Šta je novo?

Kupovina prvog DSLR-a?

5d3 i 24-70 :D

Salim se, nemas potrebe za tako necim mada je lepo ali moze da ti zasmeta tezina (na putovanjima pogotovo), znam iz licnog iskustva... neki Canon dvocifreni 80d/70d/60d (zavisi koliko si spreman kesa da izdvojis) + Tamron 17-50 2.8 je super kombinacija za all around upotrebu koju ti zelis.
To sam u startu i preporučio kao jeftiniju opciju, ali znam čoveka i kako teži savršenstvu pa sam zato odma "jeftiniji" ff ubacio u igru. Kad već kreće da uči nek uči bez preračunavanja ;)

Sent from my SM-N960F using Tapatalk

Moj covek,kako me poznaje [emoji23]

Sent from my iPhone using Tapatalk

I tako stigao čovek od 700 do 2700+ eura za manje od 24h!!...čestitam :)

Hahahaha, kao i svaki put do sada. :D

Drzi se prvog tvog posta i biraj sistem do cenovnog ranga kako si u početku planirao, plus dodaj 200€ na savete oko toga šta malo bolje od toga da kupiš i to to je OK varijanta za "ulazak".

800€, plafon, a ako si baš zapeo 1000€ max. Inače, ode cena u nebesa jer uvek ima nešto bolje od preporučenog (naravno, po pravilu i skuplje).

Pa sad, što se tiče dimenzja tu su :D

800D vs α7 III

2019-06-21_123354.png vs 2019-06-21_123421.png

Cenovno ne mogu da se porede jer nisu ista klasa.

Tu je negde i Nikon D5600: Dimenzije (Š x V x D) - Pribl. 124 x 97 x 70 mm

Poslednja izmena:
Samo sto a7 III nije nikako u rangu 800d...

^Ovo mi je dosta pomoglo:

"Snažan, svestran i brz fotoaparat koji vam omogućava da istražujete svoju kreativnost. EOS 80D predstavlja izvanredan izbor za sport, portrete, pejzaže, uličnu fotografiju, putovanja i situacije sa slabim osvetljenjem, kao i za ozbiljne filmske projekte, zahvaljujući inovativnim tehnologijama koje vam pomažu da postignete zadivljujuće rezultate u svakoj situaciji."

To je otprilike nesto sto sam zamisljao,pogledacu ga prvom prilikom. Koji bi mu bio najveci konkurent,ili da ne gledam dalje? [emoji1] Dajte dva objektiva da ubacim i resavam ovu muku.

Sto vise gledas bice ti teze, uzmi 80D jer ces ga prodati brzo ako ti ne legne jer je trazen od strane video likova.

18-135 IS Nano USM i 50mm 1.8 STM sto se tice objektiva za pocetak.

To je crop telo. Ja ne bih išao na crop. Čitaj još dosta pa donesi odluku. Ne kupuje se tako dslr a da ne znaš osnovne pojmove.
Vidi razliku između crop vs full frame.

Uh bre ljudi, nemojte ga više zbunjivati. Ne fali ništa krop senzoru, nije full frame ali mu zaista ama baš ništa ne fali.

Ja se potpuno slažem sa Lanikor-om. Taman da malo "škljoca" pre nego što krene na odmor.

I da, obavezno "Shooting RAW". :)

Sto vise gledas bice ti teze, uzmi 80D jer ces ga prodati brzo ako ti ne legne jer je trazen od strane video likova.

18-135 IS Nano USM i 50mm 1.8 STM sto se tice objektiva za pocetak.
Skuplja i bolja verzija onoga što sam ja predložio...ako čovek reši da da te novce, nema greške.

Pa ja sam to i napisao. Možda nisi pročitao celu poruku.

Nisam mislio cenovno, nego to da je a7 III full frame high end aparat, a 800d je entry level crop aparat.. Pravo poredjenje bi bilo sa 5d IV, a tu je vec ozbiljnija razlika u dimenzijama.

@joca89 - pa zar od svih sjajnih klipova na cevki, Fony Northrupa bas nadje, ogavna lazovcina i folirant ali dobro... :d
Ja bih mu predlozio milc krop, Sony ili Fuji, Sony A5100/6000 sa 18-135mm i recimo Sigma 30mm 1.4 ili 2.8 verzija za sta bude imao para. Za Fuji recimo XT100 sa odlicnim kitom 16-50 i 23mm 2.8

@ostoja88 - Canon 800D nije entry level dslr, ima Canon mnogo bednijih od njega...

