Šta je novo?

Kvalitet VHS capturea Sapphire Theatrix

brankoX

Čuven
Učlanjen(a)
16.02.2002
Poena
630
Evo nekoliko slicica koje sam napravio na kojima se vidi kvalitet analognog captura TV kartice "Sapphire Theatrix 550 Pro" koristeci njen hardverski mpeg2 encoder i kvalitet softverskog enkodinga nekoliko drugih programa, tj encodera.

Dakle jednu sekvencu sa VHS trake sam presnimio direktno u DVD sa Sapphirom a zatim, isto to u AVI fajl sa PIC mjpeg codecom. Onda sam taj AVI fajl rekompresovao koristeci nekoliko razlicitih programa, pa na kraju sa PowerDVD 6 napravio iz svakog klipa po jedan shot radi uporedjenja.

Ovo sam radio pre par meseci cisto informativno za sebe, ali posto vidim iz prethodnih tredova da ima dosta interesa oko ove TV kartice i uopste oko kvaliteta analognog capturea evo ih ovde:

PowerDirector

PowerDirector.jpg

Ulead Video Studio 9

UleadVideoStudio9.jpg

Sapphire Theatrix 550 pro TV tuner card -hardverski-

SapphirTheatrix.jpg

TMPGEnc plus 2.5

TMPGEncplus2.jpg

WinDVR3 -direktan soft. capt. u DVD-

WinDVR3.jpg

MainConcept encoder 1.5

MCstandalone.jpg

Cinema Craft SP 2.70 encoder

CinemaCraftSP2.jpg

Sony Vegas 6.0

SonyVegas6.jpg

pitanje:
Da li si vec enkodirani materijal rekomprimovao razlicitim programima ili si snimio uncompressed pa onda pakovao? Ako je ono prvo u pitanju onda je test bezveze.

Cilj mi nije bio da izvucem max kvalitet iz svakog ovog programa-codeca pa sam ostavio uglavnom njihov default seting, nego da vidim razlike izmedju njih. Verovatno bi moglo da se iz nekih od njih drugacijim podesavanjim codeca dobije bolja slika..

Hteo sam da vidim kako stoji Sapphir Theatrix medju svojom softverskom konkurencijom..i kako se vidi nije uopste loshe prosao, on daje sliku koja je gotovo u dlaku jednaka sa TMPGEnc plus 2.5 koji je poznat po visokom kvalitetu codeca. Takodje je u ravni i sa Ulead Video Studiom, nesto mi se cini da je bolji od PowerDirectora4, da i ne spominjem WinDVR3 kod koga sam isao na direktan capture, dakle bez posredovanja PIC mjpeg fajla.

Najbolju sliku po meni ima Cinema Craft CCE SP 2.7 softverski encoder koji je uz to i brz, a sa njim je Vegas 6.0 koji mi radi sporo, a cini mi se da su mu boje malo zasicenije nego sto treba. A Vegasov codec je ustvari plug in MainConcepta koji mi je u svojoj standalone verziji 1.50 dao relativno los rezultat.(?) Nikako nisam mogao da ga podesim kako treba, mozda sam negde pogresio u setingu.

Dakle, kvalitet analognog kepceringa Theatrixa je veoma dobar uz 0 dropped frames, a uz to njegova ogromna prednost nad 'konkurencijom' je sto to radi real-time dok je kod drugih taj proces zamoran i dugotrajan radi posredovanja mjpega.

I na kraju, sve ove razlike koje su minimalne, vide se na PC monitoru, na TV aparatu se finese gube jer je PAL sam po sebi primitivan, pa jos kad se udruzi sa VHS-om..... :D

Pozdrav

audiofreak je napisao(la):
pitanje:
Da li si vec enkodirani materijal rekomprimovao razlicitim programima ili si snimio uncompressed pa onda pakovao? Ako je ono prvo u pitanju onda je test bezveze.

Naravno da ga nisam rekomprimovao, to bi bilo glupo i neuporedivo. Ponovo sam snimao sa video rekordera u avi sa mjpeg codecom pa zatim u mpeg2.

Sto rece jedan moj drugar. Nemozes od g....a da napravis pitu. Ja sam sve moje vhs materijale direktno narezao na dvd recorder. Necu da gubim vremena oko toga jer u finalu necu nista dobiti, a izgubicu mnogo vremena.
Ipak je vhs samo 230-240 linija.

Hvala Branko, ovo je izuzetno korisno!
Mozes li da mi izracunas koliko MB/GB treba za sat materijala u PIC kodeku i koliko traje konverzija u MPEG2 sa Ulead, TMPG ili Cinema Craft koderima? Pa da pokusam da to reskaliram na svoj CPU..

brankoX je napisao(la):
Naravno da ga nisam rekomprimovao, to bi bilo glupo i neuporedivo. Ponovo sam snimao sa video rekordera u avi sa mjpeg codecom pa zatim u mpeg2.

