Šta je novo?

Kurirske službe

Zavisi sve od navika ljudi.

Neko je po kuci ceo dan, pa mu nije problem da saceka postara, jos ako je manje mesto pa zna mobilni od postara...

Ja sam navikao da idem u postu, uvek uklopim podizanje novca sa slanjem nekog paketa (ako mi se neko javi posle 16h), tako da mi nije problem.

^ @Lanikor: imaj u vidu da za 30 čekanja na podizanje PostNet uplate, uplatilac u svakom trenutku može da ode u poštu i stornira uplatu!

Danas skoro i nema ljudi koji nemaju neki račun u banci. Najelegantnije rešenje je uplata na račun. Uplatioc u najgorem slučaju mora da ode na šalter ili banke ili pošte, a transakcija je najkasnije za sat vremena.

Послато са SM-N9005 помоћу Тапатока

^ @Lanikor: imaj u vidu da za 30 čekanja na podizanje PostNet uplate, uplatilac u svakom trenutku može da ode u poštu i stornira uplatu!

Owime ovo je u kontekstu kurirskih sluzbi i Poste, nema tu otkazivanja kad jednom preuzmes paket. Za sve druge namene kao i za sve u zivotu - pamet u glavu i ziro racun uz ebanking da se ima uvid u transakcije 24/7.

Jutros mi je bas stigla jedna otkupnina, uredno pise u aplikaciji "Posta za xxxxxxx" gde je x kupac, a ne moras da budes kuci i da cekas nekog da ti donese pare niti moras da podizes nesto u posti kad se koristi ziro racun, a jeftinija je i postarina koliko sam primetio.

Poslednja izmena:
^ @Lanikor
Izvinjavam se, načelno sam napomenuo nevezano za kurirske službe da PostNet uplatu pošiljalac može da otkaže u svakom trenutku.
Naravno, ako je vezano za slanje paketa odnosno otkupnine onda to nije moguće.
Jasno je da je žiro-račun najbolje i najlakše rešenje za obe strane.

Da li je neko koristio post express aplikaciju za slanje paketa s tim da paket predaje na salteru poste a da prethodno kreira zahtev kroz app..

Ja uvek tako radim samo je potrebno cekirati opciju preuzimanje u pošti i označiti datum na koji predajete

ID broj posiljke.
To je ono sto ti izbaci aplikacija kada odradis zahtev.

Након што се попуне сви подаци из апликације, добија се ID број (''број позивнице''), који има 8 бројева
Тај број се прочита приликом предаје пакета (мада може и да се напише на пакету па да они сами прочитају, зависи како је којем раднику лакше).

То је све што је потребно рећи на шалтеру Поште приликом предаје пошиљке. Они када укуцају тај број виде све попуњено, тачно онако како је уписано у апликацији.

E to nisam znao, meni su u pošti napomenuli da vodim računa o tom datumu na aplikaciji tako da sam se držao toga

Da li je cena isporuke visa kad se salje sa Kosova?

Колико ја знам није, јер Косово је де јуре Србија па је цена иста.

Послато са SM-G960F помоћу Тапатока

Pa ne bas, jos od Briselskog sporazuma su ubacili neke stvari, tako ne moze da se izvadi licno osiguranje u Srbiji, ako se prebivaliste vodi da je na KiM (prisustvao tome pre neke 4 godine u Dunav osiguranju), srpski privrednici sa KiM moraju da prodju kroz carinsku proceduru da bi njiva roba usla u uzu Srbiju...
Sto ne znaci nisi u pravu za posiljke [emoji6]

Послато са SM-N960F помоћу Тапатока

Da li je cena isporuke visa kad se salje sa Kosova?

Цена поштарине за слање унутар Србије је иста за свако место.
Без обзира да ли се пошиљка шаље на Косово и Метохију или оданде.

Kakve su tu cene i za šta povećale sve ostale kurirske službe a u skladu sa povećanjem cena kod Post Expressa? Jel isto za dodatne usluge?

Послато са MI 8 уз помоћ Тапатока

Pa ne bas, jos od Briselskog sporazuma su ubacili neke stvari, tako ne moze da se izvadi licno osiguranje u Srbiji, ako se prebivaliste vodi da je na KiM (prisustvao tome pre neke 4 godine u Dunav osiguranju), srpski privrednici sa KiM moraju da prodju kroz carinsku proceduru da bi njiva roba usla u uzu Srbiju...
Sto ne znaci nisi u pravu za posiljke [emoji6]

Послато са SM-N960F помоћу Тапатока

Колико ја знам никакав споразум није постигнут по питању поште. Када се шаље ПЕ за Косово једино ограничење по питању цене јесте висина вредности и откупнине које износи максимално 2.000 рсд. Не знам у која све места може да се пошаље, али ако је иста цена за слање тамо, не видим разлог да у другом смеру буде другачије. За размену између Србије и Косова се мора ићи у ЈП Пошта Србије, из Поште Косова се не може послати ништа за Србију.

Poslednja izmena:
Na sajtu post express se može proveriti koja mesta imaju uslugu Post Express. Pre nekoliko meseci je postojalo Kosovo Polje, sad ga više nema i najbliža Prištini je Kosovska Mitrovica. Ne znam da li više ne postoji Pošta ili ne rade PE.

@PJ,

Ја сам пре 7-8 дана слао баш у Косово Поље. Попунио сам све преко апликације и стигло је најнормалније човеку.
Е сад не знам која је била доставна пошта, морао бих да пронађем отпремницу, ако је нисам бацио, па да проверим на праћењу где је ишла пошиљка.
Слао сам и у Грачаницу, Косовску Каменицу, Глобочицу (село мало испод Драгаша, на самом југу КиМ)...

Једном приликом (пре постојања апликације Поште), су ми у Пошти приликом слања рекли да не испоручују у Косовску Каменицу, а ја сам тамо слао без пробема Пост Експрес пошиљку.

Poslednja izmena:
Čime da pošaljem jedan gvozdeni krupan komad težine oko 50kg kabasto i nepravilnog oblika?
U automobil ne može da stane.

Mislio sam BEX pošto oni raznose kamionom.
Koliko to može da košta?

Sent from my Redmi Note 4 using Tapatalk

Poslednja izmena:
Na sajtu post express se može proveriti koja mesta imaju uslugu Post Express. Pre nekoliko meseci je postojalo Kosovo Polje, sad ga više nema i najbliža Prištini je Kosovska Mitrovica. Ne znam da li više ne postoji Pošta ili ne rade PE.
Постоји пошта, ако сам ја добро избројао на мапи са сајта има укупно 37 филијала на Косову, најдаља је у Драгашу, скроз на југу. А тај списак који си ти гледао баш и није потпуно тачан, на пример пише да постоји ПЕ у Болечу, а из Поште Болеч се врши испорука за још 3 насеља поред Болеча, а тих насеља нема на списку.

Povremeno šaljemo pakete u Kosovo polje, poslednji put pre nekoliko meseci. Pre 5-6 dana se javlja taj čovek i kaže ne može više da primi u Kosovo Polje, već mora da ide do Mitrovice. Živi u nekom selu, nisam siguran kako se zove, u svakom slučaju mu je ovo sada dalje. Odem na sajt PE I vidim da više nema Kosova Polja na spisku danas za sutra. Mitrovica ima. Na osnovu toga sam predpostavio da više nema slanja za Kosovo Polje.

Uvek mu šaljemo Post Restant, možda je u tome problem.

Poslednja izmena:
Код мене у Нишу је раније могао да се пошаље ПЕ на Пост Рестант у Пошту 18106 и још неке а када је сам задњи пут питао, пошто је требало нешто да ми стигне, рекли су и мени и пошиљаоцу да више не може и да мора сада у Пошту у центру ~ 18101. Можда су укинули Пост Рестант за ту пошту?

Иначе, најлакши начин да се провери да ли иде испорука за то место, и преко које поште - попуни се преко апликације ПЕ пакет за то место, адресира се на неко насумично име и презиме (оба, и примаоца, и пошиљаоца) и пошаље се. Неки картон, било шта се спакује... После се прати на сајту Пост Експреса или, још боље, на сајту Поште. Тамо се види када је пакет ''Задужен за доставу''

Paket danas za sutra poslat na Kosovo uvek stiže za 2 dana. Ruta je sledeća (za Beograd npr.)
1. dan Beograd šalje paket u Zvečan, u 19h otprema se paket u GPC u Zemunu
2. dan GPC Zemun oko 4, 5 ujutru šalje paket u GPC Kraljevo. Kraljevo paket prosleđuje u Rašku a ona taj paket drži ceo dan i uveče oko 19h ga sprema na slanje za Kosovsku Mitrovicu.
3.dan Paket je ujutru na Kosovu u Mitrovici, oni dalje šalju za Zvečan.

Dakle Pošta u Raški radi za Kosovo ono što radi GPC u Zemunu za Srbiju.
Primer ispod.
Za neka mesta npr. Štrpce potrebno je ostaviti fiksni broj primaoca jer mobilne mreže dole ne funkcionišu kako treba.
Cene svih usluga su iste kao kada se salje za bilo koji grad u Srbiji osim što je maksimalna vrednost otkupa 2000 dinara (bez cene dostave). U skoro svim gradovima na Kosovu primalac paketa odlazi u Poštu po paket a adresnica sa adresom se popunjava pro forme. (mislim da jedino u Mitrovici kurir razvozi pakete).
4460ed3fa01b7aaf61f006f127221070.jpg

Послато са MI 8 уз помоћ Тапатока

Čime da pošaljem jedan gvozdeni krupan komad težine oko 50kg kabasto i nepravilnog oblika?
U automobil ne može da stane.

Mislio sam BEX pošto oni raznose kamionom.
Koliko to može da košta?

Aks ili bex oni imaju vozila za te gabaritnije pošiljke za razliku od PE koji ima manja dostavna vozila.

Sent from my Redmi 5 Plus using Tapatalk

Stigla gvozdjurija bex-om za oko 1000din a kurir je bio slobodan da naplati oko 70din više.
Video sam tek kad je otišao, a nisam posumnjao zato što mi nije rekao zaokruženu cifru već je otkup bio tipa 17850 a on naplatio 18900 pa na brzinu nema šanse da sravunas koliko je otkup, koliko transport a koliko prenos novca.
Ali OK završio mi je posao tako da je kao da sam ga castio.

Dobro si prosao kako inace deru. I jos se prave blesavi. Sve je to greska sistema koji im to dozvoljava i kod mnogih ne dobijes papir na kojem tacno pise ukupan iznos = otkup+transport+provizija

Sent from my iPhone using Tapatalk

Da budem realan i oni su meni gledali kroz prste pa su ovu gvozdjuriju tezine 50kg nezgodnih gabarita koja im zauzme dobar deo kamiona gde bar dvojica moraju da je utovare tarifirali kao da je do 10kg

U sustini da im je kamion bio dupke pun kao sto nije, ne bi ni ja jeftino prosao :)

Nazad
Vrh Dno