Sve je potpuno u pravu što je rekao. Imam 2mbit postpaid u firmi, koji radi dosta dobro. Međutim, potpuna je crna kutija, kvalitet veze pliva, a često ne zadovoljava ni 128kbit. Prekidi su česti, na tehničku podršku zaboravite - ako nešto krene naopako.
S obzirom da smo skoro uzeli net, još uvek se uhodavamo oko plaćanja i svega - pa to je čitava muka doći do bilo kakve informacije. Treba se spremiti na mnogo čekanja da bi došli do operatera, koji će tek onda da te prebaci do osobe koja je, veoma možda, pored svog telefona, a i kad jeste, najčešće ne zna da reši problem i prebaci te negde na neko treće mesto i tako u nedogled...
Kad nam se desi problem, jednostavno dignemo ruke i čekamo da se sam od sebe reši.
Da ima šljaka sve - šljaka, poprilično labavo. Mogu da pretpostavim kako je tek užasno kad krenu problemi, a ja se nadam da ih biti neće.
Privatno sam na ADSL, kod Beotela, i to je potpuno druga priča. Svemir su u odnosu na SBB.
A problem je, naravno, u samo jednom rečju - monopol. Cilj monopola - bogaćenje po svaku cenu i učvršćivanje monopolske pozicije, uz nikakav mehanizam vlasti da malo uvede red u jedan od osnovnih komercijalnih resursa - internet.
Svi koji ih hvalite, potpisujem da niste u prilici da imate bolje, niste probali bolje, ili ste jednostavno navikli na takav pristup kupcu, kakav je uobičajen kod nas. Jednostavno su celom svojom organizacijom i pristupom poslu u veoma dalekoj prošlosti. To se već decenijama tako ne radi u normalnom svetu.
Bez obzira na kvalitet usluge, ali postaviti onakav firewall od operatera, gde su ti potrebni sati da dođeš do neke informacije (uf što volim kad mi kaže da sam 17 na redu, još na engleskom, mrzelo ih je da umemorišu dovoljno semplova), pa ni onda nisi siguran da ćeš da zabodeš nekog ko može da ti pomogne - stvarno je bruka i sramota.
Uživajte u tranziciji, biće još bisera u ovoj Srbiji, posebno u IT sektoru, gotovo sam siguran. Stvari će da se srede i nesumnjivo moraju da se srede, ide se napred, leče se teške bolesti, operišu se hemoroidi prošlosti, lagano... Opustite se, biće bolje.
A ja svima peporučujem ADSL za kućni net ili malu firmu, ispred svih drugih opcija.