Šta je novo?

Kvalitetniji Internet do 2020.- praćenje realizacije projekta "All-IP" transformacije

Nije potrebno sad da čitam istoriju vaših prepucavanja da bih zaključio da ista usluga treba isto da košta u svakom mestu u Srbiji. To što se priča da je jeftinije ulagati tamo gde živi više ljudi - kao da je ponovo otkrivena Amerika, naravno da Telekomu odgovara da pokrije objekte masovnog stanovanja i onda da se hvale kako imaju veliki procenat stanovništva koji može da koristi njihove usluge. Kao još uvek državna firma moraju da vode računa i o manjim mestima i da srazmerno mogućnostima unaprede mrežu koliko je moguće. Niko ne očekuje da će se optika uvesti u selima razbijenog tipa na jugozapadu, jugoistoku Srbije. Ali sva gradska naselja i opštinski centri bi morali da budu obuhvaćeni ovom transformacijom.
Cene optike će verovatno ići nagore kako ne bi morali da smanjuju postojeće cene za trenutnu ponudu interneta.

Za kraj, u vezi Beograda. Šta je čudno tražiti iste ili makar slične uslove života za svoju sredinu? Kada neko npr. pomene: "Zašto sve ide u Beograd?" Jasan je odgovor ako zna kako funkcionišu proces urbanizacije, metropolizacije i sl. Međutim, to nije opravdanje da neke elementarne stvari u 21. veku ne postoje i van Beograda. Potpuno je bespotrebno stvarati neki razdor između Beograđana i stanovnika Centralne Srbije, Vojvodine.
Ne vredi, ne kapiras a i nije tema.
Objasnicu ti u nekoj drugoj temi ako bude otvorena sa tom tematikom.
A i bio bi predugacak moj odgovor na ovo sto si napisao, a kazem otisli bi totalno u off.

Sent from my Tapatalk

Mesta ispod 10 000 stanovnika mogu samo da sanjaju optiku a i kablovsku vecina

Ne mora da znaci...

U nekom mestu malom u Nemackoj pre neku godinu, neko selo i ono ne previse veliko, trazilo da im uvedu bolji/brzi/kvalitetniji internet i niko od nemackih operatera nije hteo, ljudi se dogovorili na nivou sela (nazovimo to mesna zajednica) pod vodstvom mladog i IT obrazovanog coveka koji tu zivi, sproveli "referendum" dali pare (uzeli kredit, sta god) i u svome selu uveli brzi net (optika), kasnije dolazili veliki operateri da to vide ali i mnogi drugi iz malih mesta da uzmu placer i pokazu .i. nezainteresovanim monopolistima ili previse velikim da se osvrcu na sicu...

Da oce mogu svuda da postave optiku, za pocetak idu na sigurno veci gradovi i zgrade.. Targo kad je krenuo imao je optiku u mestima od po 5-6 hiljada stanovnika...
A i dzaba telekomu optika ako ce najnizi paket na optici da im bude 150/20 ili kako vec, a cena visoka... Trebaju im paketi kao ovi manji opticari sto nude da bi gradjani poceli masovno da prelaze kod njih, sa ovim cenovnikom sto im je bio na sajtu mogu da se slikaju, veoma mali broj ljudi bi uzeo to po toj ceni...

Nije problem sa cenovnikom vec sto je upload jadan u svakoj varijanti. Opticari se opasno stekaju sa uploadom, cak ni uz doplatu ne daju jaci upload. Za ove na coaxu i na bakru tek nemam lepo misljenje.

Coax i parica imaju tehnicko ogranicenje sto se Uploada tice. Mozda ne bas 4Mbps ali svakako ne mogu da ponude ni 2:1, a kamoli simetriju.

Ovo na Optici je cista bu_dalastina ali realan prosek na 20-40ljudi ode 50Mbps Downloada i samo nekih 15-20Mbps Uploada u standardnim uslovima (Bez uploadovanja videa/slika/strima).
(Ovo je sa jedne studentske simetricn mreze 50/50).

Naravno da je problem i u ceni, zašto bih ja prešao kod Telekoma a imam 50/25 za 1250 din a za mesec dana postajem gold user za istu cenu a brzina 100/50?

Ja sam im poslao mejl sa pitanjem kako mogu da se prijavim za uslugu, jer je u video klipu navedeno recite DA budućnosti već danas. Imam vdsl, istureni stepen mi je ispod stana i sada čekam odgovor.

Na koji mail si ih kontaktirao? Bas da ih pitam da li planiraju da dovlace optiku u Kulu i kod samih korisnika [kopali su opticke kablove u pravcu Vrbas-Kula-Crvenka pre par meseci].

Novi Beograd, Blok 7A, 8A, "Paviljoni" intenzivno već 2 meseca radi podizvođač "Telekomunikacija".
Uveliko se uvodi i po ulazima.

20170914_182315.jpg

Prilozi

• 20170914_182249.jpg
    20170914_182249.jpg
    955.4 KB · Pregleda: 148
Poslednja izmena:
Ima nas, jos uvek na desktopu..postedite nas krivljenja vratova :)

Danas sam i ja pitao kada ce se dovuci i do mene, i naravno koji je cenovnik. Dobio sam odgovor "dajte mi vas broj i email, bicete kontaktirani".
U pitanju je live chat preko njihovog web sajta.

Poslednja izmena:
Tako sam i ja pre dva dana pitao na live chatu i dobio isti odgovor naravno za 48+ sati mi nije jos stigao odgovor i verovatno nece.
Inace saznah da se prvo radi Nbg, Zemun i Mirijevo i da sam Mts krece u izvodjenje radova pored firmi koje su podizvodjaci radova za njih.
Videcemo.
Ako dobijem mail bas cu ga proslediti ovde.

Sent from my Tapatalk

Naravno da je problem i u ceni, zašto bih ja prešao kod Telekoma a imam 50/25 za 1250 din a za mesec dana postajem gold user za istu cenu a brzina 100/50?

Ti si jedan srecnik i ja ti iskreno zavidim, mislim da to do Panceva nece doci do 2030 god.

sad dovlače optiku i do moje zgrade, kinezi blok70

valjda će moci da se koristi do kraja godine

Poslednja izmena:
BTW, trenutno Telekom od Huaweia ima oko 30mEUR kredita. Ne stoji za sta konkretno, samo da su dugorocni krediti.

Milion stanovnika je plan da se pokrije.
E sad gde ce uvesti oni znaju.
Mislim da nece u manjim mestima uvoditi ftth.

Sent from my Tapatalk

Mesta ispod 10 000 stanovnika mogu samo da sanjaju optiku a i kablovsku vecina

Cena ne moze ici dole zato sto je Telekom dsl monopol a i ako se proda bice jos veci monopolista

Bice zanimljivo kad krene ta optika,mozda se "iznenade" sa brojem korisnika tih ultra mega paketa
Veliku vecinu za...ole za "te megabite",a tek ako treba da se vise plati tu je kraj dileme

Moje selo ima oko 7500 stanovnika. Imamo jednog kablovskog provajdera i vdsl od Telekoma. Ovih dana Telekom razvlači optiku u glavnoj ulici po selu. Jedino ne znam kad će biti puštena optika u rad. Da nije Telekoma manja mesta bi ličila na selo u Somaliji, zato smo verni Telekomu a ne pilićarima.
Srdačan pozdrav.

Poslednja izmena:
Neces ti imati optiku u tom mestu od 7500 stanovnika, mozda vdsl za veci broj vas ali ne i ftth.
Ne isplati se.
To je jedini razlog.
A za ocenu o mts tu se slazem sa tobom.

Sent from my Tapatalk

Neces ti imati optiku u tom mestu od 7500 stanovnika, mozda vdsl za veci broj vas ali ne i ftth.
Ne isplati se.
To je jedini razlog.
A za ocenu o mts tu se slazem sa tobom.

Sent from my Tapatalk

Ja vdsl koristim već dve godine.
Hoćeš da kažem da lažem za optiku?
Ne gleda se to tako dali se isplati ili ne! Postoji nešto što se zove strategijski interes, to vi ne možete da razumete jer niste mrdnuli iz svog mesta. U Švajcarskoj sam živeo u kednom selu baš od 8000 stanovnika, imao sam optiku u kući. Cena paketa 50 franaka tv, telefon, internet. Neke stvari nemaju cenu a to švajcarci jako dobro znaju, hvala bogu malo od te pameti je i ovde počelo da pristiže. Vašom politikom favorizovanja samo gradova dolazi se do toga da su se ljudi selili iz svih mesta u Beograd, N.Sad i Niš. Rezultat toga je napuštanje velike teritorije, ostavljanje praznog prostora za nake druge. Hvala bogu imamo asvalt, gradski prevoz svakih pola sata, sve pogodnosti pa i vdsl. Evo možemo da se kladimo da ću tu optiku koristiti do kraja sledeće godine, garantujem. Tako i treba da bude ako hoćeš da razvijaš svoju zemlju.

Trebam da menjam instalaciju u kući.
Da li da stavljam bakarni kabl (već sam kupio samonoseći kabl za 2 linije) ili da kupim optički?
Možda da li da instaliram oba paralelno?
Ima li nekog ovde ko radi sa time ili poznaje nekog montera, da mi da savet?

Moje selo ima oko 7500 stanovnika. Imamo jednog kablovskog provajdera i vdsl od Telekoma. Ovih dana Telekom razvlači optiku u glavnoj ulici po selu. Jedino ne znam kad će biti puštena optika u rad. Da nije Telekoma manja mesta bi ličila na selo u Somaliji, zato smo verni Telekomu a ne pilićarima.
Srdačan pozdrav.
Kako je došlo do toga da Telekom počne razlvačiti optiku?
Da li ste vi kao stanovnici nekako uticali na to? Pisali peticiju? Prijavljivalji kvarove / prekide na mreži?
Pitam jer živim u Borči, jedno selo nadomak Beograda. Udaljen sam 2300 metara od centrale i jedino što mogu da mi pruže jeste ADSL od 10Mbps koji jedva radi kao 6-8Mbps. Uz konstantno pucanje veze na 1-3 minuta, šum na telefonskoj liniji... I ja sam njihov verni korisnik ali samo zato što nemam alternativu.
Do sada sam upoznao 4 "servisera", uvek im je obrazloženje da je problem najverovatnije u mojim instalacijama. Njihov komentar na to da i ostale komšije imaju problema sa telefonom i internetom je: "neka prijavljuju pa ćemo onda imati u evidenciji da ti nisi pojedinačan slučaj".
Problem je što se ja ovde jedini "borim" sa ovim jer ostali su starija generacija i poprilično su nezainteresovani za kvalitet usluge koje dobijaju. Još pored svega toga i nekako strahuju da se ne pogorša nešto ako budu prijavljivali. :S:
Poenta priče je da bi mi dobro došao savet kako da mt:s-u dam do znanja da je ovde urgentno potreban bolji kvalitet jer ukoliko se pojavi neko sa bilo kakvim paketima (kablovska + internet) ja verujem da će dosta ljudi po isteku ugovorne obaveze da pređe kod konurenata.

Poslednja izmena:
Samo da vam pojasnim nešto što očigledno ne znate. Manja mesta su mesta sa manje od 1000 stanovnika a ne ispod 100 000 kako vi mislite.
I zato i ja kažem: O bože....
Izvinjavam se na off ali ovde fali malo nastave iz osnovne škole.

Uh dobro da si nam objasnio.
Aj sad na temu.
@SuperStarr
Sto bi stavljao optiku, kad i ako dodje ftth do tebe oni ce ti staviti, nema potrebe, a jos si bakar i kupio vec.

