Šta je novo?

Kvalitetniji Internet do 2020.- praćenje realizacije projekta "All-IP" transformacije

Jutros ih zateknem ispred zgrade na Vračaru, provlače optiku za Telekom. Vesnici IT proleća :D
Provukli su na Bezanijskoj kosi još pre 3 meseca a pre 2 meseca uveli u zgradu, kutija mi stoji ispred ulaznih vrata ali još ne uvode u stanove kažu nisu sve provere završili, znači kopanje, busenje i razvlacenje može za mesec ali provere ne mogu ni za dva... I ja sam se obradovao kao ti ali izgleda prerano.

Jesi, za sada provereno SAMO NBG i Mirijevo rade tj pustaju ostali ne jos bar jos koji mesec mozda negde od oktobra krenu ostale da povezuju do tada ova dva dela grada.

Sent from my Galaxy S9+ using Tapatalk

rakovica ulica starca milije kod os nikola tesla juce postavili ormar na ovu betonsku kocku koju su postavili pre dve nedelje (raskopali rupu i ubacili).

Pogledajte prilog 255160

Pri tome zauzeli POLA trotoara.
Ja im to ne bi dozvolio tako da stavljaju.
Eno dvoriste iza ograde, kuc kuc, mi MORAMO kod vas ovo staviti, voljni platiti toliko i toliko svaki mesec u naredne 3 godine, da li moze domacine...?
Kao sto trotoar nije za parkiranje kola, kontejnera za smece i slicno, nije ni za bilo kakve gradjevinsko-energetso-telekomunikacione objekte.

Ako mogu sa pitam... u kojoj ulici na Vracaru ste videli da provlace optiku? Ja sam u Krusedolskoj odmah kod Hrama, od optike ni traga ni glasa.

100/10 ti je po potrebi.
Nema veze gde si vec koliko si blizu centrale, IS i da li ista podrzava vdsl tj da li ima ploce vdsl.

Sent from my Galaxy S9+ using Tapatalk

Moze jedna konsultacija.

Trenutno koristim VDSL 50/2 i sa tim sam skroz zadovoljan. Sinoc je bio decko iz telekoma da pita za saglasnost za uvodjenje optike u stan. Lokacija je Mirijevo. Pa je moje pitanje da li prelazak sa vdsl-a na optiku mene uslovljava na paket 150/20 jer mi on ne treba, ili oni meni sada putem optike mogu da ponude moje brzine koje sam imao i do sad i sa kojima sam i zadovoljan kao i cenom takodje?
Drugo pitanje je savet svih koji su vec izvrsili ove radove, gde je najbolje mesto da se postavi oprema?

Hvala unapred.

meni su rekli telefonskim putem na 0800.. da mogu ostati na istoj brzini 10mb..

To me telefonskim putem i plasi...nema dokaza..Jos neko?

Moze jedna konsultacija.

Trenutno koristim VDSL 50/2 i sa tim sam skroz zadovoljan. Sinoc je bio decko iz telekoma da pita za saglasnost za uvodjenje optike u stan. Lokacija je Mirijevo. Pa je moje pitanje da li prelazak sa vdsl-a na optiku mene uslovljava na paket 150/20 jer mi on ne treba, ili oni meni sada putem optike mogu da ponude moje brzine koje sam imao i do sad i sa kojima sam i zadovoljan kao i cenom takodje?
Drugo pitanje je savet svih koji su vec izvrsili ove radove, gde je najbolje mesto da se postavi oprema?

Hvala unapred.
za pocetak trazi da ti povecaju upload na 8mbps.

Sent from Galaxy S8

Moze jedna konsultacija.

Hvala unapred.

Ne zahteva prelazak na brže pakete. Na optici su dostupni svi paketi. Čak i 10/1Mbps.

Hvala puno na pojasnjenjima ljudi..E sad, gde da im kazem da mi postave ONT. Da li je ok da je postave kod ulaznih vrata posto sam odatle razvukao mrezne kablove ka svim sobama?
Ili ima nekog razloga da se ONT priblizava TV u dnevnoj sobi?

Ja sam na Box3 50/8 I plaćam 3000, kada na to dodam usluge 72 sata unazad, HD paket, dodatni uredjaj i ponekad pickbox zbog serija izadje preko 4000, jeftinije mi je da predjem na optiku 250/30 gde je popust na prvih godinu dana 2899 i gde je sve to uključeno i pri tom se dobiju svi tv paketi HBO, AXN, Pickbox itd... Za godinu dana će optika biti standard - valjda pa će i cena biti spram standarda

Poslednja izmena:
Jutros ih zateknem ispred zgrade na Vračaru, provlače optiku za Telekom. Vesnici IT proleća :D

Друже јеси ли ишта причао са њима или можда овако знаш, кад ће то почети да нуде на Врачару? Ја сам ту негде у твојој близини.

Predpostavljam da je na FTTH (za sada) javna IP adresa?

Posto je na Mirijevu ZTE, mozete li mi reci koji ONT stavljaju..trebaju mi tehnicke karakteristike tog uredjaja?

Sad sam zvao Lelekom na : 0800 100 150 direktno sam dobio službenika.

Mirijevo 16. oktobra. Tražila mi je podatke: broj telefona, ime i prezime na koga se vodi. Čekao sam par minuta da proveri u sistemu.

