Šta je novo?

Kvalitetniji Internet do 2020.- praćenje realizacije projekta "All-IP" transformacije

nesto je tema potpuo zamrla :) malo se pise gde se radi i kako se radi, ili su ovi totalno usporili ili ljude mrzi da javljaju
uglavnom, tek sada 2020. deluje kao apsolutno nemoguca misija za pokrivanje cele teritorije Srbije

Pa dobili smo nešto kao Australija sa nihovim NBN - trebalo je gpon do svakoga, a dobili smo mešavinu VDSL + gpon + HFC (*supernova).

Čim politika umeša prste u nešto, nastaju veliki problemi.

A ja na selu ni VDSL. Gore nego 2015 kada sam imao 20/2 na VDSL + 2 IPTV STB-a kod Telekoma, sada po najnovijim proverama na VDSL 10/1 Mbps i 1 IPTV STB ili ADSL 10/1 Mbps bez IPTV.

kako to da imas losiju vezu nego ranije, sta se desilo u medjuvremenu?

Послато са SM-G950F уз помоћ Тапатока

Uvedeno grejanje, seceni kablovi... Niko iz Telekoma nece da sredi, po principu dok radi radi...

kako to da imas losiju vezu nego ranije, sta se desilo u medjuvremenu?

Nagruvali korisnika pun k na isti vod, obećali im brzine neostvarive, a sve na uštrb postojećih... Od onog dana kad je moj pametni komšija (pre njega mene odbili za 20Mbps zbog tehničkih nemogućnosti), postpisao 20Mbps ugovor, meni brzina ne ide preko 7... Od 10. A njemu jedva nagurali na 13 bez pucanja. Žalio sam se 3x, dođu provere, dignu u centrali na 10, naguraju se greške i centrala automatski spusti na 7 bez grešaka...tuga.

Sent from my LG-K430 using Tapatalk

Kod nas u centru nece da puste, kazu nema portova, a u vise zgrada gledam kod ljudi, svi mogu 100/10 (mozda ne bi svi mogli sa IPTVem, ali mogu tu negde 100/10)).

Tamo gde nema konkurencije i zarade se i MTS jedva trudi (barem postoji..).
Tamo gde ima zarade - MTS ne sme da bude konkurencija :)

Naravno, uvek su pare u pitanju, što više uzeti a što manje potrošiti.

https://www.blic.rs/biznis/vesti/ljajic-stvaramo-uslove-da-2020-krenemo-sa-5g-internetom/7ynf113

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić izjavio je
"Što se tiče Srbije, mi već radimo na izgradnji telekomunikacione infrastrukture i tu je naš ključni partner Huavej. Radi se o projektu od 150 miliona evra koji je u toku, i do sredine sledeće godine 750.000 domaćinstava u Srbiji će biti povezano sa optičkom mrežom, a samim tim dobiti i mogućnost brzog interneta. Na taj način mi stvaramo preduslove da počnemo 2020. sa 5G tehnologijom

Prema poslednjim informacijama, do sredine sledeće godine 30 % domaćinstava će imati pristup optičkoj mreži. Dok su 2016. god. govorili da se završetak radova očekuje do 2020. godine, kad bi cela Srbija trebalo da bude pokrivena najsavremenijom fiksnom mrežom i kvalitetnim internetom. :D

Да ли је неко у току како је то урађено на западу? Да ли и сва села по Немачкој или Француској имају обавезну оптику или ни тамо није баш баш покривено? Сећам се времена 56к модема када сам читао да је и преко баре то покривено само у већим градовима а да мало мањи још гурају 2400.

Ipak je ovo Srbija a ne Emirati.
Optika u baš celoj državi (u svim naseljima sa preko recimo 3000 stanovnika) će biti kad i metro u BG (i tunel kroz Frušku Goru :d ) ;)

@calexx: Nemaju, ali tamošnji političari sigurno nisu tako nešto ni obećavali da će da završe u narednih "2 do 3 godine".

Poslednja izmena:
Па нека обећавају и испуне део, неки ни оволико нису обећавали. А према неким порукама на другим форумима, овде интернет уопште није гори него на западу па макар и не било како је обећано. Не би требало заборавити у каквом је стању све ово било до скоро па чак и какво је стање било на почетку ове теме а делује ми да на крају неће да буду покривена само мања места и села а већи градови ће да буду по плану.

Део поруке са другог форума са почетка овог месеца, ваљда нећу да прекршим неко правило тамо или овде:
Optički kablovi nisu svugde dostupni i većina ljudi su ograničeni na VDSL 50 / 10 ili u gradovima na kablovski 100 ili u najboljim slučajevima 200 Mbit konekcije (download).

Ko ima uslove za optiku, ima ok / dobre ponude: https://www.ewe.de/internet. Ali ovo na primer nije dostupno u mom kraju Hamburga.
Хамбург баш и није забачено село. ;)

Da li na zapadu imaju telefonske dvojnike još uvek? U mom selu je bar 40% dvojnika, jer fiksna mreza je iz 80-ih godina i nemaju dovoljno parica za sve korisnike. A da bi prebacili telefoniju preko interneta, kao što imaju u planu, moraju prvo dvojnike da reše.

Upoznaj prave Nemce, pa onda statistika ...pusti gastose :d

evo npr sestra i zet u manhajmu, u centru grada.. prvo su bili u nekoj starijoj zgradi i tu osim kablovskih kanala nisu mogli nista drugo da imaju, jedino neki spori internet, oko 15-20mbps. sad kad su se preselili u drugu zgradu, imaju brz net, nesto oko 300 mbps, medjutim iz nekog razloga to veoma cesto ne radi. po selima je uglavnom losa situacija i retko gde moze preko 20 mbps, kao i kod nas.

