Šta je novo?

Kvalitetniji Internet do 2020.- praćenje realizacije projekta "All-IP" transformacije

Neka nam na VDSL-u daju 50/5 i ja zadovoljan. Optiku dovelu do zgrade i nista, evo vec tri meseca cekam i zovem da saznam blio sta. Na srecu, nasao sam vas pa vidim da i drugi imaju slican problem.

Ako je istinita vest da mts ide na dobos, moze biti da je to razlog cekanja i uvodjenja optike i obelodanjivanja novih paketa.

A godinu dana ranije, u Q3 2016:

Mobilna telefonija
Telekom - 46% (isto)
Telenor - 32% (za 1 više nego sad)
Vip - 22% (za 1 manje nego sad)

Internet (samo prva tri)
Telekom - 47% (za 2 više nego sad)
SBB - 25% (za 3 manje nego sad)
IKOM - 4% (isto)

Televizija (samo prva tri)
SBB - 48% (isto)
Telekom - 25% (isto)
IKOM - 5% (za 1 manje nego sad)

http://www.ratel.rs/upload/document...ktronskih komunikacija Q3 2016 - latinica.pdf

Dakle, IPTV stagnira, a udeo u fiksnom broadbandu se smanjuje. Mobilna odoleva konkurenciji.

Kod nas u Republici Srpskoj dosta ljudi prelazi na IPTV, jer su sada ubačeni i Sport Klub kanali. Većina raje koristi adsl ili vdsl , jer kod ostalih je internet katastrofa. A mobilnu mrežu sigurno koristi preko 90% ljudi u Republici Srpskoj , inace ona je podeljena po nacionalnom ključu.

... mobilnu mrežu sigurno koristi preko 90% ljudi u Republici Srpskoj , inace ona je podeljena po nacionalnom ključu.

Molim te objasni kako je podeljena...
Da li brojevi mtrs kada odu u podrucje gde nema signala, baznih stanica mtrs, mogu korisnici mtrs mobilne da bez rominga zovu, pricaju, net koriste i isto to obrnuto za ostale operatere na prostoru RS?

Imaš tri operatera u BIH, Mtel, Bhmobile i HTEronet. Svaka grupacija koristi svoj mobilni operater. Srbi 90% koriste mtel, hrvati hteronet a bošnjaci bhmobile. Mogu da koriste bilo gde u BiH, nema rominga. Kod nas još nema 4G , imamo problema i sa 3G.
Partisko zapošljavanje, monopol na svojim područjima je dovelo do toga da imamo oko 10 mbit brzinu neta.

Jasno, znaci da nemaju svi bazne stanice svuda vec dele resurse i kusuraju se medju sobom... s tim da korisnik ne trpi bez obzira gde je, njemu je isto bez obzira kojeg operatera koriste i gde zive.

Da li ima u BL i drugim gradovima RS prodajnih sluzbi BHM ili HTE, odnosno MTRS u obrnutom slucaju po gradovima federacije?

Poslednja izmena:
Našao sam RAK-ov (tamošnji regulator) kvartalni izveštaj za 2. kvartal 2017.
https://www.rak.ba/srp/index.php?uid=1374157608

U njemu stoje sledeći udeli Mtel-a:

Fiksna - u padu, nešto sporijem u poslednjih godinu dana:
Q2 2017: 31,74%
Q2 2016: 32,79%
Q2 2015: 35,18%

Kablovski operateri su dogurali do udela od 14% u fiksnoj telefoniji.

Mobilna - stagnira u zadnjih godinu dana, pre toga je padala:
Q2 2017: 38,78%
Q2 2016: 38,78%
Q2 2015: 40,97%

Za fiksni broadband i IPTV nema podataka po operaterima osim što se može videti da kablovski net daleko brže raste od DSL-a iako je DSL pristup i dalje dominantan, ali u Telekomovim konsolidovanom izveštajima o poslovanju stoji sledeće:

Fiksni internet - raste:
2016: 137.000
2015: 134.000
2014: 124.000

IPTV - raste:
2016: 63.000
2015: 56.000
2014: 44.000

http://static.mts.rs/pdf/poslovanje/KI-mts-2016-1-86-1.pdf
http://static.mts.rs/pdf/poslovanje/konacni-izvestaj-2015.pdf

Poslednja izmena:
Ima u većim gradovima njihove prodavnice, ali sve je to tanko. U mom gradu od 10 000 stanovnika mtel iptv je koristilo možda 10% korisnika ostalo lokalna kablovska i total.
Sada se malo promjenilo na korist iptv zbog promocija i sport klubova. Ali sada i total ima arene sve.

mTel BH IPTV ima SportKlub? A Arene?

Ima i Arene.

Sent from my HTC U11 using Tapatalk

Mislim da su u BiH, zakonski uslovili i da svi opereteri imaju u ponudi i SK i Arene. Tako je i na TotalTV BIH.

Sent from my Mi A1 using Tapatalk

Ma total dobije sport klub po paketu mozda 0.5€, a dok su trazili da im ostali plačaju po 2.5 € .Zato je donjet zakon da svi moraju imati istu cijenu. Vlasnik sport klubova nije hteo posle 2 godine posle sudske presude da im proda sport klubove po toj cijeni. Kasnje su počeli da im plačaju nele penale i ovi su pustili od aprila.Total dobio arene ostali sport klubove.

Zar nije isti vlasnik Total-a i Sport Klubova? SBB?

Jasno, znaci da nemaju svi bazne stanice svuda vec dele resurse i kusuraju se medju sobom...

Bazne stanice su sporedne, mislim da svi pokrivaju sve. Podela je kao i kod fudbalskih klubova i slično. Svako navija za "svoje", a "sve njihove" interesuju samo pare, patriotizam niks.

Iz mog iskustva neka mi smanje download i održe 4:1 odnos dl:up. Još kad se pređe na optiku, pa kome za kućnu upotrebu treba vise od 100mbps download?

Ja koristim 50 dl, sad na novoj lokaciji mi je max oko 3.9dl, i max brzina mi treba 1% vremena korišćenja. Kad bi mi smanjili dl na 20 a stavili 5up, pa ja bi pevao od sreće.

Ako vam treba jak UP imate VIP-ov vikend net bez limita. Up je uvek odlican. Meni je po gradu min 30Mbps up, a cesto bude i 40-45Mbps.
Naravno to zadovoljstvo kosta, ali ko jos to nudi za te pare - mobilni net sa jakim down i up bez limita. Desi se doduse jednom u dva meseca da zeza...

Sent from my iPhone using Tapatalk

Mislim da ne moze biti tv operater vlasnik nekog od kanala. Takav je zakon, ovi iz united grupe su imali povlasceni polozaj. Simbolicna je cijena bila neka za total i telemah.

A gledajte ovo , koliko su smanjili cijenu poziva

U skladu sa Pravilom o izmjenama i dopunama Pravila 67/2012 o modelu rebalansa cijena govornih telefonskih usluga u Bosni i Hercegovini („Službeni glasnik BiH“, br. 55/16), operatori su izvršili usklađivanje cjenovnika prema odredbama Pravila i rješenjima Regulatorne agencije za komunikacije (Agencija) nakon sprovedene Analize Tržišta 7 kojim su utvrđene cijene terminacije (završavanja) nacionalnih poziva u mobilne mreže BiH, i dostavili ih Agenciji na saglasnost. Agencija je nakon sprovedene analize, dala saglasnosti u novembru 2017. godine, na izmjene cjenovnika Telekomu Srpske a.d. Banja Luka, BH Telecomu d.d. Sarajevo i Hrvatskim telekomunikacijama d.d. Mostar, sa datumom stupanja na snagu od 1.1.2018. godine.

Izmjene cjenovnika se odnose na smanjenje cijene poziva prema brojevima mobilnih mreža drugih operatora u BiH, kao i na smanjenje cijene terminiranja nacionalnih poziva u mobilne mreže.

Od 01.01.2018. na snazi će biti sljedeći cjenovnici za korisnike osnovnih tarifnih paketa:

BH Telecom d.d. Sarajevo - Cijena poziva prema brojevima mobilnih mreža drugih operatora u BiH (00:24 sata), za korisnike tarifnih paketa BizPhone30, ISDN BRA Phone8 i ISDN BRA BizPhone20 smanjuje se sa 0,25 KM/min (cijena bez PDV-a) na 0,243KM/min (cijena bez PDV-a), dok se za korisnike tarifnih paketa BizPhone50, ISDN BRA Phone23 i ISDN BRA BizPhone50 smanjuje sa 0,225 KM/min (cijena bez PDV-a) na 0,219 KM/min (cijena bez PDV-a). U sklopu ponude IP Centrex usluge, smanjuje se cijena poziva prema brojevima mobilnih mreža drugih operatora u BiH sa 0,23 KM/min (cijena bez PDV-a) na 0,223 KM/min (cijena bez PDV-a). Za korisnike Multimedijalnih paketa smanjuje se cijena poziva prema drugim mobilnim mrežama u BiH sa 0,25 KM/min (cijena bez PDV-a) na 0,243 KM/min (cijena bez PDV-a).

