Šta je novo?

Kvalitetniji Internet do 2020.- praćenje realizacije projekta "All-IP" transformacije

Jedino ako su vas 350 vezali na 1 vlakno!!!!

Sent from my LG-H815 using Tapatalk

Kad na jednom vlaknu povezes 16 korisnika i svih 16 povuku maximum, dobijas oko 150Mbps (152.5) za DL po korisniku. Odnosno upola manje za UL jer je 2.5/1.25Gbps propusna moc vlakna kod GPON tehnologije.

E sad, koliko je moguce da ce ostalih 15 korisnika sa kojima delis vlakno istovremeno koriste maksimum svog protoka, ne znam.

Sto znaci, da minimalno imas 150Mbps, nikako manje, ukoliko je tacno da mts na jednom vlaknu povezuje maksimalno 16 korisnika. E, sad jedan mali deo linka je potrebno ostaviti za IPTV i VoIP

Ili se za IPTV koristi neka druga duzina talasa (kanal?), a ne ova ista koja se koristi za data saobracaj?

Poslednja izmena:
U jednom kablu ima 8 vlakna znaci 20gbit dl za jednu zgradu od 40 stanova (moj primer) kako god da ga podele bice dosta.

88c9300e7e8ec27cd20f131987e22088.jpg

Sent from my LG-H815 using Tapatalk

Danas su me zvali iz Telekoma da potvrde dolazak tima za uvođenje optike u petak. Tako da... fingers crossed!

Pre par meseci sa slikao banderu gde se kabl jasno vidi kako izlazi iz zemlje i nezasticen ide do bandere.
Sada su ti ormani "mapirani" brojecima (ispisani flomasterom) i prosao sam pored iste bandere, i sve su raskopali da bi kabl uvukli pod zemlju.
Izgleda da su imali prijem radova i da nije proslo.

radovi.jpg

I u Smederevu gde uvode optiku sam cuo od direktora Telekoma da imaju problema za brzinom optike. Pustili su negde probno i ne daje zadovoljavajucu brzinu, ponudili korisnicima umanjenje racuna zbog manje brzine. Kako je to moguce sa optikom ??? Van pameti.

Bežite od mts zar vam to još nije jasno

Послато са SM-G900F уз помоћ Тапатока

Ja sam čuo da treba verovati korisnicima foruma sa 24 i 40 post-ova/komentara kad uzmu da kude uslugu koja praktično nije ni krenula.

Od 2017 u junu su rekli kako će uvesti počeli pre par meseci.Radove izvode razne firme neke koje su se osnovale ove godine .Negde će biti ok negde neće to nije usluga.Cas ima cenovnik čas nema .

Ma u ostalom isključujem se glupo je razgovarali o nečemu kad se vidi da je sve navrat nanos.Izvinite još jednom na mojim komentarama ja sam imao veoma loše iskustvo sa mts .

A eto ja sam živeo na 6 različitih mesta za 6 godina, jedno od njih je bilo van Beograda, ostala različite opštine po Beogradu, i na svih 6 sam imao ADSL od 10/1 do 50/2, sada 40/7, i sa tehničke strane su me ispoštovali maksimalno, koliko je bilo moguće, svaki put.

Jedino im je call centar crna rupa informacija i slično. Zaposleni po centralama i što dolaze da proveravaju kućne instalacije su bili odlični u svom poslu.

Ja danas primetio na relaciji od Batajnice ka Ugrinovcima da uz put na svakih 50-100 metara raskopano i viri okiten/hdpe crevo, da li je to neka priprema za optiku ili nesto drugo, ne znam.

Poslednja izmena:
Kod mene dolaze u četvrtak da montiraju. Videćemo šta će biti... 250/30 + #$&# fiksni telefon = 4199 din

Sent from my Pixel 2 XL using Tapatalk

Ma u ostalom isključujem se glupo je razgovarali o nečemu kad se vidi da je sve navrat nanos.Izvinite još jednom na mojim komentarama ja sam imao veoma loše iskustvo sa mts .

Isključi se iz diskusije jer očigledno nisi kompetentan. MTS kakav god da je, ima najprofesionalniju instalaciju od svih provajdera (što i nije teško s obzirom kakvi su dunsteri ostali i s obzirom da su državna firma).

Juce i danas evo vidim ih povezuju sahte u V. Ilica od raskrsnice sa Ustanickom ka plavom mostu.

Sent from my Galaxy S9+ using Tapatalk

Samo ljudi do 50 postova pljuju ovo. Cak i da nece neko da uzme shta fali konkurenciji ?

Ne fali ništa, samo što sam uveo, nekoliko dana kasnije zakucaju nam iz SBB-a sa njihovom ponudom optike. Mislim da smo i njih pustili u zgradu. Do juče sam imao opciju samo Radijus V. od kada mi je Targo pukao, sada mogu da biram.

Isti odgovor sam i ja dobio pre par nedelja,

Ja sam gore na okretnici 27e 79. Meni rekose iz call centra radovi u toku im pise u sistemu za moju zgradu. A radovi zavrseni u novembru prosle god... Kao stavili me na listu zainteresovanih.

Послато са LG-H815 уз помоћ Тапатока

Ja sam u Ljubise Miodragovica u Mirijevu danas bila devojka da se dogovorimo oko uvodjenja optike, dolaze 21og da me povezu

Počeli su da ulaze u zgrade na Novoj Detelinari.

Sent from my MI MAX using Tapatalk

Ja sam u pat poziciji što se neta tiče. ADSL katastrofa brzina (sa deklarisanih 10 često skinu na 7 Mbps), centrala udaljena, a isturenog stepena ni na vidiku. Alternativa samo 5 Ghz wifi, što mi se ne da zbog dizanja opreme na krov.... Ugovor istekao, i sada plaćam 1700 i kusur za 10/1.. Da li uzeti neki tablet na dve godine i 10/1 za 1549, ili čekati (Godoa) VDSL ili manje verovatnu optiku?... Okolina Subotice je u pitanju, Bajmok, između Subotice i Sombora, glavni optički vod prolazi kroz centar naselja, a kroz moju ulicu optički vod ka graničnom prelazu (bukvalno sa druge strane ulice).
Tehničar reče pre mesec dana da imaju puno problema u Bajmoku sa brzinom, ali da niko na položaju ni prstom da mrdne da to reši.

Sent from my LG-K430 using Tapatalk

Ne fali ništa, samo što sam uveo, nekoliko dana kasnije zakucaju nam iz SBB-a sa njihovom ponudom optike. Mislim da smo i njih pustili u zgradu. Do juče sam imao opciju samo Radijus V. od kada mi je Targo pukao, sada mogu da biram.

Druze u odnosu na Targo koji si imao, kako ti izgleda? Ja sam jos na Targu, na srecu nemam problema, sve radi nesto i ne zurim, cekam da vidim sutra da li ga neko kupuje. Ako nista ne bude od prodaje, ne gine mi MTS.

Radi odlično, da ne ureknem, na Targu sam imao 32/16 paket (davao 34/17 na speed testu), ovde imam 150/20 (daje 152/19.5). Shvatio sam da mi veći paket ne bi ni trebao, većina torenata ne može ni ovo da iskoristi. E sad stvar koju sam primetio, Targo dok je radio stvarno su bili top, neki torenti su uspevali da vuku i do 4 - 4.1MB/s. Ovde sam za sada maksimum izvukao 17.7MB/s. Takođe kada su ovako velike brzine u pitanju, i skida se više fajlova, torent klijent prijavljuje hard disk overload i obori brzinu. Uglavnom treba skidati po 1 do 2 fajla. Ping na MTS-u je odličan, za sada bolji nego na Targu, uglavnom je 1ms (pričam za ovo što pokazuje speedtest ka domaćim serverima, ne igram više online igre pa da kažem). Uglavnom za sada sam prezadovoljan.