S obzirom na standard Nemačka ima poprilično lošu internet infrastrukturu...

Poštovanje svima i srećni praznici. Uveo sam pre neki dan mts optiku, pa me zanima sledeće. Gde mogu naći lozinku za root pristup modemu koju sam nekada koristio na adsl modemima? Sada imam Huawei HG 8245H i pass koji je onaj monter kucao je telekom-telekom, ali to nije root password. Da li neko zna ili moram juriti crne veze da dođem do tog pass? :D Hoću da podesim neke stvari i da otključam portove za iptv da imam i net na njima.

Moraće da radi veza u Telekomu. Još uvek nije javno poznat admin login kao što je bio slučaju sa ADSL / VDSL ruterima.

Da gledaju video streaming sadržaj koji su legalno iznajmili ;)

Za to ti ne treba vise od 50 Mb/s. Sto se danas ni ne smatra "brzim internetom". Ovo smatram dovoljnim za jednu osobu, ako je vise osoba u pitanju onda se za toliko i povecava brzina da bi bila dovoljna, samo pitanje je koliko ce sve osobe gledati 4k stream u isto vreme na svojim uredjajima, ja bih rekao ne toliko cesto... ;)

Ima i onih koji povremeno rade od kuće, njima je bitan brz net, uključujući upload. U stanu koji firma iznajmljuje u Nemačkoj smo imali par desetina Mbps DL i 2-3 Mbps upload. Brzina je dosta varirala, nikad nisam shvatio koliko je nazivna brzina. Vlasnik stana je jesenas pitao da li smo zainteresovani za optički net pošto je trebalo uskoro da bude moguć. Grad je veličine Novog Sada.

Jel ovo optički kabl (taj najniži što je namotan u krug)? Ako nije ima li neko ideju šta je u pitanju?
bandera_01.jpg

bandera_02.jpg

Primetih da u 99% slučajeva da "idu" po bandera sa stujnim kablovima (nekih pola metra niže u odnosu na ove za struju) iako sa druge strane ulice postoje bandere po kojima ide kabl za fixni.
Koliko sam uspeo da prometim kad prolazim ima ih samo u glavnoj ulici (= put između Rume i Inđije; u toj ulici je i naša centrala) i u bočnoj ulici koja vodi ka susednom selu (Donji Petrovci). U mojoj ulici koja je na suprotnom "kraku" na toj raskrisnici sa glavnim putem nema tih kablova.

To selo do pre koji mesec nije imalo tehničke uslove za ADSL (= nije išao podzemni optički kabl do tog sela) a sad je to konačno stiglo... tj znam da su neki kućni prijatelji uzeli Box paket.

Meni liči na fiber kabl...

Dok se ne vidi oznaka na njemu iz daljine moze da bude svasta, ali najverovanije je opticki jer se ni na jednom drugom tipu kabla ne ostavlja toliki namotaj koji je potreban za kasnije splajsovanje...

Ne znam da li je, ali vidim ovih dana ogromne koture takvih (mozda i malo debljih) kablova po celom Dorcolu, a nista drugo nema sanse da rade, raskopali su pola ulica, ni za dzipove vise nisu :D

Moze biti da je za 5G evo slika bandere gde je 5G ima isti takav kabl na vrhu shutterstock_1014932728.jpg zato se i seku drveca svuda jer smeta 5G signalu i 5G ne moze da dobaci daleko pa moraju svuda da postavljaju ova cuda.

Poslednja izmena:
@akki: Pa ono, ne znam šta bi po selu razvlačili (struju svi imaju, fixni koji nemaju nemaju ga od 90-ih kad su dolazile izbeglice i iako sad na našoj centrali ima "portova" stav Telekoma je bio da neće da dalje razvlače nove kablove za fixni)... a i za koga / za šta. Prvo sam pomislio kad sam primetio to da visi po banderama koje idu prema Inđiji da su mooooožda duvukli tako optiku do pilane koja se nalazi na izlazu iz sela... pa sam kad sam prolazio kolima u kontra smeru pratio baš kuda ide i skontao da skreće baš prema tom selu koje je nedavno dobilo DSL & MTS IPTV. Pa sam pretpostavio da su verovatno tako nadzemno "dobacili" internet do tog susednog sela.
Doduše na tom kraju sela je mlin.

Ništa drugo od nečega približnog kategoriji "fabrika" / "profitabilan biznis" ovde ne postoji. Kod mlina je valjda (nisam siguran) postavljen i predajnik nekog WiFi provajdera.

To su prve ideje koje su mi pale na pamet.

Takve stvari primetim kad zveram okolo dok šetam psa, ili kad se sam šetam :d. Po periferiji sela na temu fixne (a time i internet infrastukture) primetih samo da su postavili malo betonskih bandera umesto drvenih i da su kanda malo "pretresli" / izmenjali one plastične kutijice na vrhu bandera za fixne. Po tom pitanju je moja ulica ubedljivo najgora... ništa nije čačkano.

@Gwynbleidd : Ma samo kad "jeste" 5G (ako nisi mislio na 5GHz WiFi) u mestu gde sva 3 mobilna provajdera još uvek nemaju ni 4G signal :d
A i u čitavoj ulici nema ništa od takvih "ukrasa"... samo kabl ide čitavom dužinom i svakih X bandera ostavljen tako višak namotan u krug. Nisam prošao samo zadnjih ~150m te ulice prema mlinu... posle mlina ide pruga pa put ka selu koje je dobilo DSL nedavno.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno