Šta je novo?

Kurirske službe

Kuriri uglavnom nose do ulaza nije im duznost da se penju, osim ako nisu motivisani novcem ili moraju da nose na potpis.
Kad bi sve radio po PS kurir bi po gradu svaki put trebao i da plati parking :)

Poslednja izmena:
Mislim da im jeste dužnost do vrata, a neki je i zovu uslugom "od vrsta do vrata".

Pa do prvih vrata, to ne znači da treba i u sobu da nam donesu ;)

Sent from my Redmi Note 4 using Tapatalk

Частите некад курира па ће можда бити љубазнији ;)

Послато са SM-G930F уз помоћ Тапатока

Jeste, bakara, kurirovo je da donese do najblizeg coska, a ne na vrata stana. Ako mu je bas cim do coska, onda nije duzan uopste ni da donosi.

• Like
Reagovanja: M J
E pa nemoj tako, nisam tako rekao...
Do ulaznih vrata, kapije sta god...treba biti realan pa bar 60% zgrada nema lift i nemoguce je parkirati se, nisu ni oni supermeni.

Znaci ne opravdavam ih ali nije realno ocekivati da ide od zgrade do zgrade i peske raznosi paket po paket i pri tom svaki put uredno parkira vozilo, cisto sumnjam da mu je to u opisu radnog mesta.

• Like
Možda ni đubretari da ne iznose đubre ako im mnogo smrdi, rudari da ne rade jer nemaju prirodno svetlo, kovači jer im je teško, vatrogasci kad im je mnogo vruće i ima dima, a lekari da ne leče pacijente sa zaraznim bolestima...

To im je u opisu posla.
Niko im ne brani da sklope ugovor sa parking servisom. Ulazna vrata zgrade nisu prebivalište primaoca ništa više od ulaznih vrata grada.

Ako stvarno ne mogu da donesu gde treba (što nije tačno, jer drugi kurir može ili svi mogu ako ih častiš), onda neka jasno naznače gde ne mogu.
Sobzirom da pojedini kuriri ne nose nigde gde su ulazna vrata dalje od jednog metra od ulaznih vrata zgrade ili kapije, onda neka napišu "raznosimo: od bloka do bloka, od nađemo se do dođi tu-i-tu, od pošte do pošte, od/do gde ja kažem ili se vraća paket i plaća dupla poštarina..."

Parking se ne plaća prvih 15 minuta. Svako ko vidi kurirsko dostavno vozilo sa upaljena sva četiri migavca zna o čemu se radi. Meni ispred zgrade može avion da se parkira I nema naplate parkinga, ali je pojedincima lakše da me okrenu na mobilni I predaju paket kroz prozor. Onaj ko mi uredno okrene na mob da proveri dal sam kod kuće i dođe na vrata, uredno ga i častim.
Ja sam radio sličan posao godinama i znam u kakvoj su frci, ali ne treba ići iz krajnosti u krajnost.
Da im ne treba potpis, verujem da bi pojedinci dostavljali pakete u pokretu bacanjem kroz prozor, like paper boy [emoji3]

E pa nemoj tako, nisam tako rekao...
Do ulaznih vrata, kapije sta god...treba biti realan pa bar 60% zgrada nema lift i nemoguce je parkirati se, nisu ni oni supermeni.

Znaci ne opravdavam ih ali nije realno ocekivati da ide od zgrade do zgrade i peske raznosi paket po paket i pri tom svaki put uredno parkira vozilo, cisto sumnjam da mu je to u opisu radnog mesta.

Ako mu to nije u opisu radnog mesta onda nije kurir kurirske službe. Šta treba da je u opisu radnog mesta kurira kurirske službe? Da dođe svakog prvog na posao i primi platu ili da isporuči paket? Ostavljanjem obaveštenja u sanduče zgrade on nije isporučio paket. Ako neće da se penju na spratove, jednostavno to mogu da reše, napišu da ne isporučuju pakete u zgrade samo u prizemne kuće i eto rešen problem sa penjanjem u zgradu gde nema lift, problem je parkiranje itd.
Problemi sa parkiranjem zaista nisu briga korisinika usluga nego pružaoca te usluge.

