Šta je novo?

Kvalitetniji Internet do 2020.- praćenje realizacije projekta "All-IP" transformacije

Neka bude ali cena nece biti ista kao do sada za one koji budu mogli/dobili paket sa vecim UL.

Cena će u svakom slučaju da raste, pa eto bar nek za promenu to prati i kršten upload. Malo ko ima (objektivnu) potrebu za 250 Mbps download-a a +15 Mbps upload-a će svako više da oseti svakodnevno nego li +50 Mbps download ubrzanje.

Naročito u scenarijima gde ljudi povećavaju download a i dalje nastavlaju da dele krš rutere sa kojima putem WiFi ne može da se prebaci ni 20-25 Mbps.

ma i da bude 100/50 ili 100/25 bice super. a mogli su se otvoriti malo i za nas na vdsl, da paketi budu bar 100/10 50/5 i najmanji da ostane 20/2. to bi bio neki minimum prihvatljivog uploada.

poslato sa pejdžera

Nece se otvarati za xDSL tehnologije. Jednostavno, ako budu dali veliki upload, to je velika rupa za telekom. U smislu, ako ponude svima 100/20, zakonski bi morali da ispune i onima koji nemaju dobru paricu za te brzine.

Ovako su se zakucali za te brzine, znaju da upload ide vecini korisnika, i ne brinu mnogo oko toga.
Cak i njihova politika je da oni garantuju do telefonske kutije konekciju, a od telefonske kutije je korisnicki problem.

E sad ovako kada ti stave optiku, SAM TELEKOM ti je postavio instalacije, i moraju da ti garantuju brzinu do samog modema, plus optika bez frke moze da izgura 1gbps:1gbps i to da daju svima.
U praksi dobicete oko 900-920 zato sto je ONT obicni huawei plastikaner (od 50 eur) i ne moze da izvrsi agregaciju saobracaja.

Cena će u svakom slučaju da raste, pa eto bar nek za promenu to prati i kršten upload. Malo ko ima (objektivnu) potrebu za 250 Mbps download-a a +15 Mbps upload-a će svako više da oseti svakodnevno nego li +50 Mbps download ubrzanje.

Naročito u scenarijima gde ljudi povećavaju download a i dalje nastavlaju da dele krš rutere sa kojima putem WiFi ne može da se prebaci ni 20-25 Mbps.

Sto se tice cene, ko ima potrebu da kupi brzi internet (kao ja ikom 250mbps) i da pritom plati racun od 40-50 eur, verovatno mu treba i za poslovne svrhe, osim same razonode. (vise sam ga kupio sto ima 4mbps uploada nego 250 mbps downloada).
Sto se tice wifi uredjaja, sta ocekujes u all in one ruterima, imas i wifi rutere koji sad mogu da prebace i po 700 mbps. Mada opet, ako hoces da koristis velike brzine, sigurno neces gurati saobracaj preko wifi rutera, nego ces komp ili lap povezati na ethernet gigabitni. Za mobilne uredjaje ti je i dosta 25 mbps.

Poslednja izmena:
Ma da to naravno, u ovom flajeru što su mi danas dali, a što je već nekoliko forumaša ovde
več postavljalo najavljuju brzine preko 100 mb/s, samo eto sticajem okolnosti ni sami
ne znaju kada će to tačno biti moguće.

media_share_0_02_05_5d990738349c501b5577485415a0.jpg

U kom delu Novog Beograda si?

EDIT: sad vidim da si u 8a.

Nece se otvarati za xDSL tehnologije. Jednostavno, ako budu dali veliki upload, to je velika rupa za telekom. U smislu, ako ponude svima 100/20, zakonski bi morali da ispune i onima koji nemaju dobru paricu za te brzine.
Pa nece ponuditi svima, kao sto ne nude svima VDSL.

Postoji i "ono" "nema tehnickih mogucnosti" pa ce svi koji ostanu na adsl/vdsl jer nisu dobili jos/nikad optiku imati pakete sa malim UL dok ce za ove "naprednije/srecne" biti neki novi paketi sa vecim UL.
Koliki ce biti UL jednog dana kad zazivi optika to ce mo tek da vidimo.
Mozda se iznenadimo, nadam se pozitivno ali nemojte se ni nadati previse da se ne razocarate.

Iksnreo ja sam pozitivno iznenadjen kako je u Hrvatskoj napredovalo, a posto je t-Com vlasnik HT-a, nisam to ocekivao.
Nema nista od toga "moraju svima ponuditi", uvek postoji tu tehnicka mogucnost. Imaju oni probleme zbog toga od nervoznih korisnika, ali ne priznajem da imaju legalnih problema zbog toga, dok ne vidim na papiru :)

Iksnreo ja sam pozitivno iznenadjen kako je u Hrvatskoj napredovalo, a posto je t-Com vlasnik HT-a, nisam to ocekivao.
Nema nista od toga "moraju svima ponuditi", uvek postoji tu tehnicka mogucnost. Imaju oni probleme zbog toga od nervoznih korisnika, ali ne priznajem da imaju legalnih problema zbog toga, dok ne vidim na papiru :)

neces ni videti taj problem na papiru, najdalje sto mozes videti je u ratelovoj prituzbi. Mozes se samo cupati na dobri stari bezobrazluk i pretnju, tada onda obavljaju stvari :)

Onda to nije nikakva obaveza vec nezadovoljni korisnico zar ne?

