Šta je novo?

Kupujem prodajem

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Mislim jedan ili dva dana, ali je to zatevao primalac, ja nisam imao kontakta sa postom, moguce da je i to, ali i kad sam i ranije dobijao posiljke nazad uvek je bilo 2x postarine + xx
Jednom me cak neki magarac iz neke sendure dole vukao 30 dana... dostava postara jednom nedeljno u njegovom selu pa zavalacio radnike da ce primiti, ja ga zvao 4x puta kao postar nece da mu donese... bla bla

Zvao postu kaze znamo mi njega .... laze ko ker a nema para kazu mi :p

Bas cu ja pogledati kad pocnem da radim, ja do sad nisam nesto ni obracao paznju na to, uglavnom kad se ljudima vracalo nesto bilo je ono da je primalac trebao da plati i neki otkup pa nisam obracao paznju na povratnu postarinu jel 2x ili kako vec.

Sad sam pogledao... moguce jer je posiljka imala vrednost i otkup... pa je bilo 150+43, pa je povracaj se valjda dodaje samo postarina pa je matematika 2x postarine + osiguranje ako ima vrednost

Kod Aksa se placa jedna postarina, kad se vraca paket.

I kod postexpresa se plaća jedna poštarina ako pošiljalac plati poštarinu (naravno da je uračuna u otkup) Pa umesto npr 2000 otkup + poštarina+provizija otkup bude 2200 din. a poštarinu platio pošiljalac.

Al sI ga dzokeru umrsio sad :D.
Hoces da kazes da kad bih ja poslao nekom neki paket i platio postarinu na salteru, da mi ne bi naplatili jos jednu postarinu ako bi se paket vratio ?

Tačno tako

Al sI ga dzokeru umrsio sad :D.
Hoces da kazes da kad bih ja poslao nekom neki paket i platio postarinu na salteru, da mi ne bi naplatili jos jednu postarinu ako bi se paket vratio ?

tako je u potpunosti su oboje u pravu, ne bi nista platio kad bi ti se vratilo.

I kod postexpresa se plaća jedna poštarina ako pošiljalac plati poštarinu (naravno da je uračuna u otkup) Pa umesto npr 2000 otkup + poštarina+provizija otkup bude 2200 din. a poštarinu platio pošiljalac.

Stvarno nema logike ako tako rade

Nema logike ali je tako. Najbolje unapred traziti novac na racun ili pn uputnicom i zaracuna se odmah i otkup + postarina, tipa ako prodajes stvar koja kosta 5000 din a tezine je ispod pola kg i dogovoris se sa covekom da tu uplati ovako 5000 ( cena predmeta ) + 150/180 ( postarina u zavisnosti jel prijem do 19 ili 12h ) + 50 din ( najbolje oznaciti vrednost na posiljci a za to se placa 1% od oznacene vrednosti ). Tkd ce to nekoga kostati 5200/5230 + provizija sto uplacuje novac na racun posiljaoca ili salje novac post netom. Ti u tom slucaju platis lepo slanje posiljke tih 200/230 din i tjt, ako je ovaj ne preuzme ( a hoce sigurno jer je platio unapred ) posiljka ti se vraca nazad ali ne placas povratnu postarinu.

A da je slato da primalac placa postarinu i ako ne podigne predmet ti trebas da platis nekih 600-700 din...

Nema logike ali je tako. Najbolje unapred traziti novac na racun ili pn uputnicom i zaracuna se odmah i otkup + postarina, tipa ako prodajes stvar koja kosta 5000 din a tezine je ispod pola kg i dogovoris se sa covekom da tu uplati ovako 5000 ( cena predmeta ) + 150/180 ( postarina u zavisnosti jel prijem do 19 ili 12h ) + 50 din ( najbolje oznaciti vrednost na posiljci a za to se placa 1% od oznacene vrednosti ). Tkd ce to nekoga kostati 5200/5230 + provizija sto uplacuje novac na racun posiljaoca ili salje novac post netom. Ti u tom slucaju platis lepo slanje posiljke tih 200/230 din i tjt, ako je ovaj ne preuzme ( a hoce sigurno jer je platio unapred ) posiljka ti se vraca nazad ali ne placas povratnu postarinu.

Ja ovako uvek i radim, ko neće neka kupi od nekog drugog.
Za poznate ide klasično slanje kroz otkup.

Citam malo komentare, neki covek predlaze da se pre urucenja otvara paket a ljudi nisu svesni da kurirske sluzbe ustvari prevoze posiljku od tacke A do tacke B i nije na njima da to rade ***...I kad bi tako otvarali predmete i unutra neko nekome poslao krompire, cigle ili sta vec i posiljaocu se to vrati i on moze tuziti kurira/kurirsku sluzbu da je otvorio posiljku i uzeo predmet pa ga zamenio itd pa bi se sve to pretvorilo u cirkus.

Sa druge strane mozda ne bi bilo lose da se uvede neka posebna opcija tipa usluga provere sadrzine posiljke pre urucenja, kojoj bi prisustvovao primalac i 2 svedoka kurirske sluzbe i kad bi se to dodatno naplacivalo i kad dobijete neku sumnjivu posiljku dogovorite se da je preuzmete u prostorijama kurirske sluzbe i otvorite pre prijema... Ali avaj...

Pravila su to jasna 100%, kad primis i platis paket otvoris odma pred kurirom i to je to!
Nema tu mudrovanja.... ako je krompir odma se napravi zapisnik i novac blokira... saceka se malo na povracaj para i kraj price

Nikad mi nece biti jasno kako neko moze biti toliko jadan (mislim naravno na "prodavca")...
A jednom ce se tako zeznuti, pa ce poslati krompire nekoj budali koja ce ga izlomiti zbog 3000...

Ja ovako uvek i radim, ko neće neka kupi od nekog drugog.
Za poznate ide klasično slanje kroz otkup.

Primetio sam da dosta korisnika tako salje u poslednje vreme ( oni koji cesce salju ). Neki su cak nabavili i vagice pa premere posiljke zbog tezine da znaju sta da kazu koliko ce iznositi postarina itd pa kad se ode po posiljke sve vec spakovano samo otkucamo slip ili ispisemo adresnicu, mada ljudi koji cesce salju i adresnice sami ispune :D

Pravila su to jasna 100%, kad primis i platis paket otvoris odma pred kurirom i to je to!
Nema tu mudrovanja.... ako je krompir odma se napravi zapisnik i novac blokira... saceka se malo na povracaj para i kraj price

Prvo, mislis da kurir ima vremena da ceka da neko otvara posiljku, zamisli da mu 20 ljudi trazi da ceka otvaranje posiljke? Drugo, kurirska sluzba prevozi posiljke, nije na njima da resavaju ko je kome sta poslao i prevario ga, za to sluzi policija. A trece npr ti otvoris posiljku pred kurirom i shvatis da je unutra npr krompir, sisarka, ili slicno i sta onda? Trazices od kurira da ti vrati novac? Ok on ti vrati novac, sta on da radi sa posiljkom koja je otvorena osim da plati iz svog dzepa, to ne moze da se vrati tako nazad...

Ja sam imao situaciju da me covek juri jer nisam hteo da mu isplatim novac, dosao na adresu i izasao covek, naravno prvi put ga vidim u zivotu i trazim tog i tog kaze ja sam reko stigao vam je novac dajte mi licnu kartu, kaze nije mi tu, reko ne mogu da vam isplatim bez identifikacionog dokumenta, moracete u posti i krenem da izadjem i covek krene za mnom i krene da mi preti i da me psuje sto mu nisam isplatio novac, ja sednem u kola on krenuo za kolima da ide... e sad zamisli neko ti posalje krompir i ti platis a kurir ne moze da ti vrati novac, kakvih sve ludaka ima i potukli bi se sa kurirom a kurir ni kriv ni duzan...

ne smes da mu trazis licnu kartu
ako je taj koji salje stavio tu i tu adresu i kurir je pokupio pare na osnovu toga sto pise,nema nikakvo pravo da trazi licnu kartu,vec samo da preda pare na tu adresu
lepo je sto ti hoces da sprecis eventualnu prevaru,ali ti nisi nadlezan za to i ne smes to da radis

isto tako kada podizes novac preko post neta,salteruse imaju obicaj da te pitaju ko ti salje novac i koliko salje,a jos ljudi ispadaju glupi pa kazu...to ne sme da pita
ako je tebi stigla poruka na telefon i pokazes joj i pritom das licnu kartu i podaci se poklope sa onim sto njoj pise(sto je najsigurnija potvrda vec),ne sme da pita nista
i na takva pitanja odgovaram ili sa "ne znam" ili sa "pise vam na ekranu"

@probotzor Koja je razlika podizanja novca na salteru i kad ti kurir donese novac? Na salteru ces dati lk a kuriru neces? Ako po tebi kurir ne sme da trazi lk na uvid onda prema tome ne sme ni sluzbenik na salteru pa ti onda iduci put kad odes da podignes novac reci nemate pravo da mi trazite lk pa ces videti hoces podici novac :)

To oko legitimisanja je jako interesantna i krajnje neregulisana oblast.
Ko ima pravo da te legitimiše? Policija da. Čak od skoro i komunalna policija. Još neko?
Službenica u banci? Kurir? Kasirka?
Ne znam, ali mislim da samo oni što sam napisao imaju pravo, ostali ne. Ili grešim? A mislim da ne grešim.

@probotzor Koja je razlika podizanja novca na salteru i kad ti kurir donese novac? Na salteru ces dati lk a kuriru neces? Ako po tebi kurir ne sme da trazi lk na uvid onda prema tome ne sme ni sluzbenik na salteru pa ti onda iduci put kad odes da podignes novac reci nemate pravo da mi trazite lk pa ces videti hoces podici novac :)

kao prvo,nema ni ona na salteru pravo da te legitimise(doduse,koji je onda nacin provere bez legitimacije,tako da je to mutno),ali kad vec uzima licnu kartu da proveri da li je stvarno tebi poslat novac,nema prava da postavlja dodatna pitanja

a kurir ne sme da te legitimise prvo zato sto nije ovlascen za to,drugo zato sto ako je osoba 1 poslala nesto osobi 2 i osoba 2 to podigla i dala kuriru pare,kurirovo je samo da te pare odnese na adresu osobe 1 i tacka...to sto neko oce da spreci eventualnu prevaru ne znaci da treba da bude bezbrazan i radi nesto za sta nije ovlascen...mogao si glat da dobijes otkaz zbog toga sto si uradio

vidi jos to kao reci joj da nema pravo...sta jos i pretite ljudima?
valjda je na salteru jedina potvrda identiteta licna karta,ali rekao sam vec da je to mutno...

a inace cak i ako kazem da ne sme da mi uzme,njeno je samo da pozove policiju koja ce me legitimisati i onda cu dobiti novac

Poslednja izmena:
A sta ako na jednoj adresi zivi vise osoba? Kako kurir da zna kome treba da uruci novac?

kao prvo,nema ni ona na salteru pravo da te legitimise(doduse,koji je onda nacin provere bez legitimacije,tako da je to mutno),ali kad vec uzima licnu kartu da proveri da li je stvarno tebi poslat novac,nema prava da postavlja dodatna pitanja

a kurir ne sme da te legitimise prvo zato sto nije ovlascen za to,drugo zato sto ako je osoba 1 poslala nesto osobi 2 i osoba 2 to podigla i dala kuriru pare,kurirovo je samo da te pare odnese na adresu osobe 1 i tacka...to sto neko oce da spreci eventualnu prevaru ne znaci da treba da bude bezbrazan i radi nesto za sta nije ovlascen...mogao si glat da dobijes otkaz zbog toga sto si uradio

Od nas zahtevaju da trazimo od ljudi lk ne samo kod isplate novca nego i kod urucenja posiljaka :) Tkd nisam mogao da dobijem otkaz, a drugo ja dodjem kod tebe kuci npr pricam hipoteticki i jel tebi pise na celu ko si ti? Mogu ja i tebi da isplatim novac i ti posle dodjes u postu i kazes nisam dobio novac, kako da se proveri jesi li ili nisi? Ovako kad das lk ne mozes posle da kazes nisam ja uzeo novac ili isplacen je pogresnoj osobi...

Policiji i komunalcima moraš da daš, ostalim ne, izbor je na tebi. Naravno, nećeš ništa uraditi u banci, hotelu, kod lekara, ući u poslovnu zgradu itd.

To oko legitimisanja je jako interesantna i krajnje neregulisana oblast.
Ko ima pravo da te legitimiše? Policija da. Čak od skoro i komunalna policija. Još neko?
Službenica u banci? Kurir? Kasirka?
Ne znam, ali mislim da samo oni što sam napisao imaju pravo, ostali ne. Ili grešim? A mislim da ne grešim.

Mogu samo da kazem da se slazem sa ovim sto si napisao, ni ja ne volim da uzimam od ljudi lk na uvid da bi im utvrdio identitet... Ali onda npr odes u mts da uzmes telefon koji kosta 100 000 i onda ni oni nemaju pravo da traze lk, kako da utvrde kome daju telefon, kako banka da utvrdi ko podize novac?

