Šta je novo?

Kupovina prvog DSLR-a?

X-T20 je dslr?
Da ne ulazimo u pricu koje Sony E mount prajmove ima, pogledaj i sam na netu, tema je nesto drugo...

Sony A5000 i A5100 su DLSR??

Nisu naravno, ali posto covek nema iskustva sa milc-evima, nije lose upoznati ga sa opcijama, tome i sluze forumi, zar ne!?
Uostalom covek je i pitao jel ima neki koji je slican kvalitetu Nikona, mislimo na IQ naravno...

Poslednja izmena:
Čitao sam sad o A5100, čini se odličan stroj, nisam znao da je isti kao i A6000. S tim da bih njega morao uzeti polovnog, vani (ebay.de) je dobra ponuda polovnih sa kit objektivima dođu od 350e pa na više.

@Falcon
Izvinjavam se šta sam upao sa pitanjem ako je tema namjenjena isključivo za DSLR. U tom slučaju bi valjao razmisliti o otvaranju još koje teme ili mjenjanju naslova ove, ipak je šteta na jednom tech forumu ograničiti priču o foto opremi samo na DSLR-ove.

Poslednja izmena:
Inače, kad smo se već uhvatili veličine, za mirrorlesse postoje torbe da ih stavim oko struka u koje stane baterija i dva objektiva sa tijelom, to za DSLR ne postoji, u tom slučaju su mi leđa slobodna za veliki ruksak ili nosiljku za dijete :) ali, bitnija mi je kvaliteta i neki future proof nego veličina.

Što se tiče pomenutog Nikona, on komotno s kit objektivom staje u ovakvu torbicu:
VANGUARD-2GO-14Z1.jpg

https://www.amazon.com/Vanguard-2GO-14z-Camera-Black/dp/B00452UXKQ

Ja sam je poručio kod Ljube (PcFoto) i nisam se pokajao. Jurio sam Lowepro Adventura TLZ 25 ali čovek mi lepo preporučio ovu (oko 20€) i kao što rekoh - odlična je.

S te strane veličina te torbice ne treba da te opterećuje jer ako nećeš da je nosiš preko ramena, možeš da je "zakačiš" za kaiš (nisam probao ali ima tu mogućnost :D).

Edit: Ako sam dobro razumeo cenovni rang ti ne dozvoljava da ideš na ono što ti je MM preporučio. U svakom slučaju ako možeš da se "protegneš" više nego što si planirao poslušaj MM. :)

http://pcfoto.biz/blog-110441-sony-a6000

Poslednja izmena:
@Falcon
Izvinjavam se šta sam upao sa pitanjem ako je tema namjenjena isključivo za DSLR. U tom slučaju bi valjao razmisliti o otvaranju još koje teme ili mjenjanju naslova ove, ipak je šteta na jednom tech forumu ograničiti priču o foto opremi samo na DSLR-ove.

Marti je već odgovorio da postoji zasebna tema za MILC aparate, poenta je bila ne mešati diskusija, ništa više :)

Jel znate mozda, da li postoje neke povoljne foto radnje u Segedinu? Mozda idem tamo za koju nedelju, pa da pazarim neki dslr i vratim kasnije porez.

X-T20 je dslr?
Da ne ulazimo u pricu koje Sony E mount prajmove ima, pogledaj i sam na netu, tema je nesto drugo...

Nije ni Sony kojeg si pomenuo DSLR.
Sto se tice IQ u korist Sony-a A6000 u odnosu na X-T2/X-T20 samo cu se nasmejati :)
A sto se tice objektiva ocigledno se nismo razumeli - koje sony crop prime-ove ima. Ne pricamo o FF prime-ovima - sta ce ti prime na A6000 koji je za FF kada koristis delic njegovog stakla - vuces grdosiju, a ne dobijas nista na osnovu velicine. Objektiv tipa kao 56mm 1.2 sony jednostavno nema - da je jak svetlosni objektiv, ostar, lep bokeh i jos malih dimenzija (jer je pravljen za crop).

Sent from my iPhone using Tapatalk

56mm 1.2 je toliko brutalno dobro staklo da je sasvim dovoljan razlog da se zaboravi bilo sta drugo u odnosu na Fuji, a kada se na to doda orginalna i prijatna kolor sema koju Sony a samim tim i Nikon nikada nece imati, ne vidim dilemu i zasto bi neko kupovao sony ili nikon u kontekstu ove MILC/DSLR crop price...