Pazi, njima je trenutno udarilo u glavu sto ne mogu da se prodaju. Izvalili su da ne mogu da tretiraju korisnike kako tretiraju, zato sto korisnik uvek moze da predje kod konkurencije, iako je
u nekom selu, tipa moze da uzme vip, telenor itd itd.

Poceli su masovno da gube korisnike, ljudi odjavljivaju cak i elementarnu uslugu telefonije. Onda tu imas i problem zastarele tehnologije, gde su pokusali da prenesu vdsl.
Cak i po prici ljudi iz telekoma (koji su bas strucni) rukovodeci kadar je upozoren da ne stavlja vdsl na trenutne instalacije, no ovi su morali to da izvedu zbog EU.

I sta se desava - na masu ljudi jos veca masa pocela da se zali na telekom, tu se pojavila i konkurencija u vidu kablovskih operatera, koji su ponudili vece brzine za iste ili manje pare.
Cak su poceli i da nude telefoniju po utrosku, sto je za korisnike bio hit, ali mac sa dve ostrice.
Ovo im je zadnji korak da urade nesto, inace firma ide u provaliju.
Opet kazem, nije ni Telekom bas za bacanje, gde radi, on je bas stabilan. Adsl sam imao 7-10 godina, nisam imao nikakva pucanja, cak i broj pucanja je bio zanemarujuce mali.
Ali vdsl kada su stavili, blaga katastrofa, opet se vracam na izjavu, ne mogu ni da ponude svima iste uslove, iako su zakonski u obavezi.
Sada to resavaju sa ftth, videcemo dokle ce stici, koliko ce im vremena trebati, kakve su im usluge, kakve pakete ce ponuditi.
Cak cemo i videti kada budu i problemi optickih instalacija kako ce se Telekom ponasati.

Sve u svoje vreme.

Kablovski je konkurencija koliko je i bio pre 5 godina.
To su price za smanjenje cene Telekoma. U prevodu pipi iz vetar bitno:)

Vip ce sa kucnim netom da im otkine dosta korisnika.

Sent from my m2 using Tapatalk

Pa baš i ne znam ko se uklapa u tih 100GB mesečno (a i koliki procenat Srbije ima upotrebljic 3G signal VIP-a a kamo li 4G?), jedino ko živi sam i upotreba interneta mu je = "mail, facebook, youtube", i to da ima krš komp pa da youtube mora da gleda 360p ili 480p stream. Naročito ako VIP to ne daje bez ugovora na 2 godine (ne daje da se uzme samo SIM kartica bez ikakvog uređaja, pa da se ima sloboda da se otkaže usluga kad god).

Evo baš pogledah statistiku za ovaj mesec u NetLimiter-u: 130 GB download, 3,4 GB upload. 56% od toga je torrent. I to je samo statistika za moj komp (na mobilnom imam još 13 GB), a gde je tek burazer koji se ne skida sa Youtube-a i koliko mesečno potroši D3i. I valjda će nekad neko da dođe u goste ;)

Kontam da je za tu "apsolutno nezahtevnu" kategoriju internet korisnika bolji izvor 10/1 flatrate ako radi stabilno nego 20/30/koliko god Mbps izvuče na toj lokaciji sa mobilnim ("kućnim") netom ali koji em nije flatrate em garantovano nije ni stabilna brzina.

Eventualno za studente je OK opcija koji se često seljakaju.

Bas naprotiv, vecina korisnika ce se lako uklopiti u tih 100GB - sigurno je VIP imao neki uvid u to kako da pohvata normalne korisnike, pa cak i YT malo cesce, a da ipak zatvori torrente. I tako je dosao do 100GB. Pretpostavljam naravno, inace bi se znalo javno koliko je prosek potrosnji.
A pokrivenost VIP LTE-a daje im mogucnost da ponude taj net mnogo vecem broju nego sto svi KTV operateri mogu. Jedino Telekom, zbog ADSLa, ima prednost po rasirenosti.

Ja se ipak sa shamanom slazem, lose je to za ljude koji gledaju YT u visokoj definiciji, koji vole da gledaju online filmove HD, koji imaju d3i, kojih u domacinstvu ima vise od 1-og clana, koji bi da torentuju, naprosto 100 gb se brzo "izlize" takvim koriscenjem, a nemali broj tako a oni mnogo mladi jos zesce skidaju, takoreci backup-uju net.
Nije to za kucnu(porodicnu) upotrebu kao primarni net, kao backup DA, ali primarni za vecinu nije.
Za studente DA za njih kao da je izmisljen ovaj paket.

