Šta je novo?

Kupovina prvog DSLR-a?

Ja bih za isti novac pre preporucio polovan, pozeljno neki iz vise klase. Sem provere samog vizuelnog stanja i funkcija (sto moze da bude malo teze ako nikada nisi koristio aprat pa ne znas sta je normalno a sta ne), moze preko razlicitih programa da se utvrdi koliko je aparat "presao" (br. okidanja) sto je takodje neki indikator istrosenosti jer fabrika za svaki model daje ocekivani broj okidanja.
To sto Rank kaze je tacno, u smislu da se vise ne proizvode ni nova tela ni objektivi, ali ne treba nuzno da te odvrati od ideje dslr-a jer su oglasi prepuni svega i bice jos jako dugo, kao i mogucnosti za servisiranje.
Dilema dslr ili mirrorless bi (sem cene) trebala da ti se svede na same karakteristike i mogucnosti odredjene tehnologije (ili konkretnog tela), a ne da li je nesto prestalo da se proizvodi ili ne.
Moj savet ti je da kupis cak i neko dosta starije telo (ili komplet) pa da vidis da li te zanima fotografija i da li ces ga nositi sa sobom a ne da sakuplja prasinu na polici. Lakse ces preboleti trosak ako ti se ne svidi.

Jedan savet koji sam dobio (zapravo moja žena) kada je kupovala aparat pa razmatrala polovno telo, a u vezi sa brojem okidanja: noviji mirrorless aparati se jako često koriste za videografiju, pa ti broj okidanja nije garancija da je aparat "malo prešao", jer možda ima svega par hiljada fotki napravljenih, ali i par hiljada sati snimanja, pa ti to ne može biti baš pouzdan pokazatelj koliko je aparat korišćen.

Ogradicu se da ovo sto pisem mozda nije tacno zasto sto koristim aparat iskljucivo za fotografiju, ali koliko znam za video se zavesica samo podigne na pocetku snimanja i to je to. Znaci jedan snimak je jednak jednoj fotografiji sto se tice samog mehanizma tj njegovog "trosenja".
Svakako bih se fokusirao na celokupno stanje samog aparata kao glavni pokazatelj ocuvanosti, all ne skodi i da se proveri broj okidanja.
Na primer, pomenuti 7D je "sportski" aparat i kod njega je recimo ocekivano da bude izlizaniji i sl od nekih drugih tela kojq se pretezno koriste u studiju i sl. Naravno zavisi dosta od toga koliko je vlasnik bio pazljiv.

Nije problem u broju klikova nego sto se senzor greje, zato ljudi izbegavaju.

Ne znaci nuzno da su u pravu ali to je glavni razlog.

Jos ako je bio negde gde ima lasera...

Ako ima mana na senzoru, to bi moglo da se vidi pod određenim uslovima, tako da se treba informisati pre kupovine šta konkretno gledati na takvom uređaju. Većinu fotoaparata ipak ne koriste profesionalci. Zatim, postoje modeli koje tipično koriste videografi, tako da je moguće minimizirati šansu da se čovek prevari.

Ni broj okidanja ne znači ništa, ja sam Canon 40D kupio polovan, samo proban, sa 140 okidanja i crkla je zavesica. Srećom, imao je račun i garanciju. Tj. meni je valjda zabo na 140, imao manje kad sam ga uzeo.

Ne bih da ponavljam ljude ali broj okidanja nije merilo. Licno se davno uverio... svaki program a probao 3-4, davao drugi rezultat, dok mi u servisu rekli sasvim drugu brojku.
Sto se tice dslr ili milc, da ne ulazimo u rasprave sta, kako, gde, recimo da predlazem milc iz razloga lakse kasnije prodaje. i manjeg gubitka novca.
Ono sto ovde nije receno, to je pitanje coveku koji zeli kupiti aparat, tj, za sta ce ga koristiti. Jednostavno ako zeli tezgariti, treba mu brz AF, ako pak zeli fotkati enterijer, hranu, arhitekturu itd, onda mu AF nije toliko bitan, ako pak zeli ulicnu fotografiju, onda neki crop zbog velicine itd, itd. Hocu reci, lako je traziti neko telo da je dobro ili do te cifre, i onda ljudi predloze neki lupam Sony a7iV i staklo 24-70 i onda covek izadje na ulicu, a narod kada vidi, bezi od njega jer kao da je pusku uperio. Dakle, odrediti primenu, novac na raspolaganju, i na osnovu toga kupovati.

Ja kupio polovan MILC 2015 za 300 evra, prodao prošle godine za 250. Treba znati trgovati. Svaki DSLR, posebno ovi jeftinije klase, čim kupiš tonu kao kamen u vrijednosti.

Ako je aparat koristio profesionalac, ne bih ja bežao od toga. Gledam svoju ženu (koja nije baš pro ali puno radi i napreduje), koliko vodi računa o svojim aparatima i objektivima. Mora uvek da ima 2 seta koji mogu da odrade posao, ne sme sebi da dozvoli da crkne aparat u sred rada (naročito kada radi venčanje, ili tako nešto što se ne može ponoviti). Jako vodi računa kako ih čuva, kako ih održava, redovno se čiste, vodi računa kako ih ostavlja, gde ih spušta... Kada kupuje novo telo, staro je već odradilo posao i nije joj toliko važno za koliko će ga prodati. Počela je sa a7II, pa uzela a7III, i onda uzela a7IV a prodala mark 2. To telo je bilo u vrhunskom stanju, nikad joj nije ispao aparat, nikakvih oštećenja, a okinuo sigurno 100k, možda i više. Kada ga je prodavala samo rekla kolegama da bi ga prodala i isti dan otišao aparat po ceni kao što se oglašavaju na KP (mislim da je bilo 500e).

