Šta je novo?

Kx sound driveri?

borab

Čuven
Učlanjen(a)
29.06.2000
Poena
860
Da li neko od članova foruma, koristi ove drivere za Creative Live karte?
Utisci?

Evo ja ih instalirao pre nedelju dana, i ne svidjaju mi se nesto! Cini mi se da je bas lepsi i jaci na onim original krijejtiv! Dobro ovi imaju dosta nekih podesavanja, pa je moguce da tu nesto moze da se popravi, al' mrzi mene da sve to cackam, tj cackao sam 15-20 minuta i batalio!
U svakom slucaju kada budem formatirao disk ovih dana, vracam se na creative drajvere!

KX drajveri se instaliraju za ljude koji prave muziku a ne za slusanje muzike.
Zato sto KX drajveri imaju ASIO podrsku za Reason,Fruti loops itd.
I druga stvar KX drajveri iskjuce mogucnost 5.1 zvuka i svede ga na stereo zvuk,tjs Creative koristi EMU-cipove to je proizvidjac koji pravi profesionalne zvucne karte.
Tako da nema potrebe instalirati KX drajvere ukoliko se nebavis mjuzom.

Pozz

Evo, ja se ne bavim mjuzom ali su mi sa KX drajverima uši "progledale". Zvuk je jači, čistiji što kod mene smanjuje nivo stresa a samim tim i broj bora :)

Bez zezanja sada...

Preporuka je da probaš ove drajvere. Ako ti odgovaraju i ako ti se čini da stvaraju bolju zvučnu sliku super, a ako ne odgovaraju možeš da vratiš originalne.

Primedbe:
-treba provesti neko vreme i upoznati se sa opcijama i naterati ih da prorade kako želite
-ne ponašaju se isto na svim modelima Sound Blastera. Kod mene sasvim fino radi svih 6 zvučnika (SB Digital 220), a kod drugarice nikako nismo mogli da uključimo rare zvučnike ni posle polučasovnog čačkanja po svim mogučim opcijama. mhz, jesi na ovo mislio kada si rekao da isključuju podršku za 5.1?

Super, oprečna mišljenja. Elem, pa ni sa WindowsXp driverima, nisam uspeo da namestim rear par zvučnika.

Poenta ovih drivera nije neko extra poboljsanje kvaliteta reprodukcije vec smanjena latenca sto je od znacaja za pro muzicke programe...

Delija je napisao(la):
Poenta ovih drivera nije neko extra poboljsanje kvaliteta reprodukcije vec smanjena latenca sto je od znacaja za pro muzicke programe...

Upravo tako.

@Cynic
mhz, jesi na ovo mislio kada si rekao da isključuju podršku za 5.1?[/QUOTE]

Jeste tacno tako,probano na Live-u i Audigy-u. ;)

Poslednja izmena:
mhz je napisao(la):
I druga stvar KX drajveri iskjuce mogucnost 5.1 zvuka i svede ga na stereo zvuk
kX ne isključuju 5.1 mogućnosti. Naprotiv.

A takođe mogu biti jako korisni i onima koji nisu muzičari (iako je tačno da su ASIO i niska latencija njihova poenta). Npr. može se svaki od izlaza posmatrati kao posebna zvučna karta (recimo pustiš nekom film preko tv-outa, a ti radiš na kompu nešto drugo i slušaš muziku preko winampa na slušalicama). Takođe, za svaki izlaz se mogu definisati posebni efekti (imaš par različitih zvučnika za front i rear - front 2.1 a rear mini linija, pa možeš da namestiš za svaki od njih odvojene ekvilajzere, ili, iskoristiš vufer 2.1 zvučnika pri gledanju filma na tv-u - prednji levi i desni kanal pošalješ na zvučnike od tv-a, a takođe i na 2.1 zvučnike uz lowpass filter tako da ti radi samo vufer). Onda fizički i logički raspored zvučnika ne mora da bude isti (od 2.1 zvučnika, mini linije i tv-a se može napraviti 5.1 sistem bez potrebe premeštanja zvučnika po sobi zbog promene konfiguracije).

(Velika) mana je što se gubi podrška za EAX (ono 'velika' je u zagradi zato što to nekom ne mora da bude mana - meni recimo i nije).

Poslednja izmena:
To da se gubi (po)drshka za EAX je (skoro) cista glupost. Iskreno, koristim KX 3536 i gde god je moguce ukljuciti EAX, on je ukljucen i funckionise kako treba.
5.1 se moze podesiti veoma precizno u samom control panelu, a sto se tice uporedjivanja kvaliteta zvuka izmedju obicnih i KX drajvera - NEBO i ZEMLJA.

