Šta je novo?

Kvalitetniji Internet do 2020.- praćenje realizacije projekta "All-IP" transformacije

Neki su vec uveli i koriste MTS optiku, ali to je mizeran broj korisnika :( Verovatno imam vise racuna u bankama nego oni korisnika ;)

Nezvaničan info je da trenutno još nije odlučeno (van Beograda) ko će u ime Telekoma da radi instaliranje optike po horizontali od optičkih ormarića po vertikalama do i u stanove korisnika . Da li će Telekom obučiti postojeći svoj kadar ili će u zavisnosti od lokacije angažovati treće lice (firmu) .

O ovome sam govorio i ranije tu na forumu, i da odluce sutra da krenu prikljucenja, nema ko da ih odradi...
Postojeci kadar koji odradjuje posao na terenu je jako mali u odnosu na broj zaposlenih u firmi i ovako su prebukirani sa poslom.
Firme angazovati za krajnja prikljucenja korisnika je jako upitno i sto se tice kvaliteta obavljenog posla a i kapaciteti tih firmi su mozda 10 posto od potrebnih.
Npr Novi Sad, kada krenu ozbiljno sa prikljucenjima, potrebno je bar par desetina ekipa da bi posao isao iole pristojno i donekle pratio potraznju. E sad zamislite logisticki "nightmare" izmedju Telekoma i drugih firmi podizvrsilaca za svaki radni nalog od izdavanja, pracenja realizacije, zavrsetka posla, mogucih reklamacija....

A kako bi se izvukao profit Telekoma inace, da se nesto stvarno odradi?:)

Meni sutra ugrađuju optiku, do duše već imam sve razvučeno od Targa tako da će doći i samo provući kablove i povezati. Vi zaboravljate da su kod nas do sad svi mogli da uvedu neki TV paket ili internet samo na 24 meseca ugovor, ne mogu svi samo da pređu kod MTSa, moraju da čekaju da im istekne prvo ugovor. Zato neće biti bog zna kakve gužve već sve postepeno.

Pa sta je problem sad mozes da raskines UO bez problema, bez da placas penale.
Tako da to ne pije vise vodu.

Sent from my Galaxy S9+ using Tapatalk

Pa sta je problem sad mozes da raskines UO bez problema, bez da placas penale.
Tako da to ne pije vise vodu.

Nije tacno da je bez penala, zavisi kakav ti je ugovor. Ako si npr. dobio tri meseca po 1 dinar na pocetku moraces da ih platis.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Evo šta sam dobio kao odgovor na pitanje kada će optika biti dostupna na selu.

Krajem prošle godine je počela optika da se radi tako da očekujemo u toku sledeće godine da se rekonstukcija proširi i na prigradska naselja i sela koja su zainteresovana za optiku

Nije tacno da je bez penala, zavisi kakav ti je ugovor. Ako si npr. dobio tri meseca po 1 dinar na pocetku moraces da ih platis.

Tacno je, kad kazem bez penala to se misli da placas penale do 24 meseca, kako je bilo do pre nedelju dana.
Ne pratis na casu, a svi znamo da placas razliku do pune cene za one mesece koje si koristio uslugu.
Mislim da si pokusao da budes pametan, al neuspesno.

Ja sam se prijavio kada su delili prve flajere pre godinu dana, i tada su mi rekli da je zahtev evidentiran. Još pre 3 meseca je cela zgrada odrađena, ali tu se stalo. Izgleda da čekaju nešto/nekoga.

Tacno je, kad kazem bez penala to se misli da placas penale do 24 meseca, kako je bilo do pre nedelju dana.
Ne pratis na casu, a svi znamo da placas razliku do pune cene za one mesece koje si koristio uslugu.
Mislim da si pokusao da budes pametan, al neuspesno.

Aha penali su samo kad placas do 24, a ovo se verovatno naziva nagrada za raskid, a ne penali, izvini.

Aha penali su samo kad placas do 24, a ovo se verovatno naziva nagrada za raskid, a ne penali, izvini.

Duhovito, zna se na sta se misli kad se kaze placanje penala pre isteka UO.
Tebi je isto recimo da si bio povlascen 3 mes X 1, a full cena je recimo 1500, sto dodje manje od 4500 i resis se "bede" jer recimo hoces na optiku gde BTW opet imas u paketima po 1 din na 3 mes, dakle nista ne gubis finansijski si na 0, umesto kao do pre nedelju dana 1500X21=31.500 i to je tebi isto
0=31.500 Bravo, zanimljiva racunica, samo sto dok sam ja isao u osnovnu gde se i uci sabiranje, oduzimanje, mnozenje i deljenje, sto jeste bilo iskreno u PROSLOM veku, pa se mozda ova vasa novo milenijumska racunica vas koji ste ocigledno zavrsili OS u 21 veku, malko drugacija.
Priznajem, mozda mi "old school" fosili stvarno i ne znamo matematiku, ili pak obrnuto?

Izvini...

Duhovito, zna se na sta se misli kad se kaze placanje penala pre isteka UO.
Tebi je isto recimo da si bio povlascen 3 mes X 1, a full cena je recimo 1500, sto dodje manje od 4500 i resis se "bede" jer recimo hoces na optiku gde BTW opet imas u paketima po 1 din na 3 mes, dakle nista ne gubis finansijski si na 0, umesto kao do pre nedelju dana 1500X21=31.500 i to je tebi isto
0=31.500 Bravo, zanimljiva racunica, samo sto dok sam ja isao u osnovnu gde se i uci sabiranje, oduzimanje, mnozenje i deljenje, sto jeste bilo iskreno u PROSLOM veku, pa se mozda ova vasa novo milenijumska racunica vas koji ste ocigledno zavrsili OS u 21 veku, malko drugacija.
Priznajem, mozda mi "old school" fosili stvarno i ne znamo matematiku, ili pak obrnuto?

Izvini...

Eto ja imam sbb 5 meseci po 1 dinar, za tih 5 meseci trebalo bi platiti 16500 dinara, sto je za vecinu ljudi mnogo da iskesiraju odjednom. Ti si napisao kao odgovor “ne znam u cemu je problem, kad sad mozes raskines ugovor, bez da placas penale”. Tih 16500 hiljada treba neko da plati nazivao ih ti penalima, naknadom ili nekim trecin imenom. Ne citaju svi sve teme i sve postove, tako da na osnovu tvog odgovora ljudi mogu zakljuciti da ne moraju nista da plate, ako nisu upoznati sa novim resenjem ministarstva. Da li ja sa zavrsenim ETF-om ne znam matematiku, to je vec diskutabilno. Ovime zavrsavam, jer ne zelim vise da spamujem temu.

Eto ja imam sbb 5 meseci po 1 dinar, za tih 5 meseci trebalo bi platiti 16500 dinara, sto je za vecinu ljudi mnogo da iskesiraju odjednom. Ti si napisao kao odgovor “ne znam u cemu je problem, kad sad mozes raskines ugovor, bez da placas penale”. Tih 16500 hiljada treba neko da plati nazivao ih ti penalima, naknadom ili nekim trecin imenom. Ne citaju svi sve teme i sve postove, tako da na osnovu tvog odgovora ljudi mogu zakljuciti da ne moraju nista da plate, ako nisu upoznati sa novim resenjem ministarstva. Da li ja sa zavrsenim ETF-om ne znam matematiku, to je vec diskutabilno. Ovime zavrsavam, jer ne zelim vise da spamujem temu.

Izvrces, ali nema veze, poenta je da je sad lakse raskinuti i uglavnom jeftinije nego da posle 5 meseci umesto 16500 platis, 62700 koliko si do "juce" morao.
Tebi se ne cini povoljnijim ova solucija, dobro, postujem.
A to sto si zavrsio ETF, pa ne znas matematiku to je druze toja stvar, i ja sam zavrsio Saobracajni fakultet pa sam master inzenjer saobracaja, te to sta si ti zavrsio nema apsolutno veze sa pricom da ti brojke bas i ne idu dobro ili pak logika ti ne ide dobro da je sad potrebno manje UGLAVNOM platiti nego li "juce", sto sam ti izveo na dva primera, jednom imaginarnom i tvom, da u oba slucaja je placanje "penala" manje/jeftinije sada.
Nikad nisam rekao da neko TREBA ili MORA to da radi, vec da je sad lake/povoljnije, ako neko bas hoce da se prebaci na ftth a zezno se pre par meseci i potpisao nesto losije.
To je poenta.
A da li je nekom mnogo 16500 ili 1000 din, znas druze to je relativno.
Meni mozda nije frke(i nije) da platim tu razliku i da idem na bolje odmah umesto da cekam cca 2 godine, nekom je mnogo i cuti i trpi zbog pogresne odluke, to je zivot cine ga greske, neznanja, srece ili nesrece, i to je tako.
A nekom je recimo mnogo i 1000 din da da tek tako, a poenta je bila u mogucnosti da je sad lakse i jeftinije(uglavnom ako ste na pocetku UO) da se ispravi greska.

I da najpametnija ti je zadnja recenica i max je podrzavam i hvala na tome.
Pozdrav.

Obojica mašite suštinu, koliko će povoljno biti raskidanje zavisi od momenta kada se ono obavi. U većini slučajeva najviše se isplati čekati kraj ugovorne obaveze jer uvek ima nekih penala - da li su to 2,3,5 meseci gratis dobijeni na početku ili ostatak ugovorne obaveze svejedno ćete morati nešto da platite. Ovom odlukom se samo obezbeđuje da ljudi ne plaćaju ostatak ugovora gde usluga neće biti isporučena usled jednostranog raskida od strane korisnika.
Ja ne znam ko je do sada bio lud da raskida ugovor u prvoj godini ako mora da plati celu drugu godinu za ništa.

Sva trojica masite sustini - a to je da ovo nije tema o raskidu ugovora, nego o optici :)

Tu si u pravu, ali koliko mi je poznato, većina onih koji žele da raskinu ugovore a ovde komentarišu zainteresovani su za uvođenje optike. Verovatno smo zato skrenuli sa teme.

Jos uveli niste a vec bi da raskidate... ccccccc :p

Obojica mašite suštinu, koliko će povoljno biti raskidanje zavisi od momenta kada se ono obavi. U većini slučajeva najviše se isplati čekati kraj ugovorne obaveze jer uvek ima nekih penala - da li su to 2,3,5 meseci gratis dobijeni na početku ili ostatak ugovorne obaveze svejedno ćete morati nešto da platite. Ovom odlukom se samo obezbeđuje da ljudi ne plaćaju ostatak ugovora gde usluga neće biti isporučena usled jednostranog raskida od strane korisnika.
Ja ne znam ko je do sada bio lud da raskida ugovor u prvoj godini ako mora da plati celu drugu godinu za ništa.
Gresis, nisam nimalo omasio sustinu ako pricamo o raskidima UO.
Jer naravno da svi znamo da ako zavrsis UO do kraja ne placas nikakve penale, to svi znaju, pisao sam sta je sad dozvoljeno i da je lakse/jeftinije sad raskinuti UO narocito je povoljnije ukoliko si na pocetku UO i shvatis da si pogresio pri izboru ISP-a, recimo losa usluga, vidis ceo mesec cas imas cas nemas pa pad brzine, ti ih zoves, oni kao nesto popravljaju ali sve je isto, das im ajde jos metar dana fore da srede, oni to ne urade, a dobio si 5 mes po 1 din, brate platis razloku do full mes cene i stoli te bojko, a do juce bi placao jos 22 mes, TO JE POENTA.
A potegao sam ovu pricu jer je Maxxx spomenuo da niko jos ne prelazi na ftth jer su pod UO-ma, i ja se nadovezem samo da je sad brze/bolje/jeftinije raskinuti istu, i onda nekolicina vas krece kao po nekom diktatu nekog od vas ili sa strane, i sad ja trebam ponaosob svima da objasnjavam ono sto sami ne vidite ili se pravite da ne vidite.
Sva trojica masite sustini - a to je da ovo nije tema o raskidu ugovora, nego o optici :)
Znamo koja je tema, a samo sam apropo Maxxx-ove konstatacije da se niko ne prebacuje na ftth zato sto su pod UO, dodao da je lakse i jeftinije nego ikad raskinuti UO, i tu je trebalo sve da se zavrsi, ali onda krecu da me napadaju i zato objasnjavam nesto sto iole ok covek(da ne upotrebim drugi izraz) moze da shvati, ali ne i njih par.
Eto, a sad se nadam da cemo se vratiti na temu.

@invictus2404 je u pravu sto je spomenuo raskid ugovorne obaveze (uo). Većina korisnika je pod uo zbog neke pogodnosti. A i zbog toga sto nema drugi izbor operatera, pa onda svako gleda da mu bude povoljnije kod tog istog.
E sad kad se pojavio izbor, i to upravo Optika o kojoj ovde pišemo, ko god ima uo to mu ništa ne znaci jer je raskid uo papren i neisplativ. - Do prošle nedelje je bilo tako.
Sada više nije! Sada za određenu cifru koja je podnošljiva (ok, kako za koga) se može raskinuti uo i preći kod drugog pružaoca usluga!
Priznajem da je k..vinski sto su u ovom trenutku doneli tu odluku/pravilnik jer je očigledno da je zbog mts optike -kako bi mogli brže da dođu do većeg broja korisnika.
U svakom slučaju, dobro je što može lakše da se raskine uo!!!
To bi valjalo na bilborde postaviti da se ljudi upoznaju sa tim. Mi ovde koji znamo za ovo smo statistička greska.

@invictus2404 je u pravu sto je spomenuo raskid ugovorne obaveze (uo). Većina korisnika je pod uo zbog neke pogodnosti. A i zbog toga sto nema drugi izbor operatera, pa onda svako gleda da mu bude povoljnije kod tog istog.
E sad kad se pojavio izbor, i to upravo Optika o kojoj ovde pišemo, ko god ima uo to mu ništa ne znaci jer je raskid uo papren i neisplativ. - Do prošle nedelje je bilo tako.
Sada više nije! Sada za određenu cifru koja je podnošljiva (ok, kako za koga) se može raskinuti uo i preći kod drugog pružaoca usluga!
Priznajem da je k..vinski sto su u ovom trenutku doneli tu odluku/pravilnik jer je očigledno da je zbog mts optike -kako bi mogli brže da dođu do većeg broja korisnika.
U svakom slučaju, dobro je što može lakše da se raskine uo!!!
To bi valjalo na bilborde postaviti da se ljudi upoznaju sa tim. Mi ovde koji znamo za ovo smo statistička greska.

Brate, zahvaljujem sto razumes ono o cemu sam pisao.
Sve se slazem sa tobom od A do Sh.
E sad ono sto sam saznao je da ce biti jos pogodnosti pored ove u novom zakonu o telekomunukacijama koji ce doneti u Septembru, gde ce biti i ubaceno ovo o cemu pisem, jer sad je na novou ministarstva doneseno resenje nije jos zakonski to reseno a od Septembra ce biti i jos sto sta gde se stavlja potrosac u zasticeni polozaj, samo cu sugerisati(moj najbolji drug je poslanik jedne parlamentarne stranke) da se u zakonu doda a on to da predlozi, da moze da se bira sta je povoljnije/jeftinije po korisnika dal mu odgovara vise novo resenje ili staro, npr. ako ti ostaje 3 mes do kraja UO a ti hoces da odes da ne placas razliku od 21 meseca vec zadnjih 3 full pretplate, to je onda pravo resenje za kupca/potrosaca.
Al da ne idemo u sirinu, trebalo bi od Septembra, Oktobra da se krene sa prikljucenjima zvanicno pisao sam o tome, kao sto sam i pisao zasto se to obustavilo s kraja prosle god kad je trebalo sve da krene a kao i sto sam i napisao da nece biti one cene i da ce biti vecih pogodnosti od prvoojavljenih cena na ovde okacenim flajerima.
Vi zapamtite, pa mi sutra recite za sta nisam bio u pravu.

Zavisi da li su vec sve zavrsili kod tebe u zgradi i ostade samo da te prikljuce, ako je tako, vrlo verovatno da ces imati do NG.

Mene zovu i smaraju svakih par nedelja da potpišem nov ugovor, a ne nude nikakvu pogodnost :d
Od decembra sam slobodan pa će kablovski operater morati da ponudi nešto više ili odoh na optiku.

Sent from my D6603 using Tapatalk

Zar ti nije target optika? :zbun:
Po meni nema sta da ponude da bih ostao na coax-u, ne kapiram.
Sorry, ali mi se cini da je tebi ftth na drugom mestu, ili ti nisam bas shvatio post.
Ja odmah prelazim sa 50/8 vdsl na ftth, nemaju sta da mi daju vise mogu samo 100/10 bese paket, a na ftth takoreci neograniceno.
Jedino ako gledas sto jeftinije, onda je to drugi par cipela, meni cifra nije bitna realno samo da je sto veca brzina, posto je sve ioako stabilno na vdsl sa latencijom od 4ms, sto bi na ftth bio 1 ili 0ms, tako da je zanemarljivo, ali brzina recimo nije zanemarljiva, recimo 250 i 50 nije isto/slicno, 8 i 20, 30, 50... opet nije isto.

Brate, zahvaljujem sto razumes ono o cemu sam pisao.
Sve se slazem sa tobom od A do Sh.
E sad ono sto sam saznao je da ce biti jos pogodnosti pored ove u novom zakonu o telekomunukacijama koji ce doneti u Septembru, gde ce biti i ubaceno ovo o cemu pisem, jer sad je na novou ministarstva doneseno resenje nije jos zakonski to reseno a od Septembra ce biti i jos sto sta gde se stavlja potrosac u zasticeni polozaj, samo cu sugerisati(moj najbolji drug je poslanik jedne parlamentarne stranke) da se u zakonu doda a on to da predlozi, da moze da se bira sta je povoljnije/jeftinije po korisnika dal mu odgovara vise novo resenje ili staro, npr. ako ti ostaje 3 mes do kraja UO a ti hoces da odes da ne placas razliku od 21 meseca vec zadnjih 3 full pretplate, to je onda pravo resenje za kupca/potrosaca.
Al da ne idemo u sirinu, trebalo bi od Septembra, Oktobra da se krene sa prikljucenjima zvanicno pisao sam o tome, kao sto sam i pisao zasto se to obustavilo s kraja prosle god kad je trebalo sve da krene a kao i sto sam i napisao da nece biti one cene i da ce biti vecih pogodnosti od prvoojavljenih cena na ovde okacenim flajerima.
Vi zapamtite, pa mi sutra recite za sta nisam bio u pravu.

Godinama se govori o tome da su potrošači zaštićeni, a zapravo je za sve čovek morao da se izbori. Sada će kako kažeš verovatno postojati dve opcije za korisnike - u jednoj se posle raskida ugovora isplaćuje ostatak i time je operater podmiren, u drugom se dešava situacija da operater dobija sumu kao da je nekoga držao dve godine bez ugovorne obaveze. Ne znam kakve to veze ima sa tvojim drugom parlamentarcem jer se danas sve odluke donose u skladu sa tim ko je predlog dao u skupštinsko razmatranje. Poznato je da mnogi dobri amandmani nikada nisu prošli jer su dolazili iz opozicije. Ali što neko reče, možda će ovo i biti dopušteno baš sada zbog navlačenja ljudi na optiku.

Uvek mi je bilo besmisleno predviđanje kada će se nešto desiti ako neko nema proverene informacije. Čim su negde postavljene instalacije nije teško zaključiti da će u jednom momentu početi da se koriste. Ako ne prošle onda ove, ako ne ove onda sledeće godine. Za cene ne moraš da budeš insajder da bi objavio kako će nešto biti povoljnije. Svima u Telekomu je jasno da će ih slaba potražnja naterati da u jednom momentu snize cene i time privuku nekog korisnika. Jer investicija mora da valjda da se isplati. Ionako imaju sve manju dobit (naročito u oblasti fiksne i mobilne telefonije) pa ne bi valjalo da im ovaj projekat propadne zbog loše cenovne politike.

Evo povezali su mi internet, ovo su rezultati za vreme video strima u drugoj sobi, zaboravio sam da ugasim. Paket 150/20.

dRnfI6p.png

Evo kada se ugasi

Jel mozes da slikas opremu koju si dobio? Ne znam da li moze da se prebaci u bridge...

Nazad
Vrh Dno