Šta je novo?

Kupujem prodajem

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Cesto vidim po oglasima gde ljudi prodaju Iphone 4s, a ono obicna cetvorka. A nalazio sam i oglase gde ljudi prodaju Iphone 4 sa kutijom od iphone 4s pa ga prodaju kao 4s. Strasno

u glavnom ni ti ljudi ne znaju sta prodaju

najgora je situacija u onim grupama za kupovinu i prodaju na fejsu

Dve povoljne kupovine :D
Screenshot (121).png
Screenshot (122).png

Cini mi se da je moj prijatelj radio nesto sa ovim deckom ranije, ako se secam dobro ispostovao je max i kao covek je ok

Sent from my iphone using Tapatalk

To sam i ja hteo da prokomentarišem ali sam onda pogledao ocene i video da je zadnja ocena data juče, i dan pre toga i dan pre itd... znači roba se valja...

Od solidno pouzdanog izvora sam dobio informaciju da će najkasnije do nove godine pošiljalac morati da se identifikuje ličnom kartom prilikom slanja pošiljke putem kurirskih službi. Što će na neki način učiniti kupovinu preko oglasa solidno bezbednijom.

Sent from my Redmi Note 3 using Tapatalk

To važi odavno, samo se službenice nisu pridržavale toga, tj. kako koja. Ranije kada sam predavao paket u pošti za Post express sam na priznanici pored potpisa uvek upisivao broj lične karte, onda su samo prestali da traže, pretpostavljam da ih niko nije proveravao a one su se smorile da traže.

Uh...to ce tesko da bude, nemaju pravo da ti traze LK po zakonu.

Zašto nemaju?

Ako stavljaš svoj potpis na papir na kome su lični podaci, zašto neko na šalteru ne bi imao pravo da te identifikuje?

Samo sluzbeno lice moze da ti trazi LK

Član zakona?

Sent from my iPhone using Tapatalk
Kome moramo da pokažemo lična dokumenta

Ovo pravo imaju, pod zakonom određenim okolnostima, samo pripadnici:

Policije, pri Ministarstvu unutrašnjih poslova RS (radi lakšeg razumevanja, u daljem tekstu će biti nazvani: „republička policija”), i to u slučajevima određenim Zakonom o policiji („Sl. glasnik” RS br. 101/2005), Zakonom o prekršajima („Sl. glasnik” RS br. 101/2005, 116/2008, 11/2009), Zakonikom o krivičnom postupku („Službeni list” SRJ br. 70/2001,68/2002, „Sl. glasnik” RS 58/2004, 85/2005, 115/2005, 49/2007, 72/2009, 76/2010);

- Komunalne policije pri organima uprave (u daljem tekstu: „gradska policija”) u skladu sa Zakonom o komunalnoj policiji („Sl. glasnik” RS br 51/2009).

To potvrđuju propisi jer svako lice, koje, prema Zakonu o ličnoj karti („Sl. glasnik” RS 62/2006, 36/2011) ima pravo ili obavezu da poseduje ličnu kartu, ima obavezu da je, prema članu 21. istog zakona „nosi i da je pokaže na zahtev službenog lica ovlašćenog za legitimisanje”.
Preuzeto sa http://www.99posto.org/srpski/ko-sme-da-nas-legitimie

Послато са SM-G920F уз помоћ Тапатока

Poslednja izmena:
Ali da ne bude zabune, Posta, KupujemProdajem i sl pruzaju ugovorenu uslugu pod njihovim uslovima, nema licne karte, nema ni usluge, na to imaju pravo ali nemaju pravo da te na silu legitimisu i na silu pruze uslugu.

Ali da ne bude zabune, Posta, KupujemProdajem i sl pruzaju ugovorenu uslugu pod njihovim uslovima, nema licne karte, nema ni usluge, na to imaju pravo ali nemaju pravo da te na silu legitimisu i na silu pruze uslugu.