Samo da pohvatam neke bitne razlike izmedju milc i dslr,prvi su kompaktniji,ali losija autonomija,manji izbor objektiva,sporiji af i ne znam sada koliko se gubi na kvalitetu same fotografije? Ako meni kao pocetniku uopste znaci tako nesto. [emoji1] A druga stvar,dobar milc sa dva objektiva,pa i eos 80d sto gledam,izadju blizu 1800-2000€,da li se onda uopste upustati u tako nesto ili ici odmah na a7iii ili nesto drugo u toj klasi i biti miran par godina,to mi je najveca dilema. [emoji848]

@Marti - Priznajem ne pratim toliko te slabije aparate, zaboravio sam da su prosirili tu entry level liniju aparata... Ali poenta je ista da ni po cemu ne moze da se poredi sa a7 III

Poslednja izmena:
@Conquer Brate ni sa čime ti nećeš biti miran par godina, odma da se razumemo [emoji6]

Kada sam naveo da nisu u cenovnom rangu mislio sam i na sve ostalo. Znajući da će MM da predloži neki
mirrorless sam samo napravio šaljivu opasku na ime veličine aparata, pošto je prva k-ka koja se ističe kod istih veličina, ništa drugo nisam hteo da poredim. Izgleda da nisam bio dovoljno jasan.

Ja sam se svojevremeno opasno bio "zagrejao" za Fuji X-T20 nakon čitanja ovog teksta ali kad pomislim na prelazak i prodaju Nikona i ova dva objektiva koja imam, mnogo me mrzi. Pri tom sam vrlo zadovoljan s ovim što imam.

Naravno, treba pogledati i mirrorless opcije. Ima i podforum za to.

https://pcfoto.biz/blog-488800-fuji-x-t20

Treba sagledati sve ali to je zaista teško nekome ko se tek susreće s ovom tematikom i sve ovo može da bude samo otežavajući faktor a ne pomoć.

Poslednja izmena:
Samo da pohvatam neke bitne razlike izmedju milc i dslr,prvi su kompaktniji,ali losija autonomija,manji izbor objektiva,sporiji af i ne znam sada koliko se gubi na kvalitetu same fotografije? Ako meni kao pocetniku uopste znaci tako nesto. [emoji1] A druga stvar,dobar milc sa dva objektiva,pa i eos 80d sto gledam,izadju blizu 1800-2000€,da li se onda uopste upustati u tako nesto ili ici odmah na a7iii ili nesto drugo u toj klasi i biti miran par godina,to mi je najveca dilema. [emoji848]

Da ti pomognem...
1. Prva i osnovna razlika je ne postojanje ogledala i celog tog mehanizma, pa je sprava samim tim mnogo kompaktnija.
2. AF je na samom senzoru, sto znaci da nema kalibracije objektiva. AF pogotovo AF-C na milcevima je danas bolji od AF na dslr-ovima
3. Postojanje EVF-a je jedna od najvaznijih stvari, odmah vidis kakva je ekspozicija i pre nego si pritisnuo okidac. To je opako dobra stvar.
4. Baterije imaju manju autonomiju ali zamenskih ima koliko hoces za male pare tako da to nije problem. Poslednja generacija Sony A7 sa baterijom mose par hiljada okidanja...
5. Nema gubitka u kvalitetu fotografije, objektiv je bitniji, svi aparati, milc/dslr u proteklih 15 god prave odlicne fotke...
6. Posto je ovo Balkan, tuga, cemer, jad i sirotinjski mentalitet, ja bih ti rekao da bacis maksimalno mnogo para koliko mozes, odvali se od trosenja! Zivot je jedan i h.e.b.e.n.o brzo ide, uzivaj u zivotu, pare su za trosenje, ne za stekanje, kupi igracke, igraj se, uzivaj u njima, kad ti ne budu prijale prodaces ih, izgubices neku kintu ali cena uzivanja je priceless...

Slažem se sa Marti,
Pogledaj Sony a6000 ili a6300 i kit objektiv 16-50, jer ne najkompaktniji, moj izbor naravno i fuji je odličan probao sam preko dan, al je Sony sa tim kit objektivom manji.
Dodas 50 1.8 i super.