Telekom Srpske a.d. Banja Luka – Cijena usluga u fiksnoj telefoniji u nacionalnom telefonskom saobraćaju (pozivi prema ostalim mrežama u BiH) se smanjuje sa iznosa od 0,25 КМ/min na 0,243 КМ/min (bez PDV-а).

Hrvatske telekomunikacije d.d. Mostar – Prema cjenovniku, mijenja se cijena poziva prema drugim mobilnim mrežama u BiH. Za privatne korisnike tarifnih modela: Osnovni tarifni model, Basic, Super 50, Super 50 plus, Business, Businnes pro, HOMEBOX BASIC, HOMEBOX, HOMEBOX SUPER, te za prepaid usluge i javne telefonske govornice, smanjuje se cijena poziva prema drugim mobilnim mrežama u BiH sa 0,25 KM/min (bez PDV-a) na 0,236 KM/min (bez PDV-a). Za poslovne korisnike tarifnih modela: Osnovni tarifni model, Super 50, Super 50 plus, Business, Businnes pro, OFFICEBOX BASIC, OFFICEBOX smanjuje se cijena poziva prema drugim mobilnim mrežama u BiH sa 0,25 KM/min (bez PDV-a) na 0,236 KM/min (bez PDV-a). Za poslovne korisnike Net Phone, paketa smanjuje se cijena za pozive prema drugim mobilnim mrežama u BiH sa 0,22 KM/min (bez PDV-a) na 0,206 KM/min (bez PDV-a).

Dalje informacije: Amela Odobašić ili Jovana Vučetić na 033 250 600 ili [email protected]

Nisu smanjili ni 1 fening , to je 0.005 Euro

Poslednja izmena:
Pda, to je odlican nacin da se ne menja trziste novim igracima, jer im ne extremno nepovoljno da udju. I kod je slicno, ali nije toliko visoko.

Ako vam treba jak UP imate VIP-ov vikend net bez limita. Up je uvek odlican. Meni je po gradu min 30Mbps up, a cesto bude i 40-45Mbps.
Naravno to zadovoljstvo kosta, ali ko jos to nudi za te pare - mobilni net sa jakim down i up bez limita. Desi se doduse jednom u dva meseca da zeza...

Imam Telenor Home za jak UL, ali je problem javna IP adresa. Kod Telenor može na jednom apn da se dobije javna adresa, ali onda nema 4G brzine.

Izgleda da moze, neko je pokazao. Isprobaj bas:
- Prikacis se preko fona na 3G-only (posle reseta), ili kako vec dobijes javnu IP
- Resetujes na Auto (ili 3G/4G-only ako mozes)
Video sam javnu IP adresu dobijenu i ostalu na ovaj nacin kod Telenora.

Kad smo dosli do toga da imamo Telenor kao middle ground opciju :) MTS Miks XL sa 100GB kao najjeftinije sada (bez rutera, ali za 1200 se dobiju i minuti), Telenor samo 100GB za 1250, a VIP se igra sa full flat za 3600.

Imam Telenor Home za jak UL, ali je problem javna IP adresa. Kod Telenor može na jednom apn da se dobije javna adresa, ali onda nema 4G brzine.
***a, ili nije napisano ili sam preleteo taj deo sa javnom adresom da vam treba :)

Telekom je na Petlovom brdu postavio nove bandere. Do bandera kabl ide podzemno. Da li je u pitanju optika, ne znam.

Evo par fotki:

IMG_20180114_112044.jpg

IMG_20180114_112214.jpg

IMG_20180114_112302.jpg

Japan scenario incoming... [emoji23]

Videh u NS u strazilovskoj ulici da Telekom razvlaci optiku. Jel' ko upoznat sa razvojem situacije? Ima li korisnika optike u NS-u?

Ja sam samo cuo za Bulevar Oslobodjenja da je dobio korisnike (tu se medju prvim i kopalo), izgleda da se usporilo u decembru i sad oko praznika. Ovde pricam o MTS optici, ne Orion posto oni ironicno imaju vecu pokrivenost.

Znali bi da je optika.

Nazad
Vrh Dno