Šta je novo?

Kvalitetniji Internet do 2020.- praćenje realizacije projekta "All-IP" transformacije

@dejan87dex
jedina razlika je sto je kod FTTC optika blize korisniku, bakarni deo infrastrukture je kraci i samim tim gubici su manji a moguce brzine vece....
Pronalazak optickog kabela je stvarno uvelo ogromnu revoluciju u telekomunikacije, preko optike ti je svejedno da li je kabel 20,200 ili 2000 metara, fakticki su gubici blizu nula....

Ma sve mi je to jasno, nego me zanimao tak prelaz optika/bakar koliko tu gubi nadam se ne vise od 10% u najgorem slucaju.

Prelaz optika/bakar za tebe kao korisnika je totalno nebitan i ne unosi ti znacajne gubitke, pogotovo na malim brzinama (za mogucnosti optike) koriscenim za internet, racunaj kao da ti se nalazi centrala (i nalazi se u nekoj mini formi) tamo gde se zavrsava optika.

Danas sam i ja pitao kada ce se dovuci i do mene, i naravno koji je cenovnik. Dobio sam odgovor "dajte mi vas broj i email, bicete kontaktirani".
U pitanju je live chat preko njihovog web sajta.

Evo da citiram @stefkev i da dam odgovor tako da @stefkev mozes ocekivati odgovor(iskreno ja ga nisam ocekivao)

JR3c672.jpg

Dakle kod mene nista do sledece godine, kako mi je i rekao pre neki dan lik iz Mts a do kraja godine ce biti pusteni NBG, ZEMUN i Mirijevo, zbog velikih zgrada i mnostvo stanova tj potencijalnih korisnika.

Pa dobro sledeca godina nije daleko.
Bar znam da se ne nadam do kraja ove, verujem da ce kod mene biti do Aprila-Maja naredne pa...

Poslednja izmena:
@ SuperStarr vodi racuna gde ce ti biti ONT od optike jer za njega verovatno treba struja, pa neka je blizu uticnice...
Ako treba ti postavi neki bužir da opticki kabl spolja moze kroz zid, hodnik i sl. proci do mesta gde ce stajati ONT.
Uglovi za optiku su veci, lucni, ne mota se "ostro" opticki kabl...
Misli o svemu tome.

Zar nema RV u tvojoj blizini u Borčvilu?

• Like
Reagovanja: M J
Telekom radi FTTH po zgradama, bar po Bgu koliko znam, a mislim i uopšte.
Kabal ide do razvodne kutije u podrumu, odatle se vuče vertikala do poslednjeg sprata, za svakog korisnika po jedno vlakno. Tj zapravo ne celo vlakno nego 1/16 ili 1/32 deo vlakna. XD

Sent from my Nexus 6P using Tapatalk

Evo sta su mi odgovorili kada sam pitao kad ce optika doci kod mene
vziFPeo.jpg

Zbaci stize za 3 godine i 1 dan. ;)

• Like
Reagovanja: M J
How yes no. Bilo im malo da lazu u jednoj poruci, pa su morali da razvuku u dve. Zabole ih bas za Kulu i manja mesta. Ja se nadao da kod mene rade optiku za krajnje korisnike, kad cvrc, to neka magistralna optika.

Pa dajte im br tel linije i mail pa ce vam napisati kad i dal ce vam dati optiku.
Ja tako uradio i dali mi konkretan odgovor kada su zamislili za moj kraj optiku.

Gore sam postavio odgovor.

Sent from my Tapatalk

How yes no. Bilo im malo da lazu u jednoj poruci, pa su morali da razvuku u dve. Zabole ih bas za Kulu i manja mesta. Ja se nadao da kod mene rade optiku za krajnje korisnike, kad cvrc, to neka magistralna optika.

Kopanje za provlacenje optike je proslo kroz centar Vrbasa, Kule i Crvenke [dalje nisam gledao, redovno su sve prekopali i polozili opticke kablove ovog leta]. Tako da, mislim da situacija nije totalno apokalipticna sto se tice makar ove trase.

Bice jednog dana™

Lakse malo sa pitanjima oko optike, ubili ste sajt :)

ccgR9IkuSy9L0rdR6ORGZbsFBYkImr.png

Prilozi

• 2017-09-15 18-58-31.jpg
    2017-09-15 18-58-31.jpg
    85 KB · Pregleda: 104
Poslednja izmena:
Ma mts.rs je redovno nedostupan vec mesecima, svaki treci put kada ga ucitavam on ne radi.

Upravo tako,
njihov sajt je dosta puta kad sam hteo nesto da pogledam bio nedostupan, cist amaterizam....

Ne vredjaj amatere...

Ja im poslao mail danas sa podacima. Valjda će da odgovore.

Sent from my Nexus 5X using Tapatalk

Pa meni su odgovorili, nema razloga da tebi ne odgovore.

Sent from my Tapatalk

Jos da odgovore kada ce poceti da nude te pakete, i da nude te pakete...

Vidi alfa uskoro ce, kampanja je krenula, danas bas na radiju slusao reklamu za mts optiku iznenadio sam se.
Do kraja godine ce biti prikljuceni NBG, Zemun i Mirijevo to je prva faza, druga faza sl godine(gde sam i ja) i treca verovatno one tamo ili kasnije.
Bitno da krecu za najvise 2 meseca.

Sent from my Tapatalk

Evo da citiram @stefkev i da dam odgovor tako da @stefkev mozes ocekivati odgovor(iskreno ja ga nisam ocekivao)

JR3c672.jpg

Dakle kod mene nista do sledece godine, kako mi je i rekao pre neki dan lik iz Mts a do kraja godine ce biti pusteni NBG, ZEMUN i Mirijevo, zbog velikih zgrada i mnostvo stanova tj potencijalnih korisnika.

Pa dobro sledeca godina nije daleko.
Bar znam da se ne nadam do kraja ove, verujem da ce kod mene biti do Aprila-Maja naredne pa...

Isti taj Aleksandar mi odgovorio sa copy/paste porukom :D Pozdrav za Aleksandra, koji mi pride nije odgovorio koji ce paketi biti :D

Pa dobro i verujem da ce veci deo BG biti povezan na ftth sledece godine.

Sent from my Tapatalk

Pozvao sam call centar i postavio par pitanja, vrlo ljubazna ženska osoba rekla mi je da su Box paketi spremni i da će se uskoro pojaviti na sajtu. Nažalost, nije mogla da mi kaže cene i ostale pojedinosti, što najvažnije, ali ono što sam uspeo da izvučem je da će sadašnjim korisnicima Box paketa biti omogućeno da pređu na optiku (ukoliko žele) i to bez potpisavanja nove ugovorne obaveze.

Iskreno, meni ovo zvuči kao isuviše dobro da bi bilo istinito.

Pozvao sam call centar i postavio par pitanja, vrlo ljubazna ženska osoba rekla mi je da su Box paketi spremni i da će se uskoro pojaviti na sajtu. Nažalost, nije mogla da mi kaže cene i ostale pojedinosti, što najvažnije, ali ono što sam uspeo da izvučem je da će sadašnjim korisnicima Box paketa biti omogućeno da pređu na optiku (ukoliko žele) i to bez potpisavanja nove ugovorne obaveze.

Nije tu nista isuvise dobro, po svemu sto smo videli do sada najjeftini "opticki" paket ce biti skuplji od najskupljeg "obicnog", tako da ce jedino moci da se predje na skuplji paket, a to nikada nije bio problem

Ovo za prelazak sam ja jos Martu pisao da moze kad sam potpisivao novu UO isto to pitao zena kaze moze i nastavlja se UO, samo kad sam to ovde napisao neki(necu ga imenovati namerno da nebi tema otisla tamo kud doticni zeli uvek) su tvrdili suprotno itd...
Zasto nebi moglo nastavljas da im placas nema razloga da ne dozvole takav prelazak.

Sent from my Tapatalk

To je opcija koja mi je prihvatljiva dok ne dodje optika. Da idem na VDSL pa da predjem ako mi odgovara na optiku. Zbog onog IPAN-a koji mi je u zgradi.

Meni i odgovara da bude toliko ne volim duze UO. Naravno to tamo negde u martu da krenem jer mi prestaje u maju kod EUnet-a.

Radovi u toku, uzurbano se postavlja optika.IMG_20170916_184004.jpg

Sent from my Tapatalk

I kod nas u zabiti ide reklama na lokalnom radiju, ne pominje se nigde Optika, niti upload niti cene,
"Najbrzi, internet u vasoj kuci SAT SISTEM D.O.O." Nove brzine 10,20, 50, 100, i cak do 400Mb/s
Sada ta kablovska firma nudi Kablovsku TV i Net 4MB/s u paketu za 2000 dinara. 1000 TV i 1000 Net.
kablovska jeste digitalizovana sa 120 kanala i 70 analognih,
Zatim brzina 8Mb , 1600 din 12Mb je 2000 dinara. 16Mb niko i ne dobija jer je preskup.
Sada odejednom preko noci reklamiraju nesto brze i jace naprednije... :wave:

Jel zna neko kakva je situacija u Kraljevu?

Послато са LG-D802 уз помоћ Тапатока

Poceli su do uvode optiku u Staroj Bezaniji (Vojvodjanska i Pere Segedinca) u zgrade kod OS Milan Rakic.

Vrh Dno