Ako uzimaš aparat od nekog ko ne zna ništa o aparatima, ne znaš šta mu je radio, kako ga je održavao...

@Roy Fokker platio si ga bar 600e u današnjim parama :)

Naravno, inflacija stoji, ali pazi prodao sam i objektiv za 200 koji sam tada uzeo za 230, i uzeo tri generacije noviji aparat iste klase za 450, bez doplate. Kao što rekoh, treba ubosti momenat, i priliku. Prije koju godinu je stari aparat mogao da se uzme za stotinjak evra, zvrjali su po oglasima jer ih niko nije htio, a onda su ga provalili tiktokeri.... nego da ne idem u off topic.

Prvo hvala svima na odgovorima, vidim da je tema jedno vrijeme bila neaktivna.
Fotoaparat gledam za ćerku.
Priča se svela na canon 70d+, 750d oko 400 evra i 250d nov i 850d polovan oko 500 evra, i iz prikrajka m50 oko 500 evra. Tu su upali Nikon D3500 oko 400 evra, Sony hx400v 300 evra. Većinom su sa kit objektivom.
Canon je u većini jer je najzastupljeniji i fotografije koje pravi odnosno boje na fotografijama joj se najviše dopadaju.
Budžet je oko 500 evra
Fotoaparat će koristiti za slikanje, ponekad snimanje, uglavnom priroda, pejzaž, životinje, ponekad porodični portreti.
Gledao sam fotoaparate sa preko 21mp, da je ekran po mogućnosti podesiv tj da nije fiksiran na tjelu fotoaparata. Posavjetujte slobodno koliko je bitan i broj mp.
Slobodno dodajte još neki model sa kojim imate iskustva, a uklapa se u ovo malo podataka.
Hvala još jednom na trudu.

Ne znam, 500e za komplet ili samo telo.
Da sada kupujem neki dslr, iako sam vise za canon, 5d serija, najverovatnije bih uzeo nikon d750, no opet kazem, zaobisao bih dslr. Taj canon m50, iako je dobar, zaboravi, mrtav je.
E sad... imao canon i boje su mi u pocetku bile fantasticne, no vremenom su mi postale prenaglasene te sam ih smanjivao i takvim rezultatom bio zadovoljan. Iz ove perspektive, canon mi pravi boje kao cindarella, prezasicene... daleko da su lose, naprotiv, odlicne, no eto, to je neki moj ukus.
Resenje za tvoje probleme.
Fuji, recimo x-t2, ili manji 20, moze i e2 ili neki noviji. Posedujem fuji i ono sto ti on izbaci direktno iz kamere, nijedan canon, nikon ili sony ti nece izbaciti. Imaj u vidu i to da direktno u telu, mozes sam u par koraka kreirati boje, uostalom postoji site sa stotinama ako ne i hiljada razlicitih recepata. Prosto receno, sa svakim od gore pobrojanih tela u 90% slucajeva moras ici u postprodukciju dok sa fuji-em imas odmah gotov proizvod. Na to sve kada dodas da njegov onaj najosnovniji kit objektiv 18-55mm koji se moze naci za nekih 250e, vazi za najbolji kit objektiv ikada napravljen, onda ne trebas nista vise ni gledati. Licno posedaovao kit canon 18-55mm i uporedjujuci ga sa fuji-evim kitom, razlika u kvalitetu kako izrade, tako i opticki, je 3 svetlosne godine. Koliko sam shvatio, bice to nesto opste namene, zenske ruke, male, samo fuji.

Moja oprema je Fuji, ovo što sam gore pominjao. Kit jeste najbolji od svih kitova.

Ja bih preporučio 80D (ako ostane DSLR) umesto svih navedenih, ali nešto vidim da su cene skočile, samo jedan nalazim da ti se uklapa u budžet. Ako odeš na Canon, pokušaj da kupiš 18-55 u STM varijanti.
Ne bih se zamarao brojem MP. Ergonomija (podesiv ekran i sl) je lična stvar.
Razmisli za mirorless, lakši, manji, samim tim možda veća šansa da će se nositi.

Gledam fuji, ali nema ih puno. Uz canon, fuji je bio glavni izbor, ali ga nisam spominjao jer ih nema puno na oglasima. 80d ima jedan koji se uklapa i ima stm objektiv. Sad gledam i mirorless. Nisam očekivao da će biti lako odabrati šta uzeti. Kad smo već i kod mirorless modela možete li predložiti još nešto što po vama vredi uzeti ako ne nađem nešto od fujifilm-a? Već sam počeo gledati nove fujifilm. Da li sam dobro razumio trenutno stanje, dslr ima više aparata, objektiva po povoljnijim cijenama, ali vremenom će ga mirorless potisnuti?

Vrh Dno