbolja (po meni). Znaci pustis to sto si radio na 3 razlicita sistema (zvucnika i opreme) i onda nadjes neki balans.

@basssystam:

nemoj da siris raspravu u pogresnom smeru, vec ako mislis da sam nesto lupio, quote-uj to i potkrepi cinjenicama. Ja nikome ovde nisam rekao da je nesto lupio, samo sa izrazio svoj stav i neka svoja iskustva i vidjenja. a to sta sam i da li sam cuo ovo ili ono, u to nema smisla da zalazimo. Recimo samo da sam prvi put usao u studio sa svojih 16 god ('96te) da mixam neke stvari koje sam radio sa drugarom posto tada nismo imali nista od opreme i radili smo u fast tracker-u. Prvi Live Act sa studiskim snimkom i mixom imali smo krajem te iste godine i doslo je oko 300 ljudi, koliko je i moglo da stane u taj klub, posle par nastupa u tom klubu postajala je guzva pa smo se selili u vece...Nazalost ja sam morao da prekinem sa tim projektom, a drugar i dan danas radi, ima svoj studio itd. cak je nastupao i na exit-u, (dok smo moja familija i ja bili zaduzeni za razglas ovogodisnjeg Dj stage-a, imamo 60k watti i pozajmili smo od berara jos 50k) inace sa pomenutim drugarom se skoro stalno druzim i raduckam ponesto tako da nemoj molim te...

Muziku necu da ti kacim, ne sluzi za teranje miseva iz kuce, za to sluzi "domaca" muzika koju ti verovatno i slusas, ako gresim oprosti :)

Boskovic je napisao(la):
Ja sam odradio jedan DVD-Audio (isproducirao 5.1 mix 24/48-ne podrzava 6kanala 24/96) i napravio image ali nemam plejer ni soft ni hard da pustim.
Miks je daleko od fantastichnog jer se monitoring krpio bolje da ne pricham od chega sve.

S obzirom da se vodi rasprava o kvalitetu, ja sam za pravljenje jednog stereo snimka recimo na 192/26 96/24 i 44.1/16 pa da uporedimo

Ljudi, nije to wav i mp3 320 kbps, pa da samo sa dobrom opremom moze da se cuje razlika, ova razlika je cujna i ko ne cuje, moze da poredi do sutra ali mislim da mu nesto sa sluhom ili opremom debelo nije u redu.

gx: lupaš i opet si lupio: "Ko ima stomaka" da čuje tvoju muziku? Što ti ovo znači, da mogu i da povraćem ako je slušam??? Zato me i zanimalo što je to...
"multimedia ASIO" i "directx ASIO" nisu ""pravi ""ASIO drajveri i imaju "latency"-kashnjenje >100ms. Kakva je ovo glupost? Nisu pravi nego krivi??? Pa neće valjda Creative da izbaci nestabilne drivere za svoje karte, samo da bi klinci imali real-time monitoring za 5€ (samo sad nemoj da mi hvališ kx, jer se 80 posto korisnika žali da im
nešto rikne od kad ih instaliraju. Kad rade, dobro rade, ali treba znati održavati sistem stabilnim, i to nije za svakoga. I pored činjenice da LIVE ima čip EMU10K, koji se ugrađuje i u ozbiljnije karte, ne svrstava je u red ozbiljnih karata, zbog loših a/d konvertera, i da si probao da snimaš mikrofonom nešto (što je tema ovog threda) čuo bi da to i nije neki kvalitet (mada, ko zna što ti čuješ na tim tvojim uljepšavajućim zvučnicima).
"Sto se studija tice, da bio sam u dodiru sa njima"...no comment
"sa pomenutim drugarom se skoro stalno druzim i raduckam ponesto".... to je opis tvog bavljenja muzikom i zvukom? Pa kome ćeš ti dati ozbiljan savjet??
"koliko vas zna da ljudski glas ima rezoluciju ekvivalentnu 8bit-a ?" ...đe si ovo čuo, u mikijev zabavnik? To si sigurno pogrešno izvuk'o iz konteksta...
"Svi te vece bit-aze i hercaze sluze zbog dekodiranja zvuka na vise kanala, npr16bit po stereo kanalu, sto ce reci da za 6.1 karticu treba 16x3 da bi zvuk ostao kvalitetan..."...ovaj mi je omiljen
"Jos jedna stvar - sve i da 24bit i 196khz jeste bolje - to mozes samo na kompu da slusas i samo u nekom audio editing softveru. Konkretno ja pravim mjuzu u cubase-u i 24bit ne mogu da pustim posle u winampu niti mogu da narezem na CD (15bit/44) tako da se postavlja pitanje - CEMU TO ?" ....lijepo si pokazao koliko neznaš o tehnologiji dig.obrade zvuka....poslije sam pokušao i ovo da ti objasnim, ali avaj
I to što ti tata, stric ili ujak ima razglas, (jel u pitanju Kit, Sreta,...?) ne daje ti za pravo da lupaš, i širiš zablude po forumu...
Uostalom, vrati se malo nazad po ovoj temi i pročitaj kako su ti ljudi odgovarali (da ne ispadne kao da je imam nešto protiv tebe) pa češ valjda da zaključiš da je mudrije ćutati kad nemaš ništa pametno da kažeš.

