Šta je novo?

L12 mod fijasko

• Začetnik teme Začetnik teme tex707
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
gx-x je napisao(la):
@vladd AMD64 3000+ BOX = 172e - intel 3.0e = 210e
Kolko ja vidim AMD je jeftinji i brzi 😉 tako da tvoj gore navedeni argument ne moze da stoji. Preporucujem ti da pogledas i neke clanke o cool'n'quiet tehnologiji AMD-a pa da pricas o "deranju" istog. Ne znam o kom zastajkivanju pricas. Ja nikada ne bih rekao da je intel 3.0e los procesor i da je ovo ono posto ga nisam probao. Ti pricas o AMD-u kao da si ga imao zajedno sa svim dobrim propratnim hardwerom. Naravno da ce da "zastajkuje" kad neko upari palomino 1800+ sa sis chipsetom na ECS ploci sa ACE memorijom i Eagle mx400 grafickom karticom. Ima moj drug celerona 2.8 na kome ne moze ni heroje da potera a windows mu se dize 4 minuta, znaci intel je los ?!

edit: PS. Nema na cemu :wave:

Za pocetak attachment.

AMD-a sam imao u "najjacem" okruzenju" u datom trenutku (prvi "ljuti" EpoxRDA+ tada pre godinu i po, najbrza NF2 ploca), najbrza memorija na svetu ( u tom trenutku) 3200LL, jedan od prvih Chiefteca 360W u gradu, tada je DTK300 bio super preporuka, Abit Siluro Ti4200, pa Ati 9500pro (sa"onim" memorijama 3nS)...
Moram priznati da mi je T-Bred1700B pruzio mnogo zadovoljstva pri overklokovanju. Ali je bilo "bucno" i mucno. Tada je saljivi Milan dobio (uz istu konfiguraciju ostalih delova, kuciste ploca memorija) i SLK (nazalost ne Mercedesov) od pola kile. I jak trening u flesovanju biosa (koji je sada dostigao olimpijske razmere).
Tako da nesto znam o pacijentu AMD (ne spominjem mod-ove 😉... )

Ova slicica je sa "losijim" 2.8E. Neoverklokovan.
Zastajkivanja su bila, razlog verovatno u "neodgovarajucem" OC, ali Corsair i danas radi, na difolt naponu, 6,2,2,2; i pravi "cudo".
I sada imam jednu (pre nekoliko meseci takodje "proglasena" za najbrzu na svetu) OCZ PC4000 Gold 2x256, ali sa labavim setovanjima, a i magistralu ne mogu preko 230 zbog hladjenja "vurune". Stoji na ormanu.
Tako da mu "okolis" nije bas bio skroman (Ati+Cors+kuciste+kuler=570€ u tom trenutku).
Pa na te pare dodati 170€ i imati sasvim drugu pricu (IC7+Preshot).
Eto to su "iskustva".

Poz.

Prilozi

• Aidamem.webp
    Aidamem.webp
    75.8 KB · Pregleda: 44
@tex: Jesi probao recimo 6x236 ? Ono, da rasteretis naponsku jedinicu sa sto manjom voltzom na CPU ? Evo ti jos jedan primer, mozda ti bude koristio, kod mene na 10x200fsb i 2V na chipsetu nece komp da bootuje, na 10x220 sa 2V oće...
dalje, znam da je sa WB-om sve problem sto podrazumeva skidanje stavljanje CPU-a, ali mozda je i CPU "propao" (nisam ekspert ali ona prica o migraciji elektrona koji se krecu arhaicno pa ruse zidove CPU-a 😀 mozda ima neke veze ) pa ako imas neki drugi makar da pozajmis na probu ?? (Ser_Zile ima jedan proc sa kojim nemoze vise od mislim nekih 180 FSB, sa nekim drugim moze, ovaj prvi je TB-b)

pazi, "nesto" jeste :sceptic: , "neko" u systemu je krivac 🙁

@Vladd: Pa znaci nije ti AMD lose radio kolko razumem iz tvog posta, a stucanje je bilo "ab-user error" 😀 Ostaje samo memorijski protok koji niko ne osporava da je bolji na intelu, ali da je screenshot bas "default" ... mislio si da je takt difolt a fsb jedno 250 ? E sad sto taj protok na intelu ne sluzi nicemu to je druga stvar, nisam primetio da neki program radi duplo brze na intelu zbog duplo veceg protoka ? Sve sto sam primetio je da rambus memorije imaju jos veci protok ali su propale posto je moja gore navedena izjava izgleda istinita pa je i ddr bio dovoljan ? suvisan ?! :zgran:

edit: editovo sam post posle tvog (vladd) posta da ne bi pravio novi, napominjem cisto da se ne zbunis

Poslednja izmena:
gx-x je napisao(la):
kako nisi skontao da nije sve u GHz ? jednostavno AMD XP po jednom taktu obradi 24 bita a intel 16 pa ti izracunaj koliki je odnos performansi. Bas kao sto gornji primer navodi, kolicina koraka je ghz, a duzina je broj bita, sve ostalo je propaganda (i sa jedne i sa druge strane).