I jedna stavr još, uzeti je sa rezervom. Pošto brat u svom stanu ima Orion optiku, internet i tv, a jako kratko sam se igrao sa tim, u početku su brzine bile kriminalne i zvali smo tehničku podršku milion puta i oni stalno nešto pilićare i nameštaju. Nisam imao komp sa gigabitnim lanom da probam njihov 200mbit paket, ali ono što se dešavalo jeste da kada se na njihov ruter nakači par uređaja sve krene da trokira, pa i TV. Ne znam kako su oni to rešili i da li je tv vezan sa internetom pa kada nešto skidaš u punoj brzini da li koči, kod MTS-a ti je TV na zasebnom linku od čini mi se 1gbit i kada skidaš nešto to ne utiče na rad kanala.

Poslednja izmena:
Ne postoji “zaseban link za tv” to ti je što ti je, sem ako ne uvedes dva vlakna i ne uzmeš dva rutera.

IPTV uzima smešno malo protoka...

Takođe kada su ovako velike brzine u pitanju, i skida se više fajlova, torent klijent prijavljuje hard disk overload i obori brzinu. Uglavnom treba skidati po 1 do 2 fajla.
Ово је сигурно решиво, мада није за ову тему. Постави питање у одговарајућој и реши проблем, то није нека брзина која смета хардовима, пре је проблем у подешавању торент клијента.

@Devix89
Zovi prvo STCable i njih pitaj da li imaju u planu da rade Bajmok (ako i imaju to je minimum godinu dana dok bi dobio).
Ako oni nece raditi jedini drugi izbor ti je Telekom koji vec imas.
Mislim da i ako potpises ugovor za 10/1 sa njima i uzmes tablet, ako se stvore uslovi za VDSL/optiku, u bilo kom trenutku mozes da predjes na jaci/skuplji paket.
Na te glavne opticke vodove vas sigurno nece kaciti.
Ima ovde par njih kojima su u bas mala mesta ubacili isturene stepene i dobili bas dobre brzine. Ako se bude nesto radilo kod vas najverovatnije cete i vi dobiti par isturenih stepena.
Ako i vi podpadate pod Suboticki ogranak Telekoma nista me i ne cudi i ovde po gradu se nista nije radilo sto se tice skracivanja parica. Neko je kacio slike da su poceli sa postavljanjem ormarica za optiku ali to je direktiva od gore.

Ja sam u Ljubise Miodragovica u Mirijevu danas bila devojka da se dogovorimo oko uvodjenja optike, dolaze 21og da me povezu
Sad me zvali iz MTS. Kazu stvorili se uslovi za brzinu od 50 (vdsl cekam 3 god. jer nema portova) . Reko ja trazio 150 optiku na spratu mi uvedena. Oni kao pa za 300 dinara vise dobijate 5x brze. Reko znam matematiku hvala. A oni ce - samo to trenutno dok ne dodje optika!? Sta muljaju, koga zezaju, ko ce znati sta se desava. A ti 100 metara dalje mozes....
Ako imas mozda broj te sto te zvala ako je mob. prosledi. Tnx.

Послато са LG-H815 уз помоћ Тапатока

I jedna stavr još, uzeti je sa rezervom. Pošto brat u svom stanu ima Orion optiku, internet i tv, a jako kratko sam se igrao sa tim, u početku su brzine bile kriminalne i zvali smo tehničku podršku milion puta i oni stalno nešto pilićare i nameštaju. Nisam imao komp sa gigabitnim lanom da probam njihov 200mbit paket, ali ono što se dešavalo jeste da kada se na njihov ruter nakači par uređaja sve krene da trokira, pa i TV. Ne znam kako su oni to rešili i da li je tv vezan sa internetom pa kada nešto skidaš u punoj brzini da li koči, kod MTS-a ti je TV na zasebnom linku od čini mi se 1gbit i kada skidaš nešto to ne utiče na rad kanala.

Ako je QoS pravilno podesen, onda IPTV uvjek ima prioritet pre interneta. Na FTTH u vecini slucajeva IPTV ne uzima brzinu od interneta. Neka neko koji vec ima optiku pusti na TVu jedan HD kanal i napravi speedtest, pa proveri dali IPTV bilo kako utice na brzinu.

Nek pusti 4 HD paketa :p dok komšija radi isto + cepa torrent sa 1 Gbps brzinom.

Dok sam imao pristup ONTu, unutar podešavanja je pisao poseban link za IPTV i pisala je brzina koju sam rekao.

Nazad
Vrh Dno