Problem je sto je kod nas to lose definisano ***...

ma shvatam ja da je to najsigurniji nacin identifikacije,ali nista ovlasceni to da radite i kazem vec da razumem da se to radi na salteru gde je to jedina provera

ali vec sam pomenuo slucaj sa osobom 1 i 2 tako da necu opet...ti doneses pare na tu adresu,a njihivo je da daju osobi novac...a ako osoba zivi sa nekim ko nije njegov clan porodice,onda treba da ostane kod kuce ako vec ocekuje paket i ne veruje ukucanima

meni nikad ni jedan kurir nije trazio licnu kartu i davali su novac koji je namenjen meni svim mojim ukucanima i kada sam kod kuce i kada nisam
doduse,jedan mi je trazio,ali je nije dobio,jer mi je bila u kolima,ali sam ja pare naravno dobio

Mi po nasem pravilniku kad se radi o novcu do 2k mozemo isplatiti i bilo kom clanu porodice, preko 2k mora licno i u svim slucajevima moramo da trazimo lk. E sad kao sto sam u nekim postovima napisao postoje razni kuriri, ja se sa poslom ne igram i trazim lk ako je vec tako propisano pravilnikom jer i nama kad dodje unutrasnja inspekcija pegleda sve zivo i kad fali nesto odma dobijes cusku, skidaju sa plate, a ako se potkrade mnogo gresaka e onda skidaju tvojim nadredjenima pa si tek onda nagrabusio. Jer ako dodje do problema prvo ce se to gledati, ako nema broja lk kako da utvrde kome je novac isplacen ***... Moze covek da kaze nisam ja primio iako jeste ili je primio komsija koji se zatekao kad si ti dolazio itd pa on uzeo pa ti posle dokazi ko je stvarno primio novac... Ovaj vice nisam ja onaj vice nisam ja...

Izvini, ali vi vašim pravilnikom možete da se zakitite, pošto je u suprotnosti sa zakonom.
Ja tebe potpuno razumem, zato sam i napisao da je to kod nas krajnje neregulisan teren, pa je kao takav jako zgodan za zloupotrebe.

A što se tiče parica, rešenje je krajnje jednostavno - pare na račun i to je to. Ja tako radim sa cityexpress-om i niko mi ne traži broj LK, samo broj računa.
Ali ovde ljudi vole keš, a još više da bude u eurima... Zato i ima ovoga...

Poslednja izmena:
@ZeXx
Tvoja je duznost da kad primis paket pred kurirom proveris fizicku ispravnost predmeta (da nije paket ostecen)... i da li je to to (jer na paketu pise lepo vrsta robe i to bi se trebalo proveriti... znaci ako je moblni da je to u kesi)... nemas pravo da testiras ali da otpakujes itekako je tvoja duznost kao i duznost kurira da saceka... druga je stvar to sto skoro niko ne radi, pa se posle kurisrske sluzbe prave mutave
A pare nemoze trazit odma nazad od kurira njegovo je da ih preda i napise zapisnik ali ako imas svedoka da je klasicna uvala cigle tu ne bi trebalo da ima problema da ti se po nekom pravilu poste isti iznos vrati jednog dana

Ja sam imao prodblem sa friziderom novim bio ostecen pa su me napusili zestoko sto nisam odma proverio, pa ja napusio njih i tako u krug :)

@RingeRaja & zeljko -*** ja na ovu temu ne bi dalje polemisao jer ne mogu da budem objektivan. Samo cu reci da ste u pravu za dosta stvari ali kao sto rekoh kod nas je nedefinisano sa cime se i RingeRaja slozio pa dolazi do raznih mimoilazenja u stavovima. U svakom slucaju mislim da je ovako kako sam opisao sigurnije nego da vam niko nigde ne trazi lk jer bi se to pretvorilo u opsti haos, kapirate i sami to.

p.s @ zeljko, to za proveru sadrzaja i jel ostecena posiljka 99% kurira nece sacekati da otvoris posiljku jer jednostavno nemaju vremena za to a i nigde u pravilnicima ne pise da je kurir u obavezi da saceka, ako je posiljka ostecena odmah zoves kurirsku sluzbu i objasnis problem, belezi se vreme kad si zvao i moze se proveriti a kurir kod sebe upisuje vreme isporuke pa ako dodje do problema uporedjuje se, da ne bude narucis bojler i posle 3h javis da je ostecen a ti ga ustvari pokusao montirati na zid pa ti pao i razlupao se :D

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno