Šta je novo?

Kupujem prodajem

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
^Isti slucaj sa KPom. Prodao sam 6-7 stvari,uglavnom ono sto mi je bilo visak tehnike,a kupio preko 50,sto novih sto polovnih,i nikad nijedan problem.

Sent from my 6S using Tapatalk

Zena i ja smo krajem 2014 tj samim pocetkom 2015 od Zokija uzeli u kompletu Sony 32" i Canon DSLR ukupne vrednosti oko 850e koliko me secanje sluzi. Uz nekoliko kulturno razmenjenih poruka i par telefonskih razgovora sam jednostavno prihvatio saradnju obzirom da mi je kroz takvu komunikaciju ulivao poverenje, odnosno stav sasvim normalnog coveka a ne prasinara. To jedno iskustvo smatram pozitivnim po svim kriterijumima i zaista je sve bilo korektno. Nemam nacina da garantujem za danas, ali prosto verujem da je i sada slicno, no naravno sve je na tebi. U svakom slucaju nazoves par "Madjara", makar i par puta telefonom, i uz malo analize i nacina komunikacije i sam procenis da li je osoba za saradnju. Nisam prevelike pare ostavljao na taj nacin preko KP (nikad nista ne prodajem) ali sam zaista imao stvarno korektna iskustva. Sta znam, mozda i spadam u redje slucajeve ali je zaista tako.

Ovo je ključ odnosa prema kp.
Izbaciti ime prodavca, naziv "madjari", i staviti u prvu poruku.

Kada neko dodje da se žali da je prevaren, pitati ga da li je ovako postupio. Ako nije, onda je sam kriv. Ako jeste, tek onda je prevara.

U čemu je prevara?

Sent from my Redmi Note 2 using Tapatalk

koristi HD sentiel slike od harda sa drugog oglasa, registrovao se pre par dana, kao iz Krupnja, ma ne i nije prevara. Inače lik sa originalnog oglasa je rekao da ce da promeni svoje slike jer je ovaj ocito neki prevarant

Ja ga prijavio i u prijavi postovao link do original slika.

Voleo bih da se jave i objasne odakle ovolika razlika u ceni. Znam da mali prodavci (Novicomp, atom, duocom) rade sa smešnim maržama i da cenu diktira distributer/uvoznik. Tako da ovo ide na njihov račun, ne na račun maloprodaja.

Mogu da ti kazem sta se dogadja za LG televizore. Svojevremeno kada sam jos pre 2 godine kupovao LG 42LA660 od madjara za solidno manje para od domacih prodavaca sam pricao sa poznanikom koji drzi malu prodavnicu tehnicke robe u BGu koji mi je otvoreno rekao da on zeli da spusti cene i da zaradi na vecoj kolicini, a ne na par komada ali ne moze/sme.
Problem je uvoznik/distributer koji mu je naznacio da cena ne sme da ide daleko(vise od par %) od Tehnomanije i da ukoliko ne ispostuje cenu nema vise robe za njega.

Kupio sam monitor o kome pricate pre par meseci za 380e. Do duse ne na KP nego na Px Exx forumu,mada covek je isti monitor prodavao i na Kp. Dobio sam pisanu garanciju, kupljen je u madjarskoj po nekoj smesnoj ceni od oko 420e cini mi se,folije jos na njemu, kao nov,Free Sync tehnologija. Covek ga kupio za sebe, koristio ga godinu dana. Za taj novac, monitor je vrh vrhova. Kupio sam ga najvise iz razloga jer je kod nas bio gotovo dupli skuplji. Ovakve kupovine obavljati iskljucivo licno. Postoji mnogo postenih prodavaca na KP, ali su u manjini, prevaranata ima na sve strane....

Problem je uvoznik/distributer koji mu je naznacio da cena ne sme da ide daleko(vise od par %) od Tehnomanije i da ukoliko ne ispostuje cenu nema vise robe za njega.

Pa da, tako sam i mislio, da je neka vrsta kartelizacije u pitanju. Hvala na informaciji.

Bilo je u Blicu nedavno o cenama patika i kartelizaciji tako da me to ne iznenadjuje.

Nisam shvatio vasu pricu o gomili preprodavaca dok nisam pogledao KP u potrazi za low-end grafickom(R7 240, 7570, 5750, 5670 ..itd) za stari komp ispod 30e..

Cene za kolje forumasi prodaju stvari ovde su barem 30% manje od cena na KP koje su daleko od realnih.
Pa ljudi prodaju Radeon 6790 za 70e... Pa ja sam je platio 13.000 novu pre 4-5 godina...

Poslednja izmena:
Nije retkost na benchu da su komponente jeftinije. Pogotovo uzmi u obzir da ljudi neretko stave na becnh jednu cenu, a tu istu stavku prodaju na kp jer ce tamo neko uvek traziti manje...

Sent from my iPhone using Tapatalk

Koliko je realno da će mu neko dati 320eur za razbijen s6?

Da je i 50% od te cifre, verovatno ne bih kupio.....

A "kao nov, stanje 9.5/10", a telefon izgleda kao da je ispao nekome sa Burj Khalifa i onda posle toga proveo mesec dana u mesalici za beton...

Citam nesto ovu temu i razmisljam se koliko sam ja verovatno imao srece...
Pre jedno 4-5 godina sam kupio dva Tv-a, od dva razlicita "madjara" sa Kp. Da kucnem u drvo oba rade savrseno i dan danas.
Sve ja zvao,dopisivao se sa ljudima i ne bi to bilo nista cudno da mi sada nije 19 godina. Sto znaci da sam tada imao 14-15 god,bas svako je mogao da me prevari i posalje cepanicu npr.

Nevidi, naj normalnije... Od takvih ne bi kupio ni hranu za macke, a ne telefon
Ne znam za tebe, ali meni je hrana za moje zivotinje bitnija od nekog tamo telefona (etokakopocinjusvadjenaintrameku).
Do sada nisam imao problema na kp, verovatno jer sam vecinu stvari preuzimao licno.
Desilo mi se jednom da prodam masinu za 500€. Naglasio da ne dajem nikakvu garanciju. Covek dosao kod mene i probao je, radila. Zove sledeci dan, izgoreo kompjuter. Sta cu, vratim pare coveku. Da je bar nedelju dana radila, pa i da se pozovem na to sto nisam davao garanciju. Ovako bih ispao mega seljak. Mada, i on je lepo nastupio, nije bio bezobrazan.
Naravucenije je da je bolje gledati prodavcu u oci nego u broj ocena i pismenost.

Slazem se, i meni je nego mi je to palo na pamet.

Ja iskreno ne znam da li bi mu vratio pare, s obzirom da mu je komp izgoreo. Ko zna na sta ga je prikacio pa mu je izgoreo, a tebi je radio normalno, pretpostavljam neko duze vreme

Ja sad nekome da prodam PC koji mi radi evo vec 3 godine najnormalnije i da mu sutra izgori, sigurno mu ne bi vratio pare

Ja iskreno ne znam da li bi mu vratio pare, s obzirom da mu je komp izgoreo. Ko zna na sta ga je prikacio pa mu je izgoreo, a tebi je radio normalno, pretpostavljam neko duze vreme

Ja sad nekome da prodam PC koji mi radi evo vec 3 godine najnormalnije i da mu sutra izgori, sigurno mu ne bi vratio pare

Nismo se razumeli. Izgoreo je kompjuter na mašini za farbanje koju sam mu prodao. Mašina je bila nova.

Upravo :)

Tamo neke 1998. sam uzeo prvi polovan računar (do tad se sve kupovalo novo) i ono što mi je prodavac tad rekao postalo je pravilo prodaje kod mene za polovne stvari. Rekao mi je da mogu da ostanem tu i ceo dan ako treba da se uverim da je sve ispravno. Ali kako zakoračim van praga njegovog stana garancija više ne važi. Predmet prelazi u moje ruke i on više ne odgovara. Ne znam da li je bio preprodavac, verovatno je bio, ali je rekao istinu. Ne može da on bude odgovoran za moje znanje/neznanje oko neke stvari. Hipotetičkih situacija ima zilion, mogu da se sapletem na stepenicama i ispustim računar, mogu da na silu gurnem grafičku u slot i oštetim je trajno, mogu da polomim pinove na procesoru, mogu da živim na podnožju Avale gde napon varira od 180 do 250 volti pa da spalim napajanje i ploču i usput ostalo.
A sad na sve ovo dodajte šabanske kurirske službe, nemarne prodavce koji ne znaju da pakuju predmete, ogromna je šansa da ispravna stvar neće da radi iako je radila.

I pored svega ovoga ko bi još hteo da se bavi POŠTENO trgovinom računara i komponenti?

Kad idete da kupujte polovan auto vodite majstora da pregleda auto od glave do pete. A zašto onda polupismeni kupci kupuju sami komponente od još više polupismenih prodavaca bez da vode nekoga ko se razume? Ko je tu više kriv, neko ko želi po svaku cenu da kupi nešto ispod cene ili neko ko to hoće da iskoristi?

Emisije tipa Pawn stars, American pickers, Storage wars, The Liquidator i slične vrlo pogubno deluju na prosečnog Srbina koji misli da u životu nizašta ne treba da plati punu cenu kad sve može da kupi za 20-50-80 % realne cene.

Pa to pravilo važi i sad svugde na zapadu, svugde vole da napomenu da garancije na polovnu robu nema.

To ne znači da će neko da vas prevari.

Sent from my Redmi Note 2 using Tapatalk

Desilo mi se jednom da prodam masinu za 500€. Naglasio da ne dajem nikakvu garanciju. Covek dosao kod mene i probao je, radila. Zove sledeci dan, izgoreo kompjuter. Sta cu, vratim pare coveku. Da je bar nedelju dana radila, pa i da se pozovem na to sto nisam davao garanciju. Ovako bih ispao mega seljak. Mada, i on je lepo nastupio, nije bio bezobrazan.
Naravucenije je da je bolje gledati prodavcu u oci nego u broj ocena i pismenost.

Nismo se razumeli. Izgoreo je kompjuter na mašini za farbanje koju sam mu prodao. Mašina je bila nova.

Ja sam zakljucio iz ovoga da si ti prodao coveku masinu za farbanje, onda je taj covek stavio svoj kompjuter na tu masinu i kompjuter mu se upalio jer je masina za farbanje bila nova?
Uleteo sam u kucu pre 10min sa ledenih -17, pa moze biti da mi je mozak jos uvek smrznut, ali ja ovde i dalje ne razumem kakve ima veze sto se njegov racunar upalio na tvojoj masini za farbanje? :D:D

Poslednja izmena:
 ... a u slučaju kupovine prodavalac snosi putne i boravišne troškove /VIP tretman = bizz klasa & limo & hotel 5* Waldorf Astoria...    

A u slučaju da ipak ne kupi navedeno onda "kupovalac" snosi troškove, čak i ako je u pitanju neka mutljavina... Nema veze, bar će da ima full VIP tretman...

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno