Šta je novo?

Kurirske službe i paketomati

Verovatno će mu javiti da ode u lokalnu poštu da preuzme.

Већина Пост Експрес пакета послатих јуче, а који пролазе кроз ГПЦ Београд нису отпремљени даље из ГПЦ-а.
Тек по неки је отпремљен јутрос око 11 ~ 12 сати.

Naš lokalni PE kurir kaže da u njegovom reonu (ne znam na šta se odnosi) umesto 45 kurira, imaju 15. Nemaju posleodnevnu smenu (dakle do 14h), a i to ne mogu da pokriju.

AKS u mom reonu dodao još jednog kurira u prethodnim danima. Već su bili pretrpani, a PE pošiljke sve više prelaze na druge kurire.

Imam specifičan slučaj:
PE kurir me danas zove, pita da li sam kući, ima paket za mene.
Nikakav paket ne očekujem, pitam ga za detalje - on odgovara da ne zna ništa, pročita mi moje tačne podatke navedene za isporuku, kaže da je paket iz USA i da je otkupnina 5600 Dinara.
Rekao sam mu da ne donosi jer ne znam o čemu se radi, on odgovara da će ga ostaviti u pošti.

Imam li ja neke obaveze prema ovome paketu? Šta se dešava ako ne odem da ga preuzmem?

Vraća se nazad za USA. Pošiljalac će morati da plati za povratnu poštarinu ako bude hteo, ako ne stajaće neko vreme u pošti tamo (u USA) i onda će ga prodati na nekoj aukciji.
Idi vidi u poštu tamo gde je ostavio paket pa vidi ko je pošiljalac i šta piše da je u paketu.
Možda ti je neki od sponzora sa kojim si ranije radio poslao nešto bez najave!

P.S. Bilo je priče da će post expres početi da naplaćuje preuzimanje pošiljki (ako kurir ide po nju), da li je ovo zaživelo, naplaćuju li ili ne?

Kako najbolje poslati tezak gabaritni paket ?
Imam 2 zvucnika tezine 20 kg po komadu, zapakovao bih ih posebno jer su veliki oko 1x0.35x0.2m, i jos tri komada manja i oni su oko 15 kg u treci paket.. pa da ide kao 1 paket sa tri dela ( sabiranje tezine ), jel slao neko nekad tako i da li se to dodatno sta naplacuje i ko je najpovoljniji ovako ?
Mozda da probam preko Poste kao paket pa da se slogiraju :D
Pise da je maksimalna dimenzija za jednu stranu 150 cm, zbir strana 300 cm a tezina do 31.5kg..
Opet bih morao kao 3 paketa da posaljem, s tim da bi se prevrnuli u Posti kad bi videli dimenzije i tezinu..

Mislim da ti ne bi prihvatili. Te kombinacije hoće Beks da prihvata ili eventualno Daily uz prethodni dogovor.

Kako najbolje poslati tezak gabaritni paket ?
Imam 2 zvucnika tezine 20 kg po komadu, zapakovao bih ih posebno jer su veliki oko 1x0.35x0.2m, i jos tri komada manja i oni su oko 15 kg u treci paket.. pa da ide kao 1 paket sa tri dela ( sabiranje tezine ), jel slao neko nekad tako i da li se to dodatno sta naplacuje i ko je najpovoljniji ovako ?
Mozda da probam preko Poste kao paket pa da se slogiraju :D
Pise da je maksimalna dimenzija za jednu stranu 150 cm, zbir strana 300 cm a tezina do 31.5kg..
Opet bih morao kao 3 paketa da posaljem, s tim da bi se prevrnuli u Posti kad bi videli dimenzije i tezinu..
Ja sam slao gume preko poste 16kg 360 dinara postarina bila samo,Ali to drugacije tj CC-RS ..
Aks i bex ima da oderu za posatarinu 0.500 grama je 500 dinara.

PE nam skratio posleodnevnu smenu, a AKS kurir nam danas javio da nas pokriva svaki drugi dan 😂
Nalazimo se na granici NBGD i Zemun, prilično urban deo, i AKS nema dovoljno kurira da nas pokrije svakog dana.

Taman smo se ponadali da je ono pojačanje bilo trajno, kad oni isekoše skroz.

Sad je pitanje, da li bi povećanje cena isporuke uticalo na smanjenje broja paketa ili na povećanje kvaliteta usluge?

Mislim da bi ostalo isto što se tiče broja paketa, a za uslugu ne mogu da garantujem 🤣

Da javim da sam poslao preko Poste kao tri paketa, postarina ukupno 1760 din, tezina 63 kg.
Sve dok je u gabaritu koji stoji na sajtu a ko moze da odnese do Poste da preda nema uopste potrebe polemisati ko je najjeftiniji, najbolji i najsigurniji.

uputi nas sta si to poslao? ja sam upravo preuzeo patike teske 1,3kg i postarina sa sve prenosima novca 600rsd. otkup 4200 -ukupno 4800

na sajtu PE cena za range 10-20kg je 700rsd, znaci morao si poslati 4 paketa, a samo prva 3 od po 20kg bi te izasla 3 x 700 = 2100. tako da se to sto pricas 63kg za 1760 ne uklapa nikako.

Procitas moj post pre poslednjeg i videces sta ti pise. Onda odes lepo na sajt posta.rs pa kliknes pa paket i pismonosne usluge i vidis da Posta ima i druge usluge sem PE-a odvajkada..
Tebi je toliko nakrkano jer stave sve najskuplje opcije, isplata preko PostNeta, povratnica a i PE je poskupeo za 50 din od NG.

Ima li ko informaciju da li je od NG uvedeno i za pakete da stize SMS o prispecu posiljke kao za Post Express sto stize ?

Kako se ostvaruje ovo za penzionere, nije valjda samo pokažeš ličnu kartu i kurir ti smanji cenu, verovatno ima neka zamršena procedura?

Misliš na ček (izveštaj) od penzije! U ličnoj karti ti ne piše da li si penzioner ili ne...
Verovatno će biti procena odokativnom metodom, ti kažeš: "ja sam penzioner", kurir te pogleda i kaše: "ok" i to je to. I ovako žure i nema ih dovoljno, još da se bakću sa dokazima i penzionim čekovima...

Nego, nešto mi tu nema logike.
Kaže: "Za uslugu "Preuzimanje na adresi 5 i više paketa" - 100,00 dinara po preuzimanju."
dakle ako imaš 5 i više paketa naplate ti 100 dinara za preuzimanje na adresi (i ja i kolega smo slali pakete ovih dana (po jedan, dva) i ni jedan kurir nije ništa tražio da platimo)
a onda malo niže: "za penzionere omogućeno je preuzimanje i manje od 5 paketa uz naplatu poštarine od 100 dinara"!!!

Znači ako nisi penzioner i imaš recimo 2-3 paketa, preuzimanje te ne košta ništa a ako si penzioner onda te košta 100 din! Nema logike.

To pravilo za 100din i 5 paketa se odnosi na slanje OBIČNIH paketa a pretpostavljam da ste vi slali postexpressom kao i ranije ;)

Nisam pratio, da li je ovo nešto novo da i pošiljalac plaća neki iznos prilikom preuzimanja njegove pošiljke na adresi?

Glupo sto uveli posle 17h kad se posalje paket tek narednog dana salju paket,
Paket poslat u ponedeljak u 17:25 min i tek ce stigne u petak,a meni treba sutra tj jest cetvrtak bitan mi taj paket.
Dal se zalim?

Zašto nisi poslao preko neke druge kurirske službe? Svi osim PE su praznovali samo 15.02.

Nije to uvedno to imas u svakoj Posti od kad sebe..
Neke Poste imaju samo jednu otpremu, neke dve otpreme, neke celodnevnu otpremu.
Recimo imas Postu koja radi do 14h i otprema im je u 14h.
Imas Postu koja radi do 19h i ima dve otpreme prva je do 16:30h druga je u 19h, sve poslato pre 16:30 ide taj dan, posle 16:30h ide kao da si poslao sutradan.
Dok imas i Poste koje rade do 19h i jedna otprema samo ima tako da sve predato do 19h ide taj dan.
Cak ima i Posta koja prima nedeljom i stize sutradan, to mi se desilo proslog meseca kada mi je covek poslao 16.01. iz Poste 11000 БЕОГРАД 6 i stiglo mi sutradan..

Tako da najbolje se pre slanja raspitati u Posti kada je prva otprema i da li ste zakasnili..

Pa šta se dešava sa PE?! 3 dana je prošlo a primalac nije dobio paket ! Neka ih zatvore više i to su uništili.

Nemaju kurira. Nemaju mehanizam da plate vise.

Pod "nemaju mehanizam" misliš na zabranu zapošljavanja ili tako nešto?

Ali opet, što onda prihvataju više paketa nego što mogu da prenesu...

Bitan deo je ono "menaju mehanizam da plate više" što znači da ne mogu da utiču na visinu plate a po onoj koja je trenutno neće ljudi da rade taj posao.
U privatnoj firmi ti sedneš sa direktorom i dogovoriš platu a u državnoj neko je odredio da taj posao ima X platu i to je to, ne verujem da postoji opcija napredovanja ili povišice (sem onog što ide sa dužim radnim stažom)...

Pod "nemaju mehanizam" misliš na zabranu zapošljavanja ili tako nešto?

Ali opet, što onda prihvataju više paketa nego što mogu da prenesu...
To bi možda pomoglo u nekoj meri, ali kako ograničava mš broj paketa koje preuzimaš?

Ne može kurir koji preuzima paket u Mladenovcu da zna koliko onaj u Surdulici dobija paketa iz cele zemlje i da li će uspeti da ih podeli.

A kašnjenja od dan-dva-tri se dešavaju zbog kašnjenja na termine za pretovar. To bi već moglo da se reši. Ali koga briga, "ne možeš ti mene toliko malo da platiš koliko ja mogu malo da radim.".

Deo kurira se izlomi, a deo radi na leru.

Nazad
Vrh Dno