Poslednja izmena:
Nitro, mozes da se smejes koliko hoces, piksel peeping je bolest i pucanje chartova i internet testiranja do letnji dan u podne nisu fotografija vec tehnomasturbacija. Toga je net inace prepun i ljudi se loze da je to fotografija, realno nije, tesko da ce me nakon svih ovih godina/decenija u fotografiji neko ubediti u suprotno. Ne citas sta pisem, odnosno fanbojevshtina progovara iz tebe. Kao sto rekoh, kada se pojavio, obesmislio je svaki krop dslr ispod 1k bilocega. To je bilo pre tri godine, naravno da sada nije u cvetu mladosti, i da ima marginalno boljih, naprimer F XT2/T20. Kad kazem marginalno boljih, ne mislim na spec vec na ono sta je moguce postici u real life fotografiji i kome je sta od aparata namenjeno. Sada to vec nisu iste klase aparata, ali razlike u izlazu su jako male, za vecinu ljudi nepojmiljive. Sve ostalo je tehnolozenje i fanbojevshtina. Mozda F XT2 da usporedimo sa a6500 ili XT20 sa a6300?! Cemu nas to vodi, svemu samo ne fotografiji. Sony E krop prajmovi su namenjeni consumer trzistu i kao takvi imaju tu cenu i performanse i pokrivaju sve sto nekome moze u tom segmentu, a bogme i sire, da padne na pamet. Malo se informisi, niko nije spomenuo FE vec E prajmove, to je razlika koju bi trebao da znas. BTW trenutno za jednu veliku stranu kompaniju, sa vrlo striktnim standardima, radim neki posao. Radim ga sa A6000 i dva E krop stakla, jedan prajm i jedan zum. Sve moze ako znas kako, a ako je za njih dobro, za ovo amaterisanje, skljocanje i snepovanje (nista u losem kontekstu) o kome se govori po ovom forumu bice i previse.
@ *******i - to je vrlo specijalizovano staklo, uske namene, za portretiste je odlicno, ali sve druge manje vise neinteresantno. Boje Fujia me nikada nisu impresionirale, vidim po netu ubise se ljudi sa filterima u obradi sa Fuji bojama. Canon je tu i dalje anfakabl i to poprilicno. Eh da hoce neko da vrati Minolta boje od pre 10+ godina. Da se razumemo, Fuji je odlican sistem, voleo bih da ga imam, samo daleko je od best bang for buck a za mene je to oduvek bio glavni faktor u odluci. Kad pojeftini, a nece obzirom koliko mali procenat trzista zauzima, onda bih se rado pojacao...

Jel znate mozda, da li postoje neke povoljne foto radnje u Segedinu? Mozda idem tamo za koju nedelju, pa da pazarim neki dslr i vratim kasnije porez.
Edigital.hu, 220volt.hu
To su ti dve prodavnice koje vracaju afu 22%, kada sledeci put dodjes kod njih u roku 90 dana. I vrednost mora da bude vece na jednom racunu od 55ooo forinti. Cesto nemaju nesto na stanju u tim prodavnicama pa moras da porucis da ti stigne bez obaveze kupovine.
Pogledaj edigital.hu imas i na srpskom, i ako ti nesto znaci ja sam tamo kupovao.

Послато са Lenovo K50a40 уз помоћ Тапатока

@Marti Misterija
Znaci u principu pre bi koristio Fuji, al problem je sto mnogo kosta :p Boje su mu bombona, Fuji i od Canona 5Dc :)

Ok marti, pogresno sam te razumeo onda, izvini, ali shvati da se meni ne svidja fuji zbog pixel peepinga, vec sam jednostavno taj deo dodao kada se vec porede objektivi. Sto se tice samog sistema - jeste malo papreniji, ali po meni sa razlogom. Meni jednostavno odmah iz samog aparata boje izgledaju super - tebi, kao sto rece se ne svidjaju - dakle obojica imamo totalno drugacije subjektivno misljenje po pitanju toga i to je jedan od razloga zasto nam se stavovi razlikuju.
Ali moras priznati da je fotkanjem sa Fuji X-Tx i X-Txx ipak malo privlacnije nego sa A6xxx :)
Sto se tice fanboyestvine - nisam ja niciji fanboy - meni su manje vise svi aparati ok i svako ko se nauci da koristi iste ce da pravi dobre fotke. Imaju neke subjektivne stvari koje mi ne odgovaraju kod nekih, ali nije da mrzim neke aparate. Meni npr neki Sony-i iz A7 serije imaju smisla, kao i neki Canoni, Nikoni, ali licno meni za moj ukus je A6xxx losa kupovina.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Edigital.hu, 220volt.hu
To su ti dve prodavnice koje vracaju afu 22%, kada sledeci put dodjes kod njih u roku 90 dana. I vrednost mora da bude vece na jednom racunu od 55ooo forinti. Cesto nemaju nesto na stanju u tim prodavnicama pa moras da porucis da ti stigne bez obaveze kupovine.
Pogledaj edigital.hu imas i na srpskom, i ako ti nesto znaci ja sam tamo kupovao.

Послато са Lenovo K50a40 уз помоћ Тапатока

sad gledam, ispadne slicno kao da uzmem od nasih madjara sa kp... mislio sam da se vise isplati, razocarao sam se :)

@Marti Misterija
Znaci u principu pre bi koristio Fuji, al problem je sto mnogo kosta :p Boje su mu bombona, Fuji i od Canona 5Dc :)

Kad sam kupovao Sony, pre 3 godine, sabrao sam 1+1 i odlucio se za taj sistem, jer je imao sve što meni treba od crop sistema, plus vrlo povoljno sam sve nabavio. Fuji je bio tu negde po performansama ali 40% skuplji, što je mene odbilo. Uostalom imam i pun Canon FF sistem sa podosta L staklica, tako da kad se zahteva ultimativni kvalitet, tu je Canon. Međutim razlike nisu toliko velike koliko se to često predstavlja, a najčešće pretpostavlja. Voleo bih i ja XT2 sa jedno 5 objektiva ali to već košta ko odličan Canon FF sistem. Meni je novac bitna stvar jer ga ja zaradjujem i to na pošten način, što u Srbiji nije nimalo laka stvar. Canon 5Dc jeste imao odlične boje, tj ima ih i dalje, ali se plete jedna mitološka priča po svetskim, pa tako i našim forumima o tome da su to boje koje su bile osmišljenje od samog tvorca Univerzuma, što je naravno subjektivna stvar. Lično najbolje boje koje sam video u životu bile su kod Sony A900, prvi Sony FF dslr, Minolta u suštini sa Sony nalepnicom. Dinamika tog senzora je bila za dve blende ispred svega u to vreme, najbolje optičko tražilo ikada... ali to je istorija... :d

Ok marti, pogresno sam te razumeo onda, izvini, ali shvati da se meni ne svidja fuji zbog pixel peepinga, vec sam jednostavno taj deo dodao kada se vec porede objektivi. Sto se tice samog sistema - jeste malo papreniji, ali po meni sa razlogom. Meni jednostavno odmah iz samog aparata boje izgledaju super - tebi, kao sto rece se ne svidjaju - dakle obojica imamo totalno drugacije subjektivno misljenje po pitanju toga i to je jedan od razloga zasto nam se stavovi razlikuju.
Ali moras priznati da je fotkanjem sa Fuji X-Tx i X-Txx ipak malo privlacnije nego sa A6xxx :)
Sto se tice fanboyestvine - nisam ja niciji fanboy - meni su manje vise svi aparati ok i svako ko se nauci da koristi iste ce da pravi dobre fotke. Imaju neke subjektivne stvari koje mi ne odgovaraju kod nekih, ali nije da mrzim neke aparate. Meni npr neki Sony-i iz A7 serije imaju smisla, kao i neki Canoni, Nikoni, ali licno meni za moj ukus je A6xxx losa kupovina. Sent from my iPhone using Tapatalk
Fuji jpeg iz aparata je odličan, međutim ono što raw konvertori rade sa Fuji raw fajlom, ja ne mogu da lajkujem. Igrao sam se sa mnogo programa, sa raznim Fuji fajlovima u poslednje vreme, nije da se nisam razmišljao o objedinjavanju tj smanjenju foto opreme koju imam, ali Fuji može biti privlačan samo nekome ko nema FF sistem i ne planira da ga ima u budućnosti. Meni on trenutno nije opcija, jer za moje potrebe nije best bang for buck, jednostavno. Čak i da ne ulazimo u temu šta sve, preko adaptera, može da se nakači na Sony i kako to sve radi. Ja ne razumem šta je privlačnije u fotkanju jednim u odnosu na drugi sistem, sve su to dobri fotoaparati, sa odličnim optikama, o fotografskom skill-u se na srpskim forumima najmanje govori i to je evidetno. Kapiram ja da su mnogi "foto čistunci" u svetu odabrali Fuji za svoj milc sistem, jer Fuji ima bolji foto imidž i kao "više si pro foto" ako furaš Fuji a ne sokoćalo sa imenom firme koja pravi Playstation, ali te psihološke momente ostavljam foto pozerima i ovima sto na netu kace kropove od 200%, a kad im odes na profile ili na Flickr, tamo fotke koje možeš da napraviš mobilnim. Ajd sad svi napolje u fotkanje, biće lepo svetlo poslepodne...
:laugh:

Ja sam se na Canonu ubijao od kolor obrade zbog default kolorita u svim uslovima. Fuji XE-1 mi je bukvalno "fire and forget", većina fotki ide u javnost bez ikakve obrade. Imam tri povoljna XF stakla i da bi bilo šta od Sony-ja bilo bolje od njih treba bukvalno da bude svjetska klasa najbolje ikad. A da tek ne pominjemo XF prajmove i skuplje stvari za profesionalce.

Pitanje za Martija, jer dugo koristi a6000:

Da li se i danas isplati uzeti njega, pored jeftinog d3300/d3400, ili nekog d5xxx?
Vidim da je upola jeftiniji od sledeceg a6300, da li je i toliko losiji? Nema sanse da se ispruzim za a6300, tako da bi 6000 mogao da dodje u obzir.

Plan mi je bio da uzmem d3400, plus neki 35 ili 50mm 1.8. Vidim da je za sony takvo staklo dosta skuplje. Ne znam kako se ponasa sa adapterom i nekim jeftinijim canon ili nikon staklom.

Ja sam se na Canonu ubijao od kolor obrade zbog default kolorita u svim uslovima. Fuji XE-1 mi je bukvalno "fire and forget", većina fotki ide u javnost bez ikakve obrade. Imam tri povoljna XF stakla i da bi bilo šta od Sony-ja bilo bolje od njih treba bukvalno da bude svjetska klasa najbolje ikad. A da tek ne pominjemo XF prajmove i skuplje stvari za profesionalce.
Fuji XF stakla su odlična ali ne preteruj sa tom fanbojevštinom, jako me nervira taj hype po forumima, ta sektaška propaganda korisnika Fuji sistema o svojoj opremi. To mi je mnogo više bljak od nekadašnje Canon bogougodnog pisanija, što bejaše pod kapom forumskom, ovdi i diljem interneta, na mnogaja ljeta. Profesionalcem te ne čini oprema već rezultat, o tome smo mnogo puta diskutovali ovde, tako da mi nije jasno o čemu govoriš, kakva Fuji oprema za profesionalce!? :smash:

Pitanje za Martija, jer dugo koristi a6000:
Da li se i danas isplati uzeti njega, pored jeftinog d3300/d3400, ili nekog d5xxx?
Vidim da je upola jeftiniji od sledeceg a6300, da li je i toliko losiji? Nema sanse da se ispruzim za a6300, tako da bi 6000 mogao da dodje u obzir.
Plan mi je bio da uzmem d3400, plus neki 35 ili 50mm 1.8. Vidim da je za sony takvo staklo dosta skuplje. Ne znam kako se ponasa sa adapterom i nekim jeftinijim canon ili nikon staklom.
Stalno ponavljam, sve to dobro radi, sve pravi odlične fotke, skill je mnogo bitniji. A6000 maravno nije lošiji koliko je jeftiniji od A6300. Ova noviji ima možda jednu blendu prednosti u visokim iso vrednostima, malo bolji AF sistem i 4k video, pa ako ti to znači, samo proceni. Ako si iz Beograda, možeš nekom prilikom na Crveni Krst, da probaš moj A6000 sa nekoliko objektiva, pa da vidis kako to funkcioniše, neki forumaši su već to radili! :d
Sve zavisi šta ti je prioritet u fotografiji, koje su ti preferencije i koliko para imaš. Ja lično, u 2017. godini ne bih dao evra za krop dslr, ali to sam samo ja i moje pare. Tvoje pare tvoja radost, ako ih imas samo za dslr, super, biće to sjajna mašina i sistem (ne Nikon 5xxx). :d

Prvo prozoveš za "fanbojevštinu" samo zato što sam prezadovoljan svojom opremom, a onda ostaneš živ poslije posljednje rečenice o profesionalcima. Mislim da si ti najveći fanboy na temi i stvarno ne znam što uopšte išta pričam. U stvari znam - da ne bi ljudi s manje iskustva bili bez alternative tvom jevanđelju po Soniju. Završio sam s ovom pričom.