Poslednja izmena:
alo covece, pa pola toga nisam ja pisao LOL smiri se malo.

to za asio drajvere nisam ja pisao, dobro znam sta su asio drajveri i na mojoj karti latencija je 322/46

sto se kx drajvera tice, koristio sam ih jedno vreme ima bugova, to nije sporno.

ne znam kakvi se zvucnici prodaju tamo u kotoru i tim brdima, ovi sto ja imam tamo neces naci sigurno djeticu.

Sto se studija tice.... sta ti znaci no comment ? pa zar je to dobar argumet za raspravu ? Zar je moja izjava "lupanje" ? Pa necu da napisem da imam studijo kad ga nemam...ali znam i druzim se sa ljudima koji imaju raznorazne studije za raznorazne svrhe, zato i kazem najjednostavnije - biosam i jos uvek jesam u dodiru sa studijima.

Sa pomenutim drugarom.... Ja nikada nisam rekao da se profesionalno bavim muzikom i zvukom, niti da zivim od toga. To mi je jedan od hobija. Deo familije mi se bavi i zivi od toga, deo uze familije, ja sam se ranije kao klinac bavio time i zaradjivao za dzeparac tako sto sam izdavao razglas.

rezolucija ljudskog glasa tj opseg se moze zabeliziti potpuno verno i identicno u 8-bit-a. Da si citao "mikijev zabavnik" mozda bi danas bio "mudriji" ali pretpostavlajm da kad si bio mali jos nije bilo to na trafiku na tvoju planinu iznad kotor, tako da nisi ti kriv. I bolje se suzdrzi davanja "tvojih ozbiljnih" saveta...

drugo informisi se malo po netu, procitaj specifikacije npr nekog audigy-ja na creativ-ovom sajtu, pa ces videti sta sam mislio pod time "kolko bita po kanalu" to su oni rekli - ja preneo ;) pa sad ako su oni ludi i ja sam. Ali avaj ti i dalje rezes 24 bit-a na CD-e, a za DAT si cuo, mislio si da je neka nova taxa za turiste...daj nemoj molim te, slozio sam se sa tobom na tu temu, ali ti nisi skapirao kontekst pa se sad brukas.

posle ovoga cu mudro cutati jer zaista neznam sta bih vise ovde rekao. Samo mi je zao ljudi koji ce po vasim savetima snimati konferencije u neokrecenim prostorijama u 24bit sa ultra hi-tec mikrofonima...

Eto, ja te citirao kao što si i tražio (to su sve tvoji odgovori) a tvoj jedini argument je taj što sam ja iz Kotora, pod brdima...svaka čast. Pa smiješno je kad kažeš da si bio u dodiru sa studijom, a oćeš nekome da daš savjet o snimanju. Valjda o tome treba da pričaju ljudi koji imaju svoja iskustva, a ne neko čije je jedino iskustvo iznajmljivanje razglasa i druženje s tipom koji pravi psy trance...Uostalom, ja ni u jednom trenutku nisam tražio da mene ljudi poslušaju, nego samo da NE SLUŠAJU TEBE! Pogledaj malo unazad što si pisao i što su ti ljudi odgovarali! Stvarno bi ti bilo mudro da ućutiš, svakome bi već bilo dosta blamaže. Tri zadnje stranice su potrošene da bi se tebi objasnilo koja je suština rada u većim rezolucijama i ti još nisi shvatio! Ali zato si lijepo naučio da vrijeđaš, to ti ide...

covece, lepo ti kazem da to za ASIO drajvere nisam ja napisao ! Boskovic me je pogreno kvotovo, sad sam trazio da vidim ciji je to post bio, na ovoj strani je bio ali je taj neko obrisao taj post. Izvini za "provociranje" ali prvi si poceo jos pre 3 dana. Dosta bilo, odoh.

evo, ja ti se izvinjavam zbog nepotrebnih gluposti na prošle 3 strane, ali pošto ovaj kaže da neće više, pitaj što te zanima, valjda će se ponovo neko javiti da ti pomogne

Evo danas sam sve prikopčao. Radi izgleda ok. Sad ću software i sutra ganjati. Treba mi savjet koji format audio koristiti da kompresujem i postavim na web. Mp3 na 32kbita ispane oko 12mb (30min. predavanje). To mi je puno kada zamislim da će raja to sa modemima skidati. Koji format dobro kompresuje, a ne gubi toliko na kvalitetu?

cekaj cekaj, znaci tebi to sto snimas sluzi da kacis na net da bi bilo dostupno vecini/svima ? Ufff...pa ako ces to sto snimas tom opremom kompresovati u mp3 - steta opreme i para...Ali opet, kako bi neki ovde rekli - vanzo je da imas do 00 opremu, a to sto ti ne treba, nema veze.

PS. mozes da probas sa WMA kompresijom, recimo da wma 96kbit zvuci skoro kao mp3 128kbit. Probaj, samo nabavi neki 3rd party wma encoder posto windowsov "lepi" neka autorska ****** pa kad vise puta reinstaliras windows izgubis licencu za fajlove i nece da ih pusta.

Vrh Dno