Šta je novo?

Kurirske službe i paketomati

Evo, konacno docekah kurira iz AKS.
Prvo, morao sam sam da iznosim monitor i kuciste jedno po jedno, covek, izgleda, alergican na zgrade.
Drugo, odokativno je procenio tezinu posiljke i odredio cenu na 950 dinara i sve vreme je pricao kako ce to da se raspukne "kao dinja" :D . Na njihovom kalkulatoru posiljke od 20-30 kg kostaju 885 dinara, ne znam otkud mu 950.

Uglavnom moj glas ide za Post Express, bar sto se tice Novog Beograda.

Poslednja izmena:
Sta kad se nesto kupi sa oglasa, ne sa bencha, nego bas oglasa i stigne paket, jel mozes prvo da vidis sta je stiglo, da nije prazna kutija ili cigla u istoj?

Sta kad se nesto kupi sa oglasa, ne sa bencha, nego bas oglasa i stigne paket, jel mozes prvo da vidis sta je stiglo, da nije prazna kutija ili cigla u istoj?

Kuriru je cilj da dobije sto pre potpis, ali svako ima pravo da pre potpisivanja proveri paket..

Znaci zadnji put da saradjujem sa Post Expresom. To su tolika g0*na da ja nemam reci. Stigne mi objektiv (oko 500-600g) otkup 26.400din. Kurir dodje do moje kuce NE ZOVE me na mobilni, vec samo spusti papiric u sanuce. Vidim ja papiric kad ono treba da platim 27.600!!!!! Postanski troskovi 1200din. Ejjj bre, sta se ovde desava. Kakve su ovo prevare. Pa za te pare ima da odem do beograda i nazad i jos da pojedem koju puter kiflu uz put :D
Kakvi smradovi.
Go, Go, AKS :D :d

Pa verovatno ti je navedena bila vrednost posiljke... ;)

Toliko izadje i po njihovom kalkulatoru troskova (1230 DIN). Kada se radi o vecim iznosima najbolje je prvo popricati sa prodavcem da ne bi bilo nesporazuma. Druga stvar je sto nije zvao na mobilni ali meni se cini da kuriri PE nikad ne zovu nego samo ostave cedulju u sanduce ako nikog nema da primi posiljku.

Poslednja izmena:
ljudi, znate li sta znaci 1200din. pa to hebano mnogo. 300-400din je ok cifra. ovi su ga bas preterali. ovo vise nema smisla. bolje da odes licno da kupis, pa se i malo prosetas, vidis bela sveta :d. ne znam sta da kazem.

Koristite Bex službu, za sada deluju korektno i cene usluga su im znatno niže nego kod PostExpress-a. Dostava paketa funkcioniše po principu "Danas za sutra" a otkupnina bude isporučena odmah dan nakon isporuke pošiljke.
Jedino što me pomalo brine jeste činjenica da im je centrala u Šabcu, pa nekako ne mogu da se otrgnem utisku da je Bex u stvari AKS u novom ruhu. :D

Bex i jeste smrdljivi AKS, pitao sam jednog kurira!

Evo, konacno docekah kurira iz AKS.
Prvo, morao sam sam da iznosim monitor i kuciste jedno po jedno, covek, izgleda, alergican na zgrade.
Drugo, odokativno je procenio tezinu posiljke i odredio cenu na 950 dinara i sve vreme je pricao kako ce to da se raspukne "kao dinja" :D . Na njihovom kalkulatoru posiljke od 20-30 kg kostaju 885 dinara, ne znam otkud mu 950.

Uglavnom moj glas ide za Post Express, bar sto se tice Novog Beograda.

Sad vec preterujes, prvo treba da iscitas temu da vidis da AKS ima jednog kurira koji radi sve, i da je politika firme da prvo raznese pakete a ONDA kupi iste, PE-u je svaki postar maltene kurir, zato i mogu da dodju kad hocete, ne verujem da jos neko to radi vec je svuda ista situacija, znam da nekima to ne odgovara ali...
Drugo meni je svaki kurir rekao da je njima zabranjeno da ostavljaju vozilo bez nadzora, ima bezobraznih, u Nisu nece ni iz vozila da izadje, a nije hteo ni jedan meni nepoznati u Jagodini, dok su me ostali, iz bilo koje firme, uvek lepo obavestili da izadjem jer ne mora vozilo da im bude u vidokrugu, a izadju iz auta i hoce da pomognu, jedino mi je DE par puta dosao na vrata jer je ulazio na parking zgrade koji je uvucen, ostali bi stajali na ulici, dal ne vide parking ili sta je nebitno, svi pevaju istu pesmu da vozilo NE SME ostati bez nadzora, slucajno ili ne?
Pozdrav ,)

Poslednja izmena:
evo mog iskustva sa AKS-om:
pre oko 3 nedelje dao sam u oglas nesto, cena 400 dinara. prvo nisu dosli po paket, pa sam zvao posle 2,3 dana da ih podsetim.
dosli su po paket konacno i isporucili, primalac dobio paket sve ok, dao im mojih 400 din, koje mi medjutim do danas nisu isporucili. zvao sam reklamacije, dali mi broj od tog lika tj kurira, zvao ga ja, kaze on docice posle podne.. to je bilo pre 4 dana...
neisplati mi se vise da ih jurim i zovem jer cu tih 400 din na kraju potrositi za telefon sto ih zovem na mobilni..

takodje sad vidim na onom racunu sto sam dobio, napisali datum: 24.3.11 ?? wtf?

anyways, prvi i poslednji put sam slao kurisrskom sluzbom, pogotovo sa ovima.

Za te sitne sume vam se isplati i da trazite uplatu na racun, retko koji kupac nece da rizikuje za takvu sicu, a i ima pismeni trag o uplati, i onda saljite kako i cime hocete, jer vas jos jeftinije izadje, i PE i AKS izadju oko 150-200-inak dindzi kad nema otkupnine...
Ja iz principa necu vise koristiti PE jer su me drali, terali da IDEM po paket, i da IDEM po pare, a za tolike pare sam ocekivao da mi isporuce bar do zgrade, i to na vrata, a i posto su jedno isto sa postom sa kojom danas umalo frka nastade, jeste oftopik ali mozda nekog zanima a modovi nek vide hoce li ostaviti...

Dam dva racuna bakuti i crvenu (racuni bili nesto manje), ona cusne novcanicu negde, kucka one racune, stampa, iskicka isecke, i pruza saku, kaze daj pare, rekoh dao sam sa racunima, onako nesto odvali u fazonu slusaj decko ja pare nikad ne sklanjam dole (u fioku), NISI MI DAO!!!!
Normalno, pokusam da budem kulturan i kazem da jesam i da sam, dok je usluzivala musteriju pre mene, drzao na pultu racune sa novcanicom, i da je sigurno videla novcanicu, i uvek im dam racune i pare ODMAH, cak i otvorim novcanik i pokazem, ne znam ni ja zasto, valjda da vidi da nemam vise iljadarki, ali bakuta ne posustaje i kaze mora da mi uzme broj telefona ipak!!!! Tu malo planem, rekoh sta je ovo, sta to znaci, ona kao AKO ste mi dali pare sto je problem da mi date broj, i nista, izdiktiram broj i kazem da nema problem sem sto me napravi na muljatora i lopova, ona kao mora tako, ovo ono... MA NIKAD NISTA POSTA/PE VISE!!!!
Pozdrav ,)

Poslednja izmena:
Moram samo da pohvalim Dejana iz City Expressa. Lik je uvek ljubazan, nasmejan i kulturan. Nikad nisam imao problema sa njim. On radi ovaj deo, oko Beceja, ne znam dokle...
Uvek volim da mi roba stigne sitijem, jer znam da je Dejan pouzdan i covek na mestu.
(Nije placena reklama, samo cenim njegov trud)

da dodam jos jedno iskustvo :)
stigne sledeci objektiv koji je tezi 4 puta od proslog (za koga sam kod PE platio troskove 1200din.) i kurir iz aks-a kaze 250din :)
Znaci PE mrsh, nikad vise.
Sutra stize mobilni iz sapca City-jem, postarina 300din.

Sa PE nikada nisam imao problema, uvek naplaćeno onoliko koliko je po cenovniku. E sad možda je problem što se ne zna izračunati koliko će poštarina iznositi. Taj mobilni telefon koji će ti stići za 300 dinara u PE bi te koštao 194 dinara. Bez naznačene vrednosti na paketu, naravno sa otkupninom. Ako se navede vrednost paketa plaća se dodatno 1% od navedene vrednosti. Vrednost paketa se ne mora navesti, samo je onda problem ako se paket izgubi, neće vam biti isplaćena stvarna vrednost robe u paketu nego:

-Za slučaj gubitka ili potpunog oštećenja Post express pošiljke korisniku pripada desetostruki iznos plaćene poštarine za prenos te pošiljke
-Za slučaj gubitka ili potpunog oštećenja Post express pošiljke sa označenom vrednošcu korisniku pripada iznos označen na pošiljci uvećan za naplaćenu poštarinu po vrednosti i desetostruki iznos plaćene poštarine za prenos te pošiljke,

Kod PE cim nesto ima otkupninu, mora da ima naznacenu i vrednost koja ne moze biti manja od inosa otkupnine umanjene za iznos postarine. Osim te postarine se primaocu naplacuje i iznos za penos uputnice i provizija od 2% na iznos novca na uputnici, ti troskovi se mogu smnjiti ukoliko posiljalac ima TR u Postanskoj stedionici i zahteva da mu se uplata otkupnine izvrsi na taj racun i tada provizija iznosi samo 1% od iznosa,

Kada saljem otkupninu obavezno to radim PE, i to naglasim primaocu, samo zato sto novac dobijem na racun cim primalac podigne posiljku. E sad, ako nekome to ne odgovara, trazim uplatu unapred na tekuci (nema nikakve provizije ukoliko se uplata izvrsi u posti), pa onda saljem bilo kojom kurirskom sluzbom.

