Ima još jedna stvar koja nije karakteristična samo za Telekom. Gotovo svi operateri se trude da ne snižavaju cene usluga za one koji imaju minimalne prohteve (a oni proporcionalno dobijenom uvek najviše plaćaju). Eventualno ih nagrade nečim sitnim samo da bi nastavili da im plaćaju identičnu sumu. Ili im daju nešto više za malo veću sumu. Onda korisnik pomisli: "Ja sam super dobio za svoj novac". Međutim, pitanje je koliko ljudi razmisli da li im sve to treba bez obzira što nemaju problem to da plate. Ja ne mogu čudom da se načudim kada se oduševe što im daju neki HD kanal promotivno a on recimo postoji u SD već odavno. Razumem, bolja je slika ali to je isti kanal a i pitanje koliko ga je gledao dosad. I veće potrebe za brzinom su upitne jer neće više biti takvih skokova kao nekad. Sad npr. da odeš sa 100 na 150 to je opet manji procenat povećanja nego nekada sa 20 na 50 Mb/s. Jedino korisno vidim u tom premotavanju sadržaja jer nekome uštedi dosta vremena a može da vidi sve što ga zanima.
Procitati ovaj post, razmisljanje i rezonovanje o trenutnoj situaciji kod nas, za sve nas "prosecne" korisnike interneta u Srbiji vrlo je korisno, posebno ako se odlucujemo za novi ugovor.
Zanimljivo, odgovara mu gospodin (sa pricom o boljem UL potrebnom za slike) koji radi u "nekoj drzavnoj agenciji", tvrdi da ne brani "drzavnu" kompaniju i niko mu ne radi u istoj, razume da je za "prosecnog gradjanina" sve mozda skupo ali eto njemu nije, a nije ni "realno" ako uzmes sve parametre u obzir.
Sto drugi clanovi FORUMA napominju da on verovatno i nije "novojlija" ovde, na to se nije bas osvrnuo.
Ali uredno kaci i dalje obavestenja kako u njegovu zgradu stize optika, ispravlja druge u "tehnickim" nedoumicama, napominje moze da bira (ima SVE u zgradi), al je eto njemu najpovoljniji bas taj "operater".
Koliko se meni cini, tema ovog treda je KVALITETNIJI INTERNET do 2020.
Stize optika (pitanje je kako i do koga), razvija se 4G, razlicita su iskustva korisnika, ali pate se ljudi i dalje sa NEJASNIM ZAKONIMA, UGOVORIMA I UGOVORNIM OBAVEZAMA, ima tredova za sve te teme.
Mogao bi mozda gospodin iz drzavne sluzbe oko toga da pomogne vise, sa svojim razmisljanjem.
Tek kada "Kvalitetniji internet" ne bude obavezno uvezan u PAKETE sa TVom i telefonom za nas "prosecne gradjane", kod svih operatera manje vise, moze se razgovarati o nekom pomaku.
Izkarikiracu malo:
Kada hocu da kupim hleb, ne moram i mleko, a sigurno ne i cigare.
Nije mi potreban "povoljniji paket" za bilo koju kombinaciju ta tri (ili dva), koji me obavezuje da to moram obavezno da kupujem 2 godine.
U redu je da ta opcija postoji, za one kojima je i potrebno, sa nekim povoljnostima naravno.
Meni treba samo hleb, dobar odaberem i platim kolko kosta.
Ako hleb ko mog "pekara" postane los, ja odem kod drugog pa kupim kod njega.
Nema monopola, nema manipulacija.
Kada se to ZAKONOM uredi, (a nece naravno nikad) mozemo poceti pricu o KVALITETNIJEM internetu.
Stigla je i meni "navodno" optika, imam i ja druge opcije na raspolaganju, ali SVE su u nekim PAKETIMA.
Minimum do 10 eura mesecno, dve godine da dajem nekome za nesto sto mi ne treba i ne koristim, ne pada mi na pamet.