Šta je novo?

Kvalitetniji Internet do 2020.- praćenje realizacije projekta "All-IP" transformacije

Kakva je sada situacija za kucne korisnike u Londonu?
Do pre koje godine sam siguran da ne bi menjao nas net za njihov. Samo im je upload bolji nekada, ali agregacija je pristuna svugde, ako nemas SLA. Tako da sem nocu meni bolje radi nas 50/2 VDSL nego njihov 100/100.

Telekom je imao u ponudi upload boostere 2014. godine do 15Mbps. Korisnicima paketa 20Mbps bila je dostupna upload brzina od 5Mbps (uz doplatu od 290 dinara), korisnicima bržih paketa bila je dostupna brzina uploada 10 i 15Mbps (uz adekvatnu doplatu). To znači da VDSL može da pruži veći upload, ali su posle kratkog vremena (6 meseci) to ukinuli. Od tad sam čuo samo jednog člana ovog foruma koji ima 5Mbps mada nikad nije postavio SS sa svog VDSL rutera. Inače telekom vrlo vrlo teško (ili nikako) daje upload veći od 2Mbps, a da se ne zalazi u vode HSIA (telekomovog optičkog interneta za firme, čije je uvođenje skupo, a i mesečna cena je onako... masna).

Došli smo do toga da mobilni operateri nude pakete od 100-150GB na 4G mreži na kojoj je moguće imati i 40Mbps upload za 1000-2000 dinara. Čak i mobilni 4G flat za 3500 dinara mesečno i to bez UO! Ipak nisam neko ko je spreman da plati 10x više za HSIA, samo da bi imao upload od 10Mbps. Ipak je korisnicima potrebno da imaju veći upload bez plaćanja sumanutih cena i to uz ugovornu obavezu od 3 godine.
Da ne misliš na mene?
vdsl-1.jpg

Čoveče. Pa ti bi komotno mogao da imaš 100/10 Mb/s. Jel ti to imaš VDSL 2 preko optike ili "čist" VDSL 2? Ako je čist vdsl onda verovatno "sediš" na centrali ili si u njoj?!:)

Ja sam i u proslom i u sadasnjem 200+m od centrale, i bez problema 100/30 sam mogao.
Na prosloj sam imao u stvari 100/15 jedan mesec probno (ja hteo da probam kako radi). Ne treba mi toliko upload dovoljno cesto da ga placam pa sam ga otkazao i vratio se na 30/2 (u to vreme je 50/2 bio mnogo skuplji, to je ono pocetak, negde 2013. aprila valjda).

Super. Nadam se da će i kod mene dovući optiku do sela pa onda vdsl do kuće. Operater mi je rekao da će krajem 2018 godine optika biti dostupna na mom broju, ali čisto sumnjam. Ali bih bio zadovoljan i sa vdsl 50/5.:) Sada imam 10/1 kod total tv-a.:-(

Ako ti je rekao opetarer da ce do kraja 2018. biti dostupna optika kod tebe, to ce biti odlicno jer ces moci do 1000/100Mbps (dosuse za malo vise od 8000 mesecno) naravno i nize brzine za manje novca.

Ako ti je rekao opetarer da ce do kraja 2018. biti dostupna optika kod tebe, to ce biti odlicno jer ces moci do 1000/100Mbps (dosuse za malo vise od 8000 mesecno) naravno i nize brzine za manje novca.

Ma i sa 150/20 Mb, a ako izbace do tad još manji paket i taj bi mi bio super. Samo ne više ovaj ubogi 10/1.

Ja nikako ne želim bar za sada da menjam moj paket iz februara 2013te :D Bili su u Januaru da skupljaju potpise za optiku (Miljakovac 1) i navodno kreću od Aprila sa realizacijom. Sadašnje stanje kod mene je sledeće: Screenshot_20180329-003919_Samsung Internet.jpg

Ne mogu da uzmem 100 Mbps, jer mi ovih 5 Mbps uploada mnogo više znače od tih još 50 Mbps downloada. Čekam optiku i ćutim. Dobro je kada imam i ovih 5 Mbps uploada, mogao sam tada da uzmem i 10, ali eto nisam imao tada potrebu za tim.

Cekaj na koju si foru dobio 5 Mbit upload?
Kolko se to placa?

Sent from my LG-H815 using Tapatalk

Zaostavstina upload boostera, i ja sam u takvoj situaciji pa ne smem da prelazim na novi ugovor, ali zato placam 3.5k dinara vec tri godine za 10Mbit upload.

Ve[emoji768 je napisao(la):
sus;5452869]Zaostavstina upload boostera, i ja sam u takvoj situaciji pa ne smem da prelazim na novi ugovor, ali zato placam 3.5k dinara vec tri godine za 10Mbit upload.

Ako si negde gde je vip rasterecen zasto ne predjes na vikend net (4G bez limita) za 3600 ili koliko je vec :)
Imace ul 20-45Mbps

Sent from my iPhone using Tapatalk

Zato sto sam iskreno neobavesten oko 4G konekcije. Kakva je situacija sto se tice paket lossa i slicno? Stabilnost/0 packet loss i upload su mi najbitniji.

• Like
Reagovanja: M J
Ako nista drugo na 4G neces imati javnu IP i neces moci pristupiti svojoj mrezi(kamera, nas...), niti ces moci imati iole ok ratio na peivate trackerima ukoliko ih koristis.
Moj iskreni predlog, ne diraj nista dok ti ne dodje ftth od TS ili bilo kog drugog ISP.
Sve ostalo ima neka ogranicenja po pitanju servisa kojima mozes pristupiti.
Ja bar nikad stabilnih bez ogranicenja 10Mbit ne bih menjao za nestabilnih 20Mbit sa ogranicenjima koje sam nabrojao.
Mozda neko moze.

Vikend Net moze da bude dodatni kada zatreba, nema UO.
Ali kao zamena..nije ni jeftin.

Ja sam ga koristio dok nisam izboksovao simetrični paket na wifi-ju za malo manje pare. Bar ima javnu IP adresu.

Sada ga koristim povremeno kad sam na putu duže vreme po Srbiji.

Što se tiče stabilnosti brzine - upload je neuporedivo stabilniji od downloada. Mnogo se manje koristi upload na 4G-u od strane drugih korisnika. Packet loss skoro da ne postoji, možda neki promil (1 paket od 1000) ali je brzina (naročito downloada) prilično promenjiva u zavisnosti od doba dana. Generalno je ok internet, naravno zavisi od lokacije.

Ono što je bila poenta je da ipak postoje (u skoro celoj Srbiji) rešenja za brži upload (i FLAT rate) koja niti su toliko skupa kao HSIA kod telekoma, niti imaju ugovorne obaveze od 3 godine niti lude cene setupa. Pa samim tim telekom ne vidim da ima razlog da na VDSL-u insistira na bednih 2Mbps uploada.

Poslednja izmena:
Zato sam i rekao ako je na rasterecenim BS-ovima (pogotovo sela) izvlacice odlican protok...
Sto se tice loss-a iskreno manji je dosta i od 1/1000 - toliko manji da ga nisam primetio, ali treba ti dobar ruter (da upozorim da je najskuplji MR200 od tp link poop, osim ako se ne spaja preko LAN) i ocekuj svako par sati kratak DC za refresh sesije (zaboravio sam tacno svako koliko sati).

Sent from my iPhone using Tapatalk

Taj session cutoff postoji i na Vikend Netu?

Danas video radnike kako kod otvorenog sahta pripremaju optiku. Lokacija je raskrsnica Starine Novaka i Kraljice Marije kod Postanske stedionice.

Nisam hteo da slikam samo sam pitao jel to optika MTS-a rekose da jeste. Mada sam prvo pomislio da nema veze sa onim IPAN-om koji je kod mene u zgradi.

@stefkev baci ako znas neku kombinaciju za loto cisto da odigram. :D :d

Poslednja izmena:
  • Like
Reagovanja: M J
Mts Ada wifi, optički link kod aqua ski Screenshot_20180403-191353_Speedtest.jpg

:shock: Au...

Nazad
Vrh Dno