Pa MJPEG je vrsta kompresije odnosno MJPEG AVI nije isto sto i uncompressed RGB24 AVI. Znaci da je ipak besmisleno.
Ako hoces stvarno pravi test kvaliteta slike, uzmi grebuj jednom u uncompressed AVI i onda to parce probaj razlicitim enkoderima pa uporedi.

Branko, da li ATI kartica radi i sa drugim SW sem sa sopstvenim? Moze li WinDVD ili neki drugi SW da se koristi za grebovanje?
Koliko je ATI HW koder fleksibilan, mislim na odredjivanje dimenzija slike i bit-ratea?

Ne mora pure uncompressed, bolje huffyuv lossless.

Bez detaljno navedenih parametara koji su korišćeni, ovi primeri ne vrede mnogo.

Mozda je u pitanju subjektivna doza percepcije :) ali meni od svih najbolje deluje upravo Theater 550 hardverski kompresor. Slicna su i moja iskustva po tom pitanju.

Da li postoji neki plugin koji bi omogucio da se iskoristi potencijal T550 Pro cipa i za konverziju materijala, a ne samo za capture sa live sorsa?

audiofreak je napisao(la):
Pa MJPEG je vrsta kompresije odnosno MJPEG AVI nije isto sto i uncompressed RGB24 AVI. Znaci da je ipak besmisleno.
Ako hoces stvarno pravi test kvaliteta slike, uzmi grebuj jednom u uncompressed AVI i onda to parce probaj razlicitim enkoderima pa uporedi.

Mislim da je za ovu svrhu upotreba slabije kompresije kakvu radi huffyuv codec koji je matematicki losseles ili mjpeg koji je vision losseles je sasvim OK. Ja ne cuh da neko radi sa uncompressed avijem cak ni u ove svrhe jer bi rezultati bili identicni gornjim, sem mamutskih fajlova ne bi se moglo okom primetiti razlika.

Na pocetku sam rekao da sam sva podesavanja (namerno) ostavio sve na njihovim default vrednostima. Kod svih s/w codeca to znaci VBR protok max 8000kbps, 1pass, format PAL DVD. Kod Sapphira je to CBR 8000kbps, PAL DVD, jer ne moze da radi VBR. U onim codecima gde se moze podesavati odnos kvalitet/brzina ostavljao sam ga na default vrednosti, Kod Uleada to je oko 75% "kvaliteta", kod Vegasa sve je po defaultu vec na maximumu. Kod Uleada sam primetio da postavljanje na 100% kvaliteta ne doprinosi nimalo kvalitetu, bar ja je nisam video. Ni kod Vegasa smanjivanje kvaliteta sa max vrednosti (31) na polovinu (15) nije prouzrokovala nikakve vidljive gubitke u kvalitetu. Kod tako velikih protoka (8000kbps) rad u 2 pasa nema mnogo efekta sem gubljenja vremena pa ga nisam ni koristio tamo gde je moglo.

Ovaj mali "test" da jos jednom pomenem to, radio sam za sopstvenu procenu kvaliteta captura Theatrixa, da li vredi njegov mpeg2 ili sam se za*e*o sto sam ga uzeo. Nesto slicno je sa istom metodologijom radio Serbianboss sa Leadtekovim PVR 2000 hw tunerom jedino sto je on koristio samo Leadtekov softver a ja nekoliko raznih.

Aleksandar je napisao(la):
Branko, da li ATI kartica radi i sa drugim SW sem sa sopstvenim? Moze li WinDVD ili neki drugi SW da se koristi za grebovanje?
Koliko je ATI HW koder fleksibilan, mislim na odredjivanje dimenzija slike i bit-ratea?

Aleksandre pogledaj ovaj post gde sam opisivao mane softvera koji ide uz ovu karticu
http://benchmark.co.yu/forum/showpost.php?p=759852&postcount=19

WinDVD ne daje zvuk sa Theater chipom a i slika mu je nekako cudna - previse svetla. 1 minut mjpeg avi fajla u rezoluciji 720x576 zauzima oko 200MB. Brzina kompresije zavisi od brzine tvog CPU-a. Sa procesorom od napr. 3,0 Ghz bi mogao da racunas da ce ti kod PowerDirectora, Uleada, CCE i MainConcepta duzina fajla i trajanje kompresije da se gotovo izjednace, Vegas bi ti radio malo duze. Dobro je imati 2 diska, na jednom avi fajl a drugi da bude odredisni za mpeg, onda mogu da rade paralelno citanje i upisivanje.

@Delimir:

E, takav plugin i ja trazim samo nikako da ga nadjem.. ;) ne bi me video ni jedan od onih programa za miniDV....

Pozdrav

Leadtek WinFast TV2000 XP Expert, ili Sapphire Theatrix 550 Pro?
Šta da kupim?

dpejcic je napisao(la):
Leadtek WinFast TV2000 XP Expert, ili Sapphire Theatrix 550 Pro?
Šta da kupim?
Sto se samog kvaliteta tice - Theater 550 PRO cip. Sapphire ili PowerColor, svejedno.
Zaista je izuzetna slika.

Sto se SVEGA OSTALOG tice (komfor u radu, podesavanje, grebovanje, daljinac... uopste, SOFTVER!) - sve sem ovog ATi-ja.
Nazalost, ali tako je.

Pozdrav svima narocito za brankoX,

Branko ti si na ovom forumu koliko vidim najvise pisao o Sapphire Theatrix-u, a narocito sam pazljivo procitao onaj thread o utiscima o softveru koji ide uz nju. To i tvoja pomoc na pm me je opredelilo da je ipak kupim.

Elem, ja sam karticu posle puno cekanja nabavio i generalno sam zadovoljan. Slikom pre svega. Naravno mane koje si opisao i dalje stoje osim:

U Power Cinema 4 koji sam ja dobio uz karticu moguce je promeniti lokaciju snimanja tj. particiju, tako da je sad bolje. Sporost ostaje, ali to je izgleda delom zasluga MicroTune-ovog digitalnog tjunera. Mozda je ipak bolje da su stavili neki Philipsov.

Beyond TV nisam probao, vec samo PowerCinema 4, GBPVR i ChrisTV 4.90. Nemam problema sa tonom, cak ChrisTV dozvoljava snimanje hardverskim enkoderom, tako da mislim da je on trenutno najpovoljnije resenje. Slika je lepa, jedino mi se ne svidjaju one crne ivice levo desno i dole. Izgleda kao da je slika po horizontali centrirana a po vertikali skroz gore.

Naravno nisam propustio priliku da se zalim ATI-ju na sporost i kvalitet Power Cinema i da pitam hoce li izbaciti nesto bolje. Dok dete ne zakuka, majka ga ne gleda... ;)

Onda sam cuo da novi Multimedia Centar radi sa Theater 550 cipom. Skinem ver. 9.03 i nista, nece ni da se instalira.

Opet saljem ATI-ju "sitnu e-knjigu'' da pitam u vezi MMC i stize odgovor:
MultimediaCenter 9.13 ce raditi sa vasim proizvodom, ali... Zvanicno samo PowerCinema podrzava Vas proizvod tako da ne dajemo podrsku za MMC.
Izmedju redova, instalirajte na sopstveni rizik...

OPREZ: Na nekim stranim forumima sam procitao da MMC 9.13 iako podrzava Theater 550 radi problematicno. Ko zna mozda nisu ocistili bas sve bagove ;o)

Moram samo da napomenem da kada sam ja radio test, koristio sam virtual dub za capture u DV avi i pic video mjpeg kodek pa sam onda to pretvarao u dvd sa pinnacle studijom.

Jedino je u cetvrtoj slici koriscen softwer od tv karte tj. leadtek hardware mpeg2.

pozdrav

Pozdrav svima.
Od skora sam vlasnik Theatrix kartice, juče sam podešavao chrisTV 4.99 pro, ali imam jedan problem: opcija Recording Settings mi je siva(i nedostupna), te ne mogu da podešavam ništa,a hteo bih da grebujem vhs materijal i koristim mjpeg kodek. Dakle, u čemu je problem. Inače,ranije dok sam imao asus7134, u chrisTV-u sam imao dostupnu tu opciju. I još nešto,da li je neko koristio VirtualVCR za grebovanje sa video rekordera,naravno preko Theatrix kartice? Unapred zahvalan.

Evo za sve one koji su možda imali isti problem kao ja.
Na sajtu chrisTV-a sam našao odgovor za problem : Why is the Recording Settings disabled in Program Settings ?

Because you are using a MPEG Hardware Encoding TV Card, you can record only in MPEG files generated by the hardware encoder device of your TV Card.
You can control the MPEG Hardware Encoding Recording by going to Program Settings->MPEG Hardware Encoding->Recording Settings.

Some TV Card drivers offer the option to have Live Preview, so you can Preview without using the MPEG Hardware Encoding.

If your TV Card driver has also live preview capture ability, ChrisTV let's you record in AVI and Soft MPEG Formats, also here are some tips to improve the image quality : http://forum.chris-tv.com/index.php?showtopic=248

Dakle, na svu sreću :) , ati theater 550pro podržava mogućnost Live Preview.
Dovoljno je da u opciji MPEG Hardware Encoding-General Setttings štiklirate opcije:
Use LIVE Preview Mode.... i Force Audio Output. , nakon čega morate resetovati program!
Tako vam se otvara mogućnost, da ako želite, možete i koristiti neki od kodeka: divx,xvid,mjpeg,.....i da mnogo toga podesite vi,
a ne kao u power cinema softveru ostanete zaključani na neke default postavke.
Dakle nadam se da sam nekome pomogao, kao što sam sebi, a sad ostaje još proba vhs capturing-a.
Pozdrav svima.
chrisTV 4.99 pro je zaista odličan softver i možda jedini koji zaista iskorišćava kapacitet ove kartice u koju se svi kunu na webu. :,,:

brankoX je napisao(la):
Mislim da je za ovu svrhu upotreba slabije kompresije kakvu radi huffyuv codec koji je matematicki losseles ili mjpeg koji je vision losseles je sasvim OK.

Matematicki lossless != (ili nije jednako) vision lossless.

MJPEG radi kolor kvantizaciju blokova od 8x8 pixela i pri dekompresiji istog dobijas priblizne boje, a nikako identicne plus imas artefakte kao kod JPEG-a (kvadratice). Grebuj u nekomprimovan AVI (ne moras snimiti 3h, dovoljno je par sekundi), a zatim ga spakuj u MJPEG pa uzmi isti frejm iz oba fajla i oduzmi ih u Photoshopu i videces razliku.

Takodje, ti si snimao svaki put ponovo MJPEG, tako da nisi imao ni isti ulazni materijal svaki put jer je video analogni uredjaj, traka se haba i ne prolazi uvek u mikrometar isto preko glave, a digitalizacija unosi kvantizacioni sum koji se takodje razlikuje svaki put.

Jednom recju, test uopste nema smisla. Ako hoces da bude merodavan uradi sledece:

- Grebuj jednom u nekomprimovan AVI
- Komprimuj taj AVI raznim programima (keyframe interval bi morao biti isti)
- Uzmi jedan isti frejm iz svakog od fajlova i u Photoshopu oduzmi originalni nekomprimovani frejm od svakog od njih.

Gde bude najmanja razlika izmedju originala i kompresovanog frejma taj kompresor je najbolji.

Poslednja izmena:
Iz ovog tvog posta a i predhodnog vidim da ti uopste nisi razumeo svrhu ovog topica kao ni lajtmotiv zbog cega sam preduzeo ovakav test. Ja ne testiram mpeg2 kompresore same po sebi da vidim koji od njih je bolji. Takvih testova ima na netu i zna se koji su najbolji - CinemaCraft, TMPGEnc i Canopusov ProCoder, etc., ja tu nema sta novo da dodam, niti da osporim. Cak i da sam imao takav cilj ne znam odakle ti ideja da bih za to koristio bas VHS materijal..
Evo ponavljam opet: Ja sam testirao dva alternativna nacina prebacivanja VHS materijala sa kaseta, prvi, koristeci hardver TV kartice cije sam ime postavio u naslovu teme, i drugi, klasican softverski, koristeci nekoliko programa koje sam imao na raspolaganju, NARAVNO koristeci mjpeg kodek kao opsteprihvaceni intermedijar jer je takav postupak uobicajen. Za razliku od tebe, ja bas mislim da bi test bio besmislen da sam radio sa RAW materijalom, jer tako niko ne presnimava svoje kasete, pa bi takvi rezultati bili bezvezni.

Gornje slike su umnogome pokazale da se Sapphirov Theatrix sasvim solidno nosi sa softverskim enkoderima i da se njegova nabavka sasvim isplati za potrebe digitalizovanja starih VHS traka. I to uz prednost realtime konverzije. E to je svrha svega ovoga! Ja sam pre kupovine ove kartice tragao za slicnim komparacijama ali ih nisam nalazio osim jedne koju je uradio user Serbianboss za nesto slicno, pa i to mi je dosta pomoglo da se odlucim za kupovinu..

A te nacelne stvari koje spominjes oko mjpeg kodeka su opste poznata mesta, tog materijala ima brdo na netu, samo ne znam kakve to veze ima sa ovom temom..?.

Na kraju, voleo bih da ovakav ili slican test preduzmu neki od vlasnika externih mpeg2 konzola za koje vidim da se sve vise prodaju po cenama od nekoliko stotina €. Da li njihov kvalitet opravdava znacajnu razliku u ceni u odnosu na HW tv kartice kakva je ova iz naslova, i kako stoje u odnosu na softverske enkodere? Takav test bi barem za mene, bio koristan, itekako koristan....

POZDRAV

:wave:

Vrh Dno