Послато са SM-N935F уз помоћ Тапатока

To je za jednu osobu ok. Kao što je za jednu osobu sasvim dovoljno 20 Mbps brzina neta, i to da ima lufta da paralelno nešto torrentuje i sl (naravno sa podešenim limitom). Masa onih koji ne torrentuju (čak nikad i nisu čuli za to) opet imaju želju da pogledaju barem par filmova mesečno i sami nađu "filmovi sa prevodom" ili kako god imenovan sajt gde to gledaju. A mnogi od njih nemaju uopšte ideju o tome koliko će to zadovoljstvo da potroši MB, niti misle o razlici između Youtube videa koji pušta 720p stream ili 360p. Ko šta radi na laptopovima tako kao "IT neupućenih" likova nalazim redovno instaliran Popcorn Time ili neki od klonova natrpani sa malware :D :D

Ne negiram da stvarno postoje ljudi koji žive sa 15GB Telenor Internetom a da u proseku mesečno ne potroše ni pola, ali to su ono ljudi koji i dalje furaju dumbphone i uče napamet kako se šalje mail :D :D

Vip ima mnogo veću 4G pokrivenost u odnosu na telekom adsl ili kablovske operatere. Npr moja sestra od ujaka živi prema Kosmaju, dakle telekom još uvek ima analognu centralu i kažu oko 2km je od centrale tako da može da zaboravi na adsl. Ima opciju wireless neta 3/1 1200 din. Uzela je vip "kućni" net za 999 din, signal 4G -85 dBm i sve radi kako treba. Tako da telekom može u takvim mestima samo to da reši optikom kao npr u Mislodjinu što su uradili po banderama. Ali je ovaj vip kućni net dobar izbor pogotovo za ruralna područja gde nema uslova za adsl, kablovski net itd.Vip je zaista dosta pokrio sa 4G, a mislio sam da će tako nešto i telekom da ponudi tipa iptv preko 4G mreže itd. Međutim ovo sa optikom je još bolje rešenje, tj najbolje moguće, samo da se završi do 2020te i da sve bude ok.

Sve je super, ali gde ih ima?
I jos jedna zamerka, fali im jedan paket, tacno imaju rupu i veliki jaz izmedju cena po meni fali paket 100/100 i pun pogodak.
Nesto ne vidim ni koji su im kanali?

Послато са SM-N935F уз помоћ Тапатока

@stefkev: *** kako niču te firmice ko pečkurke posle kiše. I to sve fazon 1 firma pod 3 različita imena :D Kad pročitah šta si napisao pomislih da to nije onaj satelitski što sam skoro negde pročitao, ali nije ono je Alfa Telekom.
A ovo tvoje tj Astra Telekom mi deluje da je 100% ista firma koja je pre nekih godinu i po zvala redom na fixni ovde kod nas i po okolnim selima i nudila svoje pakete. To je bilo po fazonu ADSL ili WiFi kako gde šta može i "uskoro ćemo ponuditi i TV ponudu za sad samo net"... samo da su redizajnirali sajt da deluje malo ozbiljnije.

Vrlo lako, a odacu ti tajnu. Zakupe link od kontigenta, lupam 100 gbps, zakupe pravo koriscenje mreze izmedju njih i korisnika. Kupe prava reemitovanja tv programa.
Kupe prava za portovanje telefona od telekoma ka njima.
Ostaje je na njima da izrutiraju, i eventualno pocnu da ulazu u sopstvenu mrezu da smanje troskove rentiranja druge opreme.

Poslednja izmena:
zahvaljujem! :)
p.s cudi me da ti nisu dali huawei ont, posto su od njih uzimalu opremu.

Samo Nbgd. Targo telekom, SBB fiber, telekom fiber, super fiber itd. A ostale delove BG-a ko šiša? To je ono, kada negde nečega ima ima ga ili previše ili nikako. Jedino nama u ostalim delovima BG-a preostaje da se nadamo da će telekom što pre dovući optiku makar tamo gde je vdsl, ili povećati upload za vdsl na bar 10 Mbps. Makar i uz veću cenu ili šta god, jer ionako plaćam 2300 din trenutno za 50/5 sa UB .

cekaj polako, docice i resto Beograda, a i van Beograda.

Veliki problem sa "ostatkom" Beograda je što klasična Turska "kasaba" urbanistički ruinirana, gde nemaš ljudske trotoare pa tako ni opcije da razvlačiš optiku podzemno...
Gradovi i varoši po Vojvodini su kao stvoreni za razvlačenje optike i pružanje usluge preko iste, ima gradova i u cent.Srbiji sa istom predispozicijama, ali to je već neka druga tema...
Sve u Beogradu preko Save i ka jugu i istoku je u velikom problemu...
Naravno da postoji mogućnost razvlačenja optike preko bandera.. Rumunija je živ primer, ali se postavlja pitanje koliko je to "srećno" rešenje

Sent from my iPhone using Tapatalk

Nazad
Vrh Dno