Marti, hvala na odgovoru, vrlo cesto sam u Beogradu, pa cu ti se javiti jednom da pogledam na brzinu to. :) Samo da znas da u zivotu nisam koristio bilo kakav dslr/milc... :)

Imam tri povoljna XF stakla i da bi bilo šta od Sony-ja bilo bolje od njih treba bukvalno da bude svjetska klasa najbolje ikad. A da tek ne pominjemo XF prajmove i skuplje stvari za profesionalce.
Stalno ponavljam, sve to dobro radi, sve pravi odlične fotke, skill je mnogo bitniji.

@roy fokker - Sad ti meni reci ko je apologeta svoje opreme a ko nije!? Ispade da nema boljih stakala od Fuji-evih, sto je samo deo mit o XF staklima koji se siri svuda po netu. Jesu odlicna stakla, ali da nema boljih od njih, netacno! I ma Fuji XF odlicnih stakala, neka su medju najboljima na svetu, npr 90mm f2.0 makro, ali ima i teglica drugih firmi koja su bolja od nekih drugih staklica za isto ili manje pare. Vidis, to je faktografija, ali danas i kit objektivi prave sjajne fotke, da se razumemo bilo ciji kit objektivi, cak u cuveni omrazeni Sony E 16-50, samo skill pravi fotke!

Prvo prozoveš za "fanbojevštinu" samo zato što sam prezadovoljan svojom opremom, a onda ostaneš živ poslije posljednje rečenice o profesionalcima. Mislim da si ti najveći fanboy na temi i stvarno ne znam što uopšte išta pričam. U stvari znam - da ne bi ljudi s manje iskustva bili bez alternative tvom jevanđelju po Soniju. Završio sam s ovom pričom.
Super je sto si ti prezadovoljan svojom opremom, i meni je super sto sa ja prezdovoljan svojom i za mene je bitnije sto za 50-70% cene imam 95% tvojih performansi i nije me blam, kao vecinu fotocistunaca po srpskim forumima, da mi na aparatu pise ime firme koja pravi televizore i PS. Zabole me za brend, to svi znaju ovde, a da si citao sta pisem, to bi i znao i procitao. Takodje, nikada nisam rekao da je neka firma losa a druga bolja. Uvek sam govorio da je to moje licno misljenje i moj stav baziran na iskustvu. Imam 4 aparata, 3 sistema kod kuce, promenio sam 3 digitalna sistema, film necu da spominjem, digitaliju pucam od kad postoji. Jedino cime sam se rukovodio je best bang for buck, iskljucivo i samo to. E sad vi o brendovima mozete koliko hocete, i mozete sa pozicija emocija o cemu god hocete tipa "zavrsio sam sa ovom pricom", sto je smesno durenje...

Marti, hvala na odgovoru, vrlo cesto sam u Beogradu, pa cu ti se javiti jednom da pogledam na brzinu to. :) Samo da znas da u zivotu nisam koristio bilo kakav dslr/milc... :)

Javi se koji dan ranije, najbolje porukom...

Kako si se natripovao, ja nisam ništa od toga rekao niti implicirao.

Što se tiče cijene, ja sam sve uzeo polovno sem 27mm, aparat mi je iz 2012, a sve ukupno me koštalo koliko sam onomad platio (polovne) Canon 7D i 15-85 IS, ni paru više - oko 1100 evra. Nisam ništa posebno radio, pratio oglase i jako me usralo kad sam našao 55-200 i 27mm za osjetno manje para od prosjeka.

Ne vidim po oglasima da sam prošao 50% lošije nego sa Sonyjem.

Ono što je moja namjera od početka na ovim temama je da ljude koji ulaze u priču skrenem sa bang for buck razmišljanja na "šta mi treba" razmišljanje. Samo sam prenio svoje razmišljanje kao jedan mali primjer i to je to. S tobom se kačim samo kad odeš u agresivan ton koji nema mnogo veze sa stvarnošću, kao da se time išta dokazuje.

U ovim diskusijama treba naglasiti da li je sistem koji neko preporučuje kupljen POLOVAN ili NOV. Poželjno bi bilo naglasiti koliko se to kreće po oglasima, a onaj koji kupuje može i sam da vidi koliko to košta kao nov proizvod.

Ovako, poredite nešto što nije za poređenje, novo sa starim, klase sistema koje nisu istog cenovnog ranga, sisteme koji nisu čak ni iz iste klase, "gađamo" se sa objektivima od po 1k €, ..., i tome sl.

Dovodite u zabludu i onako zbunjene korisnike koji bi da kupe nekakav DSLR ili MILC sistem.

Krene diskusija od čoveka koji bi da za 400€ kupi nešto novo, pa se usmeri na 800€ (staro-novo) i na kraju završi sa 1100€ polovno. Nigde nikakve veze.

Poslednja izmena:
Polovnih Canon M10 sa 15-45 je bilo oko 250€, Sony A6000 sa 16-50 može da se nahvata za oko 400-450€ na oglasima. Fuju X-E2 koji je parnjak A6000 je mnogo ređi na oglasima, samo telo je preko 400€.

Pritom za Sony često mogu da se povoljno uzmu Sigme Art 30mm i 60mm f/2.8 za oko 120-150€ komad i sasvim su pristojni prime-ovi za ovaj novac.

Za početnika i nezahtevnog korisnika koji gleda polovan MILC i par objektiva i pritom ne želi da potroši puno para, kod nas će na oglasima lakše nahvatati A6000 nego Fuji sistem.

Nažalost, Sony je APS-C E mount objektive praktično batalio, nisu izbacili ni jedan novi više od tri godine, guraju samo FE. Nije problem ni koristiti FE na A6000, samo često nemaju stabilizaciju i cenovno nisu baš pristupačni kao APS-C modeli, a takođe nedostaje bilo šta duže od 60mm, nema f/2.8 zoom-ova, makro objektiva i sl.

Poslednja izmena:
gde ima sony a6000 kit za 400, odmah da kupim...
ima 2-3god star za skoro 500e, van pameti dati toliko,a nov ima za 60e vise

Za A6000 pre neki dan je bilo na KP telo sa 3K okidanja za 350€, bio A6000 sa 18-55, 55-210 i 35mm f/1.8 OSS, baterijama, punjačima, filterima i sl. za 800€ ...

Moj A6000 sa 16-50 sam pre godinu dana nahvatao za 400€ sa samo 1K slika, 8 meseci pisane garancije i dve baterije. Sigmu 30mm EX DN sam nahvatao za 100€, Sony 50mm F/1.8 OSS za 180€.

Mnogo je lakše naći na KP dobre ponude za Sony nego za Fuji, jednostavno su brojniji.

Poslednja izmena:
...o fotografskom skill-u se na srpskim forumima najmanje govori i to je evidetno. i ovima sto na netu kace kropove od 200%, a kad im odes na profile ili na Flickr, tamo fotke koje možeš da napraviš mobilnim
Stalno ponavljam, sve to dobro radi, sve pravi odlične fotke, skill je mnogo bitniji

Morao sam ovo ovako da izdvojim zato sto se sa ovim 100% slazem, i cisto da ti skrenem paznju koiliko vremena gubis u ovim prepiskama mesto da koju rec prozboris na postavljene fotke ovde na ovom nasem srpskom forumu i na taj nacin kao sto ja radim svojim misljenjem pomognes ostalim kolegama... Cisto malo da budemo od koristi, da smanjimo taj procenata kropova od 200% i fotki nastalih profi opremom koje izgledaju kao da je fotkano mobilni :p

Poslednja izmena:
Za A6000 pre neki dan je bilo na KP telo sa 3K okidanja za 350€, bio A6000 sa 18-55, 55-210 i 35mm f/1.8 OSS, baterijama, punjačima, filterima i sl. za 800€ ...

Moj A6000 sa 16-50 sam pre godinu dana nahvatao za 400€ sa samo 1K slika, 8 meseci pisane garancije i dve baterije. Sigmu 30mm EX DN sam nahvatao za 100€, Sony 50mm F/1.8 OSS za 180€.

Mnogo je lakše naći na KP dobre ponude za Sony nego za Fuji, jednostavno su brojniji.

onda cu da pratim malo cesce :)
voleo bih da naleti tako nesto kao tvoje, mada bih dao i vise za kombinaciju sa nekim 50mm 1.8

Vrh Dno