Tražio sam Box 3, 150/20 down/up net, televizija osnovni paket vraćanje 72sata unazad i 2 uređaja(za 2 TV-a) i telefon. Ona mi je ponudila cenu 4499 i tu stala. Onda sam ja morao da pitam da li postoji 5 meseci za 1. din ili nešto slično. Čekao sam par minuta da proveri i kaže mi prvih 12 meseci 50% off. (prosek za 24 meseca 3374,25 din)

Onda je rekla da ima sve podatke i da će proslediti kolegama koji obavljaju radove, na šta sam ja pitao kada će to biti, ona kaže ne zna, ja zamolim lepo i kažem supruga treba da se porodi uskoro, da li mogu u sledeće dve nedelje da odrade. Onda sam opet čekao par minuta, samo je rekla ponovo da je prosledila kolegama i da čekam da me pozovu.

Instalacije rade od kutije u hodniku do uređaja TV-internet.

To be continued...

Ovaj Lelekom je show!

Pre 20 minuta zvoni mi na vrata promoterka telekoma. Pita me da li sam zainteresovan za optiku. Ja kažem: "Naravno, već sam kontaktirao call centar i rekli su mi da će mi se javiti monteri". Ona devojka zove "team leadera" on kaže: "Nema zakazanih". I tu saznam da ima više timova, neki su in house timovi, koji odrađuju po želji korisnika instalaciju i pedantno. A ovi drugi timovi ga zbrzaju i ne rade dobro.

Promoter mi popunio ugovor, sve kao što sam ranije pisao, samo što je 3 uređaja za TV, ne 2. Kablove provlače po želji korisnika koliko god, gde god. Ja ću tražiti po kabl za TV i internet u dnevnoj, dečijoj i spavaćoj. Počinju sa rupom od 6mm iznad vrata i tuda prolazi optika, ide do telefona a odatle se razvlači po stanu.

Termini se biraju, postoje tri termina dnevno. Pre podne, popodne i posle podne. Ja sam izabrao petak, 16h.

To be continued.

Ovaj Lelekom je show!

Pre 20 minuta zvoni mi na vrata promoterka telekoma. Pita me da li sam zainteresovan za optiku. Ja kažem: "Naravno, već sam kontaktirao call centar i rekli su mi da će mi se javiti monteri". Ona devojka zove "team leadera" on kaže: "Nema zakazanih". I tu saznam da ima više timova, neki su in house timovi, koji odrađuju po želji korisnika instalaciju i pedantno. A ovi drugi timovi ga zbrzaju i ne rade dobro.

Promoter mi popunio ugovor, sve kao što sam ranije pisao, samo što je 3 uređaja za TV, ne 2. Kablove provlače po želji korisnika koliko god, gde god. Ja ću tražiti po kabl za TV i internet u dnevnoj, dečijoj i spavaćoj. Počinju sa rupom od 6mm iznad vrata i tuda prolazi optika, ide do telefona a odatle se razvlači po stanu.

Termini se biraju, postoje tri termina dnevno. Pre podne, popodne i posle podne. Ja sam izabrao petak, 16h.

To be continued.

Aaaa brvo.
Ja sam te radove(razvlacenje kablova) obavio sam ali bih bas voleo da vidim kako ce da ti odrade posao pa da lepo slikas i podelis sa komunom :)

Meni dolaze sledeci cetvrtak u 16:00 Ali jos nisam siguran gde da postavim opremu...Trebaju mi vasi saveti...Pogotovo sto kad sam se useljavao, i ne sluteci da ce doci optika planirao sam ruter kod olaznih vrata odakle sam razvukao mrezne kablove po svim sobama...

Ala ovi na 0800..veze nemaju...kaze mi sad da je na Mirijevu Hua..ali da ona ne zna koji modem se instalira....sine moj...

Izgleda da dok mi/vam a kao sto je Maxxx vec rekao ne dodju na vrata (sto se tice mts-a) od optike nema nista :D

Predpostavljam da je na FTTH (za sada) javna IP adresa?

99% sam siguran da ce FTTH imati javne IP adrese, ipak se to racuna kao premium usluga.
Ako i pocne da im fali adresa, verovatno ce masovno prebaciti xDSL korisnike iza CGNat pa kome bude trebala javna IP adresa ili doplata za staticku ili prelazak na optiku...
Nije mi jasno sto nisu krenuli da implementiraju IPv6 ako nista drugo bar za FTTH korisnike, pre ili kasnije taj prelazak ce biti neizbezan (ali kod nas vazi ono, sto mozes sutra ostavi negde za 2025 :D )
Ako je neko upucen, da li postoje usluge na netu koje ne bi radile preko IPv6?

Evo kako sm ja odradio pripremu za dolazak optike.

Kanalicom dolaze svi mrezni kablovi koji ispod poda dolaze iz svih soba. Na ormanu se vidi plasticno crevo koje ie sprovedeno do poda. Kroz njega ce kada udju u stan provuci vlakno na 1m od poda i tu ide razvodna kutija a iz nje nazad kroz kanal optika gore do ormana i ONT.

Ta njihova razvodna kutija mi je najveca muka. Nikako se ne uklapa u koncept pa sam odlucio da ide nisko iza komode i nece se ni videti.
f6f8891662488be5e2968197c51a90d6.jpg

Sent from my LG-H815 using Tapatalk

Hvala JJOKSA, dakle tebi ce ONT biti ovde na ormaru jel tako? I u njega ces ukljuciti ove mrezne kablove koji su ti tu stigli?

Svi mrezni idu gore. Za iptv direktno u adsl ruter a za racunare u switch pa u adsl.
Bukvalno cu samo da zamenim adsl za ONT i to je to. Samo ona kutija gde prespajaju vlakno ide dole zbog pristupacnoati za montazu.

Sada imam i mikrotik ruter jer njegov wifi radi 12 puta bolje od ovog adsl. Kada dodje ONT videcu kvalitet wifi koji daje pa cu mozda njega koristiti

Sent from my LG-H815 using Tapatalk

Nazad
Vrh Dno