Bez KX-a sam smatrao Live za krsh, i drzao ga u makini samo da bih imao zvuk u DOS-u, a za sve ostalo sam koristio SoundStorm. Nakon instalacije KX-a, Live je konacno dobio pravu funkciju... ;)

sad cete me naterati da ubodem livea, tamo skuplja prasinu...
jel probao neko YouP-PAX-VI_2.0.exe sad sam ih skinuo ovih dana... znacajno su manji nego ranije (jedno 30-tak puta |>>), pa mi sumnjivo...

Darko je napisao(la):
To da se gubi (po)drshka za EAX je (skoro) cista glupost. Iskreno, koristim KX 3536 i gde god je moguce ukljuciti EAX, on je ukljucen i funckionise kako treba.
To što ti možeš da ga uključiš ne znači da on i radi. A kX definitivno ne podržavaju EAX.

Eugene Gavrilov je napisao(la):
the present driver code already has some kernel-level EAX support, however it is not active, since there's no reverb engine.

jddipqd je napisao(la):
kX ne isključuju 5.1 mogućnosti. Naprotiv.

A takođe mogu biti jako korisni i onima koji nisu muzičari (iako je tačno da su ASIO i niska latencija njihova poenta). Npr. može se svaki od izlaza posmatrati kao posebna zvučna karta (recimo pustiš nekom film preko tv-outa, a ti radiš na kompu nešto drugo i slušaš muziku preko winampa na slušalicama). Takođe, za svaki izlaz se mogu definisati posebni efekti (imaš par različitih zvučnika za front i rear - front 2.1 a rear mini linija, pa možeš da namestiš za svaki od njih odvojene ekvilajzere, ili, iskoristiš vufer 2.1 zvučnika pri gledanju filma na tv-u - prednji levi i desni kanal pošalješ na zvučnike od tv-a, a takođe i na 2.1 zvučnike uz lowpass filter tako da ti radi samo vufer). Onda fizički i logički raspored zvučnika ne mora da bude isti (od 2.1 zvučnika, mini linije i tv-a se može napraviti 5.1 sistem bez potrebe premeštanja zvučnika po sobi zbog promene konfiguracije).

(Velika) mana je što se gubi podrška za EAX (ono 'velika' je u zagradi zato što to nekom ne mora da bude mana - meni recimo i nije).

Onda sam ja probao neke starije verzije koje su to iskljucivale neznam, ili sam ja lud ili mi usi smrde :d
Ali sad stvarno probao sam KX drivere neznam koja verzija davno je to bilo i probo sam ih na Live-u i Audigy-u i prosto se zakljuca opcija podesavanja 5.1 zvuka i advance opcija u Sound and Audio device.

Pozz

Hm...

Attach za mhz.

Prilozi

• kx sound drivers - surround on.png
    kx sound drivers - surround on.png
    7.9 KB · Pregleda: 197
Ok kul vido sam ja to, kazem bilo je to davno kad sam ja probo KX drajvere.
Ovde se ja povlacim iz treada.

Pozdrav.

danijel00 je napisao(la):
sad cete me naterati da ubodem livea, tamo skuplja prasinu...
jel probao neko YouP-PAX-VI_2.0.exe sad sam ih skinuo ovih dana... znacajno su manji nego ranije (jedno 30-tak puta |>>), pa mi sumnjivo...
Probao sam YouP-PAX 2, 3, 4, 5 i neke 1.2 novije (ne secam se sada). Ovi zadnji me nisu odusevili. Za Live-a su mi bili ok 2 i 3, na Audigy je isla petica a ja sam trenutno na najnovijim KX. Sve u svemu bilo sta od gorepomenutih drajvera je mnogo bolje od originalnih, sto se i cuje vrlo lako.

rasa je napisao(la):
Sve u svemu bilo sta od gorepomenutih drajvera je mnogo bolje od originalnih, sto se i cuje vrlo lako.

Moze li ovo malo detaljnije, kako, sta, koliko i sa manje generalizacije?
Probao sam ih na A2ZS i nisam primetio neku extra razliku u odnosu na najnovije creative drajvere osim sto fali eax i sto je DirectSound bugovit, kao i to sto treba da se ubijes da sve podesis kako hoces.

Vazno je napomenuti da ovi drajveri kod Live 5.1 kartica salju po default-u signal na zadnji izlaz za zvucnike. Kod doticnih kartica to je davalo kvalitetniji zvuk jer je prednji izlaz bio realizovan preko STAC9721 cipa (AC97), a zadnji preko nekog boljeg DAC-a. Kod Audigy 2 ZS to najverovatnije vise nema smisla jer bi trebalo da su svi izlazi podjednako kvalitetni.

Istina je da omogucavaju nizu latenciju za ASIO, ali npr. 24/96 recording jos ne radi, a EAX3 i EAX4 nikad ni nece.