Poslednja izmena od urednika:
Otkupnina i vrednost paketa su sasvim dve odvojene stvari i nisu nikako povezane niti uslovljene.

Sad zovem postexpress da se raspitam za prijem i otkupninu, pa oni nisu normlani. Otkupnina 150din plus 1,5% od cene plus pakovanje plus isporucivanje novca plus ce da sigurbo dodaju i izmisle jos nesto. A to naravno na site-u koliko sam video nigde ne pise. I ovi iz dallyexpress su objasnili, otkupnina za fizicka lica 500din bilo da ima 100gr ili vise. A za prvana ide po gramazi. Stvarno su kuriri postali lopine ne normalne.

Poslednja izmena:
AKS stvarno brlja.
Ali imaju nenormalno mnogo posla jer ih firme masovno koriste posto su ubedljivo najjeftiniji. Moja firma placa 150 din. po paketu, nebitno koje je tezine ili velicine. Verovatno i ostale. Ovaj kurir koji svaki dan dolazi obavezno je krcat do vrha. Neretko ode i pretovari robu u neki kamion tu negde u lokalu pa se vrati ponovo.
E sad, da bi zadrzali tako niske cene sigurno moraju da rade sa minimalnim troskovima tj. sa daleko manje kurira i vozila nego sto je optimalno za taj obim posla. I eto razloga zasto brljaju.
Nije opravdanje, naravno. Ko hoce tacno, brzo i precizno ne moze da trazi najjeftinije.

BTW, kod Daily Expressa sa kojim isto imamo neki ugovor, jos nisam video racun manji od 400 din. A kad je veca kutija zacas ode i do 800. Ali ipak njih koristim kad nesto privatno saljem ili narucujem. Jednom prilikom mi je stigla obicna plasticna kesa sa decijim igrackama unutra. Kurir izneo iz kabine kombija. Nista osteceno, nista izgubljeno.

Ukoliko vam kasne otkupnine kod AKS-a da znate da ih je jedan kurir nedavno pokrao za oko 1 mil dinara. Jednostavno, nije predavao otkupnine u firmu i jedno jutro se nije pojavio na poslu. I ne mogu mu nista (legalno) jer novac uopste ne bi smeo da bude kod njega. Morali bi da se registruju za prevoz novca a to onda znaci, oruzanu i obucenu pratnju, blindirana vozila i ko zna sta jos.

Koristite Bex službu, za sada deluju korektno i cene usluga su im znatno niže nego kod PostExpress-a. Dostava paketa funkcioniše po principu "Danas za sutra" a otkupnina bude isporučena odmah dan nakon isporuke pošiljke.
Jedino što me pomalo brine jeste činjenica da im je centrala u Šabcu, pa nekako ne mogu da se otrgnem utisku da je Bex u stvari AKS u novom ruhu. :D

Da se ispravim... NEMOJTE da koristite Bex službu. :mad:
Nakon jednog koliko toliko korektnog iskustva sa njima, usledio je hladan tuš i standardan prikaz AKS sistema rada.
Paket koji je trebao da bude isporučen "Danas za sutra" uslugom nije isporučen jer su, po rečima zaposlenih, isporuke za sva fizička lica pomerena za sledeći dan. Zar se to zove "Danas za sutra" usluga?
Nakon nekoliko, da ne kažem desetina, poziva i razgovora sa Bex centralom da se pokuša dostava na zadatu adresu jer sam ih angažovao zbog usluge koja se zove "danas za sutra" isporuka na kraju nije ni pokušana uz objašnjenje da nema slobodnih vozila. Čak su bili dovoljno drski i nekorektni da nazovu primaoca pošiljke i kažu mu da dođe po paket u njihov magacin. :wall:

Evo sad već nedelju dana čekam da mi se vrati paket i njega naravno nema. Pozivi ka centrali i razgovori sa zaposlenima su manje više beskorisni jer osim praznih obećanja ja ne vidim da će se paket u neko skorije vreme vratiti. Naravno, trgnuće se sa milion reči izvinjenja kada im ponovo, kao i kod AKS-a, na vrata zakucam sa advokatom ali zar treba do toga da dođe svaki put?

Pitam se samo koja je svrha kurirske službe i usluge "danas za sutra" ako nisu u stanju da ispune svoje obaveze?

Držim se ja PostExpress-a. Jesu skupi ali su, na osnovu mojeg iskustva, barem pouzdani a kome se ne sviđaju visoki troškovi slanja, nek plati unapred pa šaljem i po cigi iz komšiluka ako mu je to volja.

Moram samo da pohvalim Dejana iz City Expressa. Lik je uvek ljubazan, nasmejan i kulturan. Nikad nisam imao problema sa njim. On radi ovaj deo, oko Beceja, ne znam dokle...
Uvek volim da mi roba stigne sitijem, jer znam da je Dejan pouzdan i covek na mestu.
(Nije placena reklama, samo cenim njegov trud)

Ovo potpisujem. Iako sam isto iz Bečeja, čovek dođe, lepo kulturno obavi posao i ode. Skoro sam imao problem sa zamrzivačem koji mi je stigao oštećen, lepo je došao, napravio zapisnik i odneo uz izvinjenje.

Nazovem PostExpress juče oko 10h da pošaljem "danas za sutra", vidim nema ih, nazovem ponovo oko 14h "da, da uneto je u sistem, samo je kurir verovatno prezauzet, doćiće do 16h". Naravno, nije došao.

Nazovem danas opet u 10h naručim opet uslugu i pre 5 minuta me zovu iz firme koja je primalac pošiljke da me pitaju zašto je kod njih došao kurir i traži im pošiljku za mene! :wall:

I eto, ni danas to neću stići da pošaljem, iz drugog pokušaja. :S:

HEHE, upravo hocu da napisem kako vec duze vreme cekam otkupninu od aks-a i procitam sokolov post i shvatim da sam pokraden :p
Poslao paket proslog petka, on je isporucen u ponedeljak, a ja otkupninu i dalje cekam. Jesu najjeftiniji, ali nisam siguran da mi se isplati da cela prica traje vise od nedelju dana zbog 50 din.

Sad su zvali iz PE i izvinjavaju se zbog nastale greške, poslali su kurira do mene da preuzme pošiljku i da je isporiči "danas za danas", međutim kaže mi da bi pošiljka stigla najranije 17-18h, a tada već nema nikoga u firmi koja je primalac da je preuzme, a u subotu ne rade. Ostaje da pokušam da pošaljem sutra, pa da im stigne u ponedeljak u toku radnog vremen.

Usluga "danas za sutra", u prevodu "četvrtak za ponedeljak" i to ako ne zahebu nešto i treći put. Inače do sada sam imao samo dobra iskustva sa PE, nadam se da nisu i oni počeli da brljaju kao AKS.

Koliko je realno ocekivati da zbog greske ne naplate uslugu?

Probao sam ovu novu Bex kurirsku 2 puta, i za sad sam zadovoljan.
Inače-nema savršene kurirske službe,samo je pitanje ko od njih ima veći procenat brljotina (probao sam 80% službi u bgd-u,i nema nijedne medju njima da nije imala neki veći "fail").

Meni ladno ostavili paket ispred vrata od stana u stambenoj zgradi. *****i.

Kada saljete pakete post express-om da li vas kurir zove na mobilni kada dodje po paket? Mislim u slucaju da necujete zvono ili tako nesto, da li je njihova zvanicna politika da moraju da zovu na mobilni koji im ostavite kada zovete centar?

Pitam zato sto su mene do sada uglavnom zvali na mobilni kada dodju da preuzmu paket, i to je bilo maksimalno 3 sata od kada sam zakazao preuzimanje. Sada poslednjih nekoliko paketa kada sam slao cekam ih 5-6 sati da dodju i preuzmu i pritom uopste nezovu na mobilni.

Moram da napisem da se konacno zavrsila prica sa AKS-om.
Kao sto sam napisao, paket je poslat u petak 16.9. a novac je meni vracen u cetvrtak 29.9. I na sve to sam ja licno morao da insistiram i cimam se da bih dobio kes. Posle dosta cekanja da mi se jave, ja sam zvao bg centralu gde mi je lik potvrdio da postoji novac za mene koji ceka isporucenje i tek onda uzeo moje podatke i napisao nalog za slanje. Onda kaze da ce novac biti kod mene sutra, sto se naravno ne desi. I ne samo sutra nego i prekosutra. Kada sam ponovo zvao lik me mrtav ladan pita da li znam gde se oni nalaze da bih licno dosao po kes. Na kraju sam morao da zovem kurira licno i da mu kazem da dodje sa mojim parama.

AKS je ubedljivo najbolja

Vrh Dno