+1

Sent from my Redmi 4 using Tapatalk

@Dr Sidious
Ne bih da komentarišem tekstove preuzete sa 99posto.org
Lako je biti google stručnjak, ali poenta je da se daju paušalne izjave "nemaju pravo da vam traže LK" a to apsolutno nije tačno
Svako može da vam traži LK, nekom moraš pokazati, a nekom ne moraš

Poslednja izmena:
@Dr Sidious
Lako je biti google stručnjak, ali poenta je da se daju paušalne izjave "nemaju pravo da vam traže LK" a to apsolutno nije tačno

Sve sto se objavi, podlozno je komentarima, slobodno proveri navedeno pa ih demantuj. Taksativno su nabrojali zakone i clanove koji regulisu ono sto si pitao i zahtevao. U dva navrata si pitao koji clan i sad kad dobijes na gotovo nisi zadovoljan a ja postadoh "google strucnjak" zato sto sam potrosio svoje vreme da potrazim nesto sto je tebi bilo potrebno. Vidis mislio sam da je jedna od funkcija foruma da pomognes nekom, ocigledno da sam pogresio.

Ovo što si ti preneo je tačno, ali kakve to veze ima sa tvrdnjama ova 2 člana foruma gore? Oni su nešto tvrdili i pominju zakon, pitao sam ih po kom članu jer unapred znam odgovor, takav član zakona ne postoji.

Baš tako.
Što će reći, policajac i komunalac imaju pravo da ti je traže i ako im padne na pamet, onako, radi fore, MORAŠ da je pokažeš.
Svi ostali isto imaju pravo da ti je traže na uvid, NE MORAŠ da je pokažeš, ali taj koji ti je traži isto tako ne mora onda da ti, zbog nepokazivanja, izvrši datu uslugu.

Poslednja izmena:
@Dr Sidious

Misli se na lica koja IMAJU ZAKONSKO PRAVO da ti traze LK na uvid. Nemoj da izvrces bez potrebe.
Panduru moras da pokazes, Radojku iz Donjih Budriga mozes samo ako hoces, a ne moras.

Ovo što si ti preneo je tačno, ali kakve to veze ima sa tvrdnjama ova 2 člana foruma gore? Oni su nešto tvrdili i pominju zakon, pitao sam ih po kom članu jer unapred znam odgovor, takav član zakona ne postoji.

Oni u klin, ti u plocu. Postoje clanovi zakona koji regulisu legitimisanjei navedeni su gore, postanska sluzbenica nije sluzbeno lice i ne moze da legitimise na nacin na koji to cini sluzbeno lice, tj da ti u uslovima predvidjenim zakonom trazi legitimaciju. Medjutim kada saljes ili primas pismo, paket ti ulazis u ugovorni odnos sa Postom ili drugim postama regulisan Zakonom o postanskim uslugama (ne moras da potpisujes ugovor, podrazumeva se tvojim pristankom da ti salju npr pismo) ili npr kada koristis usluge banaka imas potpisan ugovor. U oba slucaja je ugovorni odnos dobrovoljan, a drugi nacin da nas neko legitimise (da nije prisilno i zakonski obavezno) je kada je legitimisanje dobrovoljno.
Inace svojevremeno je poverenik R. Sabic trazio da se zakonom regulise za koje usluge je neophodno legitimisanje, npr problematicno je legitimisanje u prodavnicama kada pises cekove jer ugovor imas sa bankom ne sa prodavnicom, da li i kada ce od toga nesto biti Bog zna.

Poslednja izmena:
Baš tako.
Što će reći, policajac i komunalac imaju pravo da ti je traže i ako im padne na pamet, onako, radi fore, MORAŠ da je pokažeš.
Svi ostali isto imaju pravo da ti je traže na uvid, NE MORAŠ da je pokažeš, ali taj koji ti je traži isto tako ne mora onda da ti, zbog nepokazivanja, izvrši datu uslugu.

Upravo to

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno