Šta je novo?

Kurirske službe i paketomati

Koji je iznos koji treba posiljalac da plati ako mu se paket vrati? Ako je otkupnina 1000din na primer. Nije valjda iznos te vrednosti paketa? Pitam za PostExpress

Po trenutnim cena dostave u najjeftinijem slucaju je oko 1000 dinara vracanje, odnosno dupla postarina, e sad posto cena dostave ide po masi ako se radi o tezem paketu onda ce vracanje biti vise od 1000 dinara u zavisnosti od tezine paketa.

Nasi paketi zavise od raspolozenja kurira da li ce da stavi u kombi ujtru za isporuku , evo sad aks 3 dana u linijski kamion paket sa temu-a , utovarice za isporuku sigurno kada idu za padinsku skelu i okolinu i kada se nakupe paketi da ne bi isli svaki dan , to radi i city express i dosta kurirskih sluzbi.

Slucaj sa Post Express-om od pre neki dan.
Posaljem coveku paket za Beograd i posto imam obicaj sve sto posaljem da to i pratim kad se sta uruci, odma sledeci dan pratim status ceo dan, za ceo dan se status menjao tri puta, da bi na kraju bilo "izvestena" i "zaduzen za dostavu".
Aj posto je sledeci dan bio vikend nisam ocekivao da ce se bilo sta promeniti, u ponedeljak pratim i opet isto stoji.
Kontaktiram coveka kome sam poslao da ga pitam jel ga neko kontaktirao i zasto paket nije preuzet.
Kaze, da on prati isto statuse pakete i da je njemu isto bilo cudno, na dan dostave (petak) niko ga nije zvao niti je bio, u subotu je otisao u Postu da preuzme paket gde su mu rekli da se paket zagubio i da ga ne mogu nacu, u ponedeljak ga zovu da je paket pronadjen i da moze doci po njega.
Znaci ludilo.

Meni to deluje na standardnu foru pošte. Mrzi ih da dostavljaju i promene samo status da bi ljudi došli po pošiljku. Vrlo verovatno je u subotu još uvek paket bio kod dostavljača i nisu ga preneli na šalter pa su ovi izmišljali da je paket izgubljen.

Dosta šaljem i to je postala standardna priča postexpressa, zato sam se preorjentisao na DEXPRESS sa kojima nemam takvih problema.

Koja kurirska služba bi sada bila najjeftinija za paket do 2kg, normalnih dimenzija?
Uzimam stvar od 200 din a post expres i to kao CC uzima 500 din!!! Bezveze.

Najpovoljnije je da uplatiš unapred na račun 200 dinara i da ti se pošalje bez otkupa Post Express-om sa uslugom isporuka u pošti. Mislim da je 300 dinara.

S obzirom da "uzimaš stvar", pretpostavljam da tebi neko šalje.
Proveri sa pošiljaocem šta su opcije.

Ima onih koji sarađuju samo sa jednom kurirskom službom. Ili može i druge službe, ali da platiš unapred i ti pošalješ kurira da preuzme.

Mi smo juče slali neke šrafove, baš 200 dinara. Čovek izabrao post Express, tu bi bilo 590 dinara, pa ga zvali da prebaci na AKS, jer imamo povlašćenu cenu za te mini pakete, pa je ispalo malo jeftinije.

PE je jedina kurirska služba kod koje bih poslao paket bez osiguranja. Sve ostale službe ili otkupnina ili osiguranje.

Koja kurirska služba bi sada bila najjeftinija za paket do 2kg, normalnih dimenzija?
Uzimam stvar od 200 din a post expres i to kao CC uzima 500 din!!! Bezveze.
Ako platis unapred to sto uzimas/kupujes i ako prodavac nudi opciju CC paket to ti je najjeftinije, izadje 340 dinara do 3kg ili Post Express sa opcijom da se paket preuzme u Posti 300 dinara do 0,5/350 dinara od 0,5-1/400 dinara od 1-2kg itd..., imas na njihovom sajtu cenovnik samo za jeftiniju cenu bitno je da nema otkupa.
Ili ako se radi o nekim manjim i laksim predmetima, ukoliko posiljalac nudi mogucnost slanja preporucenim pismom, onda mu platis unapred kupljeni predmet, postarinu i vazdusnu kovertu da on plati prilikom slanja, u tom slucaju mozes proci sa 200-250 dinara ali opet zavisi od velicine i tezine predmeta koji uzimas.

Jel vi imate od jutros problem sa praćenjem pošiljkaka Dexa? Meni za svaku izbacuje da ne postoji.

Jel ima neko iskustva sa UPS pošiljkama? Vidim da je pošiljka stigla u BG, ali me brine što u statusu pošiljke piše "We're unable to contact the receiver". Proverio sam za svaki slučaj, definitivno sam im ostavio dobar email i broj telefona, a niko me nije kontaktirao. Pokušao sam da zovem ovaj Express Courier koji je valjda njihov zastupnik u Srbiji ali se niko nije javio.

Screenshot 2025-06-30 at 18.55.56.png

Pokušao sam da odradim pretragu teme ali "UPS" je prekratka reč.

To je normalno za njih. Ako treba da ide na carinu kontaktirati će te zbog dokumentacije. Ako je ispod 50 € samo će kurir da te zove, sutra ili prekosutra pa budi spreman u tom slučaju.

Danas mi DExpress isporucio posiljku bez vrijednosti/otkupa za ~780 dinara, bez dodatnih usluga, realna tezina oko 1 kg.
Otpremnica je prelijepljena, na poslednjoj stoji 3.2 kg. Jako ocigledno da se neko igra i ljudima pravi neosnovan trosak!

Momak koji je dostavio posiljku kulturno objasnio da uslikam sve na vagi, ali neotvoren paket sa vidljivom otpremnicom i racunom koji mi je izdao, i da podnesem reklamaciju!

Ali ne radi se o 300 dinara, nego kako da stanemo ovom u kraj?
Trzisna odavno ne radi svoj posao... Mora valjda postojati mehanizam da snose posledice zbog ovakvih radnji, jer ocigledno to rade selektivno?! Ovo je cisti kriminal i kradja!

Danas mi DExpress isporucio posiljku bez vrijednosti/otkupa za ~780 dinara, bez dodatnih usluga, realna tezina oko 1 kg.
Otpremnica je prelijepljena, na poslednjoj stoji 3.2 kg. Jako ocigledno da se neko igra i ljudima pravi neosnovan trosak!

Momak koji je dostavio posiljku kulturno objasnio da uslikam sve na vagi, ali neotvoren paket sa vidljivom otpremnicom i racunom koji mi je izdao, i da podnesem reklamaciju!

Trzisna odavno ne radi svoj posao... Mora valjda postojati mehanizam da snose posledice zbog ovakvih radnji, jer ocigledno to rade selektivno?! Ovo je cisti kriminal i kradja!
Ja dok sam slao preko njih pakete, specifikaciju fakture nisam ni gledao samo plaćao i onda skontam jednom da se dosta puta desilo da su me zakinuli za tu gramažu, šaljem do pola kila sve a na par faktura par stavki po 7,8 kilograma... Nije do para problem naravno, i korektni su oni, uz reklamaciju sve su ispravili ali opet nije poenta da ja moram njih da proveravam svaki put...

Greske su ok, svi ih pravimo. Ali ovdje je vidljiv patern po kom vrse prevaru, selektivno!

Ostaje ti samo da se zalis i NADAS da ce institucije da rade svoji posao. Ono sto jos mozes da uradis, da obelodanis javno svoje iskustvo. Ja sam na primer bio pokraden od strane AKS u smislu otkupnine, gde su me zakinuli za par stotine dinara. Tako da su od tada na crnoj listi kod mene i uredno sam ih prijavio inspekciji, pa se iskreno nadam da ce im to doci na naplatu pre ili kasnije

Prijavicu i ja ove. Ali se plasim da od toga nece biti nista - precutno im je dozvoljno da tako operisu, posto nije ovo krenulo sad sa mojim slucajem, nego traje vec dugo. Ranije sam mislio da su u pitanju izuzeci, ali sad je jasno da im je to modus operandi!

Pisao sam pre nekoliko stranica da smo imali sličan problem sa AKS. Pomerali su po dve, čak mislim i tri cenovne kategorije.

Ponovilo se 2-3 meseca u nizu, opravdanja su bila toliko smešna, kao da su neki režimski portal. Evo vec nekoliko meseci sve OK. Tj koleginica koja vodi računa o tome ne reče da imamo problem. Ona kao da je u ratu sa kurirskim službama, pa se stalno sa njima nateže oko nečega.

CC paket, 1200 din otkupnina, 100 grama težina.
Isporuka 500 din 🤦‍♂️

500 je praktično novi minimum za isporuku sa otkupom. Bez obzira na službu.

Nažalost.
I onda kad mi kažu "što ne naručiš to kod nas, skoro pa ista cena kao iz kine"... Skoro, al ne baš.
Ako mi nije hitno i ne mogu lično da odem Kina je win-win.

Što opet, nadam se da se većina slaže, nije normalno.

Naručim USB kabal iz Kine, recimo 1$, po današnjem srednjem kursu, to je manje od 100 dinara, neko je taj kabal proizveo, od nekog materijala, zapakovao u neku kesicu, transportovao u neki magacin, u magacinu je trošio neko mesto, ja ga naručim kroz platformu koju opet neko plaća/održava, preko bankarske kartice, koja prodavcu uzme neki procenat za tu transakciju, neko je zapakovao kabl, u ambalažu za transport, koju je opet neko proizveo, od nekog materijala, i transportovao u taj magacin, kabal je putovao ~8.000km, pa je putovao još neku stotinu do Srbije, pa je sortiran u GPC, trasportovan do lokalne pošte i na kraju mi ga neko donese na kućnu adresu.

Fk mi, ali meni to nije normalno. Naravno, slažem se da je većina potrošačkih stvari besmisleno skupo i da smo kao društvo odavno u disbalansu, ali da jedan artikl, krajnjem kupcu, bude isporučen na taj način i po toj ceni, meni nije normalno.

Da, slazem sa tom konstatacijom, ta potrosacka roba ni ne treba da bude skupa.
Cak ni ovo sto je mnogo mnogo skuplje nije toliko skupo ali se moraju platiti inzenjeri, programeri i ostali koji ucestvuju u projektovanju.
Evo na primer, ja sam dobio informaciju da se jedan navikani iphone u kini proizvodi za oko 15 dolara ali dok se plate svi koji koji ucestvuju u projektovanju mora da se krajnjem potrosacu proda za 1500 ili vise dolara.

No, da ne skrecem sa teme, sustina stvari je da su nam kurirske sluzbe nenormalno skupe.

Ali ono sta mene kopka po glavi, a verovatno i ostale, koliko kinezi placaju ovim nasima da razvoze paketa ako su paketici vrednosti 100/200/500 dinara?
Takodje se postavlja pitanje da li su nam zbog tih kineskih jeftinih stvari ovako visoke postarina?
Njihovo razvoze za dzabe ili za sicu, a za nase pakete u unutrasnjom saobracaju deru sa cenama.

Gde nadje CC paket za 100 grama, paketi su za veće težine. Jesi li gledao pismonosnu otkupnu pošiljku? Najbolja opcija za tu težinu je preporučena pošiljka i plaćanje unapred sa poštarinom manje od 200din.

Pod uslovom da pošiljalac paketa to nudi kao opciju isporuke.

Ovo se na terenu često dešava, svaki paket koji se šalje ide na vagu.
Problem je što magacioneru pored paketa bude jos jedan koji se u trenutku skeniranja nadje na vagu pa izmeri par kg viska ili ostane ruka na peket i eto na paket od 1kg izadje na 3kg i poštarina ode u nebesa.

Vrh Dno