Razlika u zvuku je primetna sa bilo kojim od ovih hakovanih drajvera. Nista nije bagovito, tj bilo je kada sam na live-a pokusao da nakacim You-P PAX 5, sto je bilo mnogo za nju. Sve ostale varijante rade, znaci na A1/A2 mozes da kacis sta hoces od drajvera. Moj izbor za YouP-PAX je 5, nema mnogo zezanja oko podesavanja. KX je malo slozeniji i treba se poigrati sa njim, pogotovo ako prvi put radis sa njima. Po defaultu baca izlaz na zadnje zvucnike (prvi konektor s'leva na kartici, crni) dok se moze namestiti i da radi na standardan izlaz (pored njega, zeleni).....

???

Imam Live 5.1 i slusam preko hi-fi pojacala na 2 zvucnika !
da li odgovaraju ovi driver-i KX Project Audio Driver 5.10.0.3537
ili dajte neki link ako ovi nisu odgovarajuci za mog Live.

pozdrav

Nekako mi se ipak najvise svidja da zaobidjem DAC zvucne i da koristim samo S/PDIF, pa pravac receiver. ;)

p.s. Ono sto mi je cudno je da i na tom izlazu ima malo shuma. Na Live!-u vise nego na Audigy-ju.

Baphomet je napisao(la):
Imam Live 5.1 i slusam preko hi-fi pojacala na 2 zvucnika !
da li odgovaraju ovi driver-i KX Project Audio Driver 5.10.0.3537
ili dajte neki link ako ovi nisu odgovarajuci za mog Live.

pozdrav
Trebalo bi da rade ako imas starijeg Live-a. Ako je noviji tesko da ce ici, i verovatno neces moci nista da kacis od ovih haknutih drajvera.

Rasa je napisao(la):
Ako je noviji tesko da ce ici, i verovatno neces moci nista da kacis od ovih haknutih drajvera.
kX nisu "haknuti" drajveri već su pisani od nule.

Što se tiče kompatibilnosti, zar je teško otići na njihov sajt i pogledati listu? :trust:
kX Project -- FAQ (Frequently asked questions) je napisao(la):
Q. Which soundcards can I use with the kX driver?

A. Currently, kX-compatible soundcards include all EMU10k1 and EMU10k2-based PC soundcards manufactured by Creative Technology Ltd. and/or E-mu Systems Inc., including:

The E-mu Audio Production Studio (APS) card
The motherboard models of 10k1 cards (M002, M003 and others)
PCI256 (CT4890, CT4891 and CT4893) and PCI512 (CT4820 and SB0150) including OEM model (CT4790)
The original Live! (CT4620) and Live! Value cards (CT4670)
The Live! X-Gamer, Live! MP3+, Live! Player 1024, Live! Platinum cards (CT4760) and value cards (CT4780)
The Live! X-Gamer 5.1, Live! MP3+ 5.1, Live! Player 5.1, Live! Platinum 5.1, Live! Digital Entertainment 5.1 cards (SB0060, SB0100, SB0102, SB0220, SB0222, SB0103 and SB0105) and Value 5.1 (SB0101)
The generic and custom OEM Live cards (CT4830, CT4831, CT4832, CT4850, CT4870, CT4871 and CT4872)
The Audigy series, including the Audigy MP3+, X-Gamer, Platinum and OEM cards (CT0070, CT0072, SB0090 and SB0092).
Support for Audigy2 series is available for the latest releases of the driver. 24/96 support is under development.

Audigy2 ZS series aren't fully supported at the moment, due to the fact that we do not have an Audigy2 ZS card for testing. However, as soon as we have enough money to buy one, support will be implemented. If you'd like to help, please make a donation to the kX Fund.

The Dell OEM SB Live! (SB020x) is not yet supported since it uses a custom version of the EMU10k1, whose details are unknown. Experimental support may be provided when more information about it becomes available.

7.1?

Zna li neko kako se ponasaju sa 7.1 zvucnim karticama? Odnosno da li postoji podrska za creative Audigy2 ZS kartice?

:type:

Znaci ovi YouP-PAX drajveri su stvarno zmaj! Koliko mi se oni kx nisu svideli, toliko sam odusevljen ovima! Bas je jak, cist, lep, i osecam da mi komsija ispod psuje kevu, zato sto mu je parce plafona upalo u supu!
poz, i hvala onome ko ih je spomenuo u svom postu!

kriv sam |>
sad cu da uglavljujem svoj live, pa da vidim jel puno bolje zvuci od integrisanog na nf8 sa tim drajverima i al621 |>

@2112 ajde daj tacan link za te drajvere.

To su...
ovog puta postoji i instalacija na engleskom (svojevremeno samo na kineskom), a nema one silne glupave sminke, pa su drajveri normalnih 10mb umesto surovih 200...

konacno me nije mrzelo... ubo sam sb u masinu i youp-pax drajvere i progledali mi zvucnici |>> bojim se samo malo da i ne probiju |>> zasad super rade

Nazad
Vrh Dno