Sent from my Tapatalk

@SuperStarr
ako ce ti i dolaziti ftth, to ti provajder uvlaci do rutera, a optika po kuci ti je nepotrebna, kvalitetan i dobro projektovan UTP kabl po kuci ti je ono sto ti treba za net.
A ako si vec kupio telefonski kabel, iskoristi ga i zameni po kuci staru instalaciju, najbitnije ti je da od kutije do rutera (splitera) imas cist neprekinut kabel, a posle splitera razvlaci telefon.

Uh dobro da si nam objasnio.
Aj sad na temu.
@SuperStarr
Sto bi stavljao optiku, kad i ako dodje ftth do tebe oni ce ti staviti, nema potrebe, a jos si bakar i kupio vec.

Sent from my Tapatalk

Zar nije optika do centrale u zgradi, posle nije bitno do stana ide bakar nema tu gubitka nekog ili gresim?

Pa ako pricamo o ftth onda je do samog stana optika.

Sent from my Tapatalk

Slika pozajmljena sa wiki stranice fiber to the x:
fttxxx.jpg
tamno crveno je optika a narandzasto bakar, prve dve slike su razlicite varijante isturenog stepena od kojeg se do korisnika usluga vodi bakrom (parica ili coax).
Treca slika je optika do zgrade, do korisnika ide bakar (UTP coax ili parica).
Cetvrta slika je optika do stana/kuce a dalje se razvodi UTP i WiFi.

@SuperStar
Kako smo to dobili? Au, sve smo pokušavali ali onda smo izvršili pritisak na lokalnu vlast da hoćemo ADSL, na svakom mestu i u svako vreme smo ih pritiskali, uveli su nam ADSL. Onda je bilo nekih problema sa IPTV, pa smo bili ažirni i to prijavljivali Telekomu, naravno i pritisak na lokalnu vlast da problem reši. Tako se poklopilo pre jedno tri godine mišljenje Telekoma da bi probleme sa ADSL umnogome rešili sa VDSL. Kad se to desilo skočio je broj korisnika Box paketa, sada se razvlači optika ali meni nije poznato da je vršen pritisak u tom smeru. Inače kod nas su kablovi ili šta je to već za optiku ukopani pre 12 godina, tako da sad bez kopanja samo provuku sa nekim vakumom i to je to, mema ponovo kopanja da bi seuvela uptika. Duž svih linija u svim ulicama imamo one male metalne stubove sa ormanima gde nas kače za liniju, ne znam kako se to zove ali tu se kopča po deset domaćinstava. Imamo i kablovskog operatera ali to je daleko ispod Telekoma, dok radi tadi a kad ne radi e onda čekaj. A Telekom reaguje odmah, ako treba ekipa doge za dan dva. Mislim da kvlitet usluge ne zavisi samo od operatera nego i od ljudi koji su kod njega zaposleni na toj teritoriji. Ali te prazne kablove što su provukli pre 12 godina i ostavili ukopane mi smo mislili da su ludi, međutim vreme je pokazalo da nisu.

Slika pozajmljena sa wiki stranice fiber to the x:
Pogledajte prilog 236395
tamno crveno je optika a narandzasto bakar, prve dve slike su razlicite varijante isturenog stepena od kojeg se do korisnika usluga vodi bakrom (parica ili coax).
Treca slika je optika do zgrade, do korisnika ide bakar (UTP coax ili parica).
Cetvrta slika je optika do stana/kuce a dalje se razvodi UTP i WiFi.

Hvala za prikaz... dali postoje veci gubici u slucaju FTTN i FTTC sa fotke? Kapiram da je FFTh skuplja varijanta i cisto sumnjam da ce to primeniti svugde...

Poslednja izmena:
Htedoh da te pitam sta ti je FTTM, a ti vec odradio edit.

Sent from my Tapatalk

Poslednja izmena:
@dejan87dex
jedina razlika je sto je kod FTTC optika blize korisniku, bakarni deo infrastrukture je kraci i samim tim gubici su manji a moguce brzine vece....
Pronalazak optickog kabela je stvarno uvelo ogromnu revoluciju u telekomunikacije, preko optike ti je svejedno da li je kabel 20,200 ili 2000 metara, fakticki su gubici blizu nula....

Nazad
Vrh Dno