Nema potrebe da ideš na FF, naravno da je FF bolje, uzmi za početak crop aparat fotkaj, uživaj pa kad sam shvatiš da je došlo vreme da se uzme FF promenićes.

Možeš da koristiš i stare manuelne objektive. Taman da vidiš šta ti treba, sigurno ih ima neko oko tebe, ili uzmi sigmine palancinke I uživaj u malom aparatu.

Samo da ti napomenem ja koristim d600 i d7200 koristio sam i D7100 i d3300 i Canon 750d i sigurno bih sad prešao na MILC.

Tapatalk - Huawei Mate 20 lite

Da ti pomognem...
1. Prva i osnovna razlika je ne postojanje ogledala i celog tog mehanizma, pa je sprava samim tim mnogo kompaktnija.
2. AF je na samom senzoru, sto znaci da nema kalibracije objektiva. AF pogotovo AF-C na milcevima je danas bolji od AF na dslr-ovima
3. Postojanje EVF-a je jedna od najvaznijih stvari, odmah vidis kakva je ekspozicija i pre nego si pritisnuo okidac. To je opako dobra stvar.
4. Baterije imaju manju autonomiju ali zamenskih ima koliko hoces za male pare tako da to nije problem. Poslednja generacija Sony A7 sa baterijom mose par hiljada okidanja...
5. Nema gubitka u kvalitetu fotografije, objektiv je bitniji, svi aparati, milc/dslr u proteklih 15 god prave odlicne fotke...
6. Posto je ovo Balkan, tuga, cemer, jad i sirotinjski mentalitet, ja bih ti rekao da bacis maksimalno mnogo para koliko mozes, odvali se od trosenja! Zivot je jedan i h.e.b.e.n.o brzo ide, uzivaj u zivotu, pare su za trosenje, ne za stekanje, kupi igracke, igraj se, uzivaj u njima, kad ti ne budu prijale prodaces ih, izgubices neku kintu ali cena uzivanja je priceless...

Hvala puno,nema se sta tu vise dodati,a ni oduzeti [emoji1] Ipak cu da prelomim izmedju dobrog milc-a,sto zbog kompaktnosti i niza ostalih prednosti,ili cu ici na a7iii. Znaci Sony ili Fuji na prvom mestu sto se tice milc-a,a6300/6400 serija i a7. Fuji onaj xt20 sto je @old_bookmaker spomenuo ili da gledam neki bolji? Hvala i tebi Aleksandre,sada ste mi vec olaksali! [emoji1360]

Poslednja izmena:
Evo imaš danas na akciji u mediamarktu a7 III skromnih ~1700e [emoji1787][emoji56]

Ja sam sa FF DSLR-a prešao na milc, i posle pola godine se vratio na DSLR :)
Dimenzije jesu prednost, ali ako se sa milc-om koristi svetlosno jače staklo, više nije za malu torbicu već manju foto torbu. Uz 6d nosim veću foto torbu, ali ako ne može uz dokumenta u manju torbicu, nije mi toliko bitno da li je foto torba nešto veća ili manja.
Druga stvar, koliko god pričali o dobrom AF kod milc tela, ja u klasi do 1000e nisam mogao prići ni blizu brzini AF kao kod 1000e dslr setapa. Verujem da je sa boljim milc telima i skupljim objektivima drugačija priča, ali pričam o istoj cenovnoj klasi. Da pomenem da fotkam uglavnom klinca, i da imam daleko više fotki sa pogođenim fokusom sa 6d+50stm (650e) nego sa Sony a6000 i 50/1.8 (600e).
I treća stvar, low light... tu je 6d u ozbiljnoj prednosti.
Razmišljao sam o full frame milc-u, i ustanovio da bi mi trebalo znatno više novca za dovoljno brze AF objektive kasnije.
Autonomija kod milc-a mi nije predstavljala problem, pošto su zamenske baterije jeftine, pa je jedina prednost bila veličina, sve ostalo je bilo na strani dslr-a.

Ukoliko cena nije problem, složio bih se da je uz dosta veća ulaganja full frame milc prava stvar :)

Meni je posle x decenija sa slr i dslr aparatima trebalo 6-8 meseci da se naviknem na milc.
Potrebna je sasvim drugacija tehnika za 6d+50mm nego sa a6000+50mm (75mm fov), ne znam kako si namestio af kod a6000 ali ja sam svojevremeno dok sam ga imao paralelno sa 5D2, neuporedivo vise dobrih imao sa a6000 nego sa 5d2, tome i doprinsio e35 1.8 koji ima znacajno brzi af of E 50 1.8. Low light, sasvim razumljivo da je ff imao bolji procenat, ali evo 6500 u mrklom mraku, a probao sam i FujiXT3, jednako dobri pa cak i bolji, pogotovo af-c. A6400 sada jede mnogo skuplje ff dslr aparate po tom pitanju ali to je druga prica...
Ukoliko su putovanja primarna stvar i varijanta daj da stalno nesto imam uz sebe, krop milc je anfakabl... dok jos postoje! :)

@Marti Misterija
Na a6000 sam koristio 50/1.8, 60/2.8 sigmu i kit objektiv, na 6d 50stm, 80/1.8 i 28-135is, i meni je svaki u datom rasponu imao nešto brži af kod dslr, pogotovo pri slabijem svetlu.
Što se nameštanja tiče, uglavnom koristim single shot.

Poslednja izmena:
Hvala puno,nema se sta tu vise dodati,a ni oduzeti [emoji1] Ipak cu da prelomim izmedju dobrog milc-a,sto zbog kompaktnosti i niza ostalih prednosti,ili cu ici na a7iii. Znaci Sony ili Fuji na prvom mestu sto se tice milc-a,a6300/6400 serija i a7. Fuji onaj xt20 sto je @old_bookmaker spomenuo ili da gledam neki bolji? Hvala i tebi Aleksandre,sada ste mi vec olaksali! [emoji1360]

Sony a7iii je milc...
Mirrorless Interchangeable Lens Camera

Napisao si ići ću na milc ili na milc... :D

Ako hoćeš da drešiš kesu idi na milc. Ako hoćeš da se vežbaš, učiš i igraš bolje idi na dslr. Nećeš imati drastično bolje slike na milc ako ćeš ih imati uopšte a moraćeš da keširaš 4 puta više za a7 iii npr... :) Što je najbitnije imaš jefitnog stakla na oglasima za dslr, što je super za početnika. Koliko ti je bitno telo toliko, ako ne i bitnije, ti je staklo. Tako da nemoj da odbacuješ dslr tek tako... :D Pre bih išao na 6d nego na Sony a6000 ili a6300... Baci pogled na cene kvalitetnih polovnih objektiva za canon/nikon. Polovni sony je dosta skuplji zato što ljudi u Srbiji nemaju para i nisu ni kupovali objektive za sony, atomatski je mnogo slabiji izbor... Sve to treba uzeti u obzir.

edit:
Šta god uzeo nećeš pogrešiti u svakom slučaju. Bitniji je tu trud i kreativnost nego samo telo i objektivi. Tako da ti možda mi sa ovim silnim informacijama možda i otežavamo. Uzmi nešto jeftinije, treniraj, uživaj u istraživanju pa onda vidi da li ćeš da ulažeš neke veće pare... :smash:

Poslednja izmena:
Koristim D3100 + 35mm 1.8G + 18-105mm

Jos koliko bi novca trebao da skupim da sve to zamenim za neki FF + jedan objektiv (all rounder) ?

Fotkam povremeno kao hobi, isplati li se sada uradeti upgrade ili kasnije nekad...

Kakvi su D600 i D610, bacio sam na njih pogled, izgledaju mi kao best buy za taj novac, ili ima nesta bolje?

A7iii + tamron 28-75 2.8 I ne gledaš ništa više miran si dok ne polomiš :D

P.s. takodje krenuo od niske klase do 6d dok na kraju ne shvatis da svakom nesto fali i dodjrs do a7III ( kom fali 4k 60 al dobro A7SIII Ce tu nadomestiti )

Takodje savet. Ako je samo za putovanja i devojku ne kupuj a7III

Preporuka od mene 80D 2 prajma 1.8-1.4 + neki lep zoom 2.8 izaći će te manje od A7III za koj ti je staklo skuplje od entry level aparata + solidnog objektiva.

Razmisli ako hoces MILC i o a6300 polovan + 18-105 i be happy.

Sent from my SM-G965F using Tapatalk

Poslednja izmena:
Vrh Dno