Pa i jeste i nije. Nacin na koji rade "pipeline" je nesto sto svakog konstruktora procesora prirodno "navuce". Ukratko, mada je stvar za veliku pricu, dok se izvrsava jedna naredba, u istom periodu kloka se "zahvata" (fetch) druga - u slucaju dva pipeline-a. Kad ih ima vise, zahvata se vise, plus "dubina" koja omogucava izvidjenje slozenijih (par i vise taktova) naredbi procesoru. Za takav rad je neophodna veca brzina (u MHz), i to je "jaci" procesor. E sad ako neadekvatno koristi svoje mogucnosti (sa vecinom postojecih programa ili benchmarka), dobija se "privid" sporosti kod neoptimizovanih (za takav procesor), odnosno bolje receno, AMD mu se priblizava po brzini izvrsavanja nekih programa.
To da li neki procesor obradi 24, 32, ili 128 bita, dobija na znacaju tek ako je aplikaciji to neophodno. Zato je i A64 "kilav" sa 32-bitnim Windows-om, jer "obradjuje" i nepotrebne (prazne) bitove, da ne kazem "gubi vreme". 🙂
Kao kad broj 3 binarno prikazes kao 11, ili 00000000000011.

Poz.

Poslednja izmena:
Vladd je napisao(la):
....
To da li neki procesor obradi 24, 32, ili 128 bita, dobija na znacaju tek ako je aplikaciji to neophodno. Zato je i A64 "kilav" sa 32-bitnim Windows-om, jer "obradjuje" i nepotrebne (prazne) bitove, da ne kazem "gubi vreme". 🙂
Kao kad broj 3 binarno prikazes kao 11, ili 00000000000011.

Poz.

ovi bitovi sto si ti naveo nemaju nikakve veze sa bitovima po taktu. da je tako kako ti kazes onda bi intel bio 12 bitni procesor, a AMD 24 bitni 😉 Ne znam da li cu ti dobro pojasniti, ali probacu:
u jednom taktu koji je 10 bitni stane 10 cifri, 1 i 0 naravno (otvoreno/zatvoreno) ako se zahtev za obradu sastoji od 20 cifri, procesoru je potrebno 2 takta da obradi zahtev, drugi procesor koji ima mogucnost obrade 20 bita po taktu je potreban jelte samo jedan takt, ako su i jedan i drugi 100mhz (taktova po jedinici vremena) pitanje je : koji je brzi ?

Auuu, bre ljudi. Oni binarni brojevi sto je Vladd napisao imaju smisla u tome sto P4 ima 32-bitne registre, a A64 64-bitne, sto bi znacilo da P4 kada cita memoriju u registar on cita 32bita, dok A64 cita 64bita, a aplikacije koje su pisane/kompajlirane kao 32bitne imaju sve svoje promenljive max 32bitne.
@gx-x: kako ti mozes da kazes da je neki takt 10-bitni majke ti? Mozes samo da govoris o broju neslozenih operacija koje jedan procesor moze da odradi po taktu, cak je i to promenljivo (znaci zavisi kako u kom taktu), A cela ta prica je way to complicated da bi mogla da se predstavi tako prosto kao sto ti to pokusavas.
P.S. ono sto je Vladd pominjao o pipeline-ovima prescott ih ima cak 31. (lepo je covek objasnio da veci broj pipeline-ova zahteva veci takt procesora, ali je to mac sa dve ostrice, jer u slucaju pogresnog predvidjanja moze da kosta procesor sa do 31 taktom zastoja, pa optimizacija software-a dolazi do velikog izrazaja bas zbog toga)

nadam se da sam bio od pomoci

pa mogu da kazem, nije to nesto sto sam ja izmislio, te stvari stoje u dokumentaciji i sustina je ultra jednostavna toliko i toliko bita po taktu. Nikakva mudrost u osnovi, e sad o primeni ne znam previse pa necu da pricam, al sve sto procesor radi se sastoji od pusti struju/ne pustaj struju tj. jedinice i nule. jedan bit je ili jedinica ili nula, 10 bita (lupioo sam broj, uzmi 2352 ako oces) bi znacilo npr. (lupam) 1101001101 sto je neki redosled otvaranja zatvaranja protoka struje u tranzistorima (cija bi lokacija bila oznacena nekim prethodnim stringovima..bla bla bla)....

Ma, nemoj toliko nisko da se spustas u ciste tranzistore neces nista videti, moras da se popnes na malo visi nivo apstrakcije i na tom nivou da vidis kako funkcionise procesor pa ces da vidis da ono sto sam rekao ima smisla i da je stvar komplikovana i da u mnogome zavisi od funkcionisanja mehanizama procesora za predvidjanje + ht-a (mislim da on ipak nespada u tako nesto)

Vladd je napisao(la):
... najbrza memorija na svetu ( u tom trenutku) 3200LL...
Da pitam ja tebe nesto... koliki je maximalni FSB koji si izvukao sa tom "najbrzom memorijom na svetu"? Na AMD-u, na intelu... bilo koja ploca, bilo koja setovanja?

CAR je napisao(la):
Da pitam ja tebe nesto... koliki je maximalni FSB koji si izvukao sa tom "najbrzom memorijom na svetu"? Na AMD-u, na intelu... bilo koja ploca, bilo koja setovanja?

Pazi, tada (januar 2003/230€ ) je to bila najskuplja i najbrza memorija po difoltu - znas i sam koja su setovanja.Ovde se ne prica o tome koliko je neki "primerak" mogao da ide jer sve preko difolta je lutrija.Slozices se da samo ovde ima toga da ti, ja ili bilo ko ode kod "snabdevaca sa foruma" i trazi do j@j@ primerak bilo cega. Napolju ako hoces da si siguran da ce nesto da radi moras da platis.Vidjao sam ljude po stranim forumima da kupuju 2-3 T`breda da bi ih mozda usrao primerak!Isto je i za memoriju. Da se vratimo na temu, moj LL specificno ne moze preko 240fsb na najostrijim setovanjima 2.2.2.6 T1,opusteno me ne zanima. Tvoji moduli idu jos vise ali to je isto kao sto je Valek valjda imao Bartona na 2.7/8ghz-a. One in a million baby! Kako si ti dosao do svojih modula,iz radnje mozda? 😉 Tako da ja umesto Vladd-a ti sada kazem, tada je to bila najskuplja i najbrza memorija sigurno.Ako je i bilo skupljih to je par € gore/dole.

Poz.

Za Corsa ( u ta vremena) si dobio objasnjenje, za ovu drugu, evo link

http://www.pc-memory-upgrade.co.uk/new-prod/ocz-ddr-pc4000-gold.asp

Mada je u principu bilo vise reci o tome da se i ja i Milan nismo "igrali" sa "ssoder" okruzenjem oko AMD-a.
Vise smo probali da sve radi brzo i stabilno (dugorocno), ne da progura par memtestova ili da se postuje neki rezultat, pa vracaj nazad.
Inace ne mogu da probam ovog OCZ sta on moze, zbog hladjenja, pa zato radi Cors, zategnuto i dobro. Sto se videlo iz prilozenog. Ipak setovanje 6,2,2,2 na 200-220 cini svoje.
A u compu mogu da pravim inkubator, od toplote i svetla 🙂 .
Naravno, komponente zastarevaju (na srecu), pojavljuju se nove, brze, ali se uvek krecu sa cenama od "plafona" pa na dole.
U to vreme PC3500 memoriju, nisu testirali ni Australci(Overclockers Australija po meni najbolji) ni Novozelandjani (oni OCZ "zovu" "OverClockers Zealand") koji su "teske sponzoruse", i stalno testiraju nesto sto se nije ni pojavilo na trzistu.
Ali par nedelja kasnije....

Poslednja izmena:
gx-x je napisao(la):
ovi bitovi sto si ti naveo nemaju nikakve veze sa bitovima po taktu. da je tako kako ti kazes onda bi intel bio 12 bitni procesor, a AMD 24 bitni 😉 Ne znam da li cu ti dobro pojasniti, ali probacu:
u jednom taktu koji je 10 bitni stane 10 cifri, 1 i 0 naravno (otvoreno/zatvoreno) ako se zahtev za obradu sastoji od 20 cifri, procesoru je potrebno 2 takta da obradi zahtev, drugi procesor koji ima mogucnost obrade 20 bita po taktu je potreban jelte samo jedan takt, ako su i jedan i drugi 100mhz (taktova po jedinici vremena) pitanje je : koji je brzi ?

Pa ili nisi dobro procitao ili nisi razumeo procitano. Ako je procesor tridestdvobitni, ne znaci da ne moze da vrsi operacije sa 4 bita 😉 . Znaci njegova REC je od 2 bajta ili 32 bita. E sad kako ce da je koristi...
A pipeline konfiguracija (da ne spominjem algoritme za predikciju) jos vise "ubrzava" stvar, "zapocinje" vise reci odjednom (pri istom taktu). Ne mogu se "iskljuciti" pipelines (kao sto se na nekim Atijima moze dodatno ukljuciti 🙂 ). Pa za "jednostavnije" procese trose isto vreme kao i za kompleksnije. To je to "usporenje".

Ne moze u jednom taktu da "stane" 10 cifri (0 i 1) 😀 , ali mogu svi pipeline da budu "angazovani", pa ti racun ne valja. Za "elementarne" procesore= 1 takt= 1 bit. Procesor u jednom taktu "ne vidi" 10 cifri ("okida" se ili na uzlaznu ili na silaznu ivicu), to bi bilo da mu u 1G takta "uguras" 10G informacija.

Zahtevi (naredbe) mogu biti izvrsavani u 1 taktu kloka, ali mislim samo kod risc procesora(Microchipovi PIC, Atmelovi risc procesori), za "ove nase " mislim da treba bar 2 ako ne i cetiri takta (kompleksnije naredbe).
Tako da taj racun nije validan za pricu, prosto ni jedan ni drugi "mezimac" ne rade tako.
Iz drugih razloga je, da kazem "frekventni doprinos" veci kod AMD-a nego kod Intela. AMD ima jednostavnije algoritme... i svako pdizanje frekvencije izgleda "vidljivo", ali za jace aplikacije (kojih nema)...
Tako se i A64 "mucci", a po principu je bolji od svih (sa 32 bita).
Uostalom vidi sta rade 128 (256)-bitne azdaje (GPU) sa 4 ili 8 pipelines, na 300 do 400 MHz. Koju kolicinu podataka obrade..

Poz.

Milan je napisao(la):
Pazi, tada (januar 2003/230€ ) je to bila najskuplja i najbrza memorija po difoltu - znas i sam koja su setovanja.Ovde se ne prica o tome koliko je neki "primerak" mogao da ide jer sve preko difolta je lutrija.Slozices se da samo ovde ima toga da ti, ja ili bilo ko ode kod "snabdevaca sa foruma" i trazi do j@j@ primerak bilo cega. Napolju ako hoces da si siguran da ce nesto da radi moras da platis.Vidjao sam ljude po stranim forumima da kupuju 2-3 T`breda da bi ih mozda usrao primerak!Isto je i za memoriju. Da se vratimo na temu, moj LL specificno ne moze preko 240fsb na najostrijim setovanjima 2.2.2.6 T1,opusteno me ne zanima. Tvoji moduli idu jos vise ali to je isto kao sto je Valek valjda imao Bartona na 2.7/8ghz-a. One in a million baby! Kako si ti dosao do svojih modula,iz radnje mozda? 😉 Tako da ja umesto Vladd-a ti sada kazem, tada je to bila najskuplja i najbrza memorija sigurno.Ako je i bilo skupljih to je par € gore/dole.

Poz.
OK, slozili smo se. Znam ja da su ovi moji C2 primerci nesto bolji (iako imaju *samo* BH-6 cipove 😉), ali me je interesovalo koliko stvarno mogu da izvuku. I to me je interesovalo najostrije, al' ajde, napisao sam "pod bilo kojim setovanjima" zbog njegovog intela 😉 😛

P.S. Naravno da nisam dosao do modula tako sto sam ih kupio u radnji! 😀
Ma, u kojoj radnji je uopste mogao da se kupi bilo koji Corsair u to vreme?!! :d:d

Ali nisam ih JA birao... jednostavno, uzeo sam Acin modul, uzeo sam simpsonov... jer, nije bilo *STA* da se bira - LL-ovi su se pojavili kod nas nekih nedelju-dve nakon toga. Kod nas su u to vreme postojala samo ta dva Corsair-a, uz studentov PC3500 od 512 mega.
Inace, jedan od ova dva PC3200C2 je nesto losiji, Aca kaze da je Bojanov :d:d
Ali, kada se sabere, oba su izuzetna.

P.P.S. I na kraju, koliko ste platili te memorije? Znam da je LL bio nesto skuplji do C2 XMS-a... ali koliko skuplji?
Oni moji su bili nekih 115-120 evra po stiku.

EDIT. Sad procitah tvoj post detaljno, video sam cenu... 😉

Vladd je napisao(la):
Inace ne mogu da probam ovog OCZ sta on moze...
Pa opravi onu moju plocu, pa istestiraj tog OCZ-a! 😀

Ona ploca je fabricki sertifikovana za 250 MHz FSB - bez ikakvih modova... 😉

gx-x je napisao(la):
"Available on the AMD Athlon XP and mobile AMD Athlon 4 processors, QuantiSpeed architecture allows the processor to accomplish more work per clock cycle (IPC) when compared to other competing processors, and achieve relatively high operating frequencies. For these two reasons, QuantiSpeed architecture is the key element that provides AMD Athlon XP and mobile AMD Athlon 4 processors with a “quantum leap” in real-world application performance."

objasnjenje za intelovce:

" Let’s Take a Walk
If a child and an adult are walking together, the child needs to take more steps to keep up with the adult. Since the adult has a longer stride than the child and travels further with each step, the child has to work harder—by moving faster—to try and keep up. The same holds true for processors. Some processors have to move faster (measured in Megahertz or Gigahertz) just to travel the same distance. AMD Athlon XP and mobile AMD Athlon 4 processors are more efficient because, like the adult, they cover more ground per stride, therefore they can outperform a processor that simply moves its legs faster."

😀 😀 😀 😀 😀

edit: :rtfm:

"Dzabe se radujes", kada taj odrasli ne zna gde treba da ide 🙂 . Ovo je klasicna prica kako drugacije nazvati pipelines, valjda ih sramota, prvo su Bartona opteretili sa brdo kessa (kao i Intel), a sada uz 32 bita (sto jeste "revolucija" koju cekamo ocajno), proturaju neinventivan naziv. Mloogo me podseca na Quad-pumped bus (izvinjavam se na asocijaciji) 😉 .

Ipak su momci sto "prave" graficke procesore, posteniji (prema nama), a ovi se reklamiraju k'o Yup.
" A kakav procesor vi koristite?" :d

Poslednja izmena:
glisoni je napisao(la):
Sad će ispasti da sam pričao bez argumenata, ali ne mogu ti dati tačni info o tome. Zimus sam se zanosio sa žestokim OC-om, kada sam uzeo Bartona, ali sam digao ruke od svega (nije da nije moglo, nego sam skontao čemu sve to). Sve jedno, priču koju sam gore naveo sam pokupio sa Amdmb.com Abit foruma: par likova je polemisalo o sindromu da nF2-kama posle nekoliko bios fleshova jednostavno opadne i OC potencijal i mem protok pri jednakim uslovima i jednakim podešavanjima. Sve se dešavalo u vreme dok još nije bilo rešenja za 10x množilac i visoke FSB. Onda se pojavio čuveni TicTac i sredio stvari (na ovom i Abit USA forumu se sav rad odvijao). Poenta je da je neko od tih likova pominjao i neko progranče koje navodno resetuje northbridge registre i CMOS, ali redovno. Ljudi su primetili da i posle fleša i "Load cmos defaults" nega stara setovanja ostanu, da se i mašina prilična zna zbuniti zbog toga.

Sad, koliko ti ovo pomaže, nemam pojma. Probaj search po tim forumima, možda nađeš nešto. A probaj i neki od ovih novih biosa, d23 ili d24 (imaš ih na AMDMB.COM/Abit forum), navodno imaju max performanse.

Ne, ne pomisljam da ti pomenem da pricas bez argumenata, samo sam mislio da mozes da se setis pribliznije sta tacno da trazim. Foum koji si pomenuo pratim (ne preterano detaljno) ali nisam primetio pricu o takvom programu.

Koristio sam BIOS 23, 24...sada sam na 26....uvek ista prica. Btw, moja ploca je Rev 1.2 tako da TicTac BIOS-i nisu za mene.

U svakom slucaju, hvala ti mnogo na trudu.

gx-x je napisao(la):
@tex: Jesi probao recimo 6x236 ? Ono, da rasteretis naponsku jedinicu sa sto manjom voltzom na CPU ? Evo ti jos jedan primer, mozda ti bude koristio, kod mene na 10x200fsb i 2V na chipsetu nece komp da bootuje, na 10x220 sa 2V oće...
dalje, znam da je sa WB-om sve problem sto podrazumeva skidanje stavljanje CPU-a, ali mozda je i CPU "propao" (nisam ekspert ali ona prica o migraciji elektrona koji se krecu arhaicno pa ruse zidove CPU-a 😀 mozda ima neke veze ) pa ako imas neki drugi makar da pozajmis na probu ?? (Ser_Zile ima jedan proc sa kojim nemoze vise od mislim nekih 180 FSB, sa nekim drugim moze, ovaj prvi je TB-b)

pazi, "nesto" jeste :sceptic: , "neko" u systemu je krivac 🙁

Probao sam manje mnozioce, manje i vise napone....sve i svasta sam probao i bez uspeha. 220 MHz i ni Hz vise...dotle radi super, psole puca...🙁

Iskreno, nije mi jasna ova tvoja prica da sa 10x200 i 2V nece da butuje, a sa istim naponom i 10x220 hoce...🙁

Kada bih bio siguran da je CPU u pitanju, kupio bih drugi...ali cinjenica je da on radi stabilno na 2.4Ghz, sto ipak nije malo...

I kod mene ista stvar,prvo sam sa 241 MHz ulazio u Win,a 231 za svaki dan
onda posle nekoliko meseci sam uzeo da isprobam neke BIOS-e i posle toga
na misice 220.E onda sam flesov'o sa onim "Texovim" BIOS-om za
rev 1.2 (moja ploca je rev.2) i sje**o sam plocu pa sam morao da nosim cip na programator,posle toga sa Merlinovim BIOS-om 238 MHz za svaki dan (testirano sa Memtestom).Tako da mozda programator pomogne.

tex707 je napisao(la):
Probao sam manje mnozioce, manje i vise napone....sve i svasta sam probao i bez uspeha. 220 MHz i ni Hz vise...dotle radi super, psole puca...🙁

Iskreno, nije mi jasna ova tvoja prica da sa 10x200 i 2V nece da butuje, a sa istim naponom i 10x220 hoce...🙁

Kada bih bio siguran da je CPU u pitanju, kupio bih drugi...ali cinjenica je da on radi stabilno na 2.4Ghz, sto ipak nije malo...

Probaj da nekoliko puta uzastopno bez restarta programiras BIOS i obavezno ceo da ne ostavlja boot block i slicne gluposti, i obavezno iz DOS-a.

L12 si radio sa zicom (ako sam dobro skapirao), da ti nije slucajno ostalo nesto zice ili laka sa zice ako ga nisi ogulio pre stavljanja zice ??

Probaj da poskidas sve kartice i uredjaje/konektore koji ti nisu neophodni pa vidi da te nesto ne koci od njih.

@Vladd: imas operacije koje traju jedan takt, mada po samom principu dekodiranja instrukcija ti mozes da napravis (proizvodjac procesora moze) instrukciju koja traje 3000 taktova, ali to nema smisla sto su ljudi odavno shvatili kada su napravili pentium pro.
P.S. Da malo si pogresio u kucanju 4B==32b.

Sto se taktova tice, ja mislim da smo svi u pravu 🙂 Prvo da nije onako kako sam ja napisao (prepisao fakticki) onda AMD ne sa PR ratingom nekog brzeg intela ne bi obavljao poslove za skoro isto vreme kao i intel jer je za 1 ghz sporiji. E sad to verovatno nije do takta vec do pipelajnova kao sto Vladd rece. I opet, najbitnije je da je ab-user zadovoljan :d

http://rti7020.etf.bg.ac.yu/rti/ri3aor/docs/Pipeline.zip
Ako vas bas interesuje kako radi pipeline 🙂 Sta znaci duze, sta znaci krace :d

Elem, oko tex-ovog problema. Jeste da je nf7 strava ploca, ali muke koje sam ja imao sa njom, mislim kad se saberu sve sto mi se desilo za vreme koriscenja ove ploce (isto imam rev 1.2) za red velicine prevazilazi sve dotadasnje nesrece u koriscenju kompa 🙂

Recimo, cim sam kupio ovu plocu i t'bred b, staro napajanje je riknulo posle sat vremena :d. A pre toga je besprekorno radilo na msi kt333 + palomino i sve na najvecim naponima koje je taj msi dozvoljavao u biosu. Dakle, naprzeno do daske je bilo 🙂 Medjutim, na nf7 jednostavno ode stari (dobri?) leadman. E sad, zasto sam vam ovo ispricao :d? Pa kad sam uzeo novo napajanje, ploca ni da bekne, ni ventilatori nisu radili. Clear cmos, nista. Morao sam da sve komponente povadim i ponovo vratim u plocu da bi se probudila. Sto bi elektronicari rekli, zalecovalo se nesto, majku mu.

E pa, mozda se i kod tebe nesto zalecovalo 🙂, pa mozda da povadis sve i da vratis nazad 😛

A mozda i ne...

Stojcha je napisao(la):
Probaj da nekoliko puta uzastopno bez restarta programiras BIOS i obavezno ceo da ne ostavlja boot block i slicne gluposti, i obavezno iz DOS-a.

L12 si radio sa zicom (ako sam dobro skapirao), da ti nije slucajno ostalo nesto zice ili laka sa zice ako ga nisi ogulio pre stavljanja zice ??

Probaj da poskidas sve kartice i uredjaje/konektore koji ti nisu neophodni pa vidi da te nesto ne koci od njih.

Probacu ovo sa programiranjem BIOS-a....samo ne znam da li da uvek koristim isti, ili da ih menjam...

L12 je radjen sa "licnom" iz kabla, nema laka, nista nije ostalo sigurno....

Kada bi video kako mi izgleda unutrasnjost kucista, sigurno mi ne bi preporucio da poskidam sve kartice....🙂

ma opizdili ti mosfeti bre, ne daju vise struje kolko su pre davali i to je to...Evo kod drugara, cim digne napon za cpu na 1.95 ili preko toga restartuje mu se kompkonstantno, napajanje mu je chiftek 360W, probali smo i mog tagana i ista stvar, mosfeti su ****** i to je to...***. Nisam ti nista pomogao...

Bad MF je napisao(la):
http://rti7020.etf.bg.ac.yu/rti/ri3aor/docs/Pipeline.zip
Ako vas bas interesuje kako radi pipeline 🙂 Sta znaci duze, sta znaci krace :d

Elem, oko tex-ovog problema. Jeste da je nf7 strava ploca, ali muke koje sam ja imao sa njom, mislim kad se saberu sve sto mi se desilo za vreme koriscenja ove ploce (isto imam rev 1.2) za red velicine prevazilazi sve dotadasnje nesrece u koriscenju kompa 🙂

Recimo, cim sam kupio ovu plocu i t'bred b, staro napajanje je riknulo posle sat vremena :d. A pre toga je besprekorno radilo na msi kt333 + palomino i sve na najvecim naponima koje je taj msi dozvoljavao u biosu. Dakle, naprzeno do daske je bilo 🙂 Medjutim, na nf7 jednostavno ode stari (dobri?) leadman. E sad, zasto sam vam ovo ispricao :d? Pa kad sam uzeo novo napajanje, ploca ni da bekne, ni ventilatori nisu radili. Clear cmos, nista. Morao sam da sve komponente povadim i ponovo vratim u plocu da bi se probudila. Sto bi elektronicari rekli, zalecovalo se nesto, majku mu.

E pa, mozda se i kod tebe nesto zalecovalo 🙂, pa mozda da povadis sve i da vratis nazad 😛

A mozda i ne...

Interesantna stvar...i meni je NF7 spalio Leadmana od 300W...onda je spalio Macrona od 400w....sada imam Enermax od 360W, videcemo dokle ce da zivi. Douse, naponi su sada stabilniji nego ikad.

Mrzi me sve da vadim, mnogo je to komplikovano kod mene, a sve sam to vec i odradio per nekoliko meseci kada sam montirao novi "bacplate" za waterblock...sve radi OK, samo je FSB nizi. Krajnja frekbencija koju procesor dostize u stabilnom radi je cak visa nego ranije (predje i 2430MHz).

gx-x je napisao(la):
ma opizdili ti mosfeti bre, ne daju vise struje kolko su pre davali i to je to...Evo kod drugara, cim digne napon za cpu na 1.95 ili preko toga restartuje mu se kompkonstantno, napajanje mu je chiftek 360W, probali smo i mog tagana i ista stvar, mosfeti su ****** i to je to...***. Nisam ti nista pomogao...

Ne znam da li je ovo slucaj, jer su naponi sasvim OK, cak izuzetno stabilni (od kako sam kupio Enermaxa). BTW, hladim ih dodatno. Restata nema, drze oni i preko 2V, samo FSB vise nece na 236...🙁

tex707 je napisao(la):
Interesantna stvar...i meni je NF7 spalio Leadmana od 300W...onda je spalio Macrona od 400w....sada imam Enermax od 360W, videcemo dokle ce da zivi. Douse, naponi su sada stabilniji nego ikad.

Mrzi me sve da vadim, mnogo je to komplikovano kod mene, a sve sam to vec i odradio per nekoliko meseci kada sam montirao novi "bacplate" za waterblock...sve radi OK, samo je FSB nizi. Krajnja frekbencija koju procesor dostize u stabilnom radi je cak visa nego ranije (predje i 2430MHz).

E pa ja ochekivao da si ti vec probao da povadis komponente :S:

Probaj, verovatno ce da pomogne. Evo ti glup primer za modem: ako mi ode drajver za modem (sto ume chesto da se desi zbog, jelte, mrchkanja sa o/c :d ) onda mi jedino skidanje modema pomaze. Verovatno ga negde pamti ili u BIOS-u ili u NB-u koji inache ima shadow BIOS-a i parametara (ne bukvalno, ali je ovako najlakse za shvatiti/objasniti 😛 ).

Znachi ovo bi bilo dobro da probash (e sad WB je bash smor za skidanje/vracanje ali...).

milenkoc23 je napisao(la):
Auuu, bre ljudi. Oni binarni brojevi sto je Vladd napisao imaju smisla u tome sto P4 ima 32-bitne registre, a A64 64-bitne, sto bi znacilo da P4 kada cita memoriju u registar on cita 32bita, dok A64 cita 64bita, a aplikacije koje su pisane/kompajlirane kao 32bitne imaju sve svoje promenljive max 32bitne.
@gx-x: kako ti mozes da kazes da je neki takt 10-bitni majke ti? Mozes samo da govoris o broju neslozenih operacija koje jedan procesor moze da odradi po taktu, cak je i to promenljivo (znaci zavisi kako u kom taktu), A cela ta prica je way to complicated da bi mogla da se predstavi tako prosto kao sto ti to pokusavas.
P.S. ono sto je Vladd pominjao o pipeline-ovima prescott ih ima cak 31. (lepo je covek objasnio da veci broj pipeline-ova zahteva veci takt procesora, ali je to mac sa dve ostrice, jer u slucaju pogresnog predvidjanja moze da kosta procesor sa do 31 taktom zastoja, pa optimizacija software-a dolazi do velikog izrazaja bas zbog toga)

nadam se da sam bio od pomoci
Koliko pipelines ima Preshot????
Pa nije ti to GPU vec CPU pobogu.
Preshot ima 31 stage pipeline ( not 31 pipelines).
Treba praviti razliku izmedju broja pipelines i segmenata (ala sam se izrazio :d ) pipeline.
Samo GPU ima pipelines sa neznamnijakolikostages :d :d :d

Vladd je napisao(la):
Pa ili nisi dobro procitao ili nisi razumeo procitano. Ako je procesor tridestdvobitni, ne znaci da ne moze da vrsi operacije sa 4 bita 😉 . Znaci njegova REC je od 2 bajta ili 32 bita.

Koliko bita ima bajt???????????????????????
Byte = 8 bits
Word = 16 bits
Double Word = 32 bits
Quad Word = 64 bits

Ne bi bilo lose da se na ovom forumu malo vise povede racuna o onome sta se govori.
Cisto da ne zbunjujemo clanove koji znaju manje od nas "starijih".

tex707 je napisao(la):

E, al me naplašište sa Leadmanom. :zgran:
Ja imam jednog od 350W i bogami, još se drži (bio je na Asusu A7V266-C, pa Soltek neki kt333, pa sada na NF7-S V2.0). Doduše, 12V ume da mi malo padne, do nekih 11,68-69, ali to samo kada pustim žestoki OC plus svi fanovi na 12V 😡 . No, i to je ispod onih +-5%, pa se ne trzam (mnogo).

Nego tex707, naspavaj se dobro pa ipak sedi i rasklopi pa sastavi makinu, iskreno se nadam (i navijam) da će "odlecuje" 😛 (koji izraz).

Stojcha je napisao(la):
E pa ja ochekivao da si ti vec probao da povadis komponente :S:

Probaj, verovatno ce da pomogne. Evo ti glup primer za modem: ako mi ode drajver za modem (sto ume chesto da se desi zbog, jelte, mrchkanja sa o/c :d ) onda mi jedino skidanje modema pomaze. Verovatno ga negde pamti ili u BIOS-u ili u NB-u koji inache ima shadow BIOS-a i parametara (ne bukvalno, ali je ovako najlakse za shvatiti/objasniti 😛 ).

Znachi ovo bi bilo dobro da probash (e sad WB je bash smor za skidanje/vracanje ali...).

Pa kazem ti, povadio sam ja sve komponenete pre par meseci....cak sam i plocu izvadio iz kucista, postavio novi "bacplate" iza Socketa, sa 4 M3 zavrtnja ya drzanje blocka (MNOGO prakticna stvar). Uprkos tome nije bilo nikakvih promena u FSB-u. Ne vidim zasto bi sada bilo promene ako bih opet sve poskudao....🙁

Ono oko uzastopnog flashovanja BIOS-a cu da probam, mozda to nesto pomogne....nadam se da nece da mi "pukne" BIOS pri tome, bas mi se ne nosi na programator.

Nazad
Vrh Dno