Šta je novo?

Kvalitetniji Internet do 2020.- praćenje realizacije projekta "All-IP" transformacije

Ma da, ekstra ti parametri. VDSL2 uopste nije za bacanje ali su ovi iz Telekoma katastrofalno zakazali sto se tice skracivanja parica na oko 300 metara i ponude paketa npr 15/50, 20/80 i 25/100... A ulaganja na nivou Srbije bi bila par posto od investicije za optiku. Sa paketom od 25/100 koji bi bio svima dostupan bi pokrili potrebe interneta u sledecih par godina za 99.99% stanovnistva.

Generalno im je prva "ideja" bila 30Mbps downloada do svakog. Zato su zakazali.

Srećom drugi provajder (exenet) već gradi GPON mrežu u Pirotu (znam da rade i Leskovac, i da imaju u planu još gradova) i bližoj okolini. Uskoro kreće razvlačenje kablova. Pa mi onda telekom srećom neće biti presudan. Još ako smanje asimetriju sa 10:1 na 4:1, a na PON-u to nije ni najmanji problem. Biće baš dobro.

Poslednja izmena:
Danas vidim u Milorada Jovanovica u Zarkovu da se kopa intenzivno i razvlace kablovi. Celu ulicu su odradili za dan-dva. Jel optika u pitanju, nisam mogao da procitam u brzini ko sta gde?

Dolazio predstavnik Telekoma danas u moju zgradu, nudi optiku. Mi imamo SBB u celoj zgradi, ima li smisla uvoditi Telekomov optički kabl paralelno? Nude instalaciju besplatno do spratova a posle po stanu ko bude hteo, ništa ne uslovljavaju. Dobro je zbog monopola, neka postoji izbor, ali pitam zbog instalacija, namevaraju da iskoriste Telekomove unutrašnje kanale u zidovima gde ide fiksni a navodno ako ne bude moglo da se provuče onda će kao i SBB spolja po ulazu kanalicama da vuku.

Ne postoji nijedan razlog da ne date uvodjene, onda.

@a c a
kao sto kaze alfaunits, ne postoji ni jedan razlog da ih ne pustite da uvedu....
Uvek je dobro imati konkurenciju (mogucnost prikljucenja na vise provajdera), cene ce se menjati pa mozda i budu konkurentni.
Moj poznanik iz inata nije hteo da omoguci STCableu da mu uvedu buzir za optiku do kuce bez ikakvih obaveza jer su mu valjda presekli neki vod ispred pa se zakacio sa njima... I meni su cviknuli fiksni a posle i vodu (popravili oba) ali nisam blesav da iz inata propustim moguci brzi opticki internet po povoljnoj ceni (jos me nisu prikopcali na fiber izgleda da im je zapelo negde sa prikljucivanjem novih korisnika). Isto tako prica se da ce i Telekom provuci svoju optiku kroz naselje, pa nek i oni stave, nije nikakav problem...

U situaciji kad velika većina ne može da bira kablovskog operatera, odgovor na pitanje da li dozvoliti ulazak optičke instalacije u zgradu se, po meni, sam nameće.
Ako nije jasno [emoji5], odgovor je pustite ih u zgradu, optika neće da vas pojede. [emoji3]

• Like
Reagovanja: M J
Ja ih ne bi pustio ni da plate. zakasnili su.
U pravu si, neka njima bude lose sto nece da potrose resurse na korisnika koji ionako nece uzeti kod njih optiku, bitno da ja posle nemam izbora :D
/sarcasm

Kad ce vise Dorcol :(

Pre cu dobiti Flat LTE izgleda :)

A zna li neko kad ce na Zvezdari na Bulevaru biti mts optika..?

Pozdrav
:D

Pa flet sa brzinom 2 Mbps nakon prvih 100 GB imaju 2 (Telenor i VIP) od 3 mobilna provajdera. Prodaju ih naivnima (ili samo ultra-nezahtevnima sa brojem ukućana >= 2) kao "kućni internet". VIP nudi i pravi flat, ali po ceni od 3490 din mesečno.

Ako ne gledaju mnogo video sadržaje koji gutaju gigabajte onda su nezahtevni? Niko ko ima flat paket i ne razmišlja koliko je gigabajta spucao za mesec dana. To ipak ne znači da većina pređe tih 100 GB. A koliko ima samo domaćinstava gde stariji članovi i ne koriste internet. Mora da se prizna da je velika prednost što iako nosi naziv kućni može da se koristi svuda gde postoji 4G signal.

Pretpostavljam da problem kod nas je sto su pustili amere na trziste (prodali njima sbb), svi znaju da kod amera je preskup internet/kablovska. I sad zbog kauboja telekom (Srbija) ne sme da ugrozi njihove interese (u takvom slucaju odmah je jasno zasto su korigovali cenu optike na gore). A koliko moze da bude jeftinije i drugacije pokazao je odavno Targo (rip).

Poslednja izmena:
mozda sto se tice interneta i telefonije.
davno, kad je bio onaj pokusaj prodaje telekoma, pricah sa nekim (mislim da je bio iz radijusvektora), i on mi rece nesto u stilu:
"mislim da bi bilo dobro da se proda telekom, jer je njihov iptv previse jeftin (damping cena), pa ne mozemo da se izborimo"

sa druge strane, i da je iptv besplatan, fale mu mnogi kvalitetni kanali.

Damping iptv?
Moras fixni, jedva 200dim jeftiniji trenutno, a stvarno nista mema da vredi.. mislim ni sjbb ni rv nemanu u osnovnoj ponudi, ali iptv nema aduta.

jest da nema ali moraju svi da plate harac pinku i ostalim.. da ne kazem sta.

Sta, ne moze be, tva ili samo etar?

pa moze se bez tv-a, mislio sam na provajdere. a i ljudi koji gledaju kroz 'etar' (pretpostavljam da mislis na FTA DVB-T2) na neki nacin placaju gledajuci beskonacne reklame. neko rece da je vreme najvrednije sto mozemo da potrosimo...

Te reklame gledaju kako god gledali te kanale.

Ne gledaju, premotaju reklame.

Pozure u budicnost...?
Moze li to tako i kad se gledaju utakmice? :d

Da ne znate kada ce ta optika van Beograda i NS-a. Recimo na jug Srbije, Novi Pazar? Ja nisam primetio da rade ista ovamo kod mene, prrtpostavljam da nece skoro.

Sent from my cool S1 using Tapatalk

Nema od toga nista. Osim uzeg centra grada vrv. To ceka i ostatak srbije..

Послато са SM-G935F уз помоћ Тапатока

Pa ima u Jagodini MTS optika.

To zbog Palme :D

Nazad
Vrh Dno