Kurir treba da dostavi paket do vrata korisnika. Znaci ako je rec o zgradi, paket se dostavlja do vrata stana i kraj price.

Obican postar donosi paket na vrata kad ne moze da stane u sanduce. Mi pričamo o kurirskoj službi, usluga, vrata do vrata.

Sent from my Mi Max using Tapatalk

Drugarica kupovala bojler. Besplatna isporuka. Rekla je da zivi u zgradi bez lifta na 4 spratu i pitala da li donese do vrata vise puta. Zaboravio sam koja je kurirska sluzba u pitanju ali je momak doneo bojler do vrata stana.

^
Upravo o tome i pricam...

Nisu svi paketi velicine malog paketa, nije svugde moguce parkirati se ni minut a ne 15 min besplatno, nije moguce uvek doci ni do ulaza zgrade a ne stana...
Ali se ipak ocekuje da kurir paket donese na vrata stana, valjda gledajuci samo iz svoje perspektive.

Mislim da nije realno, a vi kako hocete...

Ako je tezi paket za ocekivati je da neko pomogne kuriru. A ne da se ocekuje da tegli po zgradi sam neku gabaritnu posiljku itd...

Pa veliki bojler nema ni 30 kila, a izmislili ljudi odavno pomagala za takve situacije.
retractable_grande.jpg

Cisto poredjenja radi: u Nemackoj se podrazumeva da ce ti doneti do vrata, gde god bio.
Kod vecih gabarita je naglaseno ko, kada i dokle je obavezan da donese paket.
Npr nedavno je uzeta sofa. Normalno da ne moze covek sam da je unese, ali je naglaseno da ce doneti do ulaza u zgradu te u dogovoru sa njim moguce je i uneti do stana. Tako i bi, uz malu napojnicu covek pomogao sinu i uneli sve zajedno.
Takodje je praksa da ako nisi kuci da se ostavi kod komsije i super je stvar da se posle ne cimas do ispostave da podignes paket.
Za 3+ godine medjusobno se pomazemo sa komsijama i nikada problema nije bilo.

Ima jos bolja stvar za zgrade:

201701051702541717.jpg

Poslednja izmena:
Za ocekivati je da kurirska sluzba zna sta preuzima za isporuku i da shodno tome planira uslugu (i cenu).
TA pec na 4-ti sprat bez lifta? Nema problema, za to trebaju cetvorica jakih - cena je tolika, pa ko voli nek' izvoli.
Pozdrav

• Like
Još nikad nisam video da bilo koji kurir ima kolica za razvoz težih stvari, ovi u post expresu, barem kod mene, razvoze kedijem a ne kombijem, nekad nemaju mesta ni za pakete a ne još kolica.
A što se parkinga tiče svaka čast ko ima pistu ispred zgrade ali takvih je jako malo, ja kad odem za BG svaki put barem 10 minuta tražim gde da se parkiram i ne sećam se kada sam zadnji put mogao da se parkiram baš kod ulaza u zgradu, sve nešto treća zgrada iza pa okolo pa kroz parkić a to je za auto znači jedno parking mesto, šta ovi iz AKSa ili BEXa da rade kad njima za kombi trebaju 3 parking mesta jer ne može po dužini da se parkira, jedva i auto stane, već mora popreko.
To za prakiranje se nikad neće desiti jer oni rade na procenat i u interesu im je da što više paketa odrade a ne da troše 15minuta po isporuci ne računajući prevoz. Kod mene se kurir AKSa zadrži u proseku 60-120 sekundi, par minuta pre isporuke me cimne da izađem ispred firme, ja sačekam, podpišem uzmem paket i gotova isporuka. Siguran sam da bi ušao i unutra i doneo paket kad bi ga zamolio, za sad nije trebalo pa čuvam tu kartu baš kad bude trebalo :D

Poslednja izmena:
Mislim da se vec8na slaze, da kad mislimo donosenje na adredu, mislimo na pakete koje moze sam doneti. Ne ocekujem da mi ves masinu sam donosi

Sent from my Mi Max using Tapatalk

Sad ga preteraste, ovo je Srbija :) Odakle nasim kirirskim sluzbama takva kolica... Pa mi u post expressu imao dvoje kolica na nas 10 kurira, o cemu pricamo? :) I ta kolica nose kolege koje rade uzi centar grada da ne tegle na rukama nego potovare na kolica pa guraju pakete... Ostali tegle na rukama. Valjda je ljudski da kad se radi o zgradi i ako je neki veci teret u pitanju da ce ti neko pomoci... Naravno postoje bahati ljudi koje ne zanima kako ces ti da im dostavis paket...

Da li pomazes i elektricaru da se popne na banderu, i da li zoves svog pekara u 4 ujutru da se ne uspava za posao? Kakvih gluposti se covek nacita na naizgled benignoj temi. Bahati su ljudi koji ocekuju da ti uradis svoj posao i da im dostavis paket?! Stvarno nije cudno sto je drzava u cabru pored ovakvog razmisljanja, nisu nas sva ova zla slucajno snasla.

Da li pomazes i elektricaru da se popne na banderu, i da li zoves svog pekara u 4 ujutru da se ne uspava za posao? Kakvih gluposti se covek nacita na naizgled benignoj temi. Bahati su ljudi koji ocekuju da ti uradis svoj posao i da im dostavis paket?! Stvarno nije cudno sto je drzava u cabru pored ovakvog razmisljanja, nisu nas sva ova zla slucajno snasla.

Izvini sta ti poredis? I o cemu pricas? Po tebi nije normalno da pomognes kuriru da ti npr unese zamrzivac, da nece mozda sam da ga uvlaci i tegli?

Kurir svakako ne nosi sam zamrzivac, necemo da menjamo teze. Pricamo o uobicajenom kurirskom poslu, ne o braniku za MAN i trokrilnom sifonjeru.

Izvini pricamo u poslednjih par postova o dostavi tezih paketa na adresu a i ti si mene citirao gde sam ja bas o tome pisao... Tkd u pravu si necemo da menjamo teze pa ih onda i ne menjaj. Ja sam na prethodnoj strani lepo napisao kuriru je u opisu posla da dostavi paket do vrata primaoca ako se isti nalazi u zgradi, znaci do vrata stana a ne do vrata zgrade. A ako se radi o paketu koji je tezi i gabaritniji za ocekivati je da se kuriru pomogne i tjt, ja nemam nista vise da dodam.

Ljudski je da se pomogne, ali kada službe umeju da naplate skuplje teže pakete neka onda pošalju dva kurira. To je njihov problem.

Sent from my LG-D802 using Tapatalk

Ljudski je da se pomogne, ali kada službe umeju da naplate skuplje teže pakete neka onda pošalju dva kurira. To je njihov problem.

Sent from my LG-D802 using Tapatalk

U pravu si, samo je problem sto i ovako nema dovoljno ljudi a ne da idu dva coveka... A i vecina tezih stvari se ustvari i ne naplati vise, jer vecina firmi koje salju pakete na veliko imaju ugovore sa kurirskim sluzbama pa salju pakete po povlascenim cenama, a primaocu je svakako gratis dostava ... Kome se ne isplati postoji uvek resenje, natovaris na prikolicu pa odneses sam itd, mada ne znam koliko se isplati takav nacin transporta ***.

Poslednja izmena:
U pravu si, samo je problem sto i ovako nema dovoljno ljudi a ne da idu dva coveka... A i vecina tezih stvari se ustvari i ne naplati vise, jer vecina firmi koje salju pakete na veliko imaju ugovore sa kurirskim sluzbama pa salju pakete po povlascenim cenama, a primaocu je svakako gratis dostava ... Kome se ne isplati postoji uvek resenje, natovaris na prikolicu pa odneses sam itd, mada ne znam koliko se isplati takav nacin transporta ***.

Ja uvek pomognem i izlazim jer znam da kuriri nisu ništa krivi iako ima bahatih (jedan me zvao da siđem po najobičniju kovertu, on čeka ispred vrata zgrade koja su otvorena a ja na prvom spratu), ali ovde nisi u pravu.

To što je kurirska služba sklopila loš ugovor ne treba da zanima korisnika niti bi on trebao da snosi posledice njihovih loših odluka.

Ništa nije gratis. Sve je uračunato u cenu. Sve i da jeste posao se treba odraditi kako treba.
Zamisli u prodavnici uz Milku daju pokvareni Oreo keks, smrvljen ili sa pocepanom kesom. Pa uzeo bi nešto drugo ili kupio na drugom mestu.

I ne možeš tako, kome se ne isplati neka sam raznosi.
Kome se ne sviđa da radi svoj posao nemoj ni da ga radi.
Za ovakve stvari bi u normalnoj zemlji debelo plaćali inspekcijske kazne i zatvarali radnje.

Vidim nečiji prethodni post da neće da raznose jer rade na procenat pa im je ovako lakše jer više pošiljki "obrade"...
Možda bi shvatili grešku u razmišljanju kada bi im iz istog razloga lekar davao injekcije iglom prethodnog pacijenta, kasirka ne bude vraćala kusur, a rostiljdžija tražio da sami ispljeskaju pljeskavicu.

Još je siguran da bi uradio SVOJ deo posla i doneo do vrata AKO bi ga zamolio i da to ČUVA za kad zatreba...
- Šta se sve ovde neće pročitati...

Poslednja izmena:
Ja ne razumem pojedine kurirske službe koje opravdavaju manjak ljudstva novcem, pa drugari u susednoj Bugarskoj su cene ekspres pošiljki skoro pa duplo povoljnije a gprivo je samo malo povoljnije pa opet mnogo bolje je organizovano. Kod nas se u 90% slučajeva radi ********** da izvinite na izrazu ali tako je, ne samo u ovom sektoru... pa brale meni je bila mala plata na prethodnom poslu ja sam lepo dao otkaz i snalazim se sam. I moje je da odradim kad nešto dogovorim ako je mala plata nemoj ni da ga radiš pa da posle kukaš.
To što izilazimo u susrdt kuriru je naša dobra volja, i uvek ih častim 20-30-50-100 dinara zavisno od paketa, naravno ko zasluži. Ovi što ih mrzi da se zavlače po ulicama nego dođi tu i tu ne znam gde je ta ulica ne dobiju ni dinar bakšiša. Kratko i jasno.

Послато са SM-J510FN уз помоћ Тапатока

Poslednja izmena od urednika:
Klasika u ovoj temi je da se brane propaliteti i bivsi robijasi koji sve rade preko one stvari. Jedino pohvala ( sto je isto apsurd u ovoj zemlji jer je nebuloza hvaliti nekoga za to sto ce obaviti svoj posao) postexpresu i to oni ispadaju dobri uglavnom jer su ostali dno dna.

I to sa čašćavanjem mi je skroz bezveze. Recimo, ja sam sada loš korisnik, jer nikada ne častim. Imam ugovor sa PE, šaljem pakete, novac leže na račun. A i da donesu keš, sav novac koji nam dođe, već je otkucan kroz fiskalnu kasu. Čovek radi svoj posao za koji prima (skromnu) platu i kako ja da pravdam direktorki trošak što sam mu dao 100 dinara? Ili da častim iz svog džepa i svoje (skromne) plate? Ovde su valjda svi navikli da se petlja na crno i da je bakšiš osnovno sredstvo kreiranja poslovnog odnosa.

Danas smo imali jedan kabast paket, lagan, pravilnog oblika, ali velikih dimenzija. Znam da se kuriri uvek sa njima muče, ali ja sam navikao kako se hvata i nosim ga jednom rukom. Naravno da sam izneo čoveku do kola. On bi se vraćao još dva puta, ovako smo sve poneli odjednom. Imam utisak da mu to znači više, nego da sam mu zadenuo 100 dinara u džep